Website van $boomnaam$
Erlande de Jodoigne
Erlande (Ermengarde) de Jodoigne, geb. circa 1005.

tr.
met

Giselbert I dit de Duras 'd Orchimont (van Loon, van Looz) (Orchimont, d'), zn. van Otton graaf van Looz en Liutgard Emma van Namen, geb. Orchimont [België] circa 1007, ovl. Orchimont [België] circa 1045 (1068),
, Chevalier, seigneur d'Orchimont, Falmont, et Ciney (partie). Avoué de Ciney (partie haute) pour le Chapitre St Lambert de Liège, tr. (2) met Oda van Chiny. Uit dit huwelijk geen kinderen.

 

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Emmo III*1020 Borgloon [België] †1078 Borgloon [België] 57
Hadwise  †1087   Bronnen:
1.Maison de Hornes, Horn, Horne, Hoerne, Huerne, Hoorne, etc. (B 014), Etienne Patou, 2014 (blz. 1)


Kunigonda van Arkel
Kunigonda van Arkel, geb. in 1313.

 

tr.
met

Jan V van Heusden, zn. van Jan III van Heusden van Drongelen (ridder, heer van Dussen) en Ermgard van Horn-Cranendonk (vermeld 1298-1317), geb. circa 1300, ovl. in 1331.

Bronnen:
1.Floris V, een politieke moord in 1296 (B 207), Prof. dr. E.H.P. Cordfunke, Walburg Pers, Zutphen, 2011 (blz. 34)
2.Het voorgeslacht van Ir. Adriaan Stoop (1856-1935) (S645), S645
3.Het voorgeslacht van Ir. Adriaan Stoop (1856-1935) (S645-2), S645-2
4.Floris V, een politieke moord in 1296 (B 207), Prof. dr. E.H.P. Cordfunke, Walburg Pers, Zutphen, 2011 (blz. 76)


Jan V van Heusden
Jan V van Heusden, geb. circa 1300, ovl. in 1331.

tr.
met

Kunigonda van Arkel, dr. van Jan III van Arkel (heer van Arkel, vermeld 1297-1324) en Kunigunde van Virneburg, geb. in 1313.

Bronnen:
1.Floris V, een politieke moord in 1296 (B 207), Prof. dr. E.H.P. Cordfunke, Walburg Pers, Zutphen, 2011 (blz. 76)
2.Floris V, een politieke moord in 1296 (B 207), Prof. dr. E.H.P. Cordfunke, Walburg Pers, Zutphen, 2011 (blz. 34)


Engelbert Willemsz van Horne van Ghoor van Cranendonck
Engelbert Willemsz van Horne van Ghoor van Cranendonck1, geb. Horn in 1195 (tussen 1195 en 1195), ged. in 1200, in Cranendonk, ovl. Horn op 28 mei 1264,
, vermeld in 1245 abdij van Averboden Stamvader van de heren van Cranendonck; heer van Ghoor na 1219 en heer van Cranendonck en Eindhoven na 1242.
Engelbert van Horne was een zoon van Willem van Horne en Margaretha van Altena. Hij erfde van zijn oom, Dirk III van Altena bezittingen in de omgeving van Maarheeze. Vermoedelijk was hij jonger dan zijn broer Willem die Altena van hun oom erfde. Engelbert liet een kasteel bouwen tussen Maarheeze en Soerendonk. Het kasteel werd Cranendonck genoemd; "kraan" van kraanvogel en "donck" van heuvel.
Engelbert verwierf de voogdij over de kerkelijke goederen te Budel en van de abdij te Aken en wist deze rechten uit te breiden. Hij verkreeg vooral belangrijke rechten in Budel, zoals het aanstellen van schout en schepenen. Hiermee werd de basis gelegd voor de toevoeging van Budel aan Cranendonck, twee eeuwen later in 1421.
Engelbert was de stamvader van een zijtak van de heren van Horne; de heren van Cranendonk. Zijn zoon Willem was de eerste die zich heer van Cranendonck noemde en in de mannelijke lijn bleven het "de heren van Cranendonck". Nadat het huis in mannelijke lijn was uitgestorven gebruikten de nakomelingen in de vrouwelijke lijn nog steeds de naam, in verschillende spellingen.
In de meeste genealogieen wordt een huwelijk genoemd met Ermgard van Mierlo, dochter van Hendrik I van Rode van Rooverre en Margaretha van Cuijck. Ook wordt Catharina van Bentheim genoemd als echtgenote van Engelbert. Zij was een dochter van Boudewijn I graaf van Bentheim en Jutta van Limburg. Vermoedelijk is Ermegard voor 1250 overleden en Engelbert hertrouwt met Catherina. Engelbert zou met Ermegard een zoon hebben, Willem en met Catherina een tweede zoon, Daniel. In de regresten van het archief Roermond worden in 1283-1285 Willem en Daniel als broers vermeldt. Willem Engelbertszoon is dan vermoedelijk heer van Cranendonck. Daniel wordt daarna in 1306 genoemd als Daniel I van Ghoor.
De heerlijkheid Ghoor was in de 12e eeuw bezit van de heren van Loon (de Looz). Na 1200 heeft Willem van Loon de heerlijkheid volgens Keizer (p. 25 en 26) overgedaan aan de heer van Horn. Dit zal in eerste instantie Engelbertus IV zijn geweest. Na het overlijden van Engelbertus IV ca. 1219 zal de titel zijn overgegaan naar Engelbertus de stamvader van de Cranendoncktak. Daniel I van Ghoor erfde de titel heer van Ghoor van zijn vader. Zijn halfbroer Willem werd heer van Cranendonck en heer van Eindhoven.
Engelbert was namelijk ook heer van Eindhoven. Vermoedelijk erfde hij die titel van zijn oom Dirk III. Hardenberg zegt in zijn booekbespreking van "T. Klaversma, De heren van Cranendonk en Eindhoven" dat Klaversma terecht het ontstaan van de heerlijkheid Cranendonk uit het goederenbezit van de heren van Altena rond Eindhoven wil verklaren. Het lijkt er dan ook op dat Eindhoven als een onderdeel van Cranendonk kan worden gezien.
Deze Engelbert van Horne is een zoon van Willem van Horne (1170-voor 1196). Met zijn broer Willem komt hij na 1215 regelmatig voor in akten van zijn oom Dirk III van Altena. Dirk III van Altena had geen wettige opvolger en zag zijn neven, de zonen van zijn zus Margaretha als zijn erfgenamen. Volgens de regesten van het archief Roermond schenkt Dirk III van Altena in 1220 goederen aan het Duitshuis te Schelluinen (ten Westen van Gorinchem). Getuigen zijn dan Willen Engelbert van Horne. Aangenomen dat zij dan meerderjarig zijn, dan is een geboortejaar tussen 1195 en 1200 voor beide broers aannemelijk.
In de regesten van het archief van Roermond wordt Engelbert, zoon van Horn, heer van Ghoor (van 1212-1388) genoemd; nr. 174, 1212-1265 heren van Ghoor.

 • Vader:
  Wilhelm II (Engelbert) (Willem) van Horne2, zn. van Jan I van Horne (seigneur van Horn) en Adélaïde Gijsbertus van Bronckhorst, geb. Horn, ovl. Heeze circa 1240 (voor 1196), begr. Cranendonck,
  , Willem [I] van Horne (-after 1189). Willem van Horne is named in a charter dated 1189 under which Rutger van Mereheim donated property to Kamp abbey before leaving on crusade. The register of the archives of Roermond include a reference to Theodericus aartsdiaken van Luik confirming the donation of Winricus mansus in Linna..rechten en allodia te Bemela made by Rutger van Mereheym to Kamp abbey on leaving for crusade, dated 1189 at Meerheim, witnessed by ..Willem van Hornen, Dirk van Altena en zijn zoon Boudewijn, de voogd van Roermond, Herman van Holcho.. ..Duo fratres de Hornen, Otto de Buren.. witnessed the charter dated 1191 under which Otto..comes Gelrie et Rychardis uxor mea donated property in curia Putten to Werden abbey. The names of the two brothers are not stated in the document but, from a chronological point of view only, it is possible that they were Willem [I] and Engelbert [III]
  ../..
  --- van Horne . From a chronological point of view, it is possible that this person is the same as Willem [I] van Horne who is named above. If that is correct, it may help explain the joint appearance of members of the Horn and Altena families as witnesses to the 1189 document which is quoted above, assuming that this personþs wife was a member of the Altena family as suggested below. m [--- van Altena, daughter of ---. The documentation which suggests that the first wife of Dirk [III] van Altena was the paternal aunt of the two brothers Willem and Engelbert van Horne is discussed below. However, a contrary line of argument is indicated by a charter dated 7 May 1230, under which Theodoricus dictus dominus de Altena..et consanguineus meus Wilhelmus de Horne recognised castrum meum de Altena as a fief held from Floris IV Count of Holland. The word consanguineus suggests a blood relationship, not a relationship by marriage. If this is the correct interpretation of the second document, it suggests that Dirk [III] van Altena was the maternal uncle of the Horn brothers, their mother being Dirkþs sister. This appears to be supported by the charter dated 1235 under which Wilhelmus dominus de Hoirne confirmed avunculus meus..dominus Theodericus de Altena in possession of castri de Altena, assuming that avunculus should be interpreted in its strict sense of maternal uncle (which is far from certain). Wolters cites a charter dated 1244 which he quotes (in translation) as providing that Willem van Horne confirmed the donation of property by son oncle maternel Thierry Seigneur dþAltena to the abbey of Herckenrode. However, it is not known whether oncle maternel is the correct translation of the wording of the original charter which has not yet been seen. The hypothesis also appears corroborated by the succession of her grandson Willem [II] Heer van Horne as Heer van Altena after the death of Dirk [III] van Altena in [1241/47]. Two children:
  a) Willem [II] van Horne (-[1237/41]). Heer van Horne.
  b) Engelbert van Horne
  Comte, de Hornes, Sieur, d'Altena, de Weert, de Nederweert, Grand-Veneur, du Saint Empire Romain Ger, Senhor de Horn, Altena, Heeze e Venloon. Tomou parte na Oitava Cruzada, na Batalha de Woeringen. Foi morto na Batalha de Zierikzee, Willem was heer van Horne van 1219 tot 1240 en heer van Helmond.
  Willem I van Horne Willem I van Horne was een edelman uit het Huis Horne die leefde van 1200-1264. Hij was heer van Horn en ook onder meer van Helmond. In 1222 verkocht hij de heerlijkheid Helmond aan hertog Hendrik I van Brabant, waarna deze heerlijkheid onder invloed van de hertog van Brabant kwam. Hij trouwde in 1230 met Heilwig van Altena, zus van Dirk III van Altena en Boudewijn van Altena. Zij was een dochter van Dirk II van Altena van het kasteel Altena te Almkerk. Hun kinderen waren: Margaretha van Horne (1230-) Willem II van Horne (1240-1304) Engelbert van Horne (1242) Dirk IV van Horne (-1272) heer van Altena. Hij is kinderloos overleden. Huis Horne Heer van Horn Heer van Helmond, tr. circa 1189.
 

tr.
met

Ermengard van Mierlo, dr. van Hendrik van Rode ridder (heer van Mierlo of Boxtel) en Margaretha van Cuyck, geb. circa 1220, ovl. tussen 1245 en 1250,
, of Agnes van Wickenrode Ermegard van Mierlo was een dochter van Hendrik I van Rode van Rooverre en Margaretha van Cuijck. Met Engelbert had zij een zoon; Willem, geboren ca. 1245. Volgens enkele genealogieen op Internet hertrouwde Engelbert ca. 1250 met Catherina van Bentheim. Ermegard zal dan overleden zijn tussen 1245 en 1250.

Uit dit huwelijk 4 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem I*1243 Maarheze †1285 Maarheze 42Bronnen:
1.Maison de Hornes, Horn, Horne, Hoerne, Huerne, Hoorne, etc. (B 014), Etienne Patou, 2014 (blz. 3)
2.Maison de Hornes, Horn, Horne, Hoerne, Huerne, Hoorne, etc. (B 014), Etienne Patou, 2014 (blz. 2)
3.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883


Heinrich der Schwarze von Arnsberg
Heinrich der Schwarze von Arnsberg, geb. voor 1213, ovl. tussen 1247 en 1250.

tr.
met

Irmgard ? .

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elisabeth  †1307   


Irmgard ?
Irmgard ? .

tr.
met

Heinrich der Schwarze von Arnsberg, zn. van Heinrich von Arnsberg en Adelheid zur Lippe (nach 1222 Äbtissin zu Elten), geb. voor 1213, ovl. tussen 1247 en 1250.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elisabeth  †1307   


Heinrich von Arnsberg
Heinrich von Arnsberg, geb. voor 1179, ovl. tussen 1217 en 1222,
, d. Schwarze, v.Cuyk?, Edelherr, 1186 consensu conjugis, filiation?

tr.
met

Adelheid zur Lippe, dr. van Bernhard II Herr zur Lippe en Heilwig Are-Hostaden, nach 1222 Äbtissin zu Elten, ovl. na 1244.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heinrich*1213  †1247  34


Adelheid zur Lippe
Adelheid zur Lippe, nach 1222 Äbtissin zu Elten, ovl. na 1244.

tr.
met

Heinrich von Arnsberg, zn. van Heinrich von Arnsberg, geb. voor 1179, ovl. tussen 1217 en 1222,
, d. Schwarze, v.Cuyk?, Edelherr, 1186 consensu conjugis, filiation?

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heinrich*1213  †1247  34


Bernhard II zur Lippe
Bernhard II Herr zur Lippe, geb. circa 1140, ovl. op 30 apr 1224, begr. Dünamünde [Duitsland],
, 1196 Resignation, Mönch, 1210-1218 Abt zu Dünamünde, 1218-1224 Bischof v.Semgallen, "…comes Bernhardus de Lippe…" witnessed the charter dated 11 Aug 1181 under which "Henricus…dux Bawarie et Saxonie…et filius meus Henricus" donated property to Kloster Northeim.  He was co-founder of Marienfeld in 1185.  He founded Lippstadt after 1185.   Vogt von Freckenhorst 1193.  He resigned in [1196/97] and became a monk at Marienfeld.  The Chronicle of Alberic de Trois-Fontaines names "comes Bernardus  de Lippa in Westfalia" when recording that he became "abbas de Dunamunde…postmodum ordinatur Selonensis".  Abbot of Dünamünde 1211.  Bishop of Semgallen 1219.

tr.
met

Heilwig Are-Hostaden, dr. van Otto de Are Comes de Hostaden en Adelheid de Hostaden (Erbin von Hostaden und Wickerath), geb. na 1150, ovl. in 1227.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adelheid  †1244   
Hermann II*1170  †1229  59
Margarethe*1164 Lippstadt [Duitsland] †1210  46


Heilwig Are-Hostaden
Heilwig Are-Hostaden, geb. na 1150, ovl. in 1227.

tr.
met

Bernhard II Herr zur Lippe, zn. van Hermann zur Lippe, geb. circa 1140, ovl. op 30 apr 1224, begr. Dünamünde [Duitsland],
, 1196 Resignation, Mönch, 1210-1218 Abt zu Dünamünde, 1218-1224 Bischof v.Semgallen, "…comes Bernhardus de Lippe…" witnessed the charter dated 11 Aug 1181 under which "Henricus…dux Bawarie et Saxonie…et filius meus Henricus" donated property to Kloster Northeim.  He was co-founder of Marienfeld in 1185.  He founded Lippstadt after 1185.   Vogt von Freckenhorst 1193.  He resigned in [1196/97] and became a monk at Marienfeld.  The Chronicle of Alberic de Trois-Fontaines names "comes Bernardus  de Lippa in Westfalia" when recording that he became "abbas de Dunamunde…postmodum ordinatur Selonensis".  Abbot of Dünamünde 1211.  Bishop of Semgallen 1219.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adelheid  †1244   
Hermann II*1170  †1229  59
Margarethe*1164 Lippstadt [Duitsland] †1210  46


Heinrich von Arnsberg
Heinrich von Arnsberg, ovl. in 1163,
, der Jüngere, kam im Kerker um.

 

Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heinrich*1179  †1217  38Bronnen:
1.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883


Hermann zur Lippe
Hermann zur Lippe, ovl. na 1160.

Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bernhard II*1140  †1224 Dünamünde [Duitsland] 83


Hermann zur Lippe
Hermann zur Lippe, ovl. na 1096.

Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hermann  †1160   


Hermann II van der Lippe
Hermann II heer van der Lippe, geb. in 1170, 1185 Erwerb von Rheda, 1196 Herr zur Lippe, ovl. op 25 dec 1229,
, The Chronologia Johannes  de Beke records that "Otto secundus natus de Lippe maior prepositus" was elected bishop of Utrecht and appointed "Hermanno fratri suo" to govern his properties.   Vogt von Liesborn.  Vogt von Herzebrock. He was killed in battle against the Stedinger.

tr.
met

Oda von Tecklenburg, dr. van Simon Graf van Tecklenburg en Oda von Altena, erfdochter van Rheda, ovl. circa 1244.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bernhard III  †1264   
Oda  †1262   


Oda von Tecklenburg
Oda von Tecklenburg, erfdochter van Rheda, ovl. circa 1244.

tr.
met

Hermann II heer van der Lippe, zn. van Bernhard II Herr zur Lippe en Heilwig Are-Hostaden, geb. in 1170, 1185 Erwerb von Rheda, 1196 Herr zur Lippe, ovl. op 25 dec 1229,
, The Chronologia Johannes  de Beke records that "Otto secundus natus de Lippe maior prepositus" was elected bishop of Utrecht and appointed "Hermanno fratri suo" to govern his properties.   Vogt von Liesborn.  Vogt von Herzebrock. He was killed in battle against the Stedinger.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bernhard III  †1264   
Oda  †1262   


Irmgard von Hoya
Irmgard von Hoya, geb. voor 1362, ovl. na 1415.

tr.
met

Simon III van Lippe, zn. van Otto heer van Lippe (heer van Lippe in 1344) en Ermgard van der Marck, ovl. op 17 dec 1410,
, 1361 Herr, 1376 1/2 Lippstadt an Mark verpfändet, 1400 Sternberg als Pfand


Beatrix von Rietberg
Beatrix von Rietberg, geb. voor 1280.

tr.
met

Wilhelm von Arnsberg und von Rietberg, zn. van Ludwig Graf von Arnsberg und von Rietberg en Peronette (Petronella) von Jülich, geb. voor 1276, ovl. in 1338.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gotfried IV*1306  †1371  64


Ludwig von Arnsberg und von Rietberg
Ludwig Graf von Arnsberg und von Rietberg, geb. voor 1259, ovl. op 2 mei 1313.

tr.
met

Peronette (Petronella) von Jülich, dr. van Willem IV graaf van Gulik/Jülich (graaf van Gulik Hengebach) en Richardis van Gelre, geb. voor 1276, ovl. voor 1304.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wilhelm*1276  †1338  62Bronnen:
1.Gelre-Geldern-Gelderland. Geschiedenis en cultuur van het hertogdom Gelre (GCHG-1), Johannes Stinner, Karl-Heinz Tekath, Verlag des Historischen Vereins fü Geldern, ISBN nummer: 9053451943, Geldern, 2001 (blz. 33)


Peronette (Petronella) von Jülich
Peronette (Petronella) von Jülich, geb. voor 1276, ovl. voor 1304.

tr.
met

Ludwig Graf von Arnsberg und von Rietberg, zn. van Gottfried III von Arnsberg und von Rietberg en Adelheid von Blieskastell, geb. voor 1259, ovl. op 2 mei 1313.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wilhelm*1276  †1338  62Bronnen:
1.Gelre-Geldern-Gelderland. Geschiedenis en cultuur van het hertogdom Gelre (GCHG-1), Johannes Stinner, Karl-Heinz Tekath, Verlag des Historischen Vereins fü Geldern, ISBN nummer: 9053451943, Geldern, 2001 (blz. 33)
2.Gravinnen van Holland (CORD), E.H.P. Cordfunke, Walburg Pers, 90-6011-525-5, Zutphen, 1987 (blz. 88)


Gottfried III von Arnsberg und von Rietberg
Gottfried III von Arnsberg und von Rietberg, geb. circa 1210, ovl. tussen 1282 en 1287.

tr.
met

Adelheid von Blieskastell, dr. van Heinrich van Blieskastel en Agnes von Sayn.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ludwig*1259  †1313  53
Ida*1235 Arnsberg [Duitsland] †1289 Arnsberg [Duitsland] 54
Adelheid*1278