Cees Hagenbeek
Christina Bjornsdotter Järnsida
Christina Bjornsdotter Järnsida.

tr.
met

Erik IX Jedvardsson van Zweden, geb. circa 1120, ovl. op 8 mei 1160.

Uit dit huwelijk 4 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Knoet I*1140  †1196  55


Björn Järnsida
Björn Järnsida.

tr.
met

Katrina Stenkil van Zweden, dr. van Inge (Stenkilsson) Konung af Sverige en Helena ? .

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Christina     


Katrina Stenkil van Zweden
Katrina Stenkil van Zweden.

tr.
met

Björn Järnsida.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Christina     


Edmund Eriksson van Zweden
Edmund Eriksson van Zweden (Munso van Zweden), geb. circa 935, koning van Zweden, ovl. circa 970.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Erik VI*950  †995  45


Sigurd Syr van Ringerike
Sigurd Syr van Ringerike.

Sigurd Syr van Ringerike.
Ĺsta hertrouwde met Sigurd Syr, onderkoning van Ringerike en werd moeder van nog vijf kinderen, waaronder Harald III van Noorwegen.

tr.
met

Asta Gudbrandsdatter, dr. van Gudbrand Kula Olafsson en Ulfhilde Thorasdottir, tr. (1) met Harald Grenske Gudrodsson av Vestfold. Uit dit huwelijk een zoon.

Harald Grenske Gudrodsson av Vestfold.
Harald Grenske (ca. 947 - ca. 995), was onderkoning van Vestfold, Agder en Viken (het gebied rond Oslo). Zijn bijnaam verwijst naar de regio Grenland in Telemark.
Hij was een kleinzoon van Bjřrn Farmann. Nadat zijn vader Gudrřd was vermoord door Harald II van Noorwegen vluchtte Harald naar Zweden. Na de val van Harald II, keerde Harald terug naar Noorwegen en steunde een Deense invasie. Als dank werd hij beloond met zijn onderkoningschap.
Harald was getrouwd met Ĺsta Gudbrandsdatter. Hij verstootte haar om te kunnen trouwen met Sigrid de Hoogmoedige. Zij was niet gediend van zijn aanzoek en liet hem vermoorden om andere huwelijkskandidaten af te schrikken.
Harald werd gedood door Sigrid de Hooghartige (ook bekend als Sigrid Storrĺda, Gunhild van Polen en Sietoslawa van Polen). Hij had zijn vrouw Ĺsa verstoten om te kunnen trouwen met Sigrid. Toen hij haar ten huwelijk vroeg wees ze hem af. Zij vond hem onwaardig voor haar. Om verdere huwelijksaanzoeken van onwaardige kandidaten af te schrikken, sloot ze Harald op in een huis en liet dat in de brand steken.

Asta Gudbrandsdatter.
Ĺsta Gudbrandsdatter (c. 975/980 – c. 1020/1030) was the mother of two Norwegian kings, King Olaf II of Norway and King Harald III of Norway. The primary source for the life of Ĺsta Gudbrandsdatter is Snorri Sturluson's saga Heimskringla, a 13 th -century collection of tales about the lives of the Norwegian kings. In the chronicle, Ĺsta Gudbrandsdatter is described as "generous and high-minded" and as a keen political player and guiding influence on her royal husbands and children. Her parents were Gudbrand Kula and Ulfhild.

Uit dit huwelijk 5 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Harald     


Ragnhild Haraldsdotter Gulskeg
Ragnhild Haraldsdotter Gulskeg.

tr.
met

Halfdan III Svarte Gudrodsson Yngling av Vestföld1 (Halfdan Svarte Gudrodsson de Zwarte), zn. van Godfried (Gudröd Halfdanson Mikillati) van Vestfold (Aanvoerder der Vikingen) en Asa Fra Dite l'Ambitieuse Haraldsdatter Agder (Reine d' Agder (vers 820-vers 840)), geb. in 810, Koning van Noorwegen, ovl. Randsfjord [Norway] circa 850, tr. (1) met Ragnhild Sigurdsdatter Hjort. Uit dit huwelijk een zoon, tr. (2) met Ragnhild Haraldsdatter. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Halfdan III Svarte Gudrodsson Yngling av Vestföld.
Halfdan de Zwarte of Halfdan Zwarte Gudrřdsson (ca. 810 - ca. 850) was een half legendarische koning in Noorwegen van de Hildingen dynastie. Zijn vader werd kort na zijn geboorte gedood (in sommige versies in opdracht van Halfdans moeder, uit wraak voor de dood van haar vader en broer) en Halfdan werd opgevoed bij de familie van zijn moeder, waar hij vervolgens als jonge man koning werd. Al snel breidde hij zijn gebied uit door oorlog, onderhandeling en erfenis. Hij verdronk toen hij 's winters met een slee met paarden door het ijs van de Randsfjord zakte. Volgens de overlevering gebeurde dit vlak bij een drinkgat voor het vee waar het ijs was verzwakt door de mest van de dieren. Er zijn bronnen die vermelden dat al zijn gewesten de koninklijke begrafenis opeisten en dat uiteindelijk het hoofd in Stein (in Ringerike) is begraven maar dat zijn lichaam in vier stukken is gedeeld die in vier verschillende grafheuvels over heel Noorwegen zijn begraven.

Uit dit huwelijk 5 kinderen.


Bronnen:

1.Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chronologie de tous les états du globe, Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chro, Anthony Marinus Hendrik Johan Stokvis, E.J. Brill, Leiden, 1966 (B 010)

Maud de Flandres
Maud de Flandres, geb. Gamaches [Frankrijk] circa 870, Comtesse de Boulogne, ovl. Abbeville [Frankrijk] in 965.

 
 

tr.
met

Malahulc Eysteinsson de Heidmark, zn. van Eystein Glumra the Noisy Ivarsson Haut-Terres (Earl of the Upplands en of Hendemarken) en Ascrida Ragnvalsdottir de Vestfold, geb. Maer [Frankrijk] circa 852, Comte de Bayeux - Jarl de Moere, Comte de More et Romsdal (Norvčge), ovl. circa 912.

Malahulc Eysteinsson de Heidmark.
Hij kreeg mogelijk drie zonen: .

Richard de Saint-Sauveur .

Hugh de Cavalcamp .

Rodolph de Bayeux .

Deze zonen worden beschouwd als de voorouders van verschillende Normandische families. Context and Historical Significance Malahulc wordt vaak geassocieerd met het ontstaan van diverse Normandische geslachten, ondanks de schaarse verwijzingen in historische teksten. De meeste informatie over Malahulc komt van later geschriften zoals die van Orderic Vitalis. Zijn vermeende kinderen en kleinkinderen speelden een belangrijke rol in de Normandische geschiedenis, vooral door hun betrokkenheid bij de vestiging en uitbreiding van Normandische invloed in Frankrijk.

Uit dit huwelijk 4 kinderen, waaronder:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Richard*881 Saint-Sauveur [Frankrijk] †933 Continten [Frankrijk] 52



Bronnen:
1.De Bourgondiërs Aartsvaders van de Lage Landen, De Bourgondiërs Aartsvaders van de Lage Lan, Bart van Loo, De Bezige Bij, Amsterdam, 2024 (B 067) (blz/akte 72)
2.Stoute Schoenen, Stoute Schoenen, Bart van Loo, De Bezige Bij, Amsterdam, 2024, 978 94 031 4791 8 (B 070) (blz/akte 819)

Alfhild Alfarindotter av Alfheim
Alfhild Alfarindotter av Alfheim.

tr.
met

Godfried (Gudröd Halfdanson Mikillati) van Vestfold1 (Gudröd Halfdansson Yngling), zn. van Halfdan II Eysteinsson Yngling av Vestfold (Koning van Vestfold ca 755-802, Koning van Romerike) en Liv Dagsdotter av Vestmar (Koningin), geb. circa 750, Aanvoerder der Vikingen, ovl. circa 810, tr. (2) met Asa Fra Dite l'Ambitieuse Haraldsdatter Agder (Asa Haraldsdotter Granraude). Uit dit huwelijk een zoon.

Godfried (Gudröd Halfdanson Mikillati) van Vestfold (Gudröd Halfdansson Yngling).
Gudrřd Halfdansson (ca. 750 - 811?), bijgenaamd Gudrřd de Jager, was de semilegendarische grootvader van koning Harald I van Noorwegen. Hij was een van de aanvoerders van de Vikingen in de Noorse regio Vestfold. Gudrřd veroverde samen met zijn zoons de gebieden ten oosten van het huidige Oslo.
Gudrřd Halfdansson werd genoemd in het epische gedicht Ynglingatal. Zijn levensverhaal wordt beschreven in de Heimskringla, hoewel dit hoogstwaarschijnlijk een (deels) fictief verhaal is.
Volgens de Heimskringla zou hij getrouwd zijn geweest met ene Alfhild. Na de dood van Alfhild vroeg hij Ĺsa Haraldsdotter van Agder ten huwelijk maar haar vader weigerde. Gudrřd doodde Harald en zijn zoon Gyrd en nam Ĺsa tegen haar wil tot vrouw. Kort na de geboorte van hun zoon liet Ĺsa hem vermoorden door een van haar hovelingen. Ĺsa vluchtte met haar zoon terug naar haar familie.
Gudröd de Jagerkoning (in het Oudnoors: Guđrođr veiđikonung, in het IJslands: Guđröđur veiđikonung, in het Noors: Gudrřd Veidekonge) was een legendarische koning, zoon van Hálfdan Eysteinsson van de Ynglingar-dynastie en Liv Dagsdotter van Vestmar, volgens de Heimskringla. Gudröd trouwde met Álfhild, dochter van Álfarin, die koning was van Álfheim (Bohuslän), een gebied tussen de Glomma en de Göta älv en omvatte de helft van de provincie Vingulmark. Zij kregen een zoon, Óláf de Elf van Geirstad. .

Na het overlijden van Álfhild stuurde Gudröd zijn krijgers naar het koninkrijk Agder om koning Harald een huwelijk met zijn dochter Ása (of Ĺsa) voor te stellen. Harald weigerde echter, waarop Gudröd besloot haar met geweld te ontvoeren. Hij en zijn soldaten arriveerden 's nachts en toen Harald besefte dat hij werd aangevallen, verzamelde hij zijn mannen en vochten ze een lange strijd, maar hij werd verslagen, evenals zijn zoon Gyrd. Gudröd nam Ása mee en trouwde met haar. Hij verkrachtte haar en kreeg met haar een zoon, Hálfdan de Zwarte.

In het najaar toen Hálfdan één jaar oud was, hield Gudröd een banket in Stiflesund. Hij dronk veel en 's avonds werd hij door een huurmoordenaar met een lans vermoord. De moordenaar werd onmiddellijk gedood door de mannen van Gudröd en het bleek dat het de minnaar van Ása was.

Uit dit huwelijk 5 kinderen, waaronder:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Erik     



Bronnen:
1.Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chronologie de tous les états du globe, Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chro, Anthony Marinus Hendrik Johan Stokvis, E.J. Brill, Leiden, 1966 (B 010)

Liv Dagsdotter av Vestmar
Liv Dagsdotter av Vestmar, geb. Vestmar [Norway] circa 755, Koningin, ovl. Vestmar [Norway] circa 810.

Liv Dagsdotter av Vestmar.
Ze staat ook bekend als Lifa Dagsdatter van Vestmare, Hild Dagsdatter van Vestmare en Hlif Dagsdatter van Vestmar. Ze werd geboren in 755 in Alvheim, Hedmark, Noorwegen. Ze trouwde in 775 met Halvdan II Oysteinsson van Vestfold, bijgenaamd de Beminnelijke, zoon van Eystein I Halfdansson, bijgenaamd de Winderige, en Hilda Eiriksdatter van Vestfold. .

Het koninkrijk Vestmar was een van de kleine Noorse koninkrijken in de middeleeuwen. Het bevond zich in het huidige fylke (provincie) Telemark. Het bestond in de 8e en 9e eeuw, voordat Noorwegen werd verenigd door Harald I in de tweede helft van de 9e eeuw. Geschiedenis Tijdens de Vikingtijd was Noorwegen verdeeld in kleine onafhankelijke koninkrijken die werden geregeerd door krijgsheren die de gebieden bestuurden, streden om suprematie op zee en politieke invloed, en allianties zochten of andere koninklijke families probeerden te controleren, vrijwillig of gedwongen.

Het koninkrijk Vestmar was een van deze koninkrijken gedurende bijna twee eeuwen tot de eenwording van Noorwegen door Harald I in de tweede helft van de 9e eeuw.

tr. (1)
met

Halfdan II Eysteinsson Yngling av Vestfold1, zn. van Eysteinn I Halfdansson Yngling 'de winderige' av Vestfold (Koning van Vestfold, Koning van Romerike) en Hilda Eiriksdatter av Vestfold, geb. circa 725, Koning van Vestfold ca 755-802, Koning van Romerike Eysteinsson, ovl. Borre [Norway] in 802 (circa 800), hij krijgt geen kinderen.

Halfdan II Eysteinsson Yngling av Vestfold.
Milldi, der Freigebige, de Milde.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Godfried*750  †810  60
Sigurd     




Bronnen:

1.Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chronologie de tous les états du globe, Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chro, Anthony Marinus Hendrik Johan Stokvis, E.J. Brill, Leiden, 1966 (B 010)

Sigurd Hafldanson Yngling av Vestfold
Sigurd Hafldanson Yngling av Vestfold.



Bronnen:

1.Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chronologie de tous les états du globe, Manuel d'Histoire, de Généalogie et de Chro, Anthony Marinus Hendrik Johan Stokvis, E.J. Brill, Leiden, 1966 (B 010)

Ragnhild Eiriksdotter
Ragnhild Eiriksdotter.

tr.
met

Harald I Halfdansson Konge av Norge (Yngling van Noorwegen), zn. van Halfdan III Svarte Gudrodsson Yngling av Vestföld (Koning van Noorwegen) en Ragnhild Sigurdsdatter Hjort, geb. circa 849, Koning van Noorwegen 865-933, ovl. tussen 933 en 936, begr. Haug, Haugesund [Norway], tr. (1) met Svanhild Eysteinsdatter van Oystein van Hedemarken. Uit dit huwelijk 3 kinderen, tr. (2) met Gyda Eiriksdatter, dr. van Erik van Goerdeland (koning van Hoerdeland). Uit dit huwelijk een dochter, tr. (4) met Asa Hakonsdotter van Trondheim. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (5) met Ashild Ringsdotter. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (6) met Snefried Svasedotter Finnensdatter. Uit dit huwelijk 8 kinderen, tr. (7) met Thora Mosterstong. Uit dit huwelijk een zoon.

Harald I Halfdansson Konge av Norge.
Harald Veelhaar of Schoonhaar (Oudnoors: Haraldur hinn hárfagri, Noors: Harald Hĺrfagre). Zijn volledige naam vertaald in het Nederlands luidt: Harald I zoon van Halfdan.
Hij kwam uit het geslacht Ynglinge en wordt gezien als de eerste koning die over geheel Noorwegen heerste. Toen de vader van Harald, Halfdan Zwarte Gudrřdsson overleed in 860 volgde hij hem op als koning van enkele kleine en ietwat verspreide rijkjes (voornamelijk in het zuidoosten van het huidige Noorwegen). Deze waren in Halfdans handen gekomen door erfenissen en overwinningen.
Hoewel er niet aan wordt getwijfeld dat Harald heeft bestaan en de rol die hij heeft gespeeld in de vereniging van Noorwegen, heeft veel van de informatie over zijn leven een legendarisch karakter.
Harald overleed in 933 en werd bijgezet in een grafheuvel te Haug bij het Karmsund (vlak bij de stad Haugesund). Twaalf van zijn zoons zouden koning worden, waarvan twee die Noorwegen als één geheel zouden besturen: Erik Bloedbijl en Haakon de Goede.

De familie van zijn vader stamde van het geslacht Ynglinge af, een machtig geslacht dat als nakomelingen van de godin Freya werd beschouwd. Harald was vader van veel kinderen, met verschillende moeders. Het is niet bekend van hoeveel kinderen hij de echte vader was, of hoeveel vrouwen hij exact heeft had; verschillende bronnen geven verschillende getallen aan. Na zijn dood was het qua politieke carričre zeer interessant om van hem af te stammen; men kreeg hierdoor erfrecht op de troon en ook een veel betere machtspositie dan als afstammeling van een van de lokale koningen.

Uit dit huwelijk een kind.


Erik Godefridsson
Erik Godefridsson Erik Godefridsson.


Hij krijgt een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ragnhild     


Asa Hakonsdotter van Trondheim
Asa Hakonsdotter van Trondheim.

tr.
met

Harald I Halfdansson Konge av Norge (Yngling van Noorwegen), zn. van Halfdan III Svarte Gudrodsson Yngling av Vestföld (Koning van Noorwegen) en Ragnhild Sigurdsdatter Hjort, geb. circa 849, Koning van Noorwegen 865-933, ovl. tussen 933 en 936, begr. Haug, Haugesund [Norway], tr. (1) met Svanhild Eysteinsdatter van Oystein van Hedemarken. Uit dit huwelijk 3 kinderen, tr. (2) met Gyda Eiriksdatter, dr. van Erik van Goerdeland (koning van Hoerdeland). Uit dit huwelijk een dochter, tr. (3) met Ragnhild Eiriksdotter, dr. van Erik Godefridsson. Uit dit huwelijk een kind, tr. (5) met Ashild Ringsdotter. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (6) met Snefried Svasedotter Finnensdatter. Uit dit huwelijk 8 kinderen, tr. (7) met Thora Mosterstong. Uit dit huwelijk een zoon.

Harald I Halfdansson Konge av Norge.
Harald Veelhaar of Schoonhaar (Oudnoors: Haraldur hinn hárfagri, Noors: Harald Hĺrfagre). Zijn volledige naam vertaald in het Nederlands luidt: Harald I zoon van Halfdan.
Hij kwam uit het geslacht Ynglinge en wordt gezien als de eerste koning die over geheel Noorwegen heerste. Toen de vader van Harald, Halfdan Zwarte Gudrřdsson overleed in 860 volgde hij hem op als koning van enkele kleine en ietwat verspreide rijkjes (voornamelijk in het zuidoosten van het huidige Noorwegen). Deze waren in Halfdans handen gekomen door erfenissen en overwinningen.
Hoewel er niet aan wordt getwijfeld dat Harald heeft bestaan en de rol die hij heeft gespeeld in de vereniging van Noorwegen, heeft veel van de informatie over zijn leven een legendarisch karakter.
Harald overleed in 933 en werd bijgezet in een grafheuvel te Haug bij het Karmsund (vlak bij de stad Haugesund). Twaalf van zijn zoons zouden koning worden, waarvan twee die Noorwegen als één geheel zouden besturen: Erik Bloedbijl en Haakon de Goede.

De familie van zijn vader stamde van het geslacht Ynglinge af, een machtig geslacht dat als nakomelingen van de godin Freya werd beschouwd. Harald was vader van veel kinderen, met verschillende moeders. Het is niet bekend van hoeveel kinderen hij de echte vader was, of hoeveel vrouwen hij exact heeft had; verschillende bronnen geven verschillende getallen aan. Na zijn dood was het qua politieke carričre zeer interessant om van hem af te stammen; men kreeg hierdoor erfrecht op de troon en ook een veel betere machtspositie dan als afstammeling van een van de lokale koningen.

Uit dit huwelijk 4 kinderen.


Ashild Ringsdotter
Ashild (Alvhild) Ringsdotter.

tr.
met

Harald I Halfdansson Konge av Norge (Yngling van Noorwegen), zn. van Halfdan III Svarte Gudrodsson Yngling av Vestföld (Koning van Noorwegen) en Ragnhild Sigurdsdatter Hjort, geb. circa 849, Koning van Noorwegen 865-933, ovl. tussen 933 en 936, begr. Haug, Haugesund [Norway], tr. (1) met Svanhild Eysteinsdatter van Oystein van Hedemarken. Uit dit huwelijk 3 kinderen, tr. (2) met Gyda Eiriksdatter, dr. van Erik van Goerdeland (koning van Hoerdeland). Uit dit huwelijk een dochter, tr. (3) met Ragnhild Eiriksdotter, dr. van Erik Godefridsson. Uit dit huwelijk een kind, tr. (4) met Asa Hakonsdotter van Trondheim. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (6) met Snefried Svasedotter Finnensdatter. Uit dit huwelijk 8 kinderen, tr. (7) met Thora Mosterstong. Uit dit huwelijk een zoon.

Harald I Halfdansson Konge av Norge.
Harald Veelhaar of Schoonhaar (Oudnoors: Haraldur hinn hárfagri, Noors: Harald Hĺrfagre). Zijn volledige naam vertaald in het Nederlands luidt: Harald I zoon van Halfdan.
Hij kwam uit het geslacht Ynglinge en wordt gezien als de eerste koning die over geheel Noorwegen heerste. Toen de vader van Harald, Halfdan Zwarte Gudrřdsson overleed in 860 volgde hij hem op als koning van enkele kleine en ietwat verspreide rijkjes (voornamelijk in het zuidoosten van het huidige Noorwegen). Deze waren in Halfdans handen gekomen door erfenissen en overwinningen.
Hoewel er niet aan wordt getwijfeld dat Harald heeft bestaan en de rol die hij heeft gespeeld in de vereniging van Noorwegen, heeft veel van de informatie over zijn leven een legendarisch karakter.
Harald overleed in 933 en werd bijgezet in een grafheuvel te Haug bij het Karmsund (vlak bij de stad Haugesund). Twaalf van zijn zoons zouden koning worden, waarvan twee die Noorwegen als één geheel zouden besturen: Erik Bloedbijl en Haakon de Goede.

De familie van zijn vader stamde van het geslacht Ynglinge af, een machtig geslacht dat als nakomelingen van de godin Freya werd beschouwd. Harald was vader van veel kinderen, met verschillende moeders. Het is niet bekend van hoeveel kinderen hij de echte vader was, of hoeveel vrouwen hij exact heeft had; verschillende bronnen geven verschillende getallen aan. Na zijn dood was het qua politieke carričre zeer interessant om van hem af te stammen; men kreeg hierdoor erfrecht op de troon en ook een veel betere machtspositie dan als afstammeling van een van de lokale koningen.

Uit dit huwelijk 4 kinderen.


Snefried Svasedotter Finnensdatter
Snefried Svasedotter Finnensdatter.

tr.
met

Harald I Halfdansson Konge av Norge (Yngling van Noorwegen), zn. van Halfdan III Svarte Gudrodsson Yngling av Vestföld (Koning van Noorwegen) en Ragnhild Sigurdsdatter Hjort, geb. circa 849, Koning van Noorwegen 865-933, ovl. tussen 933 en 936, begr. Haug, Haugesund [Norway], tr. (1) met Svanhild Eysteinsdatter van Oystein van Hedemarken. Uit dit huwelijk 3 kinderen, tr. (2) met Gyda Eiriksdatter, dr. van Erik van Goerdeland (koning van Hoerdeland). Uit dit huwelijk een dochter, tr. (3) met Ragnhild Eiriksdotter, dr. van Erik Godefridsson. Uit dit huwelijk een kind, tr. (4) met Asa Hakonsdotter van Trondheim. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (5) met Ashild Ringsdotter. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (7) met Thora Mosterstong. Uit dit huwelijk een zoon.

Harald I Halfdansson Konge av Norge.
Harald Veelhaar of Schoonhaar (Oudnoors: Haraldur hinn hárfagri, Noors: Harald Hĺrfagre). Zijn volledige naam vertaald in het Nederlands luidt: Harald I zoon van Halfdan.
Hij kwam uit het geslacht Ynglinge en wordt gezien als de eerste koning die over geheel Noorwegen heerste. Toen de vader van Harald, Halfdan Zwarte Gudrřdsson overleed in 860 volgde hij hem op als koning van enkele kleine en ietwat verspreide rijkjes (voornamelijk in het zuidoosten van het huidige Noorwegen). Deze waren in Halfdans handen gekomen door erfenissen en overwinningen.
Hoewel er niet aan wordt getwijfeld dat Harald heeft bestaan en de rol die hij heeft gespeeld in de vereniging van Noorwegen, heeft veel van de informatie over zijn leven een legendarisch karakter.
Harald overleed in 933 en werd bijgezet in een grafheuvel te Haug bij het Karmsund (vlak bij de stad Haugesund). Twaalf van zijn zoons zouden koning worden, waarvan twee die Noorwegen als één geheel zouden besturen: Erik Bloedbijl en Haakon de Goede.

De familie van zijn vader stamde van het geslacht Ynglinge af, een machtig geslacht dat als nakomelingen van de godin Freya werd beschouwd. Harald was vader van veel kinderen, met verschillende moeders. Het is niet bekend van hoeveel kinderen hij de echte vader was, of hoeveel vrouwen hij exact heeft had; verschillende bronnen geven verschillende getallen aan. Na zijn dood was het qua politieke carričre zeer interessant om van hem af te stammen; men kreeg hierdoor erfrecht op de troon en ook een veel betere machtspositie dan als afstammeling van een van de lokale koningen.

Uit dit huwelijk 8 kinderen.


Thora Mosterstong
Thora Mosterstong.

Thora Mosterstong.
bedgenote van Harald.

tr.
met

Harald I Halfdansson Konge av Norge (Yngling van Noorwegen), zn. van Halfdan III Svarte Gudrodsson Yngling av Vestföld (Koning van Noorwegen) en Ragnhild Sigurdsdatter Hjort, geb. circa 849, Koning van Noorwegen 865-933, ovl. tussen 933 en 936, begr. Haug, Haugesund [Norway], tr. (1) met Svanhild Eysteinsdatter van Oystein van Hedemarken. Uit dit huwelijk 3 kinderen, tr. (2) met Gyda Eiriksdatter, dr. van Erik van Goerdeland (koning van Hoerdeland). Uit dit huwelijk een dochter, tr. (3) met Ragnhild Eiriksdotter, dr. van Erik Godefridsson. Uit dit huwelijk een kind, tr. (4) met Asa Hakonsdotter van Trondheim. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (5) met Ashild Ringsdotter. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (6) met Snefried Svasedotter Finnensdatter. Uit dit huwelijk 8 kinderen.

Harald I Halfdansson Konge av Norge.
Harald Veelhaar of Schoonhaar (Oudnoors: Haraldur hinn hárfagri, Noors: Harald Hĺrfagre). Zijn volledige naam vertaald in het Nederlands luidt: Harald I zoon van Halfdan.
Hij kwam uit het geslacht Ynglinge en wordt gezien als de eerste koning die over geheel Noorwegen heerste. Toen de vader van Harald, Halfdan Zwarte Gudrřdsson overleed in 860 volgde hij hem op als koning van enkele kleine en ietwat verspreide rijkjes (voornamelijk in het zuidoosten van het huidige Noorwegen). Deze waren in Halfdans handen gekomen door erfenissen en overwinningen.
Hoewel er niet aan wordt getwijfeld dat Harald heeft bestaan en de rol die hij heeft gespeeld in de vereniging van Noorwegen, heeft veel van de informatie over zijn leven een legendarisch karakter.
Harald overleed in 933 en werd bijgezet in een grafheuvel te Haug bij het Karmsund (vlak bij de stad Haugesund). Twaalf van zijn zoons zouden koning worden, waarvan twee die Noorwegen als één geheel zouden besturen: Erik Bloedbijl en Haakon de Goede.

De familie van zijn vader stamde van het geslacht Ynglinge af, een machtig geslacht dat als nakomelingen van de godin Freya werd beschouwd. Harald was vader van veel kinderen, met verschillende moeders. Het is niet bekend van hoeveel kinderen hij de echte vader was, of hoeveel vrouwen hij exact heeft had; verschillende bronnen geven verschillende getallen aan. Na zijn dood was het qua politieke carričre zeer interessant om van hem af te stammen; men kreeg hierdoor erfrecht op de troon en ook een veel betere machtspositie dan als afstammeling van een van de lokale koningen.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hakon I  †960   


Miesceslaus van Mecklenburg
Miesceslaus van Mecklenburg.

tr.
met

Sophia .

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Astrid*979  †1035  56


Sophia
Sophia .

tr.
met

Miesceslaus van Mecklenburg.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Astrid*979  †1035  56


Olaf Bjřrnsson van Zweden
Olaf Bjřrnsson van Zweden, geb. circa 910, Koning van Zweden, ovl. in 935.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Edmund*935  †970  35


Bjřrn Eriksson van Zweden
Bjřrn Eriksson van Zweden, geb. circa 870, ovl. in 932.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Olaf*910  †935  25