Cees Hagenbeek
Bardon de Cognac
Bardon de Cognac, geb. Cognac [Frankrijk] circa 1095, Écuyer.Seigneur de Cognac, ovl. in 1131.

Bardon de Cognac.
"Bardon de Villebois .

Zijn zoon Bardon, heer van Cognac en Villebois, is bekend om de oorlogen die hij voerde tegen de graaf van Angoulême. Hij stierf vóór 1137, omdat zijn weduwe Emma van Limoges toen verloofd was met de laatste hertog van Aquitanië, die datzelfde jaar stierf. Ze hertrouwde met Guillaume VI Taillefer, zoon van graaf Vulgrin. In 1120 had hij de hertog Guillaume IX gevolgd naar Spanje." J-C de Vaugiraud (A. Debord: Société laïque Charente, P. 485-489) 8 v 2012 .

De stad Cognac had al vroeg machtige heren. In de 11e eeuw strafte Bardon moordenaars door hen levend te begraven op het lichaam van hun slachtoffer. Zijn alliantie werd gezocht door de grootste families van de naburige provincies. Adhémar III, burggraaf van Limoges, gaf zijn dochter Emma aan hem ten huwelijk, die volgens de handgeschreven kronieken van Limoges de oorzaak was van bloedige twisten. Ze verliet het landhuis van Cognac om in het bed van de hertog van Aquitanië te belanden, en liet zich vervolgens ontvoeren door Guillaume Taillefer, graaf van Angoulême...".

tr.
met

Emma van Limoges, dr. van Adhémar III le Barbu de Limoges (Vicomte de Ségur et Vicomte de Limoges (11e) 1139-1148) en Graille d'Angouleme, geb. in 1095, ovl. Angoulême [Frankrijk] in 1148, tr. (1) met haar achterneef Guillaume IV Taillefer Comte d'Angouleme. Uit dit huwelijk een dochter.

Emma van Limoges.
Zij is ontvoerd door één van de trouwste leenmannen van Willem X, Willem van Angoulême, die haar later trouwde, dochter van Aymar III, V de Limoges et Graulle d'Angouleme, 1.Ehe: Bardon, Seigneur de Cognac.

Emma was in haar eerste huwelijk getrouwd met Bardon de Cognac. Vervolgens werd ze de echtgenote van Guillaume X van Aquitanië. Volgens Geoffroi du Vigeois werd ze tijdens de pelgrimstocht van haar tweede echtgenoot naar Santiago de Compostella ontvoerd door Guillaume d'Angoulême. Dit gebeurde op advies van de heren van de Limousin, die de overheersing door de Poitevins vreesden. Guillaume van Aquitanië zou kort daarna tijdens zijn pelgrimstocht sterven. .

François Marvaud - Geschiedenis van de burggraaf en de burggraafschap van Limoges:.

Adhémar III had twee dochters: de ene, Brunissende, was getrouwd met Archambaud de Comborn, met wie ze meerdere kinderen had. De andere, genaamd Emma, had een leven vol turbulentie en hevige hartstochten. Eerst trouwde ze met Bardon de Cognac, met wie ze geen kinderen kreeg. Als weduwe, nog steeds jong en mooi, trouwde ze in 1136 met Guillaume X, hertog van Aquitanië. Hij beloofde haar meer glans en eer dan Guillaume Taillefer (zoon van Wulgrin Taillefer, graaf van Angoulême), die haar hartstochtelijk liefhad. Aan zijn hof kwam Emma vaak, waar haar schoonheid de meest nobele dames van Saintonge en Angoumois overschaduwde. Guillaume Taillefer, verblind door zijn passie en woedend dat hij was verdrongen door de hertog van Aquitanië, verborgen zijn wrok. Aangemoedigd door de heren van de Limousin, die de overheersing van de Poitevins vreesden, ging hij vaak naar het kasteel van Clain en Boivre om deel te nemen aan de feesten van zijn suzerein. Op een dag, terwijl Guillaume X afwezig was, ontvoerde hij diens echtgenote. Guillaume, verontwaardigd, besloot wraak te nemen en riep zijn vazallen en strijders bijeen. De heren van de Limousin sloten zich aan bij de graaf van Angoulême, uit angst dat, als de burggraafschap Limoges als bruidschat van Emma werd, zij onder de directe heerschappij van Poitiers zouden komen. Kreten van haat en wraak weerklonken in Angoumois, Limousin en Poitou. Overal maakte men zich klaar om te vechten, terwijl de oude burggraaf van Limoges, zich terugtrekkend in zijn kasteel van Ségur, zijn dochter vervloekte... Op het moment dat de oorlog nieuwe verwoestingen dreigde aan te richten, werd bekend dat de graaf van Poitiers, die zich had voorgenomen Limoges te vernietigen, was gestorven tijdens een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Hij liet zijn hertogdom Aquitanië na aan zijn oudste dochter, de jonge en mooie Aliénor, die hij als echtgenote had bestemd voor Louis, de oudste zoon van Louis le Gros, koning van Frankrijk. Tot grote vreugde van het volk legden beide partijen de wapens neer..." "Door de dood van haar tweede echtgenoot was Emma van Limoges de rechtmatige erfgename geworden van de burggraafschap. Toch wilde Adémar III, haar vader, deze rijke erfenis niet aan haar nalaten. Gelukkig met de genegenheid die hem werd getoond door zijn andere dochter, getrouwd met de burggraaf van Comborn, en dankbaar voor wat deze had gedaan om hem te redden uit de handen van Ebles de Ventadour, koos hij voor opvolgers hun twee zonen, Gui en Adémar.".


Adhémar III le Barbu de Limoges
Adhémar III le Barbu (Aymar III) de Limoges, geb. Limoges [Frankrijk] circa 1050, Vicomte de Ségur et Vicomte de Limoges (11e) 1139-1148 (9e Vicomte de Limoges 1090-1136), ovl. Limoges [Frankrijk] in 1148.

 

tr.
met

Graille (Graule) d'Angouleme (Taillefer, de), dr. van Folques I Taillefer d'Angoulême (8e Comte d'Angoulême et de Taillefer) en Cundigard Vagena 'd Eu, geb. Angouleme [Frankrijk] (te Angoulême [Frankrijk]) circa 1060.

 

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Emma*1095  †1148 Angoulême [Frankrijk] 53
Humberge*1090 Limoges [Frankrijk] †1153  63


Amanieu II d'Albret
Amanieu II d'Albret, geb. Saint-Bonnet [Frankrijk] circa 1045, Chevalier croisé, vicomte de Bézaunes, seigneur de Saint-Macaire-en-Gascogne, ovl. in 1119.

tr. Saint-Bonnet [Frankrijk]
met

Arsinde de Narbonne, geb. Narbonne [Frankrijk] circa 1030.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Vitapoy*1073 Bénauges [Frankrijk] †1120 Angouleme [Frankrijk] 47


Guillaume V Taillefer d'Angoulême
 
Guillaume V Taillefer d'Angoulême, geb. Angoulême [Frankrijk] circa 1070, Comte de Taillefer et Angoulême 1087, ovl. in Duitsland op 16 apr 1118.

 

tr. in 1108
met

Vitapoy de Benauges d'Albret (Vidapont de Benauges d'Albret), dr. van Amanieu II d'Albret (Chevalier croisé, vicomte de Bézaunes, seigneur de Saint-Macaire-en-Gascogne) en Arsinde de Narbonne, geb. Bénauges [Frankrijk] circa 1073, ovl. Angouleme [Frankrijk] circa 1120.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wulgrin*1090 Angouleme [Frankrijk] †1140 Angouleme [Frankrijk] 50


Vitapoy de Benauges d'Albret
Vitapoy de Benauges d'Albret (Vidapont de Benauges d'Albret), geb. Bénauges [Frankrijk] circa 1073, ovl. Angouleme [Frankrijk] circa 1120.

tr. in 1108
met

Guillaume V Taillefer d'Angoulême, zn. van Folques I Taillefer d'Angoulême (8e Comte d'Angoulême et de Taillefer) en Cundigard Vagena 'd Eu, geb. Angoulême [Frankrijk] circa 1070, Comte de Taillefer et Angoulême 1087, ovl. in Duitsland op 16 apr 1118.

 

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wulgrin*1090 Angouleme [Frankrijk] †1140 Angouleme [Frankrijk] 50


Guillaume Armanjeu II de Benauges d'Albret de Vasconie
Guillaume Armanjeu II de Benauges d'Albret de Vasconie, geb. Arbis [Frankrijk] circa 1030, Seigneur de Benauges et Saint-Macaire Ier Vicomte de Benauges, ovl. Saint-Macaire [Frankrijk] in 1103.

Guillaume Armanjeu II de Benauges d'Albret de Vasconie.
Guillaume-Amanieu erfde de burggraafschap van Bezaume via zijn voorouder Agnès. Hij vervolgde de monniken van het prioraat van La Réole, verwoestte de stad Saint-Ayrard en dwong de inwoners zich te hergroeperen bij het kasteel van Duras, dat hij net had gebouwd. Hij trouwde met een dochter van Guillaume-Taillefer III, graaf van Angoulême, en Vitapoy, dame van Benauges en Saint-Macaire. Daarmee bracht hij, onder een tak van het huis van Gabardan, de burggraafschappen van Benauges en Bezaume samen. Samen kregen zij een kind, Bernard I.

Guillaume-Amanieu erfde de vicomté van Bezaume van zijn grootmoeder Agnès. Hij vervolgde de monniken van het prioraat van La Réole, verwoestte de stad Saint-Ayrard en dwong de inwoners zich te verzamelen in het kasteel van Duras dat hij net had gebouwd. Hij trouwde met een dochter van Guillaume-Taillefer III, graaf van Angoulême, en Vitapoy, dame van Benauges en Saint-Macaire, waarbij hij de vicomté van Benauges en Bezaume onder een tak van het huis van Gabardan verenigde. Ze kregen een kind, Bernard 1er. .
Kasteel van Bénauges: Heerlijk verblijf van de vicomtes en later graven van Benauges en die van de vicomtes van Bezaume, in de natuurlijke regio van Entre-deux-Mers en de historische provincie Gascogne, sinds minstens de 13e eeuw. Het kasteel behoorde achtereenvolgens toe aan de familie de Grailly (pro-Engels tijdens de Honderdjarige Oorlog), aan die van de hertogen van Épernon (begin 17e eeuw) en sinds het begin van de 20e eeuw aan de familie Journu. De bronnen over de configuratie van de bewoning - als er bewoning was - zijn vervolgens vrijwel onbestaande wat betreft de periode van de Hoge Middeleeuwen. Het is in de 11e eeuw dat een dorp zich lijkt te ontwikkelen, dankzij de gelijktijdige bouw van een kasteel, in opdracht van de hertog van Aquitaine, en een benedictijns prioraat. De oudste vermelding van Saint-Macaire in geschreven bronnen dateert uit 1027, in de akte van schenking van het prioraat aan de abdij Sainte-Croix van Bordeaux door de hertog van Aquitaine. In 1038 wordt een kerk gebouwd in de buurt van het prioraat. Aangetrokken door deze verschillende polarisatie-elementen (voornamelijk door het prioraat), verzamelt de bevolking zich eromheen, waardoor een gegroepeerde bewoning van semi-hemisferische vorm ontstaat. Gelegen in een agrarische regio en aan de rand van de Garonne, dient Saint-Macaire zowel als markt als opslagplaats voor de productie van zijn eigen agrarische gebied en dat van de kleine omliggende gemeenschappen die in zijn invloedssfeer leven. Het is inderdaad via deze weg dat ze worden vervoerd voordat ze per rivier naar Bordeaux en de exportmarkten worden verzonden. Saint-Macaire oefent dus invloed uit op alle landelijke gemeenschappen aan de rechteroever die eraan grenzen, en fungeert als een polarisatie-dorp, waar een tiental parochies zich omheen verzamelen. .

Dankzij de Garonne, de belangrijkste communicatie-as en handelsroute gedurende de hele Middeleeuwen, kent Saint-Macaire een ongekende expansie, vooral omdat het profiteert van het begeerde "wijnprivilege" (tolrechten op Cahors-wijn [bron nodig]). Verrijkt en verfraaid, wordt de stad, nu voorzien van vestingwerken, een echte handelsstad, met meer dan 5.000 inwoners en overtreft zonder moeite het naburige dorp Langon, gelegen aan de linkeroever van de rivier. Als gevolg van deze ontwikkeling geniet Saint-Macaire relatief vroeg van gemeentelijke vrijheden, aangezien de eerste bekende burgemeester van het dorp, Raymond Guilhem Aymeric, in 1256 door de archieven wordt genoemd. Vervolgens wordt Saint-Macaire achtereenvolgens "koninklijke stad van Engeland" (1341) en "dochter van Bordeaux" vanwege zijn toetreding, in 1379, tot de Bordeaux-alliantie ter verdediging tegen de Franse troepen. Het is dus onder Engels protectoraat dat Saint-Macaire in de 13e en 14e eeuw zijn grootste periode van voorspoed kent. Gelegen aan de grens van de twee gehoorzaamheden (Engels en Frans), ondergaat Saint-Macaire de volledige gevolgen van de Honderdjarige Oorlog. Het werd zo belegerd en ingenomen door de hertog van Anjou in 1377, vervolgens door het Bordeaux-leger, van Engelse gehoorzaamheid, in 1420 om aan het einde van de Honderdjarige Oorlog (1453) terug te keren naar de Franse invloedssfeer. In 1461 vierde de stad het huwelijk tussen de zoon van Gaston IV de Foix-Grailly en Madeleine van Frankrijk, de zus van Lodewijk XI; de koning zelf was aanwezig bij de bruiloft. In april 1462 bevestigde Lodewijk XI de vrijheden, gebruiken en franchises van de gemeente, verleend door zijn voorgangers.

tr. Château de Bénauges [Frankrijk] voor 1070
met

Amalvina de Saint-Macaire, dr. van Rodolphe Artaud de Bézaume-Bezaune (Vicomte de Bezaume, Vicomte de Bénauges) en Lucie I Aigle de l', geb. La Réole [Frankrijk] circa 1025, Vicomtesse de Benauges et de Bezaune, ovl. Arbis [Frankrijk] in 1097.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Amanieu*1045 Saint-Bonnet [Frankrijk] †1119  74


Folques I Taillefer d'Angoulême
 
Folques I Taillefer d'Angoulême, geb. Angouleme [Frankrijk] circa 1015, 8e Comte d'Angoulême et de Taillefer, ovl. Saint-Cybardeaux [Frankrijk] circa 1087.

 

tr. Angouleme [Frankrijk] circa 1080
met

Cundigard Vagena 'd Eu, dr. van Robert I d'Eu (Comte d'Eu, Seigneur de Hasting) en Béatrice dite Melissende de Falaise, geb. Angouleme [Frankrijk] circa 1040, ovl. in 1089.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Guillaume V*1070 Angoulême [Frankrijk] †1118  47
Graille*1060 Angouleme [Frankrijk]    


Cundigard Vagena 'd Eu
Cundigard Vagena 'd Eu, geb. Angouleme [Frankrijk] circa 1040, ovl. in 1089.

 

tr. Angouleme [Frankrijk] circa 1080
met

Folques I Taillefer d'Angoulême, zn. van Geoffroi I Taillefer d'Angoulême (5e Comte d'Angoulême) en Pétronille d'Archiac, geb. Angouleme [Frankrijk] circa 1015, 8e Comte d'Angoulême et de Taillefer, ovl. Saint-Cybardeaux [Frankrijk] circa 1087.

 

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Guillaume V*1070 Angoulême [Frankrijk] †1118  47
Graille*1060 Angouleme [Frankrijk]    


Arsinde de Narbonne
Arsinde de Narbonne, geb. Narbonne [Frankrijk] circa 1030.

tr. Saint-Bonnet [Frankrijk]
met

Amanieu II d'Albret, zn. van Guillaume Armanjeu II de Benauges d'Albret de Vasconie (Seigneur de Benauges et Saint-Macaire Ier Vicomte de Benauges) en Amalvina de Saint-Macaire (Vicomtesse de Benauges et de Bezaune), geb. Saint-Bonnet [Frankrijk] circa 1045, Chevalier croisé, vicomte de Bézaunes, seigneur de Saint-Macaire-en-Gascogne, ovl. in 1119.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Vitapoy*1073 Bénauges [Frankrijk] †1120 Angouleme [Frankrijk] 47


Geoffroi I Taillefer d'Angoulême
 
Geoffroi I Taillefer d'Angoulême, geb. Angouleme [Frankrijk] in 988, 5e Comte d'Angoulême, ovl. Angouleme [Frankrijk] in dec 1048.

  • Vader:
    Guillaume II Taillefer d'Angoulême, zn. van Arnaud-Manzer d'Angouleme (Comte d'Angoulême) en Raingarde , geb. Angouleme [Frankrijk] in 952, Comte d'Angoulême 991, ovl. Angouleme [Frankrijk] op 6 apr 1028, begr. aldaar, tr. (2) op 13 mei 988 met Hildegarde d'Aulnay, geb. Aulnay [Frankrijk] circa 937, ovl. Thouars [Frankrijk] circa 1020. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1) Angouleme [Frankrijk] in 985 met
 
 

tr.
met

Pétronille d'Archiac, dr. van Mainard 'le Riche" d'Archiac (Seigneur d'Archiac) en Hildegarde , geb. Conteville [Frankrijk] in 994, ovl. in 1043.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Folques I*1015 Angouleme [Frankrijk] †1087 Saint-Cybardeaux [Frankrijk] 72
Humberge*1025  †1073  48


Pétronille d'Archiac
Pétronille d'Archiac, geb. Conteville [Frankrijk] in 994, ovl. in 1043.

  • Moeder:
    Hildegarde , geb. in 975, ovl. Bouteville [Frankrijk].

tr.
met

Geoffroi I Taillefer d'Angoulême, zn. van Guillaume II Taillefer d'Angoulême (Comte d'Angoulême 991) en Gerberga d'Anjou, geb. Angouleme [Frankrijk] in 988, 5e Comte d'Angoulême, ovl. Angouleme [Frankrijk] in dec 1048.

 

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Folques I*1015 Angouleme [Frankrijk] †1087 Saint-Cybardeaux [Frankrijk] 72
Humberge*1025  †1073  48


Mainard 'le Riche" d'Archiac
Mainard 'le Riche" d'Archiac, geb. circa 970, Seigneur d'Archiac, ovl. na 1030.

tr.
met

Hildegarde , geb. in 975, ovl. Bouteville [Frankrijk].

Uit dit huwelijk een dochter:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Pétronille*994 Conteville [Frankrijk] †1043  49


Hildegarde
Hildegarde , geb. in 975, ovl. Bouteville [Frankrijk].

tr.
met

Mainard 'le Riche" d'Archiac, geb. circa 970, Seigneur d'Archiac, ovl. na 1030.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Pétronille*994 Conteville [Frankrijk] †1043  49


Guillaume II Taillefer d'Angoulême
 
Guillaume II Taillefer d'Angoulême, geb. Angouleme [Frankrijk] in 952, Comte d'Angoulême 991, ovl. Angouleme [Frankrijk] op 6 apr 1028, begr. aldaar in de St.Cybard.

 

tr. (1) Angouleme [Frankrijk] in 985
met

Gerberga d'Anjou, dr. van Godfried graaf van Anjou (graaf in 958) en Adelheid de Meaux, geb. Anjou [Frankrijk] in 962.

 

Uit dit huwelijk een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geoffroi I*988 Angouleme [Frankrijk] †1048 Angouleme [Frankrijk] 60

tr. (2) op 13 mei 988
met

Hildegarde d'Aulnay, geb. Aulnay [Frankrijk] circa 937, ovl. Thouars [Frankrijk] circa 1020.


Arnaud-Manzer d'Angouleme
 
Arnaud-Manzer d'Angouleme, geb. Angouleme [Frankrijk] circa 930, Comte d'Angoulême, ovl. Angouleme [Frankrijk] circa 990.

 

tr.
met

Raingarde , geb. circa 940.

Uit dit huwelijk een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Guillaume*952 Angouleme [Frankrijk] †1028 Angouleme [Frankrijk] 75


Gerberga d'Anjou
 
Gerberga d'Anjou, geb. Anjou [Frankrijk] in 962.

 

tr. Angouleme [Frankrijk] in 985
met

Guillaume II Taillefer d'Angoulême, zn. van Arnaud-Manzer d'Angouleme (Comte d'Angoulême) en Raingarde , geb. Angouleme [Frankrijk] in 952, Comte d'Angoulême 991, ovl. Angouleme [Frankrijk] op 6 apr 1028, begr. aldaar in de St.Cybard, tr. (2) met Hildegarde d'Aulnay. Uit dit huwelijk geen kinderen.

 

Uit dit huwelijk een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geoffroi I*988 Angouleme [Frankrijk] †1048 Angouleme [Frankrijk] 60


Raingarde
Raingarde , geb. circa 940.

tr.
met

Arnaud-Manzer d'Angouleme, zn. van Guillaume I d'Angouleme (Comte d'Angoulême), geb. Angouleme [Frankrijk] circa 930, Comte d'Angoulême, ovl. Angouleme [Frankrijk] circa 990.

 

Uit dit huwelijk een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Guillaume*952 Angouleme [Frankrijk] †1028 Angouleme [Frankrijk] 75


Hildegarde d'Aulnay
Hildegarde d'Aulnay, geb. Aulnay [Frankrijk] circa 937, ovl. Thouars [Frankrijk] circa 1020.

tr. op 13 mei 988
met

Guillaume II Taillefer d'Angoulême, zn. van Arnaud-Manzer d'Angouleme (Comte d'Angoulême) en Raingarde , geb. Angouleme [Frankrijk] in 952, Comte d'Angoulême 991, ovl. Angouleme [Frankrijk] op 6 apr 1028, begr. aldaar in de St.Cybard, tr. (1) met Gerberga d'Anjou, dr. van Godfried graaf van Anjou (graaf in 958) en Adelheid de Meaux. Uit dit huwelijk een zoon.

 


Guillaume I d'Angouleme
 
Guillaume I d'Angouleme, geb. Angouleme [Frankrijk] in 903, Comte d'Angoulême, ovl. Angouleme [Frankrijk] op 6 jun 962.

  • Vader:
    Hilduin I d'Angouleme, geb. Angouleme [Frankrijk] in 845, Comte d'Angoulême 886, ovl. Angouleme [Frankrijk] op 27 mrt 916, begr. aldaar.
 


Hij krijgt een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Arnaud-Manzer*930 Angouleme [Frankrijk] †990 Angouleme [Frankrijk] 60


Hilduin I d'Angouleme
 
Hilduin I d'Angouleme, geb. Angouleme [Frankrijk] in 845, Comte d'Angoulême 886, ovl. Angouleme [Frankrijk] op 27 mrt 916, begr. aldaar in de St.Cybard.


Hij krijgt een zoon:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Guillaume I*903 Angouleme [Frankrijk] †962 Angouleme [Frankrijk] 58