Cees Hagenbeek
Wevia Duvelina Avelina uit Denemarken
Wevia Duvelina Avelina uit Denemarken (Wevia Aveline Duceline de Crépon, Avalina Wevia Duceline Améline Aveline Woerta de Normandie, Avalina Wevia Duceline d' Arques), geb. Longueville-Sur-Scie [Frankrijk] in 968, Dame de Vaudreuil, ovl. Pont-Audemer in 1024.

tr.
met

Thorold de Pont-Audemer (Osborne Thorold Giffard de Bolbec), zn. van Torf (of Forfulus) 'Le Riche' de Pont Audemer en Ertemberge de Bricquebec (Dame de Briquebec), geb. Bolbec [Frankrijk] in 960, Seigneur de Pont-Audemer de Torcy, ovl. Longueville [Frankrijk] na 1040 (1039), begr. Bolbec [Frankrijk] in 1039, tr. (1) met Sibel Senfria Sainsfrida de Crepon (Sibel Senfria Sainsfrida d' Arques-la-Bataille, Sibel Senfria Sainsfrida de la Haye du Puits), dr. van Herbastus uit Denemarken (Seigneur d'Arques. Prince van Denemarken) en Gyrithe (Gunnhild Olafsdottir) d'Uppsala (koningin van Denemarken). Uit dit huwelijk 3 dochters.

Thorold de Pont-Audemer (Osborne Thorold Giffard de Bolbec).
Dynastie des Upplandings de Suède, Lord de Giffard (76), Sire de Pont-Audemer (27), Sire de Tor de Saint-Vaast d’Equiqueville - 1er Seigneur de Bolbec, Seigneur d'Harcourt et de Longueville-le-Giffard.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Humphrey*990 Pont-Audemer †1044 St.Pierre-de-Preaux [Frankrijk] 54
Josceline*982     


Galeran III de Meulan
 
Galeran III (Waleran) Comte de Meulan, geb. circa 990, ovl. op 14 okt 1069.

 

tr.
met

Oda de Conteville, dr. van Jean de Conteville (Baron de Tonsburgh Earl of Comwyn Chevalier) en Arlette de Bayeux, geb. Conteville [Frankrijk] in 994, ovl. Meulan [Frankrijk] op 16 jun 1033.

 

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adelinde  †1081   


Oda de Conteville
 
Oda de Conteville, geb. Conteville [Frankrijk] in 994, ovl. Meulan [Frankrijk] op 16 jun 1033.

  • Vader:
    Jean de Conteville, geb. Conteville [Frankrijk] circa 992, Baron de Tonsburgh Earl of Comwyn Chevalier, ovl. Conteville [Frankrijk] in 1012, begr. Saint-Quentin [Frankrijk], tr. met
 
 

tr.
met

Galeran III (Waleran) Comte de Meulan, zn. van Robert II de Meulan en Alix de Valois de Vexin, geb. circa 990, ovl. op 14 okt 1069.

 


Richard Thurstan de la Haye du Puits Bertrand de Briquebec.
Ecuyer, Seigneur de Bricquebec (Manche), Seigneur de Montfort (Montfort-sur-Risle - Eure), Seigneur de La Haye du Puits et de Lessay.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adelinde  †1081   



Bronnen:
1.NRC Handelsblad, dagblad, Vlaamse Mediahuis, Bart Funnekotter, Amsterdam (NRC)

Robert II de Meulan
Robert II de Meulan, geb. circa 965, ovl. op 31 aug 1005.

  • Vader:
    Galerand II de Meulan, geb. circa 920, graaf van Meulan, ovl. op 1 dec 987, tr. circa 947 met

tr. circa 990
met

Alix (Oda) de Valois de Vexin, dr. van Walter II van Vexin (ecuyer - schildknaap) en Alis (Adèle) de Senlis (Comtesse de Senlis, comtesse de Crépy en Valois), geb. Saint-Clair-sur-Epte [Frankrijk] circa 975, ovl. na 1030.

 


Raoul II Wulfram de Cambrai de Vexin de Valois.
Raoul de Gouy (de Cambrai), comte de Vexin, Amiens et Valois (Ralph Rodolfus) de Gouy (de Cambrai).

Uit dit huwelijk een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Galeran*990  †1069  79


Alix de Valois de Vexin
 
Alix (Oda) de Valois de Vexin, geb. Saint-Clair-sur-Epte [Frankrijk] circa 975, ovl. na 1030.

 

tr. circa 990
met

Robert II de Meulan, zn. van Galerand II de Meulan (graaf van Meulan) en Hildegarde Lietgarde d'Amiens van Vlaanderen (Châtelaine d' Amiens), geb. circa 965, ovl. op 31 aug 1005.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Galeran*990  †1069  79


Robert de Meulan
 
Robert de Meulan, geb. Amiens [Frankrijk] circa 950, ovl. Dreuil-lès-Amiens [Frankrijk] circa 1037.

 
  • Moeder:
    Hildegarde Baudouinides, geb. Gent [België] circa 934, ovl. Meulan [Frankrijk] op 15 apr 990, begr. aldaar.


Hildegarde Lietgarde d'Amiens van Vlaanderen
Hildegarde Lietgarde d'Amiens van Vlaanderen (de Flandres), geb. Gent [België] circa 920, Châtelaine d' Amiens, ovl. Meulan [Frankrijk] op 12 nov 990.

Hildegarde Lietgarde d'Amiens van Vlaanderen.
Heeft dezelfde ouders als Hildgard die met Dirk II van Holland (925 - 988) getrouwd is.

tr. (1) Amiens [Frankrijk]
met

Raoul II Wulfram de Cambrai de Vexin de Valois (d'Ostrevant), zn. van Raoul I dit de Valois Dit Deparis-De Paris dit de Vexin comte de Gouy (Comte de Vexin, Amiens & Valois, vicomte de Bourges) en Aleïdis Hildegarde dite d'Ostrevent dite de Flandres de Cambrai (Comtesse de Mantes (Mantes-la-Jolie) & Meulan (Meulan-en-Yvelines)), geb. circa 910, Seigneur, comte de Vexin, d'Amiens en de Valois, ovl. in 944.

 


Raoul II Wulfram de Cambrai de Vexin de Valois.
Raoul de Gouy (de Cambrai), comte de Vexin, Amiens et Valois (Ralph Rodolfus) de Gouy (de Cambrai).

Uit dit huwelijk een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gauthier I*943  †998  55

tr. (2) circa 947
met

Galerand II de Meulan, geb. circa 920, graaf van Meulan, ovl. op 1 dec 987.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Robert*965  †1005  40


Diarmaid Macmurchada Ri Laigin
Diarmaid Macmurchada Ri Laigin (Diarmait na-nGall MacMurchada), koning van Leinster 1126-1170, ovl. in 1171.

Diarmaid Macmurchada Ri Laigin.
Dermot MacMurrogh, im Exil, sein Erbe ist Gilbert de Clare, Strongbow.

Diarmaid Mac Murchadha (later bekend als Diarmaid na nGall of "Dermot van de Vreemdelingen"), verengelst als Dermot MacMurrough (1110 - 1 mei 1171), was een koning van Leinster in Ierland. Verdreven als koning van Leinster in 1166, zocht hij militaire bijstand van koning Hendrik II van Engeland om zijn koninkrijk te heroveren. In ruil daarvoor zwoer MacMurrough trouw aan Hendrik, die troepen stuurde ter ondersteuning. Als verdere dank voor zijn herstel, werd MacMurrough's dochter Aoife uitgehuwelijkt aan Richard de Clare, de 2e Graaf van Pembroke en een Cambro-Normandische heer, bekend als "Strongbow". Hendrik II ondernam toen een grotere tweede invasie in 1171 om zijn controle over Strongbow te verzekeren. Vanaf dat moment werden delen of heel Ierland geregeerd door de vorsten van Engeland. .

Mac Murchadha werd geboren in 1110, een zoon van Donnchadh, koning van Leinster en Dublin; hij was een afstammeling van Brian Boru. Zijn vader werd in 1115 gedood in de strijd door Dublin Vikingen en werd begraven in Dublin, samen met het lichaam van een hond - dit werd als een enorme belediging beschouwd.

Mac Murchadha had twee echtgenotes (zoals toegestaan onder de Brehon-wetten), de eerste van wie, Mór Uí Thuathail, de moeder was van Aoife van Leinster en Conchobhar Mac Murchadha. Bij Sadhbh van Uí Fhaoláin had hij een dochter genaamd Órlaith die trouwde met Domhnall Mór, koning van Munster. Hij had twee legitieme zonen, Domhnall Caomhánach (overleden in 1175) en Éanna Ceannsealach (geblindeerd in 1169). .

Na de dood van zijn oudere broer, werd Mac Murchadha onverwachts koning van Leinster. Dit werd tegengewerkt door de toenmalige Hoge Koning van Ierland, Toirdelbach Ua Conchobair, die vreesde (terecht) dat Mac Murchadha een rivaal zou worden. Toirdelbach stuurde een van zijn geallieerde koningen, de strijdlustige Tigernán Ua Ruairc (Tiernan O'Rourke), om Leinster te veroveren en de jonge Mac Murchadha te verdrijven. Ua Ruairc begon een brute campagne waarbij het vee van Leinster werd afgeslacht om de inwoners van de provincie uit te hongeren. Mac Murchadha werd van zijn troon verdreven, maar kon deze in 1132 heroveren met de hulp van de clans van Leinster. Daarna volgden twee decennia van een ongemakkelijke vrede tussen Ua Conchobair en Diarmaid. In 1152 hielp hij zelfs de Hoge Koning om het land van Ua Ruairc te plunderen, die toen een afvallige was geworden. .

Mac Murchadha zou ook Ua Ruairc's vrouw Dearbhforghaill hebben "ontvoerd" samen met al haar meubels en goederen, met de hulp van Dearbhforghaill's broer, een toekomstige pretendent van het koningschap van Meath. Er werd gezegd dat Dearbhforghaill niet echt een onwillige gevangene was en dat ze enkele jaren in comfort bij MacMurrough in Ferns verbleef. Haar hoge leeftijd suggereert dat ze misschien een vluchteling of een gijzelaar was. Wat de realiteit ook was, de "ontvoering" werd gegeven als een verdere reden voor vijandschap tussen de twee koningen.

Na de dood van de beroemde Hoge Koning Brian Boru in 1014, was Ierland bijna twee eeuwen lang in voortdurende burgeroorlog. Na de val van de O'Brien-familie (afstammelingen van Brian Boru) van de Ierse troon, vochten de verschillende families die de vier provincies van Ierland regeerden voortdurend met elkaar om de controle over heel Ierland. In die tijd was Ierland als een federaal koninkrijk, en geen eenheidsstaat, met vijf provincies (Ulster, Leinster, Munster en Connaught samen met Meath, dat de zetel was van de Hoge Koning) die elk werden geregeerd door koningen die allemaal loyaal of op zijn minst respectvol zouden moeten zijn tegenover de Hoge Koning van Ierland.

Hij sponsorde ook de succesvolle carrière van kerkman Sint Laurentius O'Toole (Lorcan Ua Tuathail). Hij trouwde met O'Toole's halfzus Mor in 1153 en zat de synode van Clane voor in 1161 toen O'Toole werd geïnstalleerd als aartsbisschop van Dublin.

In 1166 was de nieuwe Hoge Koning van Ierland en Mac Murchadha's enige bondgenoot, Muircheartach Ua Lochlainn, gevallen, en een grote coalitie onder leiding van Tighearnán Ua Ruairc (Mac Murchadha's aartsvijand) marcheerde naar Leinster. Ua Ruairc en zijn bondgenoten veroverden Leinster met gemak, en Mac Murchadha en zijn vrouw ontsnapten ternauwernood met hun leven. Mac Murchadha vluchtte naar Wales en vandaar naar Engeland en Frankrijk om de toestemming van koning Hendrik II van Engeland te krijgen om soldaten te rekruteren om mee terug te nemen naar Ierland en zijn koningschap terug te winnen. Bij zijn terugkeer naar Wales hielp Robert Fitzstephen hem een huurlingenleger van Normandische en Welshe soldaten te organiseren, waaronder Richard de Clare, 2e Graaf van Pembroke, alias Strongbow.

In zijn afwezigheid was Ruaidhrí Ua Conchobhair (zoon van Mac Murchadha's voormalige vijand, Hoge Koning Toirdhealbhach) de nieuwe Hoge Koning van Ierland geworden. Mac Murchadha plande niet alleen om Leinster te heroveren, maar ook om de Uí Conchobhair-clan te verdrijven en zelf Hoge Koning van Ierland te worden. Hij heroverde snel Dublin, Ossory en de voormalige Vikingnederzetting Waterford, en had binnen korte tijd heel Leinster weer onder controle. Hij marcheerde toen naar Tara (toen de hoofdstad van Ierland) om Ruaidhrí te verdrijven. Mac Murchadha gokte dat Ruaidhrí de gijzelaars van Leinster niet zou schaden (inclusief Mac Murchadha's oudste zoon, Conchobhar Mac Murchadha). Echter, Ua Ruairc dwong zijn hand en ze werden allemaal gedood.

Diarmaid's leger verloor toen de slag. Hij stuurde een bericht naar Wales en smeekte Strongbow om zo snel mogelijk naar Ierland te komen. Strongbow's kleine leger landde in Wexford met Welshe en Normandische cavalerie en veroverde zowel Waterford als Wexford. Ze namen toen Dublin in. MacMurrough was verwoest na de dood van zijn zoon, Domhnall, trok zich terug in Ferns en stierf enkele maanden later. .

Strongbow trouwde met Dermot's dochter Aoife van Leinster in 1170, aangezien zij een grote erfgename was, en als gevolg daarvan werd een groot deel van zijn (en zijn volgelingen') land hem toegekend volgens de Ierse Brehon-wet, en later herbevestigd volgens Normandische wet. Het huwelijk werd verbeeld en geschilderd in de Romantische stijl in 1854 door Daniel Maclise.

In Ierse geschiedenisboeken geschreven na 1800, in de tijd van het nationalisme, werd Diarmaid Mac Murchadha vaak gezien als een verrader, maar zijn bedoeling was niet om een Engelse invasie van Ierland te helpen, maar eerder om Hendrik's hulp te gebruiken om zelf Hoge Koning van Ierland te worden. Hij had geen idee van Hendrik II's ambities in Ierland. In zijn tijd was politiek gebaseerd op dynastieën en werd Ierland niet geregeerd als een eenheidsstaat. Op zijn beurt beschouwde Hendrik II zichzelf niet als Engels of Normandisch, maar Frans, en reageerde slechts op de realiteiten ter plaatse. .

Gerald van Wales, een Cambro-Normandische historicus die Ierland bezocht en wiens ooms en neven prominente soldaten waren in het leger van Strongbow, zei over Mac Murchadha: .

"Nu was Dermot een man groot van gestalte en fors van postuur; een soldaat wiens hart in het gevecht lag, en moedig onder zijn eigen volk. Van het vaak schreeuwen van zijn strijdkreet was zijn stem hees geworden. Een man die liever door allen gevreesd dan door iemand geliefd wilde worden. Iemand die zijn grotere vazallen zou onderdrukken, terwijl hij mannen van lage afkomst tot hoge positie verhief. Een tiran voor zijn eigen onderdanen, hij werd gehaat door vreemden; zijn hand was tegen iedereen, en ieders hand tegen hem.

" Na de succesvolle invasie van Strongbow, ondernam Hendrik II een tweede en grotere invasie in 1171 om zijn controle over zijn Normandische onderdanen te verzekeren, wat slaagde. Toen accepteerde hij de onderwerping van de Ierse koningen in Dublin. Hij zorgde er ook voor dat zijn morele aanspraak op Ierland, verleend door de pauselijke bul Laudabiliter in 1154, in 1172 werd herbevestigd door paus Alexander III en door een synode van alle Ierse bisschoppen in Cashel. Hij voegde "Heer van Ierland" toe aan zijn vele andere titels. .

Verdrijving van Ua Conchobhair Ua Conchobhair werd snel verdreven, eerst als Hoge Koning en uiteindelijk als koning van Connaught. Proberend zijn provinciale koninkrijk te heroveren, wendde hij zich tot de Engelsen, zoals Mac Murchadha eerder had gedaan. Het Heerschap controleerde direct een klein gebied in Ierland rondom de steden Dublin en Waterford, terwijl de rest van Ierland werd verdeeld tussen Normandische en Welshe baronnen. Het Verdrag van Windsor in 1174, bemiddeld door Sint Laurentius O'Toole met Hendrik II, formaliseerde de onderwerping van de Gaelische clans die lokale controle behielden, zoals de Uí Conchobhair die Connacht behielden en de Uí Néill die het grootste deel van Ulster behielden. .

Dermot's nakomelingen bleven delen van Leinster regeren tot de herovering van Ierland door de Tudors in de 16e eeuw. Tegenwoordig leven ze voort met de achternaam "MacMurrough Kavanagh" in Borris in Co. Carlow en in Maresfield, East Sussex, als een van de weinige overlevende "Chiefs of the name".

tr.
met

Mor Ingen Muirchertaig.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aoife*1145 Leinster [Ierland] †1188 Wales [Groot Brittanië] 43


Mor Ingen Muirchertaig
Mor Ingen Muirchertaig.

tr.
met

Diarmaid Macmurchada Ri Laigin (Diarmait na-nGall MacMurchada), zn. van Donnchadh Macmurchada Ri Laigin en Orlaith ? , koning van Leinster 1126-1170, ovl. in 1171.

Diarmaid Macmurchada Ri Laigin.
Dermot MacMurrogh, im Exil, sein Erbe ist Gilbert de Clare, Strongbow.

Diarmaid Mac Murchadha (later bekend als Diarmaid na nGall of "Dermot van de Vreemdelingen"), verengelst als Dermot MacMurrough (1110 - 1 mei 1171), was een koning van Leinster in Ierland. Verdreven als koning van Leinster in 1166, zocht hij militaire bijstand van koning Hendrik II van Engeland om zijn koninkrijk te heroveren. In ruil daarvoor zwoer MacMurrough trouw aan Hendrik, die troepen stuurde ter ondersteuning. Als verdere dank voor zijn herstel, werd MacMurrough's dochter Aoife uitgehuwelijkt aan Richard de Clare, de 2e Graaf van Pembroke en een Cambro-Normandische heer, bekend als "Strongbow". Hendrik II ondernam toen een grotere tweede invasie in 1171 om zijn controle over Strongbow te verzekeren. Vanaf dat moment werden delen of heel Ierland geregeerd door de vorsten van Engeland. .

Mac Murchadha werd geboren in 1110, een zoon van Donnchadh, koning van Leinster en Dublin; hij was een afstammeling van Brian Boru. Zijn vader werd in 1115 gedood in de strijd door Dublin Vikingen en werd begraven in Dublin, samen met het lichaam van een hond - dit werd als een enorme belediging beschouwd.

Mac Murchadha had twee echtgenotes (zoals toegestaan onder de Brehon-wetten), de eerste van wie, Mór Uí Thuathail, de moeder was van Aoife van Leinster en Conchobhar Mac Murchadha. Bij Sadhbh van Uí Fhaoláin had hij een dochter genaamd Órlaith die trouwde met Domhnall Mór, koning van Munster. Hij had twee legitieme zonen, Domhnall Caomhánach (overleden in 1175) en Éanna Ceannsealach (geblindeerd in 1169). .

Na de dood van zijn oudere broer, werd Mac Murchadha onverwachts koning van Leinster. Dit werd tegengewerkt door de toenmalige Hoge Koning van Ierland, Toirdelbach Ua Conchobair, die vreesde (terecht) dat Mac Murchadha een rivaal zou worden. Toirdelbach stuurde een van zijn geallieerde koningen, de strijdlustige Tigernán Ua Ruairc (Tiernan O'Rourke), om Leinster te veroveren en de jonge Mac Murchadha te verdrijven. Ua Ruairc begon een brute campagne waarbij het vee van Leinster werd afgeslacht om de inwoners van de provincie uit te hongeren. Mac Murchadha werd van zijn troon verdreven, maar kon deze in 1132 heroveren met de hulp van de clans van Leinster. Daarna volgden twee decennia van een ongemakkelijke vrede tussen Ua Conchobair en Diarmaid. In 1152 hielp hij zelfs de Hoge Koning om het land van Ua Ruairc te plunderen, die toen een afvallige was geworden. .

Mac Murchadha zou ook Ua Ruairc's vrouw Dearbhforghaill hebben "ontvoerd" samen met al haar meubels en goederen, met de hulp van Dearbhforghaill's broer, een toekomstige pretendent van het koningschap van Meath. Er werd gezegd dat Dearbhforghaill niet echt een onwillige gevangene was en dat ze enkele jaren in comfort bij MacMurrough in Ferns verbleef. Haar hoge leeftijd suggereert dat ze misschien een vluchteling of een gijzelaar was. Wat de realiteit ook was, de "ontvoering" werd gegeven als een verdere reden voor vijandschap tussen de twee koningen.

Na de dood van de beroemde Hoge Koning Brian Boru in 1014, was Ierland bijna twee eeuwen lang in voortdurende burgeroorlog. Na de val van de O'Brien-familie (afstammelingen van Brian Boru) van de Ierse troon, vochten de verschillende families die de vier provincies van Ierland regeerden voortdurend met elkaar om de controle over heel Ierland. In die tijd was Ierland als een federaal koninkrijk, en geen eenheidsstaat, met vijf provincies (Ulster, Leinster, Munster en Connaught samen met Meath, dat de zetel was van de Hoge Koning) die elk werden geregeerd door koningen die allemaal loyaal of op zijn minst respectvol zouden moeten zijn tegenover de Hoge Koning van Ierland.

Hij sponsorde ook de succesvolle carrière van kerkman Sint Laurentius O'Toole (Lorcan Ua Tuathail). Hij trouwde met O'Toole's halfzus Mor in 1153 en zat de synode van Clane voor in 1161 toen O'Toole werd geïnstalleerd als aartsbisschop van Dublin.

In 1166 was de nieuwe Hoge Koning van Ierland en Mac Murchadha's enige bondgenoot, Muircheartach Ua Lochlainn, gevallen, en een grote coalitie onder leiding van Tighearnán Ua Ruairc (Mac Murchadha's aartsvijand) marcheerde naar Leinster. Ua Ruairc en zijn bondgenoten veroverden Leinster met gemak, en Mac Murchadha en zijn vrouw ontsnapten ternauwernood met hun leven. Mac Murchadha vluchtte naar Wales en vandaar naar Engeland en Frankrijk om de toestemming van koning Hendrik II van Engeland te krijgen om soldaten te rekruteren om mee terug te nemen naar Ierland en zijn koningschap terug te winnen. Bij zijn terugkeer naar Wales hielp Robert Fitzstephen hem een huurlingenleger van Normandische en Welshe soldaten te organiseren, waaronder Richard de Clare, 2e Graaf van Pembroke, alias Strongbow.

In zijn afwezigheid was Ruaidhrí Ua Conchobhair (zoon van Mac Murchadha's voormalige vijand, Hoge Koning Toirdhealbhach) de nieuwe Hoge Koning van Ierland geworden. Mac Murchadha plande niet alleen om Leinster te heroveren, maar ook om de Uí Conchobhair-clan te verdrijven en zelf Hoge Koning van Ierland te worden. Hij heroverde snel Dublin, Ossory en de voormalige Vikingnederzetting Waterford, en had binnen korte tijd heel Leinster weer onder controle. Hij marcheerde toen naar Tara (toen de hoofdstad van Ierland) om Ruaidhrí te verdrijven. Mac Murchadha gokte dat Ruaidhrí de gijzelaars van Leinster niet zou schaden (inclusief Mac Murchadha's oudste zoon, Conchobhar Mac Murchadha). Echter, Ua Ruairc dwong zijn hand en ze werden allemaal gedood.

Diarmaid's leger verloor toen de slag. Hij stuurde een bericht naar Wales en smeekte Strongbow om zo snel mogelijk naar Ierland te komen. Strongbow's kleine leger landde in Wexford met Welshe en Normandische cavalerie en veroverde zowel Waterford als Wexford. Ze namen toen Dublin in. MacMurrough was verwoest na de dood van zijn zoon, Domhnall, trok zich terug in Ferns en stierf enkele maanden later. .

Strongbow trouwde met Dermot's dochter Aoife van Leinster in 1170, aangezien zij een grote erfgename was, en als gevolg daarvan werd een groot deel van zijn (en zijn volgelingen') land hem toegekend volgens de Ierse Brehon-wet, en later herbevestigd volgens Normandische wet. Het huwelijk werd verbeeld en geschilderd in de Romantische stijl in 1854 door Daniel Maclise.

In Ierse geschiedenisboeken geschreven na 1800, in de tijd van het nationalisme, werd Diarmaid Mac Murchadha vaak gezien als een verrader, maar zijn bedoeling was niet om een Engelse invasie van Ierland te helpen, maar eerder om Hendrik's hulp te gebruiken om zelf Hoge Koning van Ierland te worden. Hij had geen idee van Hendrik II's ambities in Ierland. In zijn tijd was politiek gebaseerd op dynastieën en werd Ierland niet geregeerd als een eenheidsstaat. Op zijn beurt beschouwde Hendrik II zichzelf niet als Engels of Normandisch, maar Frans, en reageerde slechts op de realiteiten ter plaatse. .

Gerald van Wales, een Cambro-Normandische historicus die Ierland bezocht en wiens ooms en neven prominente soldaten waren in het leger van Strongbow, zei over Mac Murchadha: .

"Nu was Dermot een man groot van gestalte en fors van postuur; een soldaat wiens hart in het gevecht lag, en moedig onder zijn eigen volk. Van het vaak schreeuwen van zijn strijdkreet was zijn stem hees geworden. Een man die liever door allen gevreesd dan door iemand geliefd wilde worden. Iemand die zijn grotere vazallen zou onderdrukken, terwijl hij mannen van lage afkomst tot hoge positie verhief. Een tiran voor zijn eigen onderdanen, hij werd gehaat door vreemden; zijn hand was tegen iedereen, en ieders hand tegen hem.

" Na de succesvolle invasie van Strongbow, ondernam Hendrik II een tweede en grotere invasie in 1171 om zijn controle over zijn Normandische onderdanen te verzekeren, wat slaagde. Toen accepteerde hij de onderwerping van de Ierse koningen in Dublin. Hij zorgde er ook voor dat zijn morele aanspraak op Ierland, verleend door de pauselijke bul Laudabiliter in 1154, in 1172 werd herbevestigd door paus Alexander III en door een synode van alle Ierse bisschoppen in Cashel. Hij voegde "Heer van Ierland" toe aan zijn vele andere titels. .

Verdrijving van Ua Conchobhair Ua Conchobhair werd snel verdreven, eerst als Hoge Koning en uiteindelijk als koning van Connaught. Proberend zijn provinciale koninkrijk te heroveren, wendde hij zich tot de Engelsen, zoals Mac Murchadha eerder had gedaan. Het Heerschap controleerde direct een klein gebied in Ierland rondom de steden Dublin en Waterford, terwijl de rest van Ierland werd verdeeld tussen Normandische en Welshe baronnen. Het Verdrag van Windsor in 1174, bemiddeld door Sint Laurentius O'Toole met Hendrik II, formaliseerde de onderwerping van de Gaelische clans die lokale controle behielden, zoals de Uí Conchobhair die Connacht behielden en de Uí Néill die het grootste deel van Ulster behielden. .

Dermot's nakomelingen bleven delen van Leinster regeren tot de herovering van Ierland door de Tudors in de 16e eeuw. Tegenwoordig leven ze voort met de achternaam "MacMurrough Kavanagh" in Borris in Co. Carlow en in Maresfield, East Sussex, als een van de weinige overlevende "Chiefs of the name".

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aoife*1145 Leinster [Ierland] †1188 Wales [Groot Brittanië] 43


Donnchadh Macmurchada Ri Laigin
Donnchadh Macmurchada Ri Laigin.

Donnchadh Macmurchada Ri Laigin.
van Dublin?

tr.
met

Orlaith ? .

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Diarmaid  †1171   


Orlaith ?
Orlaith ? .

tr.
met

Donnchadh Macmurchada Ri Laigin, zn. van Murchadh (1) Ri Laigin en Sadb .

Donnchadh Macmurchada Ri Laigin.
van Dublin?

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Diarmaid  †1171   


Otto IV
Keizer Otto IV , geb. tussen 1177 en 1178, ovl. tussen 9 mei 1218 en 19 mei 1218.

Keizer Otto IV .
4.10.1209-19.5.1218 -25.7.1215? 1198-1212 1180 Ächtung des Vaters durch Kaiser Friedrich I.Barbarossa. Otto wuchs am Hof seines Onkels König Richard Löwenherz in Aquitanien auf. 1194 Gefangenschaft O.s. als Geisel für Richard Löwenherz in Deutschland. 29.3.1198 Wahl Ottos zum Gegenkönig Philipps von Schwaben. Juli 1198 Eroberung Aachens und Krönung Ottos. Ausgewogenheit der Kräfte beider Könige -> keine Entscheidung im deutschen Thronstreit. Geheimabkommen zwischen Otto und Papst Innozenz III. -> Verzicht Ottos auf politisches Recht des dt. Reiches in Italien. 1.3.1201 in Köln Verkündung der Entscheidung des Papstes zugunsten Ottos und Bannung des Stauferanhangs. Aber nur kurzzeitiger Auftrieb O.s. durch päpstliche Unterstützung. 27.7.1206 militärische Niederlage O.s. gegen Philipp v. Schwaben in Schlacht bei Wasenberg (bei Köln), Verwundung Ottos -> Rückzug in Braunschweiger Erbland. Verhandlungen zwischen beiden Parteien. Kurz vor endgültiger Einigung Ermordung Philipps v. Schwaben im Juli 1208 durch Pfalzgraf Otto von Wittelsbach. Durch massive päpstliche Unterstützung allgemeine Anerkennung Ottos IV. im Reich. 11.11.1208 zweite Königswahl Ottos in Frankfurt/M. Kaiserkrönung 4.10.1209 in Rom durch Papst Innozenz III. Schwierigkeiten in Rom zw. Soldaten des Kaisers und Römern. Otto hielt gemachte Zusagen an Papst (hinsichtlich der Erweiterung des Kirchenstaates) nicht ein. Rückzug der Deutschen nach Norden, doch dann plötzliche Umkehr nach Süden, um letzten Staufer Friedrich II. gefangenzunehmen. Innozenz III. belegte Kaiser mit Bannfluch. Stimmung im Reich schlug gegen O. um. 1211 Absetzung Ottos IV. durch Fürsten und Wahl Friedrichs II. zum Kaiser. Rückkehr Ottos nach Deutschland. Hauptgefahr sah Otto im Bündnis Friedrichs mit französischem König Philipp II. -> finanzielle Unterstützung Friedrichs. Otto ging Bündnis mit engl. König Johann Ohneland ein (dieser wollte seine Festlandsbesitzungen in Frankreich zurückgewinnen). Bis zur Wirksamkeit dieses Bündnisses verschaffte sich Otto militärisch Respekt. 1214 endgültige Entscheidung -> Niederlage O.s. bei Bouvines (bei Lille). Flucht des Kaisers nach Köln -> gewaltsame Ausweisung nach 1 Jahr wegen privater Schulden. Machtloser Rückzug O.s. in Braunschweiger Stammland. + 19.5.1218 auf der Harzburg. Beigesetzt im Dom zu Braunschweig.

tr.
met

Maria van Brabant, dr. van Hendrik I hertog van Brabant (hertog van Brabant) en Mathilde van Boulogne, geb. in 1188, ovl. na 1260, begr. Leuven (St. Pieter) [België], tr. (1) met Willem I van Holland. Uit dit huwelijk geen kinderen.


Bronnen:

1.Genealogie der Graven van Holland, Genealogie der graven van Holland, Dr. A.W.E. Dek, Europese Bibliotheek, Zaltbommel, 1969 (DEK/HOL) (blz. 15)
2.Gelre-Geldern-Gelderland. Geschiedenis en cultuur van het hertogdom Gelre, Gelre-Geldern-Gelderland. Geschiedenis en c, Johannes Stinner, Karl-Heinz Tekath, Verlag des Historischen Vereins für Geldern, Geldern [Duitsland], 2001, 9053451943 (GCHG-1) (blz. 33)

Jean de Rethel
Jean de Rethel, geb. circa 1218, ovl. circa 1242.

tr.
met

Maria van Oudenaerde (van Oudenaerde van Baucignies), dr. van Arnulf IV (Arnoud IV) ridder van Oudenaerde en Aleida (Alice) van Rosoy (erfdochter van Rosoy, Lessines en 1/3 Chaumont), geb. Oudenaerde [België] circa 1215, erfgename van Pamele, vrouwe van Gaasbeek 1255, erfgename van Pamele, ovl. na 24 sep 1293, tr. (1) met Godfried ridder van Leuven-Gaasbeek. Uit dit huwelijk 2 kinderen, tr. (3) met Godfried van Leuven-Perwez. Uit dit huwelijk geen kinderen.

 


Maria van Oudenaerde.
Marie de Baucignies, Erbin von Beaucignies, to: Arnulf IV. v.A, dat Maria geboren ca 1246 trouwde circa 1254 met Godfried van Leuven is niet helemaal juist, daar zij dan 8 jaar zou zijn.
Met 8 jaar was niet de gewoonste zaak. De jongens waren huwbaar vanaf  14e jaar en de meisjes vanaf hun 12e of na hun eerste menstruatie. Dat ze dus al moeder waren vanaf hun 13e jaar kan dus. Maar vanaf hun 8e jaar is volgens de middeleeuwse normen niet mogelijk. Vermoedelijk is hier sprake van een huwelijksafspraak.

Hugues II de Cambrai Seigneur d'Oisy et de Crevecoeur
Hugues II de Cambrai Seigneur d'Oisy et de Crevecoeur, geb. circa 1075, ovl. in 1133.

tr.
met

Hildiarde de Fiennes, geb. in 1085, ovl. in 1145.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Clementia*1110 Cambrai [Frankrijk] †1165  55
Simon*1112  †1171  59


Hildiarde de Fiennes
Hildiarde de Fiennes, geb. in 1085, ovl. in 1145.

tr.
met

Hugues II de Cambrai Seigneur d'Oisy et de Crevecoeur, zn. van Hugues I d'Oisy en Adrienne (Ade) de Rumigny, geb. circa 1075, ovl. in 1133.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Clementia*1110 Cambrai [Frankrijk] †1165  55
Simon*1112  †1171  59


Gessuin de Mons
Gessuin (Gossuin) de Mons.

tr.
met

Ermengarde de Chaumont.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adrienne*1045 Rumigny [Frankrijk]  Oisy-Le-Verger [Frankrijk]  


Ermengarde de Chaumont
Ermengarde de Chaumont.

tr.
met

Gessuin (Gossuin) de Mons.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adrienne*1045 Rumigny [Frankrijk]  Oisy-Le-Verger [Frankrijk]  


Hugues I d'Oisy
Hugues I d'Oisy, ovl. Oisy-Le-Verger [Frankrijk] in 1111.

  • Moeder:
    Adele de Cambrai, geb. Douai [Frankrijk] in 1051, ovl. Lens [Frankrijk] na 1090.

tr.
met

Adrienne (Ade) de Rumigny (de Mons), dr. van Gessuin de Mons en Ermengarde de Chaumont, geb. Rumigny [Frankrijk] in 1045, ovl. Oisy-Le-Verger [Frankrijk].

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hugues*1075  †1133  58


Adrienne (Ade) de Rumigny
Adrienne (Ade) de Rumigny (de Mons), geb. Rumigny [Frankrijk] in 1045, ovl. Oisy-Le-Verger [Frankrijk].

tr.
met

Hugues I d'Oisy, zn. van Hugues Oisy. d' en Adele de Cambrai, ovl. Oisy-Le-Verger [Frankrijk] in 1111.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hugues*1075  †1133  58


Hugues Oisy. d'
Hugues Oisy. d', ovl. na 1051.

tr.
met

Adele de Cambrai, geb. Douai [Frankrijk] in 1051, ovl. Lens [Frankrijk] na 1090.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hugues I  †1111 Oisy-Le-Verger [Frankrijk]