Cees Hagenbeek
Attila "le Fléau de Dieu" Des Huns
Attila "le Fléau de Dieu" Des Huns, geb. Tisza [Russian Federation] in 394, ovl. Vallée de Tisza [Hongarije] op 20 mrt 453.

Attila "le Fléau de Dieu" Des Huns.
De geboortedatum van Attila is niet bekend. De journalist en romanschrijver Éric Deschodt en de schrijver Hermann Schreiber suggereren het jaar 395, maar de historicus Iaroslav Lebedynsky en de archeoloog Katalin Escher beschouwen deze hypothese als "pure fantasie" en geven de voorkeur aan een schatting tussen het laatste decennium van de 4e eeuw en het begin van de 5e eeuw. Hij is de zoon van Moundzouk, die de broer was van de koningen Octar en Ruga, die gezamenlijk over de Hunnen regeerden. Diarchie was een terugkerend verschijnsel bij dit volk, hoewel historici niet weten of het gebruikelijk, institutioneel of incidenteel was. Zijn familie was dus van adellijke afkomst, maar historici weten niet zeker of het een koninklijke dynastie was. Hoewel ze sinds hun aankomst in Europa op weg waren naar sedentarisatie, vormden de Hunnen een samenleving van "oorlogszuchtige herders" die zich voornamelijk voedden met vlees en melk, producten van hun veeteelt en paarden.

Attila ontving daarom een opleiding als ruiter en boogschutter. Net als andere kinderen van zijn volk werd zijn hoofd al op jonge leeftijd omwikkeld met verbanden om een opzettelijke vervorming van de schedel te verkrijgen, een esthetische of spirituele praktijk. Hij sprak zijn moedertaal, het Hunnisch, verwant aan een Turkse taal, maar aangezien hij deel uitmaakte van de heersende klasse, leerde hij ook de taal van de Goten.

Hij groeide op in een wereld in verandering, waarin de Hunnen, zijn volk, nomaden waren die zich kort daarvoor in Europa hadden gevestigd. Na de Wolga te hebben overgestoken in de jaren 370 en het grondgebied van de Alanen te hebben geannexeerd, vielen ze de Gotische koninkrijken aan tot aan de Karpaten en de oevers van de Donau. Ze waren zeer mobiel, hun ruiterboogschutters hadden een reputatie van onoverwinnelijkheid verworven en de Germaanse volkeren leken machteloos tegenover deze nieuwe tactieken. Grootschalige bevolkingsbewegingen verstoorden de Romeinse wereld die in het westen en zuiden gevestigd was en waarvan de grenzen werden begrensd door de Rijn en de Donau.

In 376 staken de Goten de Donau over, onderwierpen zich eerst aan de Romeinse belastingen en kwamen vervolgens in opstand tegen keizer Valens, die ze doodden tijdens de Slag bij Adrianopel in 378. Op 31 december 406 staken de Vandalen, Alanen, Sueben en Burgonden de bevroren Rijn over en drongen het Romeinse Gallië binnen om de Hunnen te ontvluchten. In 418 kregen de Visigoten een gebied in Aquitanië met de theoretische status van "Romeinse federati" maar bleven in feite ononderworpen of zelfs vijandig. In 429 veroverden de Vandalen een onafhankelijk koninkrijk in Noord-Afrika. Om deze invasies beter het hoofd te bieden, werd het Romeinse Rijk sinds 395 bestuurd door twee afzonderlijke administratieve en militaire regeringen, één in Ravenna die het westen beheerste en één in Constantinopel die het oosten beheerde. Tijdens het leven van Attila bleef het Romeinse Rijk, ondanks enkele machtsstrijd, verenigd en werd het geregeerd door dezelfde familie, de Theodosians.

De Hunnen domineerden een uitgestrekt gebied met vage grenzen, bepaald door de onderwerping van een conglomeraat van meer of minder autonome volkeren. Sommige werden geassimileerd, velen behielden hun koningen, anderen waren afhankelijk of erkenden de theoretische heerschappij van de koning van de Hunnen maar bleven onafhankelijk. Hoewel de Hunnen indirect de oorzaak waren van de problemen van de Romeinen, waren de betrekkingen tussen de twee rijken vriendelijk: de Romeinen gebruikten de Hunnen als huursoldaten tegen de Germanen en zelfs in hun burgeroorlogen. Zo rekruteerde de Romeinse usurpator Johannes in 425 duizenden Hunnen. Ze wisselden ambassades en gijzelaars uit (zoals Aetius, die bevriend raakte met de jonge Attila rond 411-414), deze alliantie duurde van 401 tot 450 en stelde de Romeinen in staat vele militaire successen te behalen. De Hunnen beschouwden dat de Romeinen hen tributen betaalden, terwijl de Romeinen liever dachten dat ze subsidies kregen voor bewezen diensten. Toen Attila volwassen werd onder het bewind van zijn oom Ruga, waren de Hunnen zo'n grote macht geworden dat de voormalige patriarch van Constantinopel Nestorius de situatie betreurde met de woorden: "Zij zijn de meesters geworden en de Romeinen de slaven.".
Attila (394-453) was de koning van de Hunnen, een volk afkomstig uit de steppen van Centraal-Azië dat zich in de Donauvlakte had gevestigd. Hij regeerde volgens de Romeinse historiografie over het Hunnische Rijk (een groot deel van Centraal-Europa en Centraal-Azië), en werd van 434 tot 453 uitgeroepen tot "Europµ Orbator" (keizer van Europa).

Attila werd opgevoed met zijn oudere broer Bleda door hun oom, koning Ruga van de Hunnen. In 434 verdeelde Ruga het Hunnische Rijk tussen zijn twee neven, Attila en Bleda, voordat hij stierf. Van 435 tot 440 werd het bewind van Bleda gekenmerkt door het diplomatieke triomf van de Hunnen tegenover het Oost-Romeinse Rijk. Bleda's beleid ten aanzien van de Romeinen was vreedzaam, en een verdubbeling van het tribuut dat door Constantinopel werd betaald, evenals de keizerlijke belofte om geen bondgenootschappen aan te gaan met vijanden van de Hunnen (onafhankelijke Germaanse volkeren), gaf Bleda vrije hand. Hierdoor konden de Hunnen hun rijk uitbreiden tot aan de Alpen, de Rijn en de Weichsel.
Machtsovername door Attila.
In 440, profiterend van de invasie van het Romeinse Armenië door de Sassanidische Perzen, wat tijdelijk de aandacht van Constantinopel afleidde, viel Bleda opnieuw het Oost-Romeinse Rijk aan. Op dat moment hielp Attila zijn broer pas als laatste redmiddel, nadat hij eigen onderhandelingen met het rijk had gevoerd. Hij deed dit waarschijnlijk om te voorkomen dat hij benadeeld zou worden bij de verdeling van de buit. Attila's afzonderlijke politiek tijdens de oorlog van 441-442 wordt verklaard door zijn wens om met de Romeinen de overgave van de Hunnische prinsen te onderhandelen die na de dood van Ruga in 435 hun toevlucht in het rijk hadden gezocht. Deze prinsen zouden het koninkrijk hebben geërfd in geval van Bleda's overlijden.

Eind 444 of begin 445, geholpen door zijn Germaanse vazallen, liet Attila zijn oudere broer Bleda vermoorden en werd hij de enige koning van de Hunnen. Twee Germanen onderworpen aan de Hunnen: koning Edika van de Skiren en koning Ardaric van de Gepiden, leverden de noodzakelijke krachten voor de moord op Bleda, die plaatsvond in zijn kamp.

Zijn bewind duurde acht jaar en werd gekenmerkt door een ineenstorting van de macht van de Hunnen na zijn dood, tot dan toe geduldig opgebouwd door militaire allianties tussen het Hunnische Rijk en het Oost-Romeinse Rijk en door de financiële voordelen van de tributen en losgelden betaald door Constantinopel. Na de moord lijken Attila's Germaanse bondgenoten zijn neiging om te geloven dat hij voorbestemd was om over de hele wereld te heersen te hebben versterkt. Met de hulp van een koe en zijn hoeder vonden ze voor Attila het zwaard van de oorlogsgod Mars, dat uit de grond stak. In de reeks gebeurtenissen die de Hunnen meer macht zouden geven, werd Attila snel gedwongen tot nieuwe oorlogen om zijn trouwe Germanen te belonen en vooral te behouden. Attila werd benoemd tot "Europµ Orbator" (keizer van Europa) en veroverde vanaf 445-446 de Romeinse provincie Pannonië-Savië (de rest van Pannonië was al in handen van de Hunnen). Om de fictie van de Romeinse administratie in stand te houden, werd hij benoemd tot meester van de militie door de Romeinse keizer Valentinianus III.

Vanuit het Donau-bekken, waar hij zich duurzaam had gevestigd, bedreigde Attila het Romeinse Rijk. Op 27 januari 447 verwoestte een aardbeving een groot deel van de Theodosiaanse muur van Constantinopel en veroorzaakte een belangrijke hongersnood. Deze zwakte van het Oost-Romeinse Rijk stelde het West-Romeinse Rijk tijdelijk in staat om te ontsnappen aan de ambities van Attila.

Attila maakte gebruik van de situatie en wierp zijn leger op het Oost-Romeinse Rijk. Hij raakte daar verstrikt: het rijk betaalde zijn tribuut niet, en de eerder verschuldigde bedragen werden niet betaald. Vredesonderhandelingen duurden jaren zonder enig voordeel voor de Hunnen. Op het moment dat de onderhandelingen bijna waren afgerond, stopten de tributen uit het Oosten definitief. Keizer Theodosius II stierf bij een paardrijongeluk, en de "partij der Blauw", bestaande uit senatoren en aristocraten, triomfeerde: ze waren fel gekant tegen het idee om barbaren te betalen voor vrede. Omdat hij het Oosten niet kon binnenvallen of onderwerpen, raakte Attila verwikkeld in het diplomatieke spel van het Westen in 450.

De Romeinse Co-keizerin Honoria.
Dit verhaal betreft Honoria, co-keizerin van het Westen, die Attila wil trouwen om zich met hem te verbinden. Haar jongere broer, Valentinianus III, dwingt haar om het klooster in te gaan om de eenheid van het rijk te bewaren. In 449 ontstaat er een schandaal en wordt Honoria naar een christelijk klooster in Constantinopel gestuurd om haar "maagdelijke status" beter te bewaken. Honoria stuurt vervolgens haar ring naar Attila om hem om hulp te vragen. Attila neemt de zaak serieus en accepteert de ring als een "bruidsschat" en vraagt de provincie Gallië als keizerlijk erfdeel van zijn "verloofde". Zijn eisen worden natuurlijk geweigerd. Geblokkeerd in het Oosten, en geconfronteerd met de weigering van Valentinianus en de verdwijning van Honoria, wordt Attila in de herfst van 450 gedwongen om de oorlog te verklaren aan het West-Romeinse Rijk, wat ook een einde maakt aan het tribuut dat door het Westen werd betaald.

De Invasie van Gallië.
Aan het hoofd van een Hunno-Germaans coalitieleger begint Attila in het voorjaar van 451 aan een veldtocht tegen Gallië. Dit leger omvatte de volkeren Gepiden (de talrijkste), Visigoten (geleid door drie broers, waaronder de vader van de toekomstige Theodorik I (Theodorik de Grote)), Skiren, Sueben, Alemannen, Herulen, Thüringers, Franken, Bourgondiërs, Alanen en Sarmaten; het was grotendeels Germaans en de Hunnen vormden slechts een klein deel ervan. De tactieken die eerder succesvol waren tegen de "beschaafden" waren dus niet meer van toepassing. Op 7 april brandt Attila Metz plat. Gallië biedt weerstand, eerst in Parijs onder impuls van de heilige Geneviève, en vervolgens in Orléans op instigatie van de heilige Aignan van Orléans met de steun van de Romeinse legioenen onder leiding van Flavius Aetius.

De Slag bij de Catalaunische Velden.
In Orléans, waar hij van plan was de Loire over te steken, vecht Attila tegen de Visigoten van Theodorik I en de Romeinse legioenen van Flavius Aetius, die in werkelijkheid bestond uit alle volkeren die op dat moment in Gallië waren gevestigd: Alanen, Franken, Bourgondiërs, Sarmaten, Saksen, Lètes (barbaarse kolonisten), Armoricanen en zelfs Britten uit Overzee. De Hunnen kwamen als overwinnaars uit de strijd, en de beslissende slag bij de Catalaunische Velden vond minder dan twee weken later plaats, waarschijnlijk op een afstand van 7,5 km van Troyes, in velden nabij het dorp Maurica of Mauriacus (Latijn: campus mauriacus, later ten onrechte geïdentificeerd als de "Catalaunische Velden" bij Châlons-en-Champagne). Na de slachting bleef Attila een tijdje in Gallië en trok zich daarna terug naar de Rijn.

In het voorjaar van 452 viel Attila opnieuw Italië binnen. Zijn leger nam Aquilea, Padua, Verona, Milaan en Pavia in en trok op naar Rome. Keizer Valentinianus III besloot te onderhandelen. Onder leiding van paus Leo I, prefect Trigetius (die al eerder met de Vandalen van Genseric had onderhandeld) en consul Aviennus, ging een Romeinse delegatie naar koning Attila en verkreeg een wapenstilstand.

Intussen hadden de troepen van de nieuwe Oost-Romeinse keizer Marcianus de Donau overgestoken en bedreigden ze het hart van het Hunnische rijk. Attila trok zich terug naar Pannonië. Terug in zijn kamp stierf de grote koning plotseling in het voorjaar van 453, mogelijk vergiftigd, waarschijnlijk door een bloeding na een feestmaal tijdens zijn huwelijk met een nieuwe vrouw voor zijn grote harem. Attila kreeg een koninklijke begrafenis en werd begraven in een drievoudige kist, waarschijnlijk onder de bedding van de rivier de Tisza in het huidige Hongarije, tijdelijk omgeleid voor de gelegenheid. Zijn zonen Ellac en later Attila II volgden hem op. Zijn opvolging leidde tot conflicten tussen de vele zonen en kleinzonen van zijn talloze vrouwen (slag bij de Nedao in 454). Zijn rijk viel uiteen en de Hunnische stammen werden opnieuw verdeeld en namen leiders uit hun heersende aristocratie.

Attila is vooral bekend in de historiografie en de westerse christelijke traditie als de gesel van God, wat hem een zeer somber imago gaf. In werkelijkheid werd deze zoon van koning Moundzouk van een van de machtigste volkeren van zijn tijd in de ogen van de West-Europese bevolking het embleem van de nomadische krijgersheerser, vergelijkbaar met Genghis Khan: bloeddorstig, dol op oorlog en plundering, wreed en sluw. Deze visie is echter grotendeels onjuist: de Hunnen van Attila waren een Turks volk dat veel Germanen in hun gelederen opnam, zozeer zelfs dat deze laatsten de meerderheid vormden in de coalitie van het campus mauriacus, en ook de hofhouding van Attila was waarschijnlijk een van de meest verfijnde van zijn tijd, met vele Romeinse gebruiken.

De tijd waarin Attila leefde - aan het einde van het West-Romeinse rijk, zijn oppositie met generaal Flavius Aetius, ook wel de laatste van de Romeinen genoemd, en de oorsprong van zijn volk, hebben de collectieve verbeelding getroffen en bijgedragen aan het creëren van het stereotype beeld van Attila als de barbaar die de beschaving tegenwerkte, wat naar voren komt in de vele films of werken waarin hij verschijnt.

In het Nibelungenlied (gebaseerd op de vernietiging van de Bourgondiërs door de Hunnen en populair gemaakt in de 19e eeuw door Richard Wagner), bekend in een versie uit de 12e eeuw, verschijnt Attila onder de naam Etzel, als een nobele en genereuze bondgenoot. Hij wordt ook afgebeeld in de Germaanse mythologie als Atli, wreed en dorstig naar goud. Deze twee aspecten tonen de verschillende gezichten van de waarheid.

Ten slotte, vanwege de nationale historiografie, moet niet vergeten worden dat de naam Attila, van Germaanse oorsprong en meer specifiek van Gotische oorsprong, overal is verdwenen behalve in het huidige Hongarije, waar deze naam nog steeds erg populair is. Geïnspireerd door recent historisch onderzoek, schildert de Hongaarse schrijver Tibor Fonyodi in zijn roman "De sjamaan van Attila" (uitgegeven in het Frans door Pygmalion in 2005) de beschaving van de Hunnen op een nieuwe manier. Hij benadrukt de fundamentele rol van spiritualiteit in hun cultuur, een beschaving in de ware zin van het woord, waarvan de Hongaren de erfgenamen waren en die waarschijnlijk nog steeds aanwezig is bij de volkeren die in de Euraziatische steppen leven. De auteur verklaarde in een interview dat zijn doel met "De sjamaan van Attila" was om een fantasy-roman te schrijven, een soort "In de Ban van de Ring" die put uit de mythologie van de Hunnen.

59e koning der Hunnen - Na de dood van zijn vader Mundzuk leefde Attila onder de voogdij van zijn oom Ruga, de koning der Hunnen. Attila bracht een deel van zijn tienerjaren door in Ravenna, de hoofdstad van het West-Romeinse rijk. Als zodanig kende hij de Romeinse wereld goed, met zijn krachten en zwakheden. Hij werd de koning der Hunnen, een volk afkomstig uit de steppen dat zich had gevestigd in de Donauvlakte. Hij maakte van dit nomadische volk een natie die in staat was om alles op zijn pad te verpletteren. Volgens de Romeinse historiografie regeerde hij van 434 tot 453.

Aanvankelijk richtte hij zich op de rijkdommen van het Oost-Romeinse rijk en dwong de zwakke keizer Theodosius II op de knieën. In 441: De Hunnen verwoesten steden langs de Donau. In 444: De Hunnen bedreigen Constantinopel. Met de toetreding van Marcianus tot keizer van het Oosten in 450, werden de oostelijke avonturen riskanter voor Attila. Hij besloot zijn aandacht te richten op het West-Romeinse rijk.

Honoria (de losbandige zus van de West-Romeinse keizer Valentinianus III, die haar had opgesloten en vervolgens naar Constantinopel had verbannen vanwege haar wangedrag) had Attila een bericht gestuurd waarin ze hem voorstelde met haar te trouwen en haar deel van de erfenis van haar vader als bruidsschat aan te bieden. Dit was het voorwendsel waar Attila op had gewacht: hij liet de keizer van het Westen weten dat hij zijn verloofde en haar bruidsschat opeiste (volgens hem de helft van het West-Romeinse rijk). In het voorjaar van 451 staken de Hunnen de Rijn over. Daarvoor hadden ze Keulen vernietigd in een ware slachting. Op 6 april 451 plunderden de Hunnen Metz. Vervolgens was het de beurt aan Verdun, Laon, Saint Quentin en Reims. De horde bereikte de Marne zonder te kunnen worden gestopt. Vluchtelingen stroomden massaal de wegen op, verspreidden verhalen over de gruwelijkheden die ze hadden meegemaakt en terroriseerden de bevolking. In Lutetia had de Romeinse administratie al haar biezen gepakt en was vertrokken naar Orléans en vervolgens Tours. De bevolking was hetzelfde van plan, maar een tengere vijftienjarige meisje moedigde de Lutetianen aan te blijven en te bidden omdat, zei ze, de Hunnen niet zouden komen. Zoals Maurice Druon schreef, het eerste wonder voor Sainte Geneviève was al dat ze werd geloofd! De Lutetianen knielden neer, baden en herwonnen hun moed. De stad werd in staat van verdediging gebracht. Attila besloot Lutetia niet in te nemen, verdedigd door zijn inwoners.

Aangestoken door een haat jegens de Goten (de oorzaak hiervan is onbekend) wilde hij snel naar de Visigotische gebieden van Aquitanië en Spanje trekken. Omdat hij geen tijd wilde verliezen om een stad in te nemen die vastbesloten was een belegering te doorstaan, negeerde hij Lutetia en de vallei van de Seine en trok naar de Loire. Dit was een grove fout, want hij liet de noordelijke route open, waardoor een (onwaarschijnlijke, maar mogelijk) interventie van de Franken ter ondersteuning van de Gallo-Romeinen mogelijk werd. De Hunnen belegerden Orléans, ook in staat van verdediging. Op 24 juni 451 leek Orléans te zullen bezwijken. Plotseling stormden de Romeinse troepen de belegeraars binnen. Het was Aetius en zijn leger! De Hunnen waren verbijsterd. Ze hadden gezien hoe alle volkeren van Azië en Europa voor hen op de vlucht sloegen. Ze waren nog nooit aangevallen! Ze trokken zich terug en verlieten de plek. Voor het eerst werd de Horde verslagen.

De Horde trok zich terug ergens tussen Troyes en Châlons, in een grote vlakte die bekend staat als de Catalaunische Velden. De Hunnen hadden een kamp opgezet waar Attila zijn wraak en volgende plunderingen moest plannen. Op 20 september 451 werd het coalitieleger van Aetius onverwacht geconfronteerd met de Hunnen op de Catalaunische Velden. De verrassing van de Hunnen was enorm om opnieuw te worden aangevallen. En door welk leger! Door de grootste coalitie die Gallië ooit had gezien. Aetius had zijn grote uitdaging waargemaakt. Ze waren er allemaal, de volkeren van Gallië: de Romeinen, de Gallo-Romeinen, de Visigoten, de Bourgondiërs, de Britten, de Franken (Saliërs en Ripuarische). De vijanden van gisteren en morgen legden hun verschillen opzij en marcheerden zij aan zij: Gallië was in gevaar, ze kwamen het verdedigen. Het oude, stervende rijk hief voor de laatste keer zijn hoofd op voor een ultieme uitbarsting. De slag was een van de belangrijkste in de geschiedenis. Een van de bloedigste ook. De gevechten duurden drie dagen. Drie dagen van gruwelijke slachting. Midden in zijn kamp had Attila een enorme brandstapel laten oprichten om zich liever daarin te werpen dan levend gevangen genomen te worden. Hij deed het niet alleen omdat hij erin slaagde met de overlevenden van de Horde te ontsnappen onder dekking van de nacht.

Op 22 september 451 beheerste het coalitieleger het terrein. De Horde van de Hunnen was verpletterd. De volkeren van Gallië hadden deze overwinning duur betaald met een stapel lijken; koning Theodorik van de Visigoten was in de strijd omgekomen. Maar ze waren zegevierend en Gallië was gered. Attila verliet met de overblijfselen van zijn Horde schandelijk Gallië. Ze zouden nooit meer terugkeren naar Gallië. Woedend door deze tegenslag trok hij naar Italië, waar hij de Povallei plunderde. De inwoners van Aquilea vluchtten naar een lagune: dit was de oorsprong van Venetië. Rome werd gespaard dankzij de tussenkomst van paus Leo de Grote, maar ook vooral vanwege de dysenterie die het Hunnische leger teisterde. Attila trok zich terug in zijn rijk, in de Tiszavallei, om zijn toekomstige veldtochten voor te bereiden. Daar vond hij de dood, op mysterieuze wijze, door een bloeding tijdens zijn huwelijksnacht met een prinses genaamd Ildico. Zijn rijk overleefde hem niet.

De Horde trok zich terug ergens tussen Troyes en Châlons, in een grote vlakte die de Catalaunische Velden wordt genoemd. De Hunnen sloegen een kamp op waar Attila zijn wraak en volgende plunderingen moest plannen. Op 20 september 451 verraste het coalitieleger van Aetius de Hunnen op de Catalaunische Velden. De verrassing van de Hunnen moet enorm zijn geweest om opnieuw aangevallen te worden. En door welk leger! Door de grootste coalitie die Gallië ooit had gezien. Aetius had zijn grote uitdaging waargemaakt. Ze waren er allemaal, de volkeren van Gallië: de Romeinen, de Gallo-Romeinen, de Visigoten, de Bourgondiërs, de Britten en de Franken (Saliërs en Ripuarische). De vijanden van gisteren en morgen legden hun verschillen opzij en marcheerden zij aan zij: Gallië was in gevaar, ze kwamen het verdedigen. Het oude, stervende rijk hief voor de laatste keer zijn hoofd op voor een ultieme uitbarsting.

De slag was een van de belangrijkste in de geschiedenis, en een van de bloedigste. De gevechten duurden drie dagen, drie dagen van gruwelijke slachting. Midden in zijn kamp had Attila een enorme brandstapel laten oprichten om zich liever daarin te werpen dan levend gevangen te worden genomen. Hij deed het niet alleen omdat hij erin slaagde met de overlevenden van de Horde te ontsnappen onder dekking van de nacht. Op 22 september 451 beheerste het coalitieleger het terrein. De Horde van de Hunnen was verpletterd. De volkeren van Gallië betaalden deze overwinning duur met een stapel lijken; koning Theodorik van de Visigoten sneuvelde in de strijd. Maar ze waren zegevierend en Gallië was gered. Attila verliet met de overblijfselen van zijn Horde schandelijk Gallië. Ze zouden nooit meer terugkeren naar Gallië.

Woedend door deze tegenslag trok hij naar Italië, waar hij de Povallei plunderde. De inwoners van Aquilea vluchtten naar een lagune: dit was de oorsprong van Venetië. Rome werd gespaard dankzij de tussenkomst van paus Leo de Grote, maar ook vooral vanwege de dysenterie die het Hunnische leger teisterde. Attila trok zich terug in zijn rijk, in de Tiszavallei, om zijn toekomstige veldtochten voor te bereiden. Daar vond hij de dood, op mysterieuze wijze, door een bloeding tijdens zijn huwelijksnacht met een prinses genaamd Ildico. Zijn rijk overleefde hem niet.

Volgens een artikel in Le Point van 16 november 2016, heeft de archeoloog Evgeny Bogdanov van de Russische Academie van Wetenschappen, die opgravingen doet aan de oevers van de Kaspische Zee in Kazachstan, een enorm grafcomplex ontdekt dat dateert uit de 5e eeuw, de tijd waarin de Hunnen over Europa trokken. De auteur van dit artikel, Frédéric Lewino, merkt echter op dat "voorlopig niets dit Altÿnkazgan-complex formeel verbindt met de Hunnen en Attila, maar de omvang ervan roept vragen op. Het strekt zich uit over 120 hectare en bestaat uit verschillende stenen structuren, waarvan de grootste 40 meter bij 25 meter meet. De stenen blokken zijn verticaal in de grond geplaatst zoals bij Stonehenge en vertonen gravures van wapens en dierfiguren aan hun oppervlakte. Een skelet is onder de grond gevonden, maar het moet nog worden gedateerd om te verifiëren of het uit dezelfde periode komt. De archeologen hebben ook zilveren platen opgegraven die deel uitmaakten van een zadel, versierd met afbeeldingen van herten, beren en roofdieren die op leeuwen lijken.".

Attila, geboren rond 395 in de Donauvlakten en gestorven in 453 in de regio van de Tisza in het huidige oosten van Hongarije, was de koning van de Hunnen van 434 tot zijn dood in 453, volgens de Romeinse historiografie. Gedurende de vijftig jaar voorafgaand aan zijn troonsbestijging strekte het Hunnische rijk zich uit van Centraal-Azië tot Centraal-Europa en onderwierp het vele Germaanse volkeren. Zijn regeerperiode markeert het begin van een grote confrontatie met het Romeinse rijk. Deze oorlog eindigde abrupt met de vroege dood van Attila na een succesvolle veldtocht op het Italiaanse schiereiland. Zijn rijk overleefde zijn dood niet, maar het wordt soms beschouwd als een gebeurtenis die de "barbaarse invasies" en indirect de val van Rome en het einde van het West-Romeinse rijk in gang zette.

Op genealogisch gebied schat Dr. Christian Settipani, auteur van "De voorouders van Karel de Grote" (heruitgave van 2014), dat Attila een voorvader van keizer Karel de Grote zou kunnen zijn door een dochter die getrouwd zou zijn met Ardaric, koning van de Gepiden van 447 tot 455, en wiens kleinzoon koning Gondéric van de Gepiden zou zijn rond 504 (sosa nr. 558 van Karel de Grote). Volgens een andere genealoog, Robert Desbalmes, zou dit zijn door zijn verbintenis met Gudrun, waarvan hij een dochter genaamd Ascama zou hebben gehad, die trouwde met koning Ardaric van de Gepiden of Ardarich der Gepiden. Attila zou zo de sosa 2252 van de 12e generatie van Karel de Grote zijn, wat hem zou maken tot kwartier 69.658 van de 17e generatie van onze koning Hugues Capet.

tr. (1)
met

Julia Gratia Honoria Flavia Flavius, geb. circa 416, ovl. circa 455.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aldolphe*435  †461  26

tr. (2)
met

Erekane Kreka de Rome, geb. circa 405.

Erekane Kreka de Rome.
Attila had talloze vrouwen en gebruikte huwelijken om dynastieke en diplomatieke allianties te smeden. De belangrijkste was Êrekan, die Jordanes Kreka noemt, moeder van Ellac, zijn oudste zoon en aangewezen opvolger, en van twee andere zonen. Attila zou nog veel andere zonen hebben gehad, maar slechts twee zijn met zekerheid bekend, Dengitzic en Ernakh, zijn favoriet volgens Priscus. Hormidac, een Hunnenleider die het Romeinse Rijk aanviel in 466/467, is alleen bekend door Sidoine Apollinaire die hem beschrijft als een zoon van Attila.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bel*425  †475  50

tr. (3) circa 431
met

Kriemhilde Chrimschilde de Burgondie, dr. van Gebicca medekoning in Bourgondië (koning) en Dietlinde de Francie, geb. Roemenië circa 400.

Uit dit huwelijk 2 kinderen.


Mauger de Strepy
Mauger de Strepy (Mauger d' Austrasie, Mauger d' Estrepy), geb. Strépy-Bracquegnies [België] circa 590, Leude d'Austrasie.

tr.
met

Onguerra de Sotteville, dr. van Brunulfe II van de Ardennen en Clothilde de Neustrie, geb. La Louvière [België] circa 590, Dame.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Vincent*607 Strépy-Bracquegnies [België] †677 Soignies [België] 70


Onguerra de Sotteville
Onguerra de Sotteville, geb. La Louvière [België] circa 590, Dame.

tr.
met

Mauger de Strepy (Mauger d' Austrasie, Mauger d' Estrepy), zn. van Dideric Gondvalt ou Thierry de Lorraine (Leude Merovingien) en Amalberge de Hainaut, geb. Strépy-Bracquegnies [België] circa 590, Leude d'Austrasie.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Vincent*607 Strépy-Bracquegnies [België] †677 Soignies [België] 70


Dideric Gondvalt ou Thierry de Lorraine
Dideric Gondvalt ou Thierry de Lorraine, geb. Nancy [Frankrijk] circa 571, Leude Merovingien.

tr.
met

Amalberge de Hainaut, dr. van Wauthier de Hainaut (Comte Francs Hainaut) en Clothilde de Thuringe, geb. Bergen (klooster Sainte Waudru) circa 572.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Mauger*590 Strépy-Bracquegnies [België]    
Aëlis*604 Sarreguemines [Frankrijk]    


Amalberge de Hainaut
Amalberge de Hainaut, geb. Bergen (klooster Sainte Waudru) circa 572.

tr.
met

Dideric Gondvalt ou Thierry de Lorraine, zn. van Garnier II von Trier en Oda von Schwaben (Abbesse d'Amay en Belgique), geb. Nancy [Frankrijk] circa 571, Leude Merovingien.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Mauger*590 Strépy-Bracquegnies [België]    
Aëlis*604 Sarreguemines [Frankrijk]    


Wauthier de Hainaut
Wauthier de Hainaut, geb. circa 530, Comte Francs Hainaut.

Wauthier de Hainaut.
Volgens Jacques de Guyse was de eerste Graaf van Henegouwen Madelgarius van Famars van Henegouwen, ook bekend als Sint-Vincent van Soignies, die leefde van ca. 607-677. Zijn zoon, Landry van Soignies, zou afstand hebben gedaan van het ambt, en de kroon van het graafschap zou zijn overgegaan op zijn nicht, Sint-Aye, en haar man, Sint-Hydulphe van Lobbes, hertog van Lobbes. .

Baudri van Bourgueil, bisschop van Noyon, vermeldt een Amaury die zou zijn getrouwd met de dochter van Isaac van Cambrai, Graaf van Cambrai. .

De Graven van Henegouwen hadden de gewoonte om de eed van eer af te leggen op de relieken van Sint-Vincent Madelgaire.

 

tr.
met

Clothilde de Thuringe, dr. van Gondebaud von Thuringen (Duc franc) en Clotilde de Burgondie, geb. Eisenach [Duitsland] circa 557.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Amalberge*572 Bergen (klooster Sainte Waudru)    


Clothilde de Thuringe
Clothilde de Thuringe, geb. Eisenach [Duitsland] circa 557.

tr.
met

Wauthier de Hainaut, zn. van Ansbert de Ponthieu en Mathilde Therouanne (Comtesse d'Arques), geb. circa 530, Comte Francs Hainaut.

Wauthier de Hainaut.
Volgens Jacques de Guyse was de eerste Graaf van Henegouwen Madelgarius van Famars van Henegouwen, ook bekend als Sint-Vincent van Soignies, die leefde van ca. 607-677. Zijn zoon, Landry van Soignies, zou afstand hebben gedaan van het ambt, en de kroon van het graafschap zou zijn overgegaan op zijn nicht, Sint-Aye, en haar man, Sint-Hydulphe van Lobbes, hertog van Lobbes. .

Baudri van Bourgueil, bisschop van Noyon, vermeldt een Amaury die zou zijn getrouwd met de dochter van Isaac van Cambrai, Graaf van Cambrai. .

De Graven van Henegouwen hadden de gewoonte om de eed van eer af te leggen op de relieken van Sint-Vincent Madelgaire.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Amalberge*572 Bergen (klooster Sainte Waudru)    


Reciario II de Suevie Galicie
Reciario II de Suevie Galicie, geb. circa 490, Koning von Schwaben.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Theodemont*510 Harburg [Duitsland] †565  55


Rechila II de Suevie Galicie
Rechila II de Suevie Galicie, geb. circa 463, König von Schwaben.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Reciario*490     


Garnier I de Trèves
Garnier I de Trèves, geb. circa 525.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Garnier*550 Trier [Duitsland] †599  49


Hermerico de Suevie Galicie
Hermerico de Suevie Galicie, geb. circa 438, Koning.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Rechila*463     


Remismund de Suevie Galicie
Remismund de Suevie Galicie, geb. circa 412, Koning, ovl. circa 469.

tr.
met

Spani d'Hispanie de Wisigothie, dr. van Theoderic II le Brave de Wisigothie en Petauque de Gothie, geb. in 420, Prinses.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hermerico*438     


Spani d'Hispanie de Wisigothie
Spani d'Hispanie de Wisigothie, geb. in 420, Prinses.

tr.
met

Remismund de Suevie Galicie, geb. circa 412, Koning, ovl. circa 469.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hermerico*438     


Hamayeak Maiakès Mamikonian
Hamayeak Maiakès (Michaèl II) Mamikonian, geb. Andrinople [Turkije] circa 755, Noble Armenien d'Andrinople, ovl. in 787.

tr.
met

Anna Tecla d'Arménie, geb. Constantinopel circa 765, Pricesse Impératrice, ovl. tussen 791 en 824, tr. (2) met Maiktes Hmayeak le Buègue, l'Amorien de Byzance. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bardas*785  †840  55


Anna Tecla d'Arménie
Anna Tecla d'Arménie, geb. Constantinopel circa 765, Pricesse Impératrice, ovl. tussen 791 en 824.

tr. (1)
met

Hamayeak Maiakès (Michaèl II) Mamikonian, zn. van Artavazd II Le Macédonien Mamikonian (Stratège des Anatoliens Comte de l'Opsikion) en Theoktista Phlorina de Paphlagonie, geb. Andrinople [Turkije] circa 755, Noble Armenien d'Andrinople, ovl. in 787.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bardas*785  †840  55

tr. (2) circa 785
met

Maiktes Hmayeak le Buègue, l'Amorien de Byzance, geb. Amorion [Turkije] circa 765, ovl. op 9 okt 829.

Maiktes Hmayeak le Buègue, l'Amorien de Byzance.
Officier de Bardanès 803 , Prôtostratôr 813, Empereur de Byzance de 820 à 829.


Maiktes Hmayeak le Buègue, l'Amorien de Byzance
Maiktes Hmayeak le Buègue, l'Amorien de Byzance, geb. Amorion [Turkije] circa 765, ovl. op 9 okt 829.

Maiktes Hmayeak le Buègue, l'Amorien de Byzance.
Officier de Bardanès 803 , Prôtostratôr 813, Empereur de Byzance de 820 à 829.

tr. circa 785
met

Anna Tecla d'Arménie, geb. Constantinopel circa 765, Pricesse Impératrice, ovl. tussen 791 en 824, tr. (1) met Hamayeak Maiakès Mamikonian. Uit dit huwelijk een zoon.


Artavazd II Le Macédonien Mamikonian
Artavazd II Le Macédonien Mamikonian, geb. circa 740, Stratège des Anatoliens Comte de l'Opsikion, ovl. in 778.

Artavazd II Le Macédonien Mamikonian.
Artavazd, strateeg van de Anatoliërs, en zijn nakomelingen In de tijd dat de Mamikonian-dynastie haar macht in Armenië ziet afnemen, kent een van hun neven een bloeiend lot in Byzantium. Na enige tijd in Georgië te hebben doorgebracht, maakt Artavazd Mamikonian deel uit van de generaals van het leger dat keizer Leo IV in 778 naar de Arabieren stuurt. Hij is dan strateeg van de Anatoliërs en waarschijnlijk graaf van Opsikion. Hij laat minstens twee zonen achter, Manouel en Marinos Mamikonian. .

Bronnen: Christian Settipani, Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du vie au IXe siècle, Paris, de Boccard,?? 2006, 634 p. (ISBN 978-2-7018-0226-8), p. 131-310, «" Les Mamikonian »", p. 148-150. Sources: Wikipedia.

tr.
met

Theoktista Phlorina de Paphlagonie, geb. in 730.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hamayeak*755 Andrinople [Turkije] †787  32


Theoktista Phlorina de Paphlagonie
Theoktista Phlorina de Paphlagonie, geb. in 730.

tr.
met

Artavazd II Le Macédonien Mamikonian, zn. van Hamayeak III Théodoros Myakès Mamikonian (Nakharar de Tarouan.Patrice) en Theodora Myaces, geb. circa 740, Stratège des Anatoliens Comte de l'Opsikion, ovl. in 778.

Artavazd II Le Macédonien Mamikonian.
Artavazd, strateeg van de Anatoliërs, en zijn nakomelingen In de tijd dat de Mamikonian-dynastie haar macht in Armenië ziet afnemen, kent een van hun neven een bloeiend lot in Byzantium. Na enige tijd in Georgië te hebben doorgebracht, maakt Artavazd Mamikonian deel uit van de generaals van het leger dat keizer Leo IV in 778 naar de Arabieren stuurt. Hij is dan strateeg van de Anatoliërs en waarschijnlijk graaf van Opsikion. Hij laat minstens twee zonen achter, Manouel en Marinos Mamikonian. .

Bronnen: Christian Settipani, Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du vie au IXe siècle, Paris, de Boccard,?? 2006, 634 p. (ISBN 978-2-7018-0226-8), p. 131-310, «" Les Mamikonian »", p. 148-150. Sources: Wikipedia.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hamayeak*755 Andrinople [Turkije] †787  32


Hamayeak III Théodoros Myakès Mamikonian
Hamayeak III Théodoros Myakès Mamikonian, geb. circa 712, Nakharar de Tarouan.Patrice, ovl. in 748.

tr.
met

Theodora Myaces.

Theodora Myaces.
Fille de Theodorus 1er RSHTUNI ca 595 ou un Theodorus II ?.

peu probable suivant dates !!! (son époux né en 680).

Rshtuni ( Armeens : ??????? , ook gespeld als Rshdouni. Reshdouni, Rashduni, Rashdouni, Rachdouni, Rachdoni en Rushdoony) was een oud Armeens adellijk huis dat de regio van Rshtuniq regeerde, die naar verluidt afstammelingen waren van Rusas I van Urartu.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Artavazd*740  †778  38


Theodora Myaces
Theodora Myaces.

Theodora Myaces.
Fille de Theodorus 1er RSHTUNI ca 595 ou un Theodorus II ?.

peu probable suivant dates !!! (son époux né en 680).

Rshtuni ( Armeens : ??????? , ook gespeld als Rshdouni. Reshdouni, Rashduni, Rashdouni, Rachdouni, Rachdoni en Rushdoony) was een oud Armeens adellijk huis dat de regio van Rshtuniq regeerde, die naar verluidt afstammelingen waren van Rusas I van Urartu.

tr.
met

Hamayeak III Théodoros Myakès Mamikonian, zn. van Artavazd IV Mamikonian (Nakharar de Taron), geb. circa 712, Nakharar de Tarouan.Patrice, ovl. in 748.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Artavazd*740  †778  38