Cees Hagenbeek
Dirck Jacobsz van Schoer
Dirck Jacobsz van Schoer1, geb. Ridderkerk circa 1440, schepen van Charlois,vermelding 1484 en 1498, ovl. Charlois op 25 apr 1497.

Dirck Jacobsz van Schoer.
Schepen, hoogheemraad, Schepen van Charlois (1484 en 1498), Hoogheemraad in de polder Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland, Alderman (hoogheemraad) of the polder Dirk Smeetsland, Magistrate (schepen).

Reeds midden vijftiende eeuw is te Ridderkerk een familiegroepje Van Schoer te traceren en in de loop van de zestiende- en zeventiende eeuw traden er in Charlois en naaste omgeving tal van naamgenoten voor het voetlicht, van wie voornamelijk vanwege de schaarste aan bewaard gebleven bronnen - er is vooral vanaf de bedijking van de polder Charlois omstreeks 1460 tot in de loop van de zeventiende eeuw veel archiefmateriaal van dat ambacht verloren gegaan - lang niet altijd het onderlinge genealogische verband valt te reconstrueren.
Het gebruik van een identiek familiewapen (een molenrad) doet echter vermoeden dat er tussen de naamdragers een gemeenschappelijke afstamming bestaat, al behoeft deze niet altijd per se via mannelijk lijn te lopen, terwijl verspringing van de familienaam buiten de bloedlijn evenmin mag worden uitgesloten.
Van de naar schatting omstreeks 1480 geboren Charloisse boer Florijs Diercxz, is zeer aannemelijk is gemaakt dat hij in rechte lijn stamt van de voornoemde Ridderkerkse groep Van Schoer.

Dirk Jacobs van Scoer, Dierick-Jacopsz. Verschoor, schepen van Charlois (1498), overleden in het jaar 1498 of daarna, zoon van Jacop van Verschoor (I). vermeld in 1470 als hoge heemraad van de polder Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland (n.b. Charlois).

Waarsman van de polder Oud-Reijerswaard in Ridderkerk in 1461, vermeld in de rekeningen van deze polder van 1464-1479. Behoorde in 1460 volgens akte van aanbesteding voor het maken van de kerk van Ridderkerk, tot de 27 gemene buren die zich garant stelden voor een derde van de kosten.

Dierick Jacobszn was in 1470 Hoogheemraad in de polder Dirk Smeetsland en van Meester Arend van der Woudensland.
Rond 1480 vestigde hij zich vanuit Ridderkerk in Charlois waar hij landerijen had gekocht. Van 1484 tot 1498 was hij Schepen van Charlois. Belangrijke documenten voorzag hij van een lakstempel met daarin een molenrad. Het Familiewapen toont een zwart molenrad op gouden achtergrond.

tr. circa 1469
met

Hadewij Aertsdr van Driel, geb. in 1445.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Eeuwout*1460 Charlois †1524 Charlois 64
Floris*1480 Ridderkerk 1543 Charlois 63
Pieter*1470     



Bronnen:
1.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883

Jacob Jansz van Schoer
Jacob Jansz van Schoer1, geb. Ridderkerk circa 1408, waarsman of penningmeester van de polder Oud Ryerwaard in1461, ovl. Ridderkerk na 1479.

Jacob Jansz van Schoer.
--- :Vermelding.
Jacop van Stoer, behoort omstreeks 1460 volgens een acte van aanbesteding van het maken van de kerk in Ridderkerk tot (de zevenentwintig gemene buren, die zich gezamenlijk garant stellen voor een derde van de kosten:.
wordt vermeld in 1461 als waardsman van de polder OudReyerwaard, waar tezelfdertijd ook een Aart van Goer heemraad is ( ...).
Hij is mogelijk de vader van een Dirick Jacopsz.

tr. Ridderkerk in 1435
met

Baertchen van Egmond1, geb. Ridderkerk op 16 jul 1414, ovl. aldaar in 1450.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dirck*1440 Ridderkerk †1497 Charlois 56



Bronnen:
1.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883

Baertchen van Egmond
Baertchen van Egmond1, geb. Ridderkerk op 16 jul 1414, ovl. aldaar in 1450.

tr. Ridderkerk in 1435
met

Jacob Jansz van Schoer1, zn. van Jan Schorensz van Schoer (heemraadDircksz van Riede # 33974), geb. Ridderkerk circa 1408, waarsman of penningmeester van de polder Oud Ryerwaard in1461, ovl. Ridderkerk na 1479.

Jacob Jansz van Schoer.
--- :Vermelding.
Jacop van Stoer, behoort omstreeks 1460 volgens een acte van aanbesteding van het maken van de kerk in Ridderkerk tot (de zevenentwintig gemene buren, die zich gezamenlijk garant stellen voor een derde van de kosten:.
wordt vermeld in 1461 als waardsman van de polder OudReyerwaard, waar tezelfdertijd ook een Aart van Goer heemraad is ( ...).
Hij is mogelijk de vader van een Dirick Jacopsz.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dirck*1440 Ridderkerk †1497 Charlois 56



Bronnen:
1.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883

Jan Schorensz van Schoer
Jan Schorensz (Jan Schorenszn) van Schoer (Jan Schorenszn van Scoer, Jan Schorensz van der Schoer), geb. Ridderkerk circa 1380, heemraadDircksz van Riede # 33974, ovl. Ridderkerk in 1449.

Jan Schorensz van Schoer.
in 1422 wordt in Dordrecht melding gemaakt van de wijnkoopman Willem Scoerenszn.Hij behoorde tot de patriciërsfamilie van Schoer,te Dordrecht.Als wapenschild voerde hij 2 molenraden. Derhalve moet hij familie zijn van Jan Schorenszn.en was mogelijk zijn broer,daar deze ook een molenrad in het wapen had.
Waarschijnlijk is hij geboren te Eemkerk,Noord-Brabant.

In het land van Altena werd het rad/stuurwiel vaker in de familie en Gemeentewapens gebruikt.

 


Hij krijgt 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jacob*1408 Ridderkerk †1479 Ridderkerk 71
Jacob*1415 Ridderkerk †1497 Ridderkerk 82


Dirck van der Scoer
Dirck van der Scoer (Dirck van der Schoer, Scoer), geb. Eemkerk circa 1350, heemraad van het "Aambacht Eemde ", "Ambacht van der Eem" (heemraad van het "Aambacht Eemde ""Ambacht van der Eem"), ovl. na 1415.

Dirck van der Scoer.
In 1415 wordt melding gemaakt van Heemraad Dirc van der Schoer als Heemraad van het verdronken Ambacht Eemde.(Ambacht van Eem). Waarschijnlijk was hij getrouwd met een dochter van Willem van Zevenbergen. Dirck van de Schoer woonde in ieder geval in dezelfde plaats als Johanna Both van der Eem, de moeder van Willemsdr van Zevenbergen,de voorouder van de fam.Schoir/Verschoor van Sleeuwijk. Hij is daarmee, waarschijnlijk ook de voorouder van Melis Schoir (Schoor) geb.ca.1480 en wonend te Sleeuwijk. Na de 3 St.Elisabethvloeden vanaf 1410 tot 1421 werden de meesten uit gebied verdreven. We zien daarna ook de Verschoors opduiken in Ouderkerk, Charlois, Strijen, Pernis, Papendrecht, Hardinxveld, Giessen-Oudekerk. En de meesten als Heemraad. In 1422 wordt in Dordrecht melding gedaan van wijnkoopman Willem Scoerenszn. Dirc van der Schoer en hij waren haast zeker familie,omdat deze Willem Scorenszn.in zijn wapen 2 molenraderen had en de nazaten van Dirc van der Schoer 1 molenrad. Ook de nazaten van de fam.Verschoor Sleeuwijk die via Zevenbergen naar Delft gingen, zaten in de wijnhandel. In 1415 wordt meldng gemaakt van Heemraad Dirc van der Schoer als Heemraad van het verdonken Ambacht Eemde.(Ambacht van Eem). Waarschijnlijk was hij getrouwd met een dochter van Willem van Zevenbergen,(zie Willemsdr.van Zevenbergen op deze site).Dirck van de Schoer woonde in ieder geval in dezelfde plaats als Johanna Both van der Eem,de moeder van Willemsdr.va Zevenbergen,de voorouder van de fam.Schoir/Verschoor van Sleeuwijk. Hij is daarmee,waarschijnlijk ook de voorouder van Melis Schoir (Schoor) geb.ca.1480 en wonend te Sleeuwijk,NB.(zie tak 8 Verschoor,Sleeuwijk). Na de 3 St.Elisabethvloeden vanaf 1410 tot 1421 werden de meesten uit gebied verdreven. We zien daarna ook de Verschoors opduiken in Ouderkerk, Charlois, Strijen, Pernis, Papendrecht, Hardinxveld, Giessen-Oudekerk. En de meesten als Heemraad. In 1422 wordt in Dordrecht melding gedaan van wijnkoopman Willem Scoerenszn. Dirc van der Schoer en hij waren haast zeker familie,omdat deze Willem Scorenszn.in zijn wapen 2 molenraderen had en de nazaten van Dirc van der Schoer 1 molenrad. Ook de nazaten van de fam.Verschoor Sleeuwijk die via Zevenbergen naar Delft gingen, zaten in de wijnhandel.

tr. circa 1380 (circa 1390)
met

NN Willemsdr Hugemansz (NN.Willemsdr) van Zevenbergen, dr. van Willem Schoblant Hugemansz van Zevenbergen (Ambachtsheer van Swindrecht) en Hadewich van der Merwede, geb. Zevenbergen circa 1365.

 


NN Willemsdr Hugemansz van Zevenbergen.
Waarschijnlijk was NN.Willemsdr van Zevenbergen gehuwd met Dirck van der Schoer Heemraad van het Ambacht de Eem. Daar later Willem van Zevenbergen geb.ca.1450 zich ook van der Schoir noemde.En omdat Dirck van der Schoer bekend was met de moeder van Hadewich van der Merwede, die ook van het Ambacht van de Eem kwam. (Johanna Both van der Eem). Deze Willem stamde niet in directe mannelijke lijn van Willem van Zevenbergen geb.1330 af,omdat hij niet de grafelijke rechten en eigendommen erfde, maar in vrouwelijke lijn. Dit wordt ook bevestigd door Strien voor Strien door Drs.A.van Strien 3e druk 1998 Hierin wordt ook vermeld dat nazaten via de vrouwelijke lijn van van Zevenbergen, de naam van Zevenbergen gingen dragen, maar dat het geslacht via de mannelijke lijn uitstierf .En de familie Schoir/van der Schoir droeg niet het wapen van Zevenbergen,maar wel het gedeelte van van der Merwede met extra bysanten om een volgende generatie te duiden.(n.b.Daniël VI van der Merwe had in de bol op de helm ook al 21 bysanten). Als dit klopt zijn dit de gezamelijke voorouders van de Verschoors in Charlois en de Verschoors in Sleeuwijk.De functies,voornamen en tijdstippen en omgeving van oorsprong klopt in ieder geval.Dirck van der Schoer kende in ieder geval Johanna Both van der Eem en Hadewey van der Merwe.En ze woonden in dezelfde plaats. We zien hier dus vanaf Johanna Both van der Eem via Dirck van der Schoer en Willemsdr.van Zevenbergen een tak Verschoor naar Sleeuwijk en een tak Verschoor naar Charlois/Pernis lopen. Voor 1421 waren Strijen/Charlois verbonden met Zevenbergen, we vinden na 1421 Verschoors terug in Strijen/Charlois en in Zevenbergen en Sleeuwijk, deze Verschoors hadden in deze gebieden dezelfde bestuursfuncties en dezelfde voornamen.(Heemraad en Burgemeester) b.v.en Dirk Floriszn. in Charlois en in Hardinxveld en Willem in Strijen en Willem in Sleeuwijk etc. Waarschijnlijk was NN.Willemsdr.van Zevenbergen gehuwd met Dirck van der Schoer, Heemraad van het Ambacht de Eem. Daar later Willem van Zevenbergen geb.ca.1450 zich ook van der Schoir noemde. En omdat Dirck van der Schoer bekend was met de moeder van Hadewich van der Merwede, die ook van het Ambacht van de Eem kwam.(Johanna Both van der Eem). Deze Willem stamde niet in directe mannelijke lijn van Willem van Zevenbergen geb.1330 af, omdat hij niet de grafelijke rechten en eigendommen erfde, maar in vrouwelijke lijn. Dit wordt ook bevestigd door Strien voor Strien door Drs.A.van Strien 3e druk 1998 Hierin wordt ook vermeld dat nazaten via de vrouwelijke lijn van van Zevenbergen, de naam van Zevenbergen gingen dragen, maar dat het geslacht via de mannelijke lijn uitstierf .En de familie Schoir/van der Schoir droeg niet het wapen van Zevenbergen,maar wel het gedeelte van van der Merwede met extra bysanten om een volgende generatie te duiden.(n.b.Daniël VI van der Merwe had in de bol op de helm ook al 21 bysanten).  Als dit klopt zijn dit de gezamelijke voorouders van de Verschoors in Charlois en de Verschoors in Sleeuwijk. De functies,voornamen en tijdstippen en omgeving van oorsprong klopt in ieder geval. Dirck van der Schoer kende in ieder geval Johanna Both van der Eem en Hadewey van der Merwe. En ze woonden in dezelfde plaats. We zien hier dus vanaf Johanna Both van der Eem via Dirck van der Schoer en Willemsdr.van Zevenbergen een tak Verschoor naar Sleeuwijk en een tak Verschoor naar Charlois/Pernis lopen. Voor 1421 waren Strijen/Charlois verbonden met Zevenbergen, we vinden na 1421 Verschoors terug in Strijen/Charlois en in Zevenbergen en Sleeuwijk, deze Verschoors hadden in deze gebieden dezelfde bestuursfuncties en dezelfde voornamen.(Heemraad en Burgemeester) b.v.en Dirk Floriszn. in Charlois en in Hardinxveld en Willem in Strijen en Willem in Sleeuwijk etc.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1380 Ridderkerk †1449 Ridderkerk 69
Gerrijt*1390  †1452  62


NN Willemsdr Hugemansz van Zevenbergen
 
NN Willemsdr Hugemansz (NN.Willemsdr) van Zevenbergen, geb. Zevenbergen circa 1365.


NN Willemsdr Hugemansz van Zevenbergen.
Waarschijnlijk was NN.Willemsdr van Zevenbergen gehuwd met Dirck van der Schoer Heemraad van het Ambacht de Eem. Daar later Willem van Zevenbergen geb.ca.1450 zich ook van der Schoir noemde.En omdat Dirck van der Schoer bekend was met de moeder van Hadewich van der Merwede, die ook van het Ambacht van de Eem kwam. (Johanna Both van der Eem). Deze Willem stamde niet in directe mannelijke lijn van Willem van Zevenbergen geb.1330 af,omdat hij niet de grafelijke rechten en eigendommen erfde, maar in vrouwelijke lijn. Dit wordt ook bevestigd door Strien voor Strien door Drs.A.van Strien 3e druk 1998 Hierin wordt ook vermeld dat nazaten via de vrouwelijke lijn van van Zevenbergen, de naam van Zevenbergen gingen dragen, maar dat het geslacht via de mannelijke lijn uitstierf .En de familie Schoir/van der Schoir droeg niet het wapen van Zevenbergen,maar wel het gedeelte van van der Merwede met extra bysanten om een volgende generatie te duiden.(n.b.Daniël VI van der Merwe had in de bol op de helm ook al 21 bysanten). Als dit klopt zijn dit de gezamelijke voorouders van de Verschoors in Charlois en de Verschoors in Sleeuwijk.De functies,voornamen en tijdstippen en omgeving van oorsprong klopt in ieder geval.Dirck van der Schoer kende in ieder geval Johanna Both van der Eem en Hadewey van der Merwe.En ze woonden in dezelfde plaats. We zien hier dus vanaf Johanna Both van der Eem via Dirck van der Schoer en Willemsdr.van Zevenbergen een tak Verschoor naar Sleeuwijk en een tak Verschoor naar Charlois/Pernis lopen. Voor 1421 waren Strijen/Charlois verbonden met Zevenbergen, we vinden na 1421 Verschoors terug in Strijen/Charlois en in Zevenbergen en Sleeuwijk, deze Verschoors hadden in deze gebieden dezelfde bestuursfuncties en dezelfde voornamen.(Heemraad en Burgemeester) b.v.en Dirk Floriszn. in Charlois en in Hardinxveld en Willem in Strijen en Willem in Sleeuwijk etc. Waarschijnlijk was NN.Willemsdr.van Zevenbergen gehuwd met Dirck van der Schoer, Heemraad van het Ambacht de Eem. Daar later Willem van Zevenbergen geb.ca.1450 zich ook van der Schoir noemde. En omdat Dirck van der Schoer bekend was met de moeder van Hadewich van der Merwede, die ook van het Ambacht van de Eem kwam.(Johanna Both van der Eem). Deze Willem stamde niet in directe mannelijke lijn van Willem van Zevenbergen geb.1330 af, omdat hij niet de grafelijke rechten en eigendommen erfde, maar in vrouwelijke lijn. Dit wordt ook bevestigd door Strien voor Strien door Drs.A.van Strien 3e druk 1998 Hierin wordt ook vermeld dat nazaten via de vrouwelijke lijn van van Zevenbergen, de naam van Zevenbergen gingen dragen, maar dat het geslacht via de mannelijke lijn uitstierf .En de familie Schoir/van der Schoir droeg niet het wapen van Zevenbergen,maar wel het gedeelte van van der Merwede met extra bysanten om een volgende generatie te duiden.(n.b.Daniël VI van der Merwe had in de bol op de helm ook al 21 bysanten).  Als dit klopt zijn dit de gezamelijke voorouders van de Verschoors in Charlois en de Verschoors in Sleeuwijk. De functies,voornamen en tijdstippen en omgeving van oorsprong klopt in ieder geval. Dirck van der Schoer kende in ieder geval Johanna Both van der Eem en Hadewey van der Merwe. En ze woonden in dezelfde plaats. We zien hier dus vanaf Johanna Both van der Eem via Dirck van der Schoer en Willemsdr.van Zevenbergen een tak Verschoor naar Sleeuwijk en een tak Verschoor naar Charlois/Pernis lopen. Voor 1421 waren Strijen/Charlois verbonden met Zevenbergen, we vinden na 1421 Verschoors terug in Strijen/Charlois en in Zevenbergen en Sleeuwijk, deze Verschoors hadden in deze gebieden dezelfde bestuursfuncties en dezelfde voornamen.(Heemraad en Burgemeester) b.v.en Dirk Floriszn. in Charlois en in Hardinxveld en Willem in Strijen en Willem in Sleeuwijk etc.

tr. circa 1380 (circa 1390)
met

Dirck van der Scoer (Dirck van der Schoer, Scoer), zn. van Cornelis Jansz van der Scoer, geb. Eemkerk circa 1350, heemraad van het "Aambacht Eemde ", "Ambacht van der Eem" (heemraad van het "Aambacht Eemde ""Ambacht van der Eem"), ovl. na 1415.

Dirck van der Scoer.
In 1415 wordt melding gemaakt van Heemraad Dirc van der Schoer als Heemraad van het verdronken Ambacht Eemde.(Ambacht van Eem). Waarschijnlijk was hij getrouwd met een dochter van Willem van Zevenbergen. Dirck van de Schoer woonde in ieder geval in dezelfde plaats als Johanna Both van der Eem, de moeder van Willemsdr van Zevenbergen,de voorouder van de fam.Schoir/Verschoor van Sleeuwijk. Hij is daarmee, waarschijnlijk ook de voorouder van Melis Schoir (Schoor) geb.ca.1480 en wonend te Sleeuwijk. Na de 3 St.Elisabethvloeden vanaf 1410 tot 1421 werden de meesten uit gebied verdreven. We zien daarna ook de Verschoors opduiken in Ouderkerk, Charlois, Strijen, Pernis, Papendrecht, Hardinxveld, Giessen-Oudekerk. En de meesten als Heemraad. In 1422 wordt in Dordrecht melding gedaan van wijnkoopman Willem Scoerenszn. Dirc van der Schoer en hij waren haast zeker familie,omdat deze Willem Scorenszn.in zijn wapen 2 molenraderen had en de nazaten van Dirc van der Schoer 1 molenrad. Ook de nazaten van de fam.Verschoor Sleeuwijk die via Zevenbergen naar Delft gingen, zaten in de wijnhandel. In 1415 wordt meldng gemaakt van Heemraad Dirc van der Schoer als Heemraad van het verdonken Ambacht Eemde.(Ambacht van Eem). Waarschijnlijk was hij getrouwd met een dochter van Willem van Zevenbergen,(zie Willemsdr.van Zevenbergen op deze site).Dirck van de Schoer woonde in ieder geval in dezelfde plaats als Johanna Both van der Eem,de moeder van Willemsdr.va Zevenbergen,de voorouder van de fam.Schoir/Verschoor van Sleeuwijk. Hij is daarmee,waarschijnlijk ook de voorouder van Melis Schoir (Schoor) geb.ca.1480 en wonend te Sleeuwijk,NB.(zie tak 8 Verschoor,Sleeuwijk). Na de 3 St.Elisabethvloeden vanaf 1410 tot 1421 werden de meesten uit gebied verdreven. We zien daarna ook de Verschoors opduiken in Ouderkerk, Charlois, Strijen, Pernis, Papendrecht, Hardinxveld, Giessen-Oudekerk. En de meesten als Heemraad. In 1422 wordt in Dordrecht melding gedaan van wijnkoopman Willem Scoerenszn. Dirc van der Schoer en hij waren haast zeker familie,omdat deze Willem Scorenszn.in zijn wapen 2 molenraderen had en de nazaten van Dirc van der Schoer 1 molenrad. Ook de nazaten van de fam.Verschoor Sleeuwijk die via Zevenbergen naar Delft gingen, zaten in de wijnhandel.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1380 Ridderkerk †1449 Ridderkerk 69
Gerrijt*1390  †1452  62


Cornelis Jansz van der Scoer
Cornelis Jansz van der Scoer (Cornelis Jansz van der Schoer, Scoer), geb. circa 1325.

Cornelis Jansz van der Scoer.
De familie Verschoor uit Charlois/Pernis en de tak Verschoor uit Sleeuwijk moeten verwant zijn en dezelfde stamvader hebben. Zie dezelfde bestuurlijke functies; Heemraad, Schepen, Schout, Burgemeester. .
Zie dezelfde naamsvernoemingen in Charlois en Hardinxveld/Sleeuwijk. Willem, Dirk, Floris, Jan. .
Zie hetzelfde gebied van oorsprong; de Grote Waard. Zie dezelfde beroepen ; schipper,koopman.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dirck*1350 Eemkerk †1415  65


Jan van der Scoer
Jan van der Scoer (Jan van der Schoer), geb. circa 1300.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelis*1325     


Willem Schoblant Hugemansz van Zevenbergen
Willem Schoblant Hugemansz van Zevenbergen, Ambachtsheer van Swindrecht, ovl. op 8 okt 1375.

Willem Schoblant Hugemansz van Zevenbergen.
1-7-1394: Lijftocht van Isabella, dochter van heer Willem van Zevenbergen, zuster van Jan van Drongelen, op 50 schilden na de dood van Hadewig van de Merwede, gehuwd met heer Willem van Zevenbergen, Jans moeder, LRK 52 fol. 129 nr. 571, LRK 115 c. Heusden fol. 4v-5. 166. 20 schilden op het land van Heusden. 27-8-1391: Jan van de Merwede, gehuwd met Walraven van Acquoy, zal haar goed in het land van Heusden, dat heer Willem van de Merwede hield en waar Nelle van Houweningen lijftocht aan heeft, binnen eenjaar niet verzuimen, LRK 303 fol. 26v. 16-6-1398: Walraven van Heukelum van Acquoy voor zijn leven wegens achterstal van Janne, dochter van heer Willem van de Merwede, zijn vrouw, op de renten van het land van Heusden zoals haar vader, te komen op Otto van Acquoy, zijn zoon, voor diens leven, LRK 52 fol. 289 nr. 1230.

tr.
met

Hadewich van der Merwede, dr. van Daniel VI Danielsz van der Merwede en Margaretha van Steijn, ovl. circa 1404.

Uit dit huwelijk een dochter:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
NN*1365 Zevenbergen    


Hadewich van der Merwede
Hadewich van der Merwede, ovl. circa 1404.

 
 

tr.
met

Willem Schoblant Hugemansz van Zevenbergen, zn. van Hygheman Willemssone II van Zevenbergen (Heer van Zevenbergen en Gageldonck) en Catharina Boudynsdr van Naeldwijck, Ambachtsheer van Swindrecht, ovl. op 8 okt 1375.

Willem Schoblant Hugemansz van Zevenbergen.
1-7-1394: Lijftocht van Isabella, dochter van heer Willem van Zevenbergen, zuster van Jan van Drongelen, op 50 schilden na de dood van Hadewig van de Merwede, gehuwd met heer Willem van Zevenbergen, Jans moeder, LRK 52 fol. 129 nr. 571, LRK 115 c. Heusden fol. 4v-5. 166. 20 schilden op het land van Heusden. 27-8-1391: Jan van de Merwede, gehuwd met Walraven van Acquoy, zal haar goed in het land van Heusden, dat heer Willem van de Merwede hield en waar Nelle van Houweningen lijftocht aan heeft, binnen eenjaar niet verzuimen, LRK 303 fol. 26v. 16-6-1398: Walraven van Heukelum van Acquoy voor zijn leven wegens achterstal van Janne, dochter van heer Willem van de Merwede, zijn vrouw, op de renten van het land van Heusden zoals haar vader, te komen op Otto van Acquoy, zijn zoon, voor diens leven, LRK 52 fol. 289 nr. 1230.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
NN*1365 Zevenbergen    


Arnold III van Steijn-Elsloo
 
Arnold III van Steijn-Elsloo, geb. Stein in 1250, ovl. in apr 1329.

tr.
met

Maria ( Margareta) van Valkenburg, dr. van Dirk II van Valkenburg (heer van Valkenburg) en Aleida van Loos, geb. Bladel in 1254, ovl. op 17 okt 1277.

Uit dit huwelijk 2 dochters:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Margaretha     
Elisabeth*1276  †1323  47


Maria ( Margareta) van Valkenburg
Maria ( Margareta) van Valkenburg, geb. Bladel in 1254, ovl. op 17 okt 1277.

tr.
met

Arnold III van Steijn-Elsloo, zn. van Arnold II van Elsloo en Elisabeth van Limburg, geb. Stein in 1250, ovl. in apr 1329.

 

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Margaretha     
Elisabeth*1276  †1323  47


Hygheman Willemssone II van Zevenbergen
Hygheman Willemssone II van Zevenbergen, geb. in 1289, Heer van Zevenbergen en Gageldonck.

tr.
met

Catharina Boudynsdr van Naeldwijck, dr. van Boudewijn van Naaldwijk (vermeld 1296).

Uit dit huwelijk een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem  †1375   


Catharina Boudynsdr van Naeldwijck
Catharina Boudynsdr van Naeldwijck.

 

tr.
met

Hygheman Willemssone II van Zevenbergen, zn. van Willem IV van Strijen en Oda van Borsselen, geb. in 1289, Heer van Zevenbergen en Gageldonck.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem  †1375   



Bronnen:
1.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883
2.Prometheus Kwartierstatenboek (Deel XVI), Deel XVI (blz. 97)

Willem IV van Strijen
Willem IV van Strijen, geb. in 1255, ovl. in 1294.

tr.
met

Oda van Borsselen, dr. van Petrus Nicolaasz heer van Borssele (ridder, heer van Borselen en Goes) en Hadewig van Cruijningen, geb. in 1255, ovl. in nov 1294.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hygheman*1289     


Oda van Borsselen
Oda van Borsselen, geb. in 1255, ovl. in nov 1294.

 

tr.
met

Willem IV van Strijen, zn. van Willem III van Strijen en Aleid van Heemskerk, geb. in 1255, ovl. in 1294.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hygheman*1289     


Catharina van Amstel van IJsselstein
Catharina van Amstel van IJsselstein1 (Amstel, van), geb. circa 1320, vrouwe van Mierlo, ovl. in 1380 (circa 1378).

tr. circa 1342
met

Daniël van Ghoor, geb. circa 1320, heer van Ghoor, ovl. in nov 1380.

Daniël van Ghoor.
ridder.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Arnold     
Johan*1344     



Bronnen:
1.De heren van Amstel 1105-1378 (AMS/AMS), Th.A.A.M. van Amstel, Verloren, ISBN nummer: 9065502998, Hilversum, 1999 (blz. 239)
2.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883

Hadewig van Cruijningen
 
Hadewig van Cruijningen, geb. circa 1235, ovl. circa 1263.

 

tr.
met

Petrus Nicolaasz (Peter, Pieter I) heer van Borssele (Borsselen, van), zn. van Nicolaas heer van Borssele en Margaretha van Constantinopel (gravin van Vlaanderen en Henegouwen 1244-1278), geb. Borselen in 1219, ridder, heer van Borselen en Goes, ovl. Borselen in 1278, tr. (2) met Machteld van Holland. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Petrus Nicolaasz heer van Borssele.
vermeld 1263-1278, trouwt 1 ? Hadewig van Cruijningen ? of Machteld van Holland? of Hendrik van Kinzweilersdr?, ovl. na 25-11-1294, marriage ca 1259 Ridder, heer in Borsele, van Goes en Kloetinge.

Hij was ridder en heer van Borssele, Goes en Kloetingen, vermeld 1263- 1278. Dominus Petrus de Bersalia, miles, heer van Goes en Borselen. In 1263 geven P. en H. milites, filii quondam domini Nicolai de Bersalia, aan abt en convent van Middelburg een kwitantie van 1673 ponden, die deze geestelijke heren aan domina M, zuster van P. en H. voornoemd, afbetaald hadden op een som van 3000 pond, die de abt verschuldigd was "recolende memorie domino N. patri nostro". In 1265 wordt een twist beslecht die dominus Godefridus de Crunighen en dominus Petrus en dominus Henricus de Bersalia, deze beide laatste broeders, met de gravin-weduwe Aleyd van Holland hadden, enz. In 1276 kwam dominus Petrus de Borsalia, miles, te Leiden voor onder de getuigen van graaf Floris V. De laatste keer dat hij in een akte genoemd wordt was in 1278. Hij had twee dochters en een zoon. De oudste dochter was Jutte. Zij trouwde in 1271 met Henricus de Lecke. In dat jaar gaf heer Petrus zijn dochter 1200 pond holl. ten huwelijk, en in 1278 bleven verschillende edelen borg voor de betaling. Bron: De Nederlandsche Leeuw 1927: "Het geslacht van Borselen", door Dr. Henri Obreen. Er is sprake van een zeer nauwe familierelatie tussen de Van Kruiningen's en de Van Borselen's. Deze blijkt ook al uit een lang bekende oorkonde van 6 (?) november 1271 waarbij heer Pieter van Borsele belooft om zijn (kennelijk oudste) dochter Jutte - die dus geboren moet zijn vóór december 1259 - voor haar huwelijk met Hendrik, heer van de Lek, 1200 pond Hollands mee te geven. Als borgen voor de bruidsschat worden later onder de naaste verwanten ook dezelfde Hugo en Wouter van Kruiningen genoemd. (...) Bron: De Nederlandse Leeuw 1993: "De vrouwen van Randerode en van Zandenburg (Veere)", door J.W. Zondervan. (leovankruining).

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Oda*1255  †1294  39
Jutta  †1296   



Bronnen:
1.CBG (CBG 005), Centraal Bureau voor Genealogie (blz. 84)

Willem III van Strijen
Willem III van Strijen, geb. in 1234, ovl. in mrt 1282.

 
 

tr.
met

Aleid van Heemskerk, dr. van Hugo van Teylingen (Heer van Heemskerk).

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem IV*1255  †1294  39



Bronnen:
1.Ons Voorgeslacht (OV 006), OV 006 (blz. 61)
2.Oorkondenboek van Holland en Zeeland van 1222 tot 1256, deel 2 (B 045), Oorkondenboek van Holland en Zeeland II, Dr. J.G. Kruisheer, van Gorcum, Assen, 1986 (blz. 657)
3.Genealogie Uten Goye (Van Langerak) (B 002), B. de Keijzer, Ons Voorgeslacht, Emmen, 15 nov 2020 (blz. 26)

Aleid van Heemskerk
Aleid van Heemskerk.

tr.
met

Willem III van Strijen, zn. van Willem II heer van Strijen (heer van Strijen) en Elisabeth (Alverade) van der Lede van Arkel, geb. in 1234, ovl. in mrt 1282.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem IV*1255  †1294  39