Cees Hagenbeek
Guillaume William Mallet de Graville
Guillaume William Mallet de Graville, geb. Alkborough [Groot Brittanië] in 933, Seigneur e Graville d'origine saxonne ou viking, ovl. in 984.


Hij krijgt een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gilbert*960 Graville-Sainte-Honorine [Frankrijk] †1025 Kings Bromley [Groot Brittanië] 65


Léofric III de Mercie
Léofric III de Mercie, geb. op 19 mei 968, Comte De Mercie en 1023.Gouverneur de Coventry, ovl. op 31 aug 1057, begr. op 12 sep 1057.

tr.
met

Lady Godiva Godgifu de Bucknall de Coventry, geb. op 5 sep 980, Dame Saxonne.Lady Godiva Comtesse de Mercie, ovl. op 16 sep 1067, tr. (1) met Gilbert Guérard Fitzwilliam Malet Fonde le Fief de Graville (Près du Havre). Uit dit huwelijk een zoon.

 


Lady Godiva Godgifu de Bucknall de Coventry.
Godiva of Godgifu (ca. 980 - na 1085) was een Angelsaksische adellijke dame die volgens een legende naakt door de straten van Coventry reed. Dit naakte protest zou zij gedaan hebben om haar man, de graaf Leofric, ertoe te bewegen de zware belastingen te verlichten die hij oplegde aan de inwoners.

De naam Godgifu betekent door God gegeven, dus hetzelfde als Dieudonnée, Bogdan en Theodora.

Volgens het verhaal was Godiva de mooie echtgenote van Leofric, graaf van Mercia en heer van Coventry (968 - 1057). De bevolking had hevig te lijden onder de belastingdruk en Godiva verzocht haar man keer op keer de belastingen te verlagen, maar deze weigerde steeds. Op den duur werd hij haar smeekbedes beu en zei hij voor de grap dat hij haar verzoek zou inwilligen als zij te paard naakt door de stad zou rijden. Lady Godiva ging daarop in. Leofric hield zich aan zijn woord en maakte een eind aan de hoge belastingen.

Lady Godiva, gravin van Mercia, overleed tussen 1066 en 1086. In het Oud-Engels heette ze Godgifu, en ze was een Engelse aristocrate die, volgens een legende die minstens teruggaat tot de 13e eeuw, naakt reed - slechts bedekt door haar lange haar - door de straten van Coventry om een ??kwijtschelding van de onderdrukkende belastingen te verkrijgen die haar man, Leofric, graaf van Mercia, aan zijn pachters had opgelegd. De naam "Peeping Tom" voor een gluurder komt van latere versies van deze legende, waarin een man genaamd Thomas naar haar keek terwijl ze reed en blind of dood werd geslagen. .

Godiva was de vrouw van Leofric, graaf van Mercia. Ze hadden één bekende zoon, Aelfgar. .

De naam van Godiva komt voor in oorkonden en in de Domesday-enquête, hoewel de spelling varieert. De oude Engelse naam Godgifu of Godgyfu betekende "geschenk van God"; Godiva was de gelatiniseerde vorm. Omdat de naam populair was, waren er tijdgenoten met dezelfde naam. .

Als ze dezelfde Godiva is die voorkomt in de geschiedenis van de abdij van Ely, het Liber Eliensis, geschreven aan het eind van de 12e eeuw, dan was ze weduwe toen Leofric met haar trouwde. Leofric en Godiva waren allebei gulle weldoeners van religieuze huizen. In 1043 stichtte en schonk Leofric een benedictijns klooster in Coventry, op de plek van een klooster dat in 1016 door de Denen was verwoest. In de 12e eeuw beschouwt Roger de Wendover Godiva als de drijvende kracht achter deze daad. In de jaren 1050 wordt haar naam samen met die van haar man genoemd bij een schenking van land aan het klooster van St. Mary, Worcester en bij de schenking van de minister van Stow St Mary, Lincolnshire. Zij en haar man worden herdacht als weldoeners van andere kloosters in Leominster, Chester, Much Wenlock en Evesham. Ze schonk Coventry een aantal werken in kostbaar metaal van de beroemde goudsmid Mannig en liet een halsketting met een waarde van 100 zilveren marken na. Een andere ketting ging naar Evesham, om te worden opgehangen rond het beeld van de Maagd dat de levensgrote gouden en zilveren kruisbeelden begeleidde die zij en haar man hadden gegeven, en de kathedraal van St. Paul in de stad Londen kreeg een kazuifel met goudfranjes. .

Het landhuis van Woolhope in Herefordshire, evenals vier andere, werd voor de Normandische verovering geschonken aan de kathedraal van Hereford door de weldoeners Wulviva en Godiva, over het algemeen beschouwd als deze Godiva en haar zus. De kerk heeft een glas-in-loodraam uit de 20e eeuw dat hen afbeeldt. .

Haar handtekening, Ego Godiva Comitissa diu istud desideravi [ik wens dit al lange tijd], komt voor op een oorkonde die zou zijn gegeven door Thorold of Bucknall aan het benedictijnse klooster van Spalding. Veel historici beschouwen deze oorkonde echter als vervalst. Toch is het mogelijk dat Thorold, die in het Domesday Book voorkomt als sheriff van Lincolnshire, haar broer was.

Na de dood van Leofric in 1057 leefde zijn weduwe tussen de Normandische verovering van 1066 en 1086. Ze wordt vermeld in de Domesday-enquête als een van de weinige Angelsaksische vrouwen en de enige vrouw die kort na de verovering een groot landeigenaar bleef. Ten tijde van deze grote enquête in 1086 was Godiva overleden, maar haar vroegere landerijen worden vermeld, hoewel nu in bezit van anderen. Godiva lijkt dus te zijn overleden tussen 1066 en 1086. .

Er is discussie over de plek waar Godiva werd begraven. Volgens het Chronicon Abbatiae de Evesham, of Evesham Chronicle, werd ze begraven in de kerk van de Heilige Drie-eenheid in Evesham, die niet meer bestaat. Volgens het verslag van het Oxford Dictionary of National Biography is er echter geen reden om te twijfelen dat ze met haar man in Coventry werd begraven, ondanks de bewering van de Evesham Chronicle dat ze in Holy Trinity, Evesham, werd begraven. Haar man werd begraven in het priorij- en kathedraalcomplex van St. Mary in 1057. .

William Dugdale (1656) zegt dat er een raam met afbeeldingen van Leofric en Godiva werd geplaatst in de Trinity Church in Coventry, daterend uit de tijd van Richard II.

Uit dit huwelijk 4 kinderen.


Ida de Hainaut
Ida de Hainaut, geb. in 690.

tr.
met

Diederik II de Clèves (Théodoric II de Teisterband), geb. Narbonne [Frankrijk] circa 685, 2ème Comte de Clèves et Teisterbant, ovl. in 759.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Reinold*710  †767  57


Wauthier I de Hainaut
Wauthier I de Hainaut, geb. in 690, ovl. Ath [België] circa 748.

tr.
met

Béatrice de Cambrai, dr. van Albéric l'Orphelin de Cambrai en Sibylle (Valtrude ?) d'Alsace, geb. Cambrai [Frankrijk] circa 665, Dame de Metz.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ida*690     


Béatrice de Cambrai
Béatrice de Cambrai, geb. Cambrai [Frankrijk] circa 665, Dame de Metz.

tr.
met

Wauthier I de Hainaut, zn. van Vincent Madalgaire de Soignies (Seigneur de Strépy) en Waudrude de Lommois, geb. in 690, ovl. Ath [België] circa 748.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ida*690     


Albéric l'Orphelin de Cambrai
Albéric l'Orphelin de Cambrai, geb. Bertrix [België] circa 630, ovl. Cambrai [Frankrijk] circa 694, begr. Sire.

tr.
met

Sibylle (Valtrude ?) d'Alsace, dr. van Adalric d'Alsace (Comte d Thurgau) en Hiltrude de Burgondie, geb. Strasbourg [Frankrijk] circa 642.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Béatrice*665 Cambrai [Frankrijk]    


Sibylle (Valtrude ?) d'Alsace
Sibylle (Valtrude ?) d'Alsace, geb. Strasbourg [Frankrijk] circa 642.

tr.
met

Albéric l'Orphelin de Cambrai, zn. van Brunulf III d'Ardennes en Basine de Moselgau, geb. Bertrix [België] circa 630, ovl. Cambrai [Frankrijk] circa 694, begr. Sire.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Béatrice*665 Cambrai [Frankrijk]    


Adalric d'Alsace
Adalric d'Alsace, geb. circa 620, Comte d Thurgau, ovl. in 677.

tr.
met

Hiltrude de Burgondie, dr. van Leudegarde de Frioul en Wilibald de Burgondie, geb. circa 625.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sibylle*642 Strasbourg [Frankrijk]    
Lotha     


Hiltrude de Burgondie
Hiltrude de Burgondie, geb. circa 625.

tr.
met

Adalric d'Alsace, zn. van Leutharius II hertog van Alamannië (Hertog van Allemannië) en Acca de Frioul, geb. circa 620, Comte d Thurgau, ovl. in 677.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sibylle*642 Strasbourg [Frankrijk]    
Lotha     


Leudegarde de Frioul
Leudegarde de Frioul, geb. circa 600.

tr.
met

Wilibald de Burgondie, dr. van Aléthée de Burgondie en Theodelinde de Bavière, geb. circa 586, ovl. in 642.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hiltrude*625     


Wilibald de Burgondie
Wilibald de Burgondie, geb. circa 586, ovl. in 642.

tr.
met

Leudegarde de Frioul, zn. van Gisulf II de Frioul (Duc de Frioul (590 - 610)) en Sigolène (Sainte Segolene) d'Austrasie (Fondatrice de l'abbaye de Troclar), geb. circa 600.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hiltrude*625     


Aléthée de Burgondie
Aléthée de Burgondie, geb. in 561, ovl. in 587.

tr.
met

Theodelinde de Bavière, dr. van Garibald von Bayern le Sueve (graaf van Meaux 584) en Theudelinde de Francie d'Austrasie, geb. Beieren [Duitsland] in 567, ovl. Varenna [Italië] op 22 jan 627.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wilibald*586  †642  56


Theodelinde de Bavière
Theodelinde de Bavière, geb. Beieren [Duitsland] in 567, ovl. Varenna [Italië] op 22 jan 627.

tr.
met

Aléthée de Burgondie, zn. van Aldéric de Burgondie en Richardiane de Ponthieu /d'Artois /d'Arras /De Cambrai d'Arras (Comtesse d'Artois et de Ponthieu (hérite du Ponthieu de son cousin Richard)), geb. in 561, ovl. in 587.

Waldrade de Lombardie.
Zij is bekend door Gregorius van Tours, die vermeldde dat Theodebald, physiek zwak, ca. 544 Waldrade trouwde, maar na zeven jaar regeren kinderloos overleed.  Clotaire, oom van de overledene, ontving Waldrada met Austrasië met open armen en trouwde haar in 555, als zijn achtste vrouw.  Berispt door de bisschoppen ontdeed hij zich weer van haar en gaf Waldrade als bruid aan Garibald.  Een andere bron vermeldt dat Waldrade de dochter was van de Lombardische koning Wacchon en zuster van Wisigarde die Theodebert, koning der franken trouwde, de vader (!) van Theodebald. Uit dezelfde bron vernemen we dat uit het huwelijk met Garibald een prinses Theodelinde werd geboren, waar Frégédaire nog aan toevoegde de prinsen Grimoald en Gundoald en Paul Diacre nog een naamloze dochter die Ewin van Trident trouwde.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wilibald*586  †642  56


Theudelinde de Francie d'Austrasie
Theudelinde de Francie d'Austrasie, geb. circa 545.

tr.
met

Garibald (Gondoald) (Garibald I) von Bayern le Sueve (van Beieren), zn. van Heruli Agivald von Bayern (Duc de Bavière,Noble Franc agilofingien) en Willibald de Burgondie, geb. München [Duitsland] circa 538, graaf van Meaux 584 (hertog van Beieren), ovl. tussen 589 en 599 (590), tr. (1) met Waldrade de Lombardie. Uit dit huwelijk 6 kinderen, tr. (2) met Chiltrude de Souabe. Uit dit huwelijk een dochter.

Garibald von Bayern le Sueve.
Duc de Bavière-590 , Roi des Ostrogoths (474) , Roi des Ostrogoths d'Italie (5 mars 493).
hertog van Beieren, één van de edelen van Clotaire I, trouwde in 555 Waldrade, weduwe van Theodebald van Austrasië, en ontving vrijwel tegelijkertijd het hertogdom Beieren.  Zijn nazaten stonden bekend als de Agilolfingers, een machtig geslacht vooral in Beieren, Lombardië en Austrasië.  Nadat Garibald zijn hertogdom ontvangen had, gedroeg hij zich onafhankelijk en latere geschiedschrijvers in de VIIIe eeuw geven hem zelfs de titel koning. Zijn dood in 590 viel samen met de benoeming van Tassilo als "koning" van Beieren door Childebert.  Uit zijn huwelijk met Waldrada kwam zeker een dochter Theodelinde voort, die trouwde met Agilulf koning van Lombardië, voorts Grimoald, Gundoald en de hertog van Asti. De laatste was de stamvader van de Lombardische koningen. Verder een dochter, die huwde met de hertog van Trident, zeker Tassilo I hertog van Beieren, vader van Garibald II en tenslotte de dochter die de moeder van Pepijn der Landen was.  De mogelijkheid bestaat dat er nog een dochter was die trouwde met Gisulf van Frioul, omdat de kinderen typische Agilolfingerse namen hebben (Tassilo, Chrodoald en Grimoald).

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Theodelinde*567 Beieren [Duitsland] †627 Varenna [Italië] 59


Willibald de Burgondie
Willibald de Burgondie, geb. in 532.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aldéric*532  †563  31


Sigolène (Sainte Segolene) d'Austrasie
Sigolène (Sainte Segolene) d'Austrasie, geb. Albi [Frankrijk] circa 567, Fondatrice de l'abbaye de Troclar, ovl. circa 623.

tr.
met

Gisulf II de Frioul, geb. circa 565, Duc de Frioul (590 - 610), ovl. in 610, tr. (1) met Romilde de Baviere. Uit dit huwelijk 4 kinderen.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Leudegarde*600     


Brunulf III d'Ardennes
Brunulf III d'Ardennes, geb. circa 590.

tr.
met

Basine de Moselgau.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Albéric*630 Bertrix [België] †694 Cambrai [Frankrijk] 64


Basine de Moselgau
Basine de Moselgau.

tr.
met

Brunulf III d'Ardennes, zn. van Brunulfe II van de Ardennen en Clothilde de Neustrie, geb. circa 590.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Albéric*630 Bertrix [België] †694 Cambrai [Frankrijk] 64


Vincent Madalgaire de Soignies
Vincent Madalgaire de Soignies (Vincent Madalgaire de Hainaut, Vincent Madalgaire de Falgaire), geb. Strépy-Bracquegnies [België] circa 607, Seigneur de Strépy, ovl. Soignies [België] op 14 jul 677.

Vincent Madalgaire de Soignies (Vincent Madalgaire de Hainaut, Vincent Madalgaire de Falgaire).
Wapenschilden van de Belgische stad Zinnik (Soignies) en de voormalige Belgische gemeenten Mesvin en Nimy: Gevierendeeld, groen met een zilveren kruis en goud met drie zwarte chevrons. .

Heilige Vincentius (Madelgarius de Famars de Hainaut), in het dagelijks leven Madelgaire: Geboren rond 607 op het kasteel van Sotteville in Strépy, overleden op 14 juli 677 in Zinnik (Soignies). Hij was de zoon van Mauger en Onuguerra.

Het oudste bekende hagiografische werk over Heilige Vincentius, de Vita Vincentii Madelgarii Sonegiensis (uita prima), werd geschreven rond het jaar 1020, lange tijd na zijn dood in 677. Het hagiografische werk over zijn schoonzus Aldegonde van Maubeuge, de Vita Aldegundis Malbodiensis (uita prima), is ouder en dateert van het begin van de 8e eeuw. Dit werk maakt vergelijking mogelijk tussen de vermelde elementen over Vincent in beide teksten. .

Saint Vincent wordt beschouwd als de stichter van de stad die later Zinnik (Soignies) zou worden. Hij heette oorspronkelijk Madelgaire de Famars de Hainaut en was afkomstig uit de Frankische adel. Zijn vader, Mauger, was een van de machtigste leudes (edelen) van het koninkrijk Austrasië. Madelgaire bracht tijd door aan het hof van Dagobert I en later Sigebert III. Hij vervulde verschillende missies in Ierland, waaruit hij terugkeerde met vurige evangelisten zoals Feuillien, Ultan, Fursy, Eloquius, Adalgis en Elton. .

Madelgaire trouwde met Waudru (of Waldetrude) van Lommois, dochter van Walbert, de gouverneur van het graafschap Henegouwen (Hainaut).

tr.
met

Waudrude de Lommois (Waudrude de Mons), dr. van Waudbert V Saint Walbert de Lommois (Comte de Lommois-Comte de Ponthieu) en Berthilde de Thuringe, geb. Lomme [Frankrijk] circa 650.

Waudrude de Lommois (Waudrude de Mons).
Ze slaagt erin haar echtgenoot ervan te overtuigen monnik te worden; hij stemt in met haar verzoek en sticht de abdij van Haumont, nabij Maubeuge, waar hij zich terugtrekt en de naam Vincent aanneemt. Enkele jaren later overlijdt hij; Waltrude besluit dan om het klooster in te gaan en ontvangt de kloosterkleding uit handen van Saint-Aubert, in 656. Ze schenkt al haar bezittingen weg en trekt zich terug op een plek nabij Châteaulieu (dicht bij Bergen/Mons). Haar reputatie trekt veel discipelen aan, en ze besluit een klooster voor hen op te richten, zonder het echter zelf te leiden (626 - rond 686). .

Vincent Madalgaire de Soignies .
Een nogal opmerkelijke familie. Samen met haar echtgenoot kenden ze vrede en geluk. De Kerk erkent haar echtgenoot als een heilige, Sint Vincent. Ook hun zoon, genaamd Sint Landry, werd een heilige. En als dat nog niet genoeg is, heten hun twee dochters Sint Madelberte en Sint Adeltrude. Overigens, toen de drie kinderen het klooster ingingen, deden de ouders hetzelfde. Sint Vincent trok zich terug in de abdij van Haumont in het noorden van Frankrijk en Sint Waudru stichtte het klooster van Chateaulieu op een heuvel, waar later de stad Mons (Bergen) zou ontstaan.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wauthier I*690  †748 Ath [België] 58


Waudrude de Lommois
Waudrude de Lommois (Waudrude de Mons), geb. Lomme [Frankrijk] circa 650.

Waudrude de Lommois (Waudrude de Mons).
Ze slaagt erin haar echtgenoot ervan te overtuigen monnik te worden; hij stemt in met haar verzoek en sticht de abdij van Haumont, nabij Maubeuge, waar hij zich terugtrekt en de naam Vincent aanneemt. Enkele jaren later overlijdt hij; Waltrude besluit dan om het klooster in te gaan en ontvangt de kloosterkleding uit handen van Saint-Aubert, in 656. Ze schenkt al haar bezittingen weg en trekt zich terug op een plek nabij Châteaulieu (dicht bij Bergen/Mons). Haar reputatie trekt veel discipelen aan, en ze besluit een klooster voor hen op te richten, zonder het echter zelf te leiden (626 - rond 686). .

Vincent Madalgaire de Soignies .
Een nogal opmerkelijke familie. Samen met haar echtgenoot kenden ze vrede en geluk. De Kerk erkent haar echtgenoot als een heilige, Sint Vincent. Ook hun zoon, genaamd Sint Landry, werd een heilige. En als dat nog niet genoeg is, heten hun twee dochters Sint Madelberte en Sint Adeltrude. Overigens, toen de drie kinderen het klooster ingingen, deden de ouders hetzelfde. Sint Vincent trok zich terug in de abdij van Haumont in het noorden van Frankrijk en Sint Waudru stichtte het klooster van Chateaulieu op een heuvel, waar later de stad Mons (Bergen) zou ontstaan.

tr.
met

Vincent Madalgaire de Soignies (Vincent Madalgaire de Hainaut, Vincent Madalgaire de Falgaire), zn. van Mauger de Strepy (Leude d'Austrasie) en Onguerra de Sotteville (Dame), geb. Strépy-Bracquegnies [België] circa 607, Seigneur de Strépy, ovl. Soignies [België] op 14 jul 677.

Vincent Madalgaire de Soignies (Vincent Madalgaire de Hainaut, Vincent Madalgaire de Falgaire).
Wapenschilden van de Belgische stad Zinnik (Soignies) en de voormalige Belgische gemeenten Mesvin en Nimy: Gevierendeeld, groen met een zilveren kruis en goud met drie zwarte chevrons. .

Heilige Vincentius (Madelgarius de Famars de Hainaut), in het dagelijks leven Madelgaire: Geboren rond 607 op het kasteel van Sotteville in Strépy, overleden op 14 juli 677 in Zinnik (Soignies). Hij was de zoon van Mauger en Onuguerra.

Het oudste bekende hagiografische werk over Heilige Vincentius, de Vita Vincentii Madelgarii Sonegiensis (uita prima), werd geschreven rond het jaar 1020, lange tijd na zijn dood in 677. Het hagiografische werk over zijn schoonzus Aldegonde van Maubeuge, de Vita Aldegundis Malbodiensis (uita prima), is ouder en dateert van het begin van de 8e eeuw. Dit werk maakt vergelijking mogelijk tussen de vermelde elementen over Vincent in beide teksten. .

Saint Vincent wordt beschouwd als de stichter van de stad die later Zinnik (Soignies) zou worden. Hij heette oorspronkelijk Madelgaire de Famars de Hainaut en was afkomstig uit de Frankische adel. Zijn vader, Mauger, was een van de machtigste leudes (edelen) van het koninkrijk Austrasië. Madelgaire bracht tijd door aan het hof van Dagobert I en later Sigebert III. Hij vervulde verschillende missies in Ierland, waaruit hij terugkeerde met vurige evangelisten zoals Feuillien, Ultan, Fursy, Eloquius, Adalgis en Elton. .

Madelgaire trouwde met Waudru (of Waldetrude) van Lommois, dochter van Walbert, de gouverneur van het graafschap Henegouwen (Hainaut).

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wauthier I*690  †748 Ath [België] 58