Cees Hagenbeek
Herman Leenderts Grauwert
Herman Leenderts Grauwert, geb. Maassluis circa 1598, ovl. aldaar na 1655.

Herman Leenderts Grauwert.
Na 27 december 1638 :.
Herman is herbergier, div aktes over levering vaten en frauduleus handelen:.
Aktesoort attestatie of verklaring Datum 27/12/1638 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 288 Aktenummer/Blz. 139/191 .
Notaris Gerrit van der Hout Heymans, roedrager, verklaren op verzoek van Jan Davitsz Vergilst en Jan Blieck, medestanders van de impost van de bieren over Charloys en Schielant, dat zij te Charloys peilingen hebben gedaan en dat er bij Harmen Leendertsz den Jongen Graeuwert, herbergier, 3 halfvaten bier en nog een halfvat sevenduimen bier stonden, wat volgens de vrouw van Graeuwert alles was. Er bleken meer vaten te zijn verstopt onder planken. Herman Clementsz, schout van Chaerloys, verklaart dat hij de 3 halfvaten bier in 't achterhuys van Graeuwert en de 2 overdekte vaten heeft zien liggen. Men ging naar de schuit van Jacob Willemsz, schipper van Charloys op Rotterdam, die verklaarde dat hij de vaten uit de brouwerije van De Clock had overgezet voor Graeuwert.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 04/01/1639 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 288 Aktenummer/Blz. 143/196 .
Notaris Gerrit van der Hout Vrederick van de Graef, exploictier van de gemeenelantsmiddelen, Dirck Heymansz, gerechtsbode en de notaris verklaren op verzoek van Barent Jacobsz van Oosterwijck, pachter van de impost van bieren over Schielant en Charloos, dat zij bij de schout de medestanders van de impost van bieren Jan Vergilst en Johan Beeck ontmoetten, die ene Jacob Willemsz, schipper van Charloys bij zich hadden en aan wie zij vroegen waar de twee halfvaten bier, die hij uit de brouwerij de Clock had meegenomen voor Harmen Leendertsz de Graeuwert, herbergier te Charloos, nu gebleven waren. Jacob Willemsz had deze uitgezet. Bij de schout waren ook Cornelis Bastiaensz Santwech en Cornelis Woutersz Verduyn, beiden schepen te Charloos aanwezig. Na overleg over de gepleegde fraude door Graeuwert en Willemsz werd een boete opgelegd van 200 gulden, binnen 24 uur te betalen.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 31/05/1640 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 95 Aktenummer/Blz. 36/55 .
Notaris Jan van Aller Az. Op verzoek van Harmen Leendertsz Grauwert wonend te Saerloys, wordt een verklaring afgelegd door Claes Sebastiaensz Outraet, 46 jaar wonend te Saerloys en Cornelis Jansz Metsuyen, 39 jaar wonend te Saerloys in verband met een vechtpartij in de herberg van de Drie Ringen te Saerloys, waarbij behalve genoemde Grauwert, betrokken waren: Huych Jansz, wonend te Saerloys, Cornelis Pietersz Mol, wonend te Charloys, en Abraham Clements Pors wonend te Charloys, die verwond raakte.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 27/11/1642 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 391 Aktenummer/Blz. 151/227 Notaris Jacobus Delphius Roeloff van Rijcke en Pieter van Wijck, beiden exploitier van de Gemeene Middelen, leggen een verklaring af op verzoek van Jacob van Velsen, pachter, en Johan Blieck, borge en medeswtander van de impost op de bieren te Rotterdam, Schielant en Sairlois. Gisteravond zijn zij met hen en 2 dienaars van justitie in het donker overgevaren naar Sairlois. Achter het huisje van Aryen Aryens in het dorp hebben zij in een hoochaers 2 halfvaten met beste bier gevonden, gemerkt met de Vos. Zij hebben daar dichtbij de wacht gehouden. Op de werf van Aryen Aryens kwamen toen Harman Leenderts Crauwert, herbergier of tapper te Sairlois op het dorp, en zijn vrouw. Zij hadden een bierboom bij zich. Aryen Aryens verkocht het bier en zij brachten de vaten op de werf. Toen het bier op de bierboom werd geladen, werd ingegrepen.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 02/12/1642 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 391 Aktenummer/Blz. 154/325 Notaris Jacobus Delphius Barent Jacobs van Oisterwijck, in 1638 collecteur en medestander van de impost op de bieren over Rotterdam, Schielant en Sairlois, legt een verklaring af op verzoek van Jacob van Velsen, pachter van de impost op de bieren. Harman Leenderts Graeuwert, tapper op het dorp van Sairlois, is in 1638 betrapt op fraude van 2 halfvaten bier, verstopt in een gat in het achterhuis, bedekt met een huyck waarop een tafel stond. Hij betaalde 200 gulden als boete. Aktesoort attestatie of verklaring Datum 25/01/1643 Archief ONA Rotterdam.

Inventarisnummer 391 Aktenummer/Blz. 171/262 Notaris Jacobus Delphius Annetgen Gijsen, vrouw van Aryen Aryens Kindermaecker, te Sairlois legt een verklaring af op verzoek van Jacob van Velsen, pachter van de impost op de bieren. Op 16-11-1642 heeft zij Harman Leenderts de Graeuwert, herbergier op het dorp van Sairlois, verwittigd dat hij de 2 halfvaten bier bij haar man kon ophalen.

Aktesoort schuldbekentenis Datum 14/06/1650 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 154 Aktenummer/Blz. 438/710 Notaris Adriaan Kieboom Herman Leenderts Grauwert te Charlois verklaart 100 gld schuldig te zijn aan Baernt de Visser, coopman, t.z.v. geldlening. Gedaan ten kantore op de Groote Merckt ter presentie van Jan Jacobs de Braber en Jan van der Cruys, beiden mandemaeckers.

Aktesoort schuldbekentenis Datum 07/12/1650 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 374 Aktenummer/Blz. 126/259 Notaris Jacobus Delphius Harman Leendertsz Grauwert, wonend te Sairlois, bekent 150 gulden schuldig te zijn aan Cornelis Cornelisz Coppellenaer de Jonge. Cornelis Dammisz, seijlmaeker, en Dingeman Maertensz Boel, veerman te Sairlois, stellen zich borg.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 05/01/1655 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 542 Aktenummer/Blz. 222/295 Notaris Isaac Dz. Troost Maritge Jans Kelck, jongedochter van 24 jaar, verklaart op verzoek van Joan van Wassenhove, brouwer in de brouwerij de Drie Ringen, dat zij op 16 mei 1653 met Agatha van Berckel, vrouw van genoemde Van Wassenhove, bij Harman Leonartsz Grawaert, toendertijd tapper in Charlois, is geweest. Zij heeft toen in de kelder enige halve vaten bier met het merk van de brouwerij de Hollandschen Tuyn zien liggen. Agatha wees die vaten aan. N.B. Grawaert wordt in andere akten Grauwert genoemd.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 31/05/1640 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 95 Aktenummer/Blz. 36/55 Notaris Jan van Aller Az. Op verzoek van Harmen Leendertsz Grauwert wonend te Saerloys, wordt een verklaring afgelegd door Claes Sebastiaensz Outraet, 46 jaar wonend te Saerloys en Cornelis Jansz Metsuyen, 39 jaar wonend te Saerloys in verband met een vechtpartij in de herberg van de Drie Ringen te Saerloys, waarbij behalve genoemde Grauwert, betrokken waren: Huych Jansz, wonend te Saerloys, Cornelis Pietersz Mol, wonend te Charloys, en Abraham Clements Pors wonend te Charloys, die verwond raakte.

04-jan-1639.
Vrederick van de Graef, exploictier van de gemeenelantsmiddelen, Dirck Heymansz, gerechtsbode en de notaris verklaren op verzoek van Barent Jacobsz van Oosterwijck, pachter van de impost van bieren over Schielant en Charloos, dat zij bij de schout de medestanders van de impost van bieren Jan Vergilst en Johan Beeck ontmoetten, die ene Jacob Willemsz, schipper van Charloys bij zich hadden en aan wie zij vroegen waar de twee halfvaten bier, die hij uit de brouwerij de Clock had meegenomen voor Harmen Leendertsz de Graeuwert, herbergier te Charloos, nu gebleven waren Jacob Willemsz had deze uitgezet.
Bij de schout waren ook Cornelis Bastiaensz Santwech en Cornelis Woutersz Verduyn, beiden schepen te Charloos aanwezig.
Na overleg over de gepleegde fraude door Graeuwert en Willemsz werd een boete opgelegd van 200 gulden, binnen 24 uur te betalen.

36 attestatie of verklaring 31-mei-1640, Rotterdam: Op verzoek van Harmen Leendertsz Grauwert wonend te Saerloys, wordt een verklaring afgelegd door Claes Sebastiaensz Outraet, 46 jaar wonend te Saerloys en Cornelis Jansz Metsuyen, 39 jaar wonend te Saerloys in verband met een vechtpartij in de herberg van de Drie Ringen te Saerloys, waarbij behalve genoemde Grauwert, betrokken waren: Huych Jansz, wonend te Saerloys, Cornelis Pietersz Mol, wonend te Charloys, en Abraham Clements Pors wonend te Charloys, die verwond raakte.


na 26 april 1641 .
f. 131v d.d. 26-4-1641: Lijntgen Louwensdr. weduwe Lenert Lenertsz. Grawert voor de ene helft en Harmen Lenertsz. Grawert onze inwoner voor de andere helft hebben getransporteerd aan Cornelis Cornelisz. Duijser haar zwager een huis, erf en schuur op het dorp van Charlois. [aanhef: Giftbrief voor Cornelis Cornelisz. Duijser, door Harmen Grawert en Lijntgen Louwen zijn moeder.].
na 7 december 1650 :.
126 schuldbekentenis 07-dec-1650, woont te Charlois.
Harman Leendertsz Grauwert, wonend te Sairlois, bekent 150 gulden schuldig te zijn aan Cornelis Cornelisz Coppellenaer de Jonge.
Cornelis Dammisz, seijlmaeker, en Dingeman Maertensz Boel, veerman te Sairlois, stellen zich borg.

tr. (1) circa 1620
met

Leentje Cornelisdr Voogt, dr. van Cornelis Cornelisz de jonge Voogt (schoenmaker) en Aaltje Lambrechtsdr, geb. circa 1599.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lijntje*1635 Charlois †1707 Charlois 72
Stijntje~1640 Deventer †1696 Charlois 56

tr. (2) circa 1652
met

Trijntje Huibrechts.


Bronnen:

1.Afgeschermd, Periodiek, Kon. Ned. Gen. voor Geslacht- en Wapenkunde, ‘s-Gravenhage, vanaf 1883

Cornelis Gevers
Cornelis Gevers, ged. Rotterdam op 29 jul 1728 (getuige: Pieternella Klinkenberg).


Leentje Cornelisdr Voogt
Leentje Cornelisdr Voogt, geb. circa 1599.

tr. circa 1620
met

Herman Leenderts Grauwert, zn. van Leendert Lenertsz Grauwert (Takkebos) en Lijntje Louwendr, geb. Maassluis circa 1598, ovl. aldaar na 1655, tr. (2) met Trijntje Huibrechts. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Herman Leenderts Grauwert.
Na 27 december 1638 :.
Herman is herbergier, div aktes over levering vaten en frauduleus handelen:.
Aktesoort attestatie of verklaring Datum 27/12/1638 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 288 Aktenummer/Blz. 139/191 .
Notaris Gerrit van der Hout Heymans, roedrager, verklaren op verzoek van Jan Davitsz Vergilst en Jan Blieck, medestanders van de impost van de bieren over Charloys en Schielant, dat zij te Charloys peilingen hebben gedaan en dat er bij Harmen Leendertsz den Jongen Graeuwert, herbergier, 3 halfvaten bier en nog een halfvat sevenduimen bier stonden, wat volgens de vrouw van Graeuwert alles was. Er bleken meer vaten te zijn verstopt onder planken. Herman Clementsz, schout van Chaerloys, verklaart dat hij de 3 halfvaten bier in 't achterhuys van Graeuwert en de 2 overdekte vaten heeft zien liggen. Men ging naar de schuit van Jacob Willemsz, schipper van Charloys op Rotterdam, die verklaarde dat hij de vaten uit de brouwerije van De Clock had overgezet voor Graeuwert.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 04/01/1639 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 288 Aktenummer/Blz. 143/196 .
Notaris Gerrit van der Hout Vrederick van de Graef, exploictier van de gemeenelantsmiddelen, Dirck Heymansz, gerechtsbode en de notaris verklaren op verzoek van Barent Jacobsz van Oosterwijck, pachter van de impost van bieren over Schielant en Charloos, dat zij bij de schout de medestanders van de impost van bieren Jan Vergilst en Johan Beeck ontmoetten, die ene Jacob Willemsz, schipper van Charloys bij zich hadden en aan wie zij vroegen waar de twee halfvaten bier, die hij uit de brouwerij de Clock had meegenomen voor Harmen Leendertsz de Graeuwert, herbergier te Charloos, nu gebleven waren. Jacob Willemsz had deze uitgezet. Bij de schout waren ook Cornelis Bastiaensz Santwech en Cornelis Woutersz Verduyn, beiden schepen te Charloos aanwezig. Na overleg over de gepleegde fraude door Graeuwert en Willemsz werd een boete opgelegd van 200 gulden, binnen 24 uur te betalen.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 31/05/1640 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 95 Aktenummer/Blz. 36/55 .
Notaris Jan van Aller Az. Op verzoek van Harmen Leendertsz Grauwert wonend te Saerloys, wordt een verklaring afgelegd door Claes Sebastiaensz Outraet, 46 jaar wonend te Saerloys en Cornelis Jansz Metsuyen, 39 jaar wonend te Saerloys in verband met een vechtpartij in de herberg van de Drie Ringen te Saerloys, waarbij behalve genoemde Grauwert, betrokken waren: Huych Jansz, wonend te Saerloys, Cornelis Pietersz Mol, wonend te Charloys, en Abraham Clements Pors wonend te Charloys, die verwond raakte.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 27/11/1642 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 391 Aktenummer/Blz. 151/227 Notaris Jacobus Delphius Roeloff van Rijcke en Pieter van Wijck, beiden exploitier van de Gemeene Middelen, leggen een verklaring af op verzoek van Jacob van Velsen, pachter, en Johan Blieck, borge en medeswtander van de impost op de bieren te Rotterdam, Schielant en Sairlois. Gisteravond zijn zij met hen en 2 dienaars van justitie in het donker overgevaren naar Sairlois. Achter het huisje van Aryen Aryens in het dorp hebben zij in een hoochaers 2 halfvaten met beste bier gevonden, gemerkt met de Vos. Zij hebben daar dichtbij de wacht gehouden. Op de werf van Aryen Aryens kwamen toen Harman Leenderts Crauwert, herbergier of tapper te Sairlois op het dorp, en zijn vrouw. Zij hadden een bierboom bij zich. Aryen Aryens verkocht het bier en zij brachten de vaten op de werf. Toen het bier op de bierboom werd geladen, werd ingegrepen.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 02/12/1642 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 391 Aktenummer/Blz. 154/325 Notaris Jacobus Delphius Barent Jacobs van Oisterwijck, in 1638 collecteur en medestander van de impost op de bieren over Rotterdam, Schielant en Sairlois, legt een verklaring af op verzoek van Jacob van Velsen, pachter van de impost op de bieren. Harman Leenderts Graeuwert, tapper op het dorp van Sairlois, is in 1638 betrapt op fraude van 2 halfvaten bier, verstopt in een gat in het achterhuis, bedekt met een huyck waarop een tafel stond. Hij betaalde 200 gulden als boete. Aktesoort attestatie of verklaring Datum 25/01/1643 Archief ONA Rotterdam.

Inventarisnummer 391 Aktenummer/Blz. 171/262 Notaris Jacobus Delphius Annetgen Gijsen, vrouw van Aryen Aryens Kindermaecker, te Sairlois legt een verklaring af op verzoek van Jacob van Velsen, pachter van de impost op de bieren. Op 16-11-1642 heeft zij Harman Leenderts de Graeuwert, herbergier op het dorp van Sairlois, verwittigd dat hij de 2 halfvaten bier bij haar man kon ophalen.

Aktesoort schuldbekentenis Datum 14/06/1650 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 154 Aktenummer/Blz. 438/710 Notaris Adriaan Kieboom Herman Leenderts Grauwert te Charlois verklaart 100 gld schuldig te zijn aan Baernt de Visser, coopman, t.z.v. geldlening. Gedaan ten kantore op de Groote Merckt ter presentie van Jan Jacobs de Braber en Jan van der Cruys, beiden mandemaeckers.

Aktesoort schuldbekentenis Datum 07/12/1650 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 374 Aktenummer/Blz. 126/259 Notaris Jacobus Delphius Harman Leendertsz Grauwert, wonend te Sairlois, bekent 150 gulden schuldig te zijn aan Cornelis Cornelisz Coppellenaer de Jonge. Cornelis Dammisz, seijlmaeker, en Dingeman Maertensz Boel, veerman te Sairlois, stellen zich borg.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 05/01/1655 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 542 Aktenummer/Blz. 222/295 Notaris Isaac Dz. Troost Maritge Jans Kelck, jongedochter van 24 jaar, verklaart op verzoek van Joan van Wassenhove, brouwer in de brouwerij de Drie Ringen, dat zij op 16 mei 1653 met Agatha van Berckel, vrouw van genoemde Van Wassenhove, bij Harman Leonartsz Grawaert, toendertijd tapper in Charlois, is geweest. Zij heeft toen in de kelder enige halve vaten bier met het merk van de brouwerij de Hollandschen Tuyn zien liggen. Agatha wees die vaten aan. N.B. Grawaert wordt in andere akten Grauwert genoemd.

Aktesoort attestatie of verklaring Datum 31/05/1640 Archief ONA Rotterdam Inventarisnummer 95 Aktenummer/Blz. 36/55 Notaris Jan van Aller Az. Op verzoek van Harmen Leendertsz Grauwert wonend te Saerloys, wordt een verklaring afgelegd door Claes Sebastiaensz Outraet, 46 jaar wonend te Saerloys en Cornelis Jansz Metsuyen, 39 jaar wonend te Saerloys in verband met een vechtpartij in de herberg van de Drie Ringen te Saerloys, waarbij behalve genoemde Grauwert, betrokken waren: Huych Jansz, wonend te Saerloys, Cornelis Pietersz Mol, wonend te Charloys, en Abraham Clements Pors wonend te Charloys, die verwond raakte.

04-jan-1639.
Vrederick van de Graef, exploictier van de gemeenelantsmiddelen, Dirck Heymansz, gerechtsbode en de notaris verklaren op verzoek van Barent Jacobsz van Oosterwijck, pachter van de impost van bieren over Schielant en Charloos, dat zij bij de schout de medestanders van de impost van bieren Jan Vergilst en Johan Beeck ontmoetten, die ene Jacob Willemsz, schipper van Charloys bij zich hadden en aan wie zij vroegen waar de twee halfvaten bier, die hij uit de brouwerij de Clock had meegenomen voor Harmen Leendertsz de Graeuwert, herbergier te Charloos, nu gebleven waren Jacob Willemsz had deze uitgezet.
Bij de schout waren ook Cornelis Bastiaensz Santwech en Cornelis Woutersz Verduyn, beiden schepen te Charloos aanwezig.
Na overleg over de gepleegde fraude door Graeuwert en Willemsz werd een boete opgelegd van 200 gulden, binnen 24 uur te betalen.

36 attestatie of verklaring 31-mei-1640, Rotterdam: Op verzoek van Harmen Leendertsz Grauwert wonend te Saerloys, wordt een verklaring afgelegd door Claes Sebastiaensz Outraet, 46 jaar wonend te Saerloys en Cornelis Jansz Metsuyen, 39 jaar wonend te Saerloys in verband met een vechtpartij in de herberg van de Drie Ringen te Saerloys, waarbij behalve genoemde Grauwert, betrokken waren: Huych Jansz, wonend te Saerloys, Cornelis Pietersz Mol, wonend te Charloys, en Abraham Clements Pors wonend te Charloys, die verwond raakte.


na 26 april 1641 .
f. 131v d.d. 26-4-1641: Lijntgen Louwensdr. weduwe Lenert Lenertsz. Grawert voor de ene helft en Harmen Lenertsz. Grawert onze inwoner voor de andere helft hebben getransporteerd aan Cornelis Cornelisz. Duijser haar zwager een huis, erf en schuur op het dorp van Charlois. [aanhef: Giftbrief voor Cornelis Cornelisz. Duijser, door Harmen Grawert en Lijntgen Louwen zijn moeder.].
na 7 december 1650 :.
126 schuldbekentenis 07-dec-1650, woont te Charlois.
Harman Leendertsz Grauwert, wonend te Sairlois, bekent 150 gulden schuldig te zijn aan Cornelis Cornelisz Coppellenaer de Jonge.
Cornelis Dammisz, seijlmaeker, en Dingeman Maertensz Boel, veerman te Sairlois, stellen zich borg.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lijntje*1635 Charlois †1707 Charlois 72
Stijntje~1640 Deventer †1696 Charlois 56


Cornelis Cornelisz de jonge Voogt
Cornelis Cornelisz de jonge Voogt, geb. Poortugaal circa 1571, schoenmaker, ovl. voor aug 1605.

Cornelis Cornelisz de jonge Voogt.
Cornelis Cornelisz jonge Voogt woonend in Poortegael en Aeltken Lambrechts jongedochter woonend in Poortegael hadden haer 3e en laetste gebod den 25 februari 1596 en trouden olancx daer nae.

tr. Poortugaal op 25 feb 1596
met

Aaltje Lambrechtsdr, geb. Poortugaal circa 1572, tr. (2) Poortugaal op 29 okt 1605 met Adriaen Jansz Doel. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Uit dit huwelijk 3 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Leentje*1599     


Aaltje Lambrechtsdr
Aaltje Lambrechtsdr, geb. Poortugaal circa 1572.

tr. (1) Poortugaal op 25 feb 1596
met

Cornelis Cornelisz de jonge Voogt, zn. van Cornelis Corneliszn Voogt Alias Weert (chepen te Poortugaal) en Neeltje Jansdr van Driel, geb. Poortugaal circa 1571, schoenmaker, ovl. voor aug 1605.

Cornelis Cornelisz de jonge Voogt.
Cornelis Cornelisz jonge Voogt woonend in Poortegael en Aeltken Lambrechts jongedochter woonend in Poortegael hadden haer 3e en laetste gebod den 25 februari 1596 en trouden olancx daer nae.

Uit dit huwelijk 3 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Leentje*1599     

tr. (2) Poortugaal op 29 okt 1605
met

Adriaen Jansz Doel, geb. circa 1575, [Oud Rechterlijk Archief Poortugaal, inv.nr. 13. J.J. Vervloet, Hogenda]].

Adriaen Jansz Doel.
fol. 23. 22-06-1606:.
comp. Arien Engebrechtsz, wonende Hoogvliet, oud . jaar, en Gijs Waddensz, mede wonende Hoogvliet, oud . jaar en leggen verklaring af op verzoek van Arien Jansz. Doel.
De eerste comp. zegt dat op 16 mei 1604 hij heeft afgemeten voor de voorsz. Doel drie wagens haver, toen Arien Jansz. Doel met erfenis van Pieter Hein was om dezelfde haver te lenen aan Arien Dirksz. Koedief. Gijs Waddensz. verklaart dat hij dezelfde drie wagens haver toen naar de ander heeft gebracht op de Poortugaalse haven en heeft ze aldaar geleverd aan Jan Jansz. Bliek, die ze vanwege Arien Dirksz. Koedief heeft ontvangen. Nog zo verklaart Gijs Waddensz. en Grietje Dirks, oud . jaar, dat de drie wagens haver, omtrent 4 hoed, door Arien Dirksz. ontvangen zijn van de voorsz. Doel.


Cornelis Corneliszn Voogt Alias Weert
Cornelis Corneliszn Voogt Alias Weert, geb. Poortugaal circa 1540, chepen te Poortugaal, ovl. Poortugaal op 16 jun 1600.

Cornelis Corneliszn Voogt Alias Weert.
Poortugaal ORA 13, 21-11-1605.
land verpacht aan Cornelis Cornelis de oude Voogt gaat na zijn dood over op zijn zoon Hendrik.

tr.
met

Neeltje Jansdr van Driel, dr. van Jan Cornelisse van Driel en Aleijt Jan Mathijs Dirven, geb. Poortugaal circa 1544, ovl. op 11 jun 1592.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelis*1571 Poortugaal †1605  34
Leentje*1570 Poortugaal †1664 Poortugaal 94


Neeltje Jansdr van Driel
Neeltje Jansdr van Driel, geb. Poortugaal circa 1544, ovl. op 11 jun 1592.

tr.
met

Cornelis Corneliszn Voogt Alias Weert, zn. van Cornelis Willemszn Voogt en Lijntje Pietersdr, geb. Poortugaal circa 1540, chepen te Poortugaal, ovl. Poortugaal op 16 jun 1600.

Cornelis Corneliszn Voogt Alias Weert.
Poortugaal ORA 13, 21-11-1605.
land verpacht aan Cornelis Cornelis de oude Voogt gaat na zijn dood over op zijn zoon Hendrik.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelis*1571 Poortugaal †1605  34
Leentje*1570 Poortugaal †1664 Poortugaal 94


Jan Cornelisse van Driel
Jan Cornelisse van Driel, geb. Poortugaal in 1522, ovl. in 1591.

tr.
met

Aleijt Jan Mathijs Dirven, geb. Poortugaal in 1516.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Neeltje*1544 Poortugaal †1592  47
Anna*1540 Poortugaal    



Bronnen:
1.Ons Voorgeslacht (OV 006), OV 006 (blz. 222)

Aleijt Jan Mathijs Dirven
Aleijt Jan Mathijs Dirven, geb. Poortugaal in 1516.

tr.
met

Jan Cornelisse van Driel, zn. van Cornelis Doensz van Driel (leenman van Putten, schout van Albrandswaard 1532, dijkgraaf van Albrandswaard.) en Baertje Jansdr van Ghiesen, geb. Poortugaal in 1522, ovl. in 1591.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Neeltje*1544 Poortugaal †1592  47
Anna*1540 Poortugaal    


Cornelis Doensz van Driel
Cornelis Doensz van Driel1, geb. Poortugaal circa 1470, leenman van Putten, schout van Albrandswaard 1532, dijkgraaf van Albrandswaard, ovl. Poortugaal in 1542.

Cornelis Doensz van Driel.
Leenman van Putten (1515), schout Albrandswaard (1532), dijkgraaf Albrandwaard (1532), geb. ± 1485 Poortugaal.

Zoals zijn vader en voorvaders is hij ook leenman van de heer van Putten. Cornelis Doensz. wordt In 1532, ongeveer 62 jaar oud, schout in Albrandswaard. Ook is hij dijkgraaf in dezelfde stad.
De Hooge Heerlijkheid Albrantswaard en Kijvelanden lag bij Poortugaal. Er woonden maar tientallen boeren tot de 18e eeuw. Desondanks beschikte de kleine gemeenschap over een baljuw voor de criminele zaken en een schout voor de civiele zaken. Ook eendijkgraaf kon in deze polder niet gemist worden. In de kleine gemeenschap werden de taken van deze functies tussen een paar families verdeeld; in dit geval was Cornelis Doensz. zowel schout als dijkgraaf.

Leenman van Putten bij dode van zijn vader(1515), schout van Albrandswaard(1532), dijkgraaf van Albrandswaard(1532). Is in 1506 gemachtigde van Neeltje Arnouts, dochter van Arnout Jansz te Hekelingen.

Nat. Arch. Sententies Hof van Holland, nr. 517 zaak 267 op 23 februari 1546: .
Willem Doensz. in Poortugaal, impetrant en Catarina, wed.van Claas Willemsz. in Beukelsdijk aan de ene zijde en Engel Claasdr, wed. van Aernt Doensz, haar eerste man en Leendert Simonsz, haar tweede man voor zich zelf en voor haar kinderen, gewonnen bij de voorsz. Aernt Doensz, ter andere zijde. Genoemd worden: Willem Doensz, wijlen Aernt Doensz, Cornelis Doensz, Beije Doensz, broeders en Pieter Mathijsz, Simon Cornelisz. en Willem Claesz,zwagers. Aernt Doensz. bezat omtrent 38 gemet land in Spijkenisse en Simonshaven, die ondergelopen waren. Het droogmaken kon hij niet en heeft toen het land overgegeven aan zijn broers en zwagers. Hier is nooit een transport van geweest en de overgave wordt nu betwist.

  • Vader:
    Doen Beyensz de jonge (Doen Beijense(de jonge)) van Driel2 op 28- 1-1485 beleend met de leengoederen van zijn vader, schepen van Poortugaal 1491 en 1507, testeert op 6- 1-1513, van Doens, Beijenszn de jonge.
    Stichter van de grote memorielanden te Poortugaal. Hij werd op 28 januari 1485 beleend met de leengoederen van zijn vader, zn. van Beije Doensz van Driel (schepen van Poortugaal in 1458 en 1463) en Lijsbeth Bartelmeesdr Drapenier, geb. Poortugaal in 1438, schepen van Poortugaal, ovl. Poortugaal op 6 dec 1515 (15 dec 1515), tr. (1) circa 1458 met

tr. (1) Poortugaal in 1495
met

Baertje Jansdr (Aeltje) van Ghiesen (Nan Giessen), dr. van Jan Arijensz en Anne (Ariaentje Lodewijcksdr) van Ghiessen, geb. Bernisse op 16 jul 1474, ovl. Poortugaal op 19 dec 1543.

Baertje Jansdr van Ghiesen.
Zij wordt ook genoemd als Aaltje. Zij komt als weduwe voor in de 10e penning van 1543 voor 10 gemet land te Hoogvliet en 43 gemet land te Poortugaal, plus een huis en boomgaard. Zie ook sestentie Hof van Holland nr.150 d.d. 19 Nov 1551.

Cornelis Doensz, zoon van Doen Beijensz. de Jonge (1460), is geboren rond 1485 in Poortugaal. Hij huwt Aeltje Jansdr, ook Baartje genoemd rond 1530. Aeltje Jansdr. is geboren rond 1474 in Heenvliet. Cornelis Doensz. overlijdt in 1542, zijn vrouw Aeltje in 1551, beiden in Poortugaal.

Zoals zijn vader en voorvaders is hij ook leenman van de heer van Putten. Cornelis Doensz. wordt In 1532, ongeveer 62 jaar oud, schout in Albrandswaard. Ook is hij dijkgraaf in dezelfde stad.
De Hooge Heerlijkheid Albrantswaard en Kijvelanden lag bij Poortugaal. Er woonden maar tientallen boeren tot de 18e eeuw. Desondanks beschikte de kleine gemeenschap over een baljuw voor de criminele zaken en een schout voor de civiele zaken. Ook een dijkgraaf kon in deze polder niet gemist worden. In de kleine gemeenschap werden de taken van deze functies tussen een paar families verdeeld; in dit geval was Cornelis Doensz. zowel schout als dijkgraaf.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1522 Poortugaal †1591  69
Neeltje*1509 Poortugaal †1569 Rhoon 60
Haasje*1517 Poortugaal †1557 Westmaas 40
Doen*1490 Poortugaal †1564  74




Bronnen:

1.Ons Voorgeslacht (OV 006), OV 006 (blz. 222)
2.Ons Voorgeslacht (OV 006), OV 006 (blz. 115)

Baertje Jansdr van Ghiesen
Baertje Jansdr (Aeltje) van Ghiesen (Nan Giessen), geb. Bernisse op 16 jul 1474, ovl. Poortugaal op 19 dec 1543.

Baertje Jansdr van Ghiesen.
Zij wordt ook genoemd als Aaltje. Zij komt als weduwe voor in de 10e penning van 1543 voor 10 gemet land te Hoogvliet en 43 gemet land te Poortugaal, plus een huis en boomgaard. Zie ook sestentie Hof van Holland nr.150 d.d. 19 Nov 1551.

Cornelis Doensz, zoon van Doen Beijensz. de Jonge (1460), is geboren rond 1485 in Poortugaal. Hij huwt Aeltje Jansdr, ook Baartje genoemd rond 1530. Aeltje Jansdr. is geboren rond 1474 in Heenvliet. Cornelis Doensz. overlijdt in 1542, zijn vrouw Aeltje in 1551, beiden in Poortugaal.

Zoals zijn vader en voorvaders is hij ook leenman van de heer van Putten. Cornelis Doensz. wordt In 1532, ongeveer 62 jaar oud, schout in Albrandswaard. Ook is hij dijkgraaf in dezelfde stad.
De Hooge Heerlijkheid Albrantswaard en Kijvelanden lag bij Poortugaal. Er woonden maar tientallen boeren tot de 18e eeuw. Desondanks beschikte de kleine gemeenschap over een baljuw voor de criminele zaken en een schout voor de civiele zaken. Ook een dijkgraaf kon in deze polder niet gemist worden. In de kleine gemeenschap werden de taken van deze functies tussen een paar families verdeeld; in dit geval was Cornelis Doensz. zowel schout als dijkgraaf.

  • Vader:
    Jan Arijensz (Arienszn) (Arijenszn), geb. Piershil circa 1460, tr. met

tr. Poortugaal in 1495
met

Cornelis Doensz van Driel1, zn. van Doen Beyensz de jonge van Driel (schepen van Poortugaal) en Neeltje Wollebrant Jansdr, geb. Poortugaal circa 1470, leenman van Putten, schout van Albrandswaard 1532, dijkgraaf van Albrandswaard, ovl. Poortugaal in 1542, Hij krijgt geen kinderen.

Cornelis Doensz van Driel.
Leenman van Putten (1515), schout Albrandswaard (1532), dijkgraaf Albrandwaard (1532), geb. ± 1485 Poortugaal.

Zoals zijn vader en voorvaders is hij ook leenman van de heer van Putten. Cornelis Doensz. wordt In 1532, ongeveer 62 jaar oud, schout in Albrandswaard. Ook is hij dijkgraaf in dezelfde stad.
De Hooge Heerlijkheid Albrantswaard en Kijvelanden lag bij Poortugaal. Er woonden maar tientallen boeren tot de 18e eeuw. Desondanks beschikte de kleine gemeenschap over een baljuw voor de criminele zaken en een schout voor de civiele zaken. Ook eendijkgraaf kon in deze polder niet gemist worden. In de kleine gemeenschap werden de taken van deze functies tussen een paar families verdeeld; in dit geval was Cornelis Doensz. zowel schout als dijkgraaf.

Leenman van Putten bij dode van zijn vader(1515), schout van Albrandswaard(1532), dijkgraaf van Albrandswaard(1532). Is in 1506 gemachtigde van Neeltje Arnouts, dochter van Arnout Jansz te Hekelingen.

Nat. Arch. Sententies Hof van Holland, nr. 517 zaak 267 op 23 februari 1546: .
Willem Doensz. in Poortugaal, impetrant en Catarina, wed.van Claas Willemsz. in Beukelsdijk aan de ene zijde en Engel Claasdr, wed. van Aernt Doensz, haar eerste man en Leendert Simonsz, haar tweede man voor zich zelf en voor haar kinderen, gewonnen bij de voorsz. Aernt Doensz, ter andere zijde. Genoemd worden: Willem Doensz, wijlen Aernt Doensz, Cornelis Doensz, Beije Doensz, broeders en Pieter Mathijsz, Simon Cornelisz. en Willem Claesz,zwagers. Aernt Doensz. bezat omtrent 38 gemet land in Spijkenisse en Simonshaven, die ondergelopen waren. Het droogmaken kon hij niet en heeft toen het land overgegeven aan zijn broers en zwagers. Hier is nooit een transport van geweest en de overgave wordt nu betwist.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1522 Poortugaal †1591  69
Neeltje*1509 Poortugaal †1569 Rhoon 60
Haasje*1517 Poortugaal †1557 Westmaas 40
Doen*1490 Poortugaal †1564  74



Bronnen:
1.Ons Voorgeslacht (OV 006), OV 006 (blz. 222)

Lijsbeth
Lijsbeth , geb. Poortugaal circa 1328, ovl. aldaar in 1408.

tr.
met

Beye Rutgersz van Doens1, zn. van Rutgaert Diddericxz, geb. Poortugaal in 1324, ovl. aldaar op 8 jul 1408.

Beye Rutgersz van Doens.
Pachter van 8 lijn land te Poortugaal 1378 en 1381-1398, de bieraccijns 1379, de helft van 6 gemet land 1379, 2 gemet 7,5 roeden landte Poortugaal 1385 en 6 gemet 50 roede land, eigenaar van land te Oedenvliet (Hoogvliet) 8-7-1400.
Beije Rutgersz, overl. voor 1408, genoemd vanaf 1378 als pachter van land te Poortugaal, Pernis, en Spijkenisse. overleden voor 1408. Hij trouwde voor 1380 met NN. Hij werd als landpachter te Poortugaal vermeld 1378-1393. Hij pachtte in 1379 de bieraccijns te Poortugaal en in 1394 6 gemet min 50 roede land te Spijkenisse. In 1399 was hij daar borg.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Beye*1344 Poortugaal †1408 Poortugaal 63



Bronnen:
1.Prometheus Kwartierstatenboek (Deel XVII), Delft, 2001 (blz. 323)

Cornelis Willemszn Voogt
Cornelis Willemszn Voogt, geb. Poortugaal circa 1508, ovl. in dec 1562.

Cornelis Willemszn Voogt.
schepen van Oud- en Nieuw Engeland (1544), geb. ± 1515. Vermeld in de 10de penning Poortugaal.

tr.
met

Lijntje Pietersdr, geb. circa 1515.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelis*1540 Poortugaal †1600 Poortugaal 59


Wollebrand Jans Boot
Wollebrand Jans Boot, geb. circa 1380.

tr.
met

Lijsbeth .

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Neeltje*1440  †1497  57


Lijsbeth
Lijsbeth .

tr.
met

Wollebrand Jans Boot, zn. van Jan Woutersz. Boot en Maij , geb. circa 1380.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Neeltje*1440  †1497  57


Jan Woutersz. Boot
Jan Woutersz. Boot, geb. circa 1350.

tr.
met

Maij .

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wollebrand*1380     


Maij
Maij .

tr.
met

Jan Woutersz. Boot, zn. van Wouter Boot van Barendrecht en Emmeke Wisse Stevens, geb. circa 1350.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wollebrand*1380     


Wouter Boot van Barendrecht
Wouter Boot van Barendrecht.

 

tr.
met

Emmeke Wisse Stevens.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1350     


Emmeke Wisse Stevens
Emmeke Wisse Stevens.

tr.
met

Wouter Boot van Barendrecht, zn. van Cornelis Boot van Barendrecht (schepen, burgemeester, heer van Dordrecht) en Beatrix van Ratingen.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1350     


Cornelis Boot van Barendrecht
 
Cornelis Boot van Barendrecht, geb. circa 1330, schepen, burgemeester, heer van Dordrecht.

 

tr.
met

Beatrix van Ratingen, dr. van Wormbout Tielmansz van Ratingen en Hendricksdr de Vriese.

Uit dit huwelijk 2 zonen:


 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wouter     
Aert*1375  †1421  46