Website van Cees Hagenbeek

Elisabeth Elias van de Heesacker
 
Elisabeth Elias van de Heesacker [https://gw.geneanet.org/ericteddy?lang=nl&iz=47035&p=elisabeth+elias&n=van+de+heesacker]].

 

tr.
met

Niclaes Jan Sterts (Claus Start(s)), zn. van Jan (Johannes) Sterts (hoefsmid), geb. te Udenhausen [Duitsland] circa 1350, ovl. (hoogstens 70 jaar oud) voor 1420.

Niclaes Jan Sterts.
Claus Start(s)....

RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr.143, microfiche 2-E7, folium 49-4 aktenr. 441, 21-04-1420:.
Op 21-04-1420 verklaarde Elisabeth weduwe van Claus Jan Starts dat haar zoon Claus de jongste en haar dochter Kathelijn haar betaald hadden van alle goederen die Elisabeth hen gegeven heeft.

RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr.143, microfiche 5-A8, f.100-3, aktenr. 778:.
Op 20-06-1421 maakten kinderen van Claus Starts en Elisabeth, 1. Claus Start die oudste zoen, 2. Jan, 3. Claus, 4. Thomaes, 5. Kathelijn, 6. Elisabeth, gehuwd met Godevaert Wouter Back Ommaten, 7. Ermgaerd, gehuwd met Henric Henric Hubrecht Wijten zoen, 8. wijlen Gheertrude, haar onmondige dochter Aleijt verwekt door Herman Herman Wijten zoens, (namens haar de heer), een erfdeling, naar vonnis der schepenen van Oisterwijk, van goederen gelegen in Udenhout.
Claus Start die oudste kreeg.
- 1a. de Achterste Akker aan de Kruisstraat, tussen Mechteld Brocken en haar kinderen en tussen Jan Starts, hieraf gedeeld, strekkende aan eertijds Goeswijn Steenwechs en aan de Groenstraat,.
- 2a. een deel van de Grote Weide, tussen Laureijns Jan Hadewigen zoen in het oosten en tussen Jan Starts, daaraf gedeeld zoals afgepaald,.
- 3a. 1 lopen heideveld, tussen de Hofstad en tussen Jan Starts, daaraf gedeeld.
Jan Start kreeg.
- 1b. de Bergakker, tussen Claus Starts de oudste en tussen Godevaert Wouter Bac Ommaten zoen, strekkend aan eertijds Goeswijn Steenweghs en aan de Groenstraat,.
- 2b. een deel van de Grote Weide, tussen Claus Start die oudste, daaraf gedeeld, en tussen zijn zwager Godeverd, die ook hiertegen deelt,.
- 3b. 1 lopen heideveld tussen Claus de oudste en tussen voornoemde Godeverd.
Godevert Wouter Bac Ommaten kreeg.
- 1c. het deel naast de Bergakker gelegen in de Middelste Akker, tussen Jan Starts, daaraf gedeeld, en tussen Henric Wijten, daaraf gedeeld,.
- 2c. een deel in de Grote Weide, tussen het deel van Jan en dat van Henric Wijten,.
- 4. 1/3 van een beemd genaamd de Mortel, gelegen aan de Kruisstraat.
- 3c. 1 lopen heideveld tussen Jan en Henrick.
Henric Henric Hubrecht Wijten zoen kreeg.
- 1d. het deel van de Middelste Akker naast de Rijt gelegen, tussen Godevert, daaraf gedeeld, en tussen Kathelijn, daaraf gedeeld,.
- 2d. een deel in de Grote Weide, tussen Godevert en Kathelijn,.
- 3d. 1 lopen heideveld, tussen Godefridus en Katharina.
Kathelijn kreeg.
- 1e. het deel van de akker gelegen voor de Rijt, tussen Claus Starts de jongste, daaraf gedeeld, en tussen Henric Wijten, daaraf gedeeld,.
- 5a. het deel van de Weide in de stroom, naast Claus Steenwechs goed en tussen Claus Start de jonge, daaraf gedeeld,.
- 2e. een deel van de Grote Weide, tussen Claus Start de jonge en tussen Henric, daaraf gedeeld,.
- 3e. 1 lopen heideveld, tussen Nycolaus de jonge en Henricus.
Claus Start de jonge kreeg.
- 1f. het deel van de akker voor de Rijt, tussen Kathelijn, daaraf gedeeld, en tussen Aleijt,.
- 5b. een deel van de weide in de stroom, naast de straat en tussen Katharina,.
- 2f. een deel van de Grote Weide, naast Aleit Reijneers goed en tussen Katharina, hieraf gedeeld,.
- 3f. 1 lopen heideveld, tussen Aleijt, hieraf gedeeld, en tussen Katharina, hieraf gedeeld.
Aleijt Herman Herman Wijten zoens kreeg.
- 1g. een deel van de erfenis naast de hofstad, tussen Claus Starts de jonge, hieraf gedeeld, en tussen Thomaes Claus Starts zoen, daar ook af gedeeld,.
- 6a. een deel in de beemd, naast Laureijns Vannijs en tussen Thomas, daaraf gedeeld,.
- 7a. 1/2 van een erfcijns die wijlen Claus Start beurde met de erfgenamen van Peter Vannijs,.
- 3g. 1 lopen heideveld, tussen Claus de jonge, daartegen gedeeld, en tussen het deel van Thomaes, daaraf gedeeld.
Thomaes Claus Starts zoen kreeg.
- 8. de hofstad, tussen Claus Starts de oudste en tussen zijn nicht Aleijt,.
- 6b. het deel van de beemd naast de erfgenamen van Engbrecht van den Eijnde en tussen het deel van Aleijt,.
- 7b. 1/2 van deze erfcijns.
- 3h. 1 lopen heideveld, tussen Mechtelt Brocken en haar kinderen en tussen het deel van Aleijt.
Ieder moet zijn lasten dragen en daarnaast een erfpacht van 1 mud rogge, uitgezonderd Jan Start die niet meer dan 14 lopen zal leveren.
101-1. Henric Boef en Claus Ackerman, schepenen in Oisterwijk, verklaren dat de heer, namens het onmondige kind van Herman Herman Wijten zoens en wijlen Geertrude Claus Starts, een erfdeling heeft gemaakt.
na f.100 los vel recto-1. Henric Boef en Claus Ackerman, schepenen in Oisterwijk, verklaren dat de schout van sheren wegen een erfdeling gedaan heeft op verzoek van Claus Starts die oudste zoen van Claus Starts, zijn broers en zuster Jan, Claus, Thomas en Katharina, Godevert Wouter Bac Ommaten zoen man van Elisabeth, Henricus Henric Hubrecht Wijten soen man van Ermgardis Nycolai Start, de schout van sheren wegen namens Aleijt, onmondige dochter van Herman Herman Wijten zoens en wijlen Gheertrude Claus Starts. Aleijten Herman Herman Wijten kreeg goederen in Udenhout gelegen, te weten een deel in de erfenis naast de hofstad, tussen Claus Starts de jonge, daartegen gedeeld, voor de lasten en voor een erfpacht van 1 mud rogge. Claus Start die oudste, zijn broers en zuster Jan, Claus, Thomas en Katelijn, hun zwagers Henric en Godevert beloofden ten behoeve van Aleijten Herman Herman Wijten deze erfdeling van kracht te doen zijn.

RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr.143, micro¬fi¬che 4-A9, f.80v-2, aktenr. 660, 22-11-1421.
Op 22-11-1421 droeg Thomaes Claus Starts soen bij wijze van erfmangeling over aan aan zijn broer Claus Start de jonge zvw Claus Starts.
1. de hofstad in Oisterwijk in Udenhout, tussen zijn broer Claus Starts de oudste [tr Enghelberen Aert Peter Brocken, ca1385/<1430] en tussen zijn nicht Aleijt Herman Wijten dochter,.
2. 1 lopen van de heidehoeve aldaar, welk lopen heideveld ligt tussen Mechtelt Broc¬ken en haar kin¬deren en tussen zijn nicht voornoemde Aleijt (daaraf gedeeld),.
welke voornoemde Thomaes in deel gevallen zijn in een erf¬de¬ling.
80v-3. Claus Start de jonge zvw Claus Starts droeg, bij wijze van erfmangeling, over aan zijn broer voornoemde Thomaes 1/2 van.
1. 1/2 bunder beemd, genaamd in het Blok, in Udenhout,.
2. 1 zesterzaad land gelegen aan des Papen Wouwer,.
3. een erfpacht van 4 lopen rogge, die zij heffen op het goed van Heijst.

Bosch Protocol:.
40. 12-11-1426 1196 / 10-3 en 10v-2; 10-3.
1. Ghiselbertus Boertken de oude,.
2. Willelmus (Boertken),.
3. Ghiselbertus Boertken de jonge,.
4. Kinderen van wijlen Engbertus Elijaes soen van den Hezeacker,.
a. Engbertus,.
b. Johannes,.
c. Heilwigis,.
d. wijlen Elisabeth, haar weduwnaar Nycolaus Nycolai Stert,.
e. Aleijdis, gehuwd met Arnoldus die Meijer,.
f. Mechtildis, gehuwd met Petrus van der Heijden,.
gaven uit aan Arnoldus Henrici Appel.
etc....

Nr. 17. RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-A9, f.4-4, aktenr. 017, 09-02-1429.
Op 09-02-1429 droeg Claus Claus Sterts de oude over aan zijn kinderen 1. Claus, 2. Engbrecht, 3. Peter, 4. Ghijsbrecht, 5. Jan, 6. Elisabeth, gehuwd met Henrick van Spul, zijn zwager, de tocht in een goed in Udenhout dat voornoemde Claus tot erfpacht kreeg van Mathijs Jan Thijs.
4-5. Voornoemde kinderen van Claus Sterts en hun zwager Henric van Spul beloofden aan hun vader voornoemde Claus Stert een lijfpacht van 2 mud rogge per jaar, als volgt samengesteld: 1. 1 mud jaarlijks uit het goed genaamd te Heijst gelegen aan de Winkel, 2. ½ mud uit de Kudelakker, 4 lopen, behorend tot voornoemd goed, 3. ½ mud van een erfpacht van 1 mud rogge die men hen te Belver levert uit onderpanden te Belver in Haaren.
4-6. Voornoemde broers Ghijsbrecht en Jan Claus Sterts beloofden naan hun broer Engbrecht Claus een pacht van 4 lopen rogge, met lichtmis te leveren, zo lang hun vader Claus leeft.
4v-1. Voornoemde kinderen van Claus Sterts en hun zwager Henric van Spul hadden een erfdeling gemaakt en verklaarden zich daaraan te houden.

Nr. 52. RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-B8, f.8v-2, aktenr. 052, 29-03-1429.
Op 29-03-1429 verkochten 1. Thomaes Herman Wijten, voor zich en voor zijn medeërfgenamen van Henric Henric Wijten en zijn kinderen, 2. Gherijt Bock man van Katelijn Claus Sterts, voor zich en voor zijn medeërfgenamen van Ermgaerde Claus Sterts wv Henric Henric Wijten en haar kinderen, aan Henrick Henric Smijters een hof in Oisterwijk, naast erfg Luutgardis ev Peter Gobels in het westen en naast Dijnghen Strijpen en Laureijns Hixspoers in het oosten, beiderzijds aan wegen, dat wijlen voornoemde Henric Wijten kocht van Wijtman Wouters van den Dael, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk, belast met een cijns, een erfpacht van 4 lopen rogge aan de h.geest van Oisterwijk, een erfpacht van 4 lopen rogge aan de broederschap van onser vrouwe in de kerk van Oisterwijk en een erfpacht van 1 lopen rogge aan de gezellen der kerk van Oisterwijk.
8v-3. Voornoemde Henric Smijter beloofde aan voornoemde Thomaes en Gherijt Bock deze cijns en erfpachten te gelden.
8v-4. De h.geest zal een brief hebben van de erfpacht van 4 lopen rogge uit deze hof, die Henric Smijter beloofd heeft aan Aert van der Heijde als provisor van de h.geest, met lichtmis te leveren.
8v-5. Zo ook beloofde voornoemde Henric aan Gherijt Bac als provisor van ons vrouwe broederschap een erfpacht van 4 lopen rogge.
8v-6. Evenzo een erfpacht van 1 lopen rogge die Henric beloofd heeft aan Hubrecht van Oesterhout ten behoeve der gezellen der kerk van Oisterwijk.
8v-7. Voornoemde Thomaes Herman Wijten en Gherijt Bock verkochten aan Willem Godert Bax een stuk beemd gelegen in de beemden tussen Oisterwijk en Heukelom, naast een stuk beemd van Godert Buckinc en Henric van der Driesen dat daartegen deelt en naast het akkerland aldaar, strekkend aan de Aa, welk stuk beemd voornoemde Henric Henric Wijten verkregen had.

Nr. 65. RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-B12, f.10v-4, aktenr. 065, 17-04-1429.
Op 17-04-1429 verkocht Henric van Spul man van Elisabeth Claus (de oude) Claus Sterts, aan Wouter Willem Loders zijn kindsdeel in een goed in Udenhout aan de Houtse Straat, zoals voornoemde Claus Stert dit goed tot erfpacht kreeg van Mathijs Jan Thijs. Engbrecht Claus Sterts zag af van vernadering.
10v-5. Voornoemde Wouter Loder beloofde aan Henrick van Spul 36½ gouden beiers gulden met lichtmis over 2 jaar en in tussentijd op lichtmis elk jaar 12 lopen rogge.

Nr. 25.
RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.147, microfiche 1-B2, f.5v-1, aktenr. 025, 22-01-1430.
Op 22-01-1430 verkocht Alijt, dv Herman Herman Wijten en Gheertrude Claus Sterts, aan haar oom Claus Stert de jonge zvw Claus Sterts een erfpacht van ½ mud rogge die haar voornoemde oom Claus Stert de jonge met lichtmis levert uit een stuk land in Udenhout, te weten uit Alijt haar deel daarin, naast de hofstad waar wijlen Claus Stert op woonde, welk deel ligt naast voornoemde Claus Sterts de jonge die daar tegen deelt en naast Thomaes Claus Sterts die ook daar tegen deelt, welk deel voornoemde Alijt ten deel gevallen is in een erfdeling van haar ouder vader wijlen Claus Sterts en haar ouder moeder Elisabeth, en welk deel voornoemde Claus Stert de jonge voor de erfpacht kreeg van zijn nicht voornoemde Alijt, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.

Nr. 101.
RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.147, microfiche 1-D10, f.18v-4, aktenr. 101, 07-04-1430.
Op 07-04-1430 vernaderde Willem Claus van den Gheijn een deel van een goed gelegen in Udenhout dat Wouter Willem Loders verkreeg van Henrick Goderts van Spul man van Elisabet dv Claus Stert de oudste zvw Claus Sterts.
18v-4. 19-04-1430. Voornoemde Willem van den Gheijn droeg de naderschap over aan aan voornoemde Wouter Loder.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Claes*1390 Udenhout    


Niclaes Jan Sterts
Niclaes Jan Sterts (Claus Start(s)), geb. te Udenhausen [Duitsland] circa 1350, ovl. (hoogstens 70 jaar oud) voor 1420.

Niclaes Jan Sterts.
Claus Start(s)....

RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr.143, microfiche 2-E7, folium 49-4 aktenr. 441, 21-04-1420:.
Op 21-04-1420 verklaarde Elisabeth weduwe van Claus Jan Starts dat haar zoon Claus de jongste en haar dochter Kathelijn haar betaald hadden van alle goederen die Elisabeth hen gegeven heeft.

RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr.143, microfiche 5-A8, f.100-3, aktenr. 778:.
Op 20-06-1421 maakten kinderen van Claus Starts en Elisabeth, 1. Claus Start die oudste zoen, 2. Jan, 3. Claus, 4. Thomaes, 5. Kathelijn, 6. Elisabeth, gehuwd met Godevaert Wouter Back Ommaten, 7. Ermgaerd, gehuwd met Henric Henric Hubrecht Wijten zoen, 8. wijlen Gheertrude, haar onmondige dochter Aleijt verwekt door Herman Herman Wijten zoens, (namens haar de heer), een erfdeling, naar vonnis der schepenen van Oisterwijk, van goederen gelegen in Udenhout.
Claus Start die oudste kreeg.
- 1a. de Achterste Akker aan de Kruisstraat, tussen Mechteld Brocken en haar kinderen en tussen Jan Starts, hieraf gedeeld, strekkende aan eertijds Goeswijn Steenwechs en aan de Groenstraat,.
- 2a. een deel van de Grote Weide, tussen Laureijns Jan Hadewigen zoen in het oosten en tussen Jan Starts, daaraf gedeeld zoals afgepaald,.
- 3a. 1 lopen heideveld, tussen de Hofstad en tussen Jan Starts, daaraf gedeeld.
Jan Start kreeg.
- 1b. de Bergakker, tussen Claus Starts de oudste en tussen Godevaert Wouter Bac Ommaten zoen, strekkend aan eertijds Goeswijn Steenweghs en aan de Groenstraat,.
- 2b. een deel van de Grote Weide, tussen Claus Start die oudste, daaraf gedeeld, en tussen zijn zwager Godeverd, die ook hiertegen deelt,.
- 3b. 1 lopen heideveld tussen Claus de oudste en tussen voornoemde Godeverd.
Godevert Wouter Bac Ommaten kreeg.
- 1c. het deel naast de Bergakker gelegen in de Middelste Akker, tussen Jan Starts, daaraf gedeeld, en tussen Henric Wijten, daaraf gedeeld,.
- 2c. een deel in de Grote Weide, tussen het deel van Jan en dat van Henric Wijten,.
- 4. 1/3 van een beemd genaamd de Mortel, gelegen aan de Kruisstraat.
- 3c. 1 lopen heideveld tussen Jan en Henrick.
Henric Henric Hubrecht Wijten zoen kreeg.
- 1d. het deel van de Middelste Akker naast de Rijt gelegen, tussen Godevert, daaraf gedeeld, en tussen Kathelijn, daaraf gedeeld,.
- 2d. een deel in de Grote Weide, tussen Godevert en Kathelijn,.
- 3d. 1 lopen heideveld, tussen Godefridus en Katharina.
Kathelijn kreeg.
- 1e. het deel van de akker gelegen voor de Rijt, tussen Claus Starts de jongste, daaraf gedeeld, en tussen Henric Wijten, daaraf gedeeld,.
- 5a. het deel van de Weide in de stroom, naast Claus Steenwechs goed en tussen Claus Start de jonge, daaraf gedeeld,.
- 2e. een deel van de Grote Weide, tussen Claus Start de jonge en tussen Henric, daaraf gedeeld,.
- 3e. 1 lopen heideveld, tussen Nycolaus de jonge en Henricus.
Claus Start de jonge kreeg.
- 1f. het deel van de akker voor de Rijt, tussen Kathelijn, daaraf gedeeld, en tussen Aleijt,.
- 5b. een deel van de weide in de stroom, naast de straat en tussen Katharina,.
- 2f. een deel van de Grote Weide, naast Aleit Reijneers goed en tussen Katharina, hieraf gedeeld,.
- 3f. 1 lopen heideveld, tussen Aleijt, hieraf gedeeld, en tussen Katharina, hieraf gedeeld.
Aleijt Herman Herman Wijten zoens kreeg.
- 1g. een deel van de erfenis naast de hofstad, tussen Claus Starts de jonge, hieraf gedeeld, en tussen Thomaes Claus Starts zoen, daar ook af gedeeld,.
- 6a. een deel in de beemd, naast Laureijns Vannijs en tussen Thomas, daaraf gedeeld,.
- 7a. 1/2 van een erfcijns die wijlen Claus Start beurde met de erfgenamen van Peter Vannijs,.
- 3g. 1 lopen heideveld, tussen Claus de jonge, daartegen gedeeld, en tussen het deel van Thomaes, daaraf gedeeld.
Thomaes Claus Starts zoen kreeg.
- 8. de hofstad, tussen Claus Starts de oudste en tussen zijn nicht Aleijt,.
- 6b. het deel van de beemd naast de erfgenamen van Engbrecht van den Eijnde en tussen het deel van Aleijt,.
- 7b. 1/2 van deze erfcijns.
- 3h. 1 lopen heideveld, tussen Mechtelt Brocken en haar kinderen en tussen het deel van Aleijt.
Ieder moet zijn lasten dragen en daarnaast een erfpacht van 1 mud rogge, uitgezonderd Jan Start die niet meer dan 14 lopen zal leveren.
101-1. Henric Boef en Claus Ackerman, schepenen in Oisterwijk, verklaren dat de heer, namens het onmondige kind van Herman Herman Wijten zoens en wijlen Geertrude Claus Starts, een erfdeling heeft gemaakt.
na f.100 los vel recto-1. Henric Boef en Claus Ackerman, schepenen in Oisterwijk, verklaren dat de schout van sheren wegen een erfdeling gedaan heeft op verzoek van Claus Starts die oudste zoen van Claus Starts, zijn broers en zuster Jan, Claus, Thomas en Katharina, Godevert Wouter Bac Ommaten zoen man van Elisabeth, Henricus Henric Hubrecht Wijten soen man van Ermgardis Nycolai Start, de schout van sheren wegen namens Aleijt, onmondige dochter van Herman Herman Wijten zoens en wijlen Gheertrude Claus Starts. Aleijten Herman Herman Wijten kreeg goederen in Udenhout gelegen, te weten een deel in de erfenis naast de hofstad, tussen Claus Starts de jonge, daartegen gedeeld, voor de lasten en voor een erfpacht van 1 mud rogge. Claus Start die oudste, zijn broers en zuster Jan, Claus, Thomas en Katelijn, hun zwagers Henric en Godevert beloofden ten behoeve van Aleijten Herman Herman Wijten deze erfdeling van kracht te doen zijn.

RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr.143, micro¬fi¬che 4-A9, f.80v-2, aktenr. 660, 22-11-1421.
Op 22-11-1421 droeg Thomaes Claus Starts soen bij wijze van erfmangeling over aan aan zijn broer Claus Start de jonge zvw Claus Starts.
1. de hofstad in Oisterwijk in Udenhout, tussen zijn broer Claus Starts de oudste [tr Enghelberen Aert Peter Brocken, ca1385/<1430] en tussen zijn nicht Aleijt Herman Wijten dochter,.
2. 1 lopen van de heidehoeve aldaar, welk lopen heideveld ligt tussen Mechtelt Broc¬ken en haar kin¬deren en tussen zijn nicht voornoemde Aleijt (daaraf gedeeld),.
welke voornoemde Thomaes in deel gevallen zijn in een erf¬de¬ling.
80v-3. Claus Start de jonge zvw Claus Starts droeg, bij wijze van erfmangeling, over aan zijn broer voornoemde Thomaes 1/2 van.
1. 1/2 bunder beemd, genaamd in het Blok, in Udenhout,.
2. 1 zesterzaad land gelegen aan des Papen Wouwer,.
3. een erfpacht van 4 lopen rogge, die zij heffen op het goed van Heijst.

Bosch Protocol:.
40. 12-11-1426 1196 / 10-3 en 10v-2; 10-3.
1. Ghiselbertus Boertken de oude,.
2. Willelmus (Boertken),.
3. Ghiselbertus Boertken de jonge,.
4. Kinderen van wijlen Engbertus Elijaes soen van den Hezeacker,.
a. Engbertus,.
b. Johannes,.
c. Heilwigis,.
d. wijlen Elisabeth, haar weduwnaar Nycolaus Nycolai Stert,.
e. Aleijdis, gehuwd met Arnoldus die Meijer,.
f. Mechtildis, gehuwd met Petrus van der Heijden,.
gaven uit aan Arnoldus Henrici Appel.
etc....

Nr. 17. RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-A9, f.4-4, aktenr. 017, 09-02-1429.
Op 09-02-1429 droeg Claus Claus Sterts de oude over aan zijn kinderen 1. Claus, 2. Engbrecht, 3. Peter, 4. Ghijsbrecht, 5. Jan, 6. Elisabeth, gehuwd met Henrick van Spul, zijn zwager, de tocht in een goed in Udenhout dat voornoemde Claus tot erfpacht kreeg van Mathijs Jan Thijs.
4-5. Voornoemde kinderen van Claus Sterts en hun zwager Henric van Spul beloofden aan hun vader voornoemde Claus Stert een lijfpacht van 2 mud rogge per jaar, als volgt samengesteld: 1. 1 mud jaarlijks uit het goed genaamd te Heijst gelegen aan de Winkel, 2. ½ mud uit de Kudelakker, 4 lopen, behorend tot voornoemd goed, 3. ½ mud van een erfpacht van 1 mud rogge die men hen te Belver levert uit onderpanden te Belver in Haaren.
4-6. Voornoemde broers Ghijsbrecht en Jan Claus Sterts beloofden naan hun broer Engbrecht Claus een pacht van 4 lopen rogge, met lichtmis te leveren, zo lang hun vader Claus leeft.
4v-1. Voornoemde kinderen van Claus Sterts en hun zwager Henric van Spul hadden een erfdeling gemaakt en verklaarden zich daaraan te houden.

Nr. 52. RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-B8, f.8v-2, aktenr. 052, 29-03-1429.
Op 29-03-1429 verkochten 1. Thomaes Herman Wijten, voor zich en voor zijn medeërfgenamen van Henric Henric Wijten en zijn kinderen, 2. Gherijt Bock man van Katelijn Claus Sterts, voor zich en voor zijn medeërfgenamen van Ermgaerde Claus Sterts wv Henric Henric Wijten en haar kinderen, aan Henrick Henric Smijters een hof in Oisterwijk, naast erfg Luutgardis ev Peter Gobels in het westen en naast Dijnghen Strijpen en Laureijns Hixspoers in het oosten, beiderzijds aan wegen, dat wijlen voornoemde Henric Wijten kocht van Wijtman Wouters van den Dael, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk, belast met een cijns, een erfpacht van 4 lopen rogge aan de h.geest van Oisterwijk, een erfpacht van 4 lopen rogge aan de broederschap van onser vrouwe in de kerk van Oisterwijk en een erfpacht van 1 lopen rogge aan de gezellen der kerk van Oisterwijk.
8v-3. Voornoemde Henric Smijter beloofde aan voornoemde Thomaes en Gherijt Bock deze cijns en erfpachten te gelden.
8v-4. De h.geest zal een brief hebben van de erfpacht van 4 lopen rogge uit deze hof, die Henric Smijter beloofd heeft aan Aert van der Heijde als provisor van de h.geest, met lichtmis te leveren.
8v-5. Zo ook beloofde voornoemde Henric aan Gherijt Bac als provisor van ons vrouwe broederschap een erfpacht van 4 lopen rogge.
8v-6. Evenzo een erfpacht van 1 lopen rogge die Henric beloofd heeft aan Hubrecht van Oesterhout ten behoeve der gezellen der kerk van Oisterwijk.
8v-7. Voornoemde Thomaes Herman Wijten en Gherijt Bock verkochten aan Willem Godert Bax een stuk beemd gelegen in de beemden tussen Oisterwijk en Heukelom, naast een stuk beemd van Godert Buckinc en Henric van der Driesen dat daartegen deelt en naast het akkerland aldaar, strekkend aan de Aa, welk stuk beemd voornoemde Henric Henric Wijten verkregen had.

Nr. 65. RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-B12, f.10v-4, aktenr. 065, 17-04-1429.
Op 17-04-1429 verkocht Henric van Spul man van Elisabeth Claus (de oude) Claus Sterts, aan Wouter Willem Loders zijn kindsdeel in een goed in Udenhout aan de Houtse Straat, zoals voornoemde Claus Stert dit goed tot erfpacht kreeg van Mathijs Jan Thijs. Engbrecht Claus Sterts zag af van vernadering.
10v-5. Voornoemde Wouter Loder beloofde aan Henrick van Spul 36½ gouden beiers gulden met lichtmis over 2 jaar en in tussentijd op lichtmis elk jaar 12 lopen rogge.

Nr. 25.
RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.147, microfiche 1-B2, f.5v-1, aktenr. 025, 22-01-1430.
Op 22-01-1430 verkocht Alijt, dv Herman Herman Wijten en Gheertrude Claus Sterts, aan haar oom Claus Stert de jonge zvw Claus Sterts een erfpacht van ½ mud rogge die haar voornoemde oom Claus Stert de jonge met lichtmis levert uit een stuk land in Udenhout, te weten uit Alijt haar deel daarin, naast de hofstad waar wijlen Claus Stert op woonde, welk deel ligt naast voornoemde Claus Sterts de jonge die daar tegen deelt en naast Thomaes Claus Sterts die ook daar tegen deelt, welk deel voornoemde Alijt ten deel gevallen is in een erfdeling van haar ouder vader wijlen Claus Sterts en haar ouder moeder Elisabeth, en welk deel voornoemde Claus Stert de jonge voor de erfpacht kreeg van zijn nicht voornoemde Alijt, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.

Nr. 101.
RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.147, microfiche 1-D10, f.18v-4, aktenr. 101, 07-04-1430.
Op 07-04-1430 vernaderde Willem Claus van den Gheijn een deel van een goed gelegen in Udenhout dat Wouter Willem Loders verkreeg van Henrick Goderts van Spul man van Elisabet dv Claus Stert de oudste zvw Claus Sterts.
18v-4. 19-04-1430. Voornoemde Willem van den Gheijn droeg de naderschap over aan aan voornoemde Wouter Loder.

tr.
met

Elisabeth Elias van de Heesacker [https://gw.geneanet.org/ericteddy?lang=nl&iz=47035&p=elisabeth+elias&n=van+de+heesacker]], dr. van Elias Embrecht van de Heesacker en Margaretha van den Eijnde.

 

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Claes*1390 Udenhout    


Niclaes Niclaes jr Sterts
Claes (Niclaes Niclaes jr) Sterts, geb. te Udenhout circa 1390.

Claes (Niclaes Niclaes jr) Sterts.
Schepenbank Oisterwijk:.
Nr. 359. RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr. 145, microfiche 3-A9, f. 36v-3, aktenr. 359, 05-01-1427.
Op 05-01-1427 verkocht Jan Claus Sterts aan zijn broer Claus de jongste een erfpacht van ½ mud rogge, met lichtmis te leveren, gaande uit Jans kwart van een hoeve die eertijds was van hun vader Claus Sterts, gelegen in Udenhout bij de Kreitenmolen, naast Meeus Sthevens van der ....... en de koper Claus Starts en naast de verkoper Jan Starts, strekkend aan voornoemde Meeus Stevens en aan de koper. Hij betaalde voor deze brief 3 vlaamsen.

Schepenbank Oisterwijk:.
15. 1482 januari 11; 847.Sch.Otw,R.188,2r-2.
Elysabeth d.w. Claeus Stert cum tutore voer haar selven en voer Dircken horen bruer z.w. Claeus Stert voors. vanden selven w. Claeus en wt Yden d.w. Henric Scellekens tsamen wittelijc ghewonnen waar Elisabeth voors. en met haar Embrecht Stert als momb. en Henric Henric Scellekens z als toesiender.
- een huis en hof met toebehoren 26 L tot de voors. Elysabeth en Dirck hoer brueder behorende in par. Otw tot Uedenhout bij die Creytenmolen < erf Herman Loers > gemeint ^ erf Steven Meeus v Jan Jacop Brocken z.
- een stuck lands 13 ½ L sitis ibidem < erf herman Loers voors c.s. > comm. plateam ^erf Willem Sterts v erf Jan Jacop Brocken voors.
welk huis etc. totten voors. w. Claeus Stert met eenre erfdeling toecomen is in sch.br. Otw - vendt Jan z.w. jan Vanny man van predicti?.
daarJan voors. uit gelden zal de commer in den voors. deylbrive begrepen scab. Heyman en Claes die Beir datum xi january.
Jan voors. promisit te ghelden Elysabethen en Dircken voors. 2 mud rogh jeep op Lichtmis voor het eerst over 10 jaar uit de huise etc.
oft Yde d.w. henric Scellekens voors. binnen de voors. termijn aflivich worde dat alsdan den eersten termijne der betalinge wesen sal een jaar nae doet Yden voors. en niet eer behoudelijc Elysabethen en Dircken voors. nae doet hoer moeder en Jans voors. hoer aenghedeelt vanalsulcken 2 mud rogh en 2 L als hen van Claeus den scheper aencomen sijn scab. predicti datum super.
de littera Em. Stert Willem z.w. Jan Stert redemit? reportavit dicto Jan Vanny scab. predic to datum super.

1482 april 14; 847.Sch.Otw,R.188,14v-5.
Cont sij want Claeus z.w. Embrecht Stert tegen Claeusen z.w. Claeus Stert tegen Elysabethen Aert Nouwen d. tegen Elysabethen en Margrieten hoer dochetren met vertienissen ghecregen had 1 mud rogge erfpacht in festo Andree uit enen goede geh. tGoet van Heyst sitis in par.Otw in loco dicto Uedenhout ad locum dicte cd Winckel; en welk mud rogge erfpacht Claeus Stert die oude in huweljk voorw. bewijst hadde w. Claeusen Stert sinen soen voors. in sch.br. Otw.; Jan z.w. Peter Vanny heeft gekent ende geleden dat hij dit mud rogge erfpacht jaarlijks schuldig is te gelden uit voorn. goed mette lande 1 ½ mudzaad en wt den huse daerop staende sitis < erf Peter van Vucht > erf Heylwich wede Dirc Roetaerts en haar krn ^gem. gent dWinckel v erf Jan Vendijcs erfgen. - scab. Gruyter et Em datum supra.

 

tr.
met

Elisabeth Henrick Schellekens, dr. van Hendrick Schellekens en Kathelinen Dierc de Brouwer, geb. circa 1395.

Uit dit huwelijk 7 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adriaen*1425  †1521  96


Elisabeth Henrick Schellekens
Elisabeth Henrick Schellekens, geb. circa 1395.

tr.
met

Claes (Niclaes Niclaes jr) Sterts, zn. van Niclaes Jan Sterts en Elisabeth Elias van de Heesacker, geb. te Udenhout circa 1390.

Claes (Niclaes Niclaes jr) Sterts.
Schepenbank Oisterwijk:.
Nr. 359. RA Tilburg, 847. Archief Schepenbank en Eninge van Oisterwijk, 1418-1811, inv.nr. 145, microfiche 3-A9, f. 36v-3, aktenr. 359, 05-01-1427.
Op 05-01-1427 verkocht Jan Claus Sterts aan zijn broer Claus de jongste een erfpacht van ½ mud rogge, met lichtmis te leveren, gaande uit Jans kwart van een hoeve die eertijds was van hun vader Claus Sterts, gelegen in Udenhout bij de Kreitenmolen, naast Meeus Sthevens van der ....... en de koper Claus Starts en naast de verkoper Jan Starts, strekkend aan voornoemde Meeus Stevens en aan de koper. Hij betaalde voor deze brief 3 vlaamsen.

Schepenbank Oisterwijk:.
15. 1482 januari 11; 847.Sch.Otw,R.188,2r-2.
Elysabeth d.w. Claeus Stert cum tutore voer haar selven en voer Dircken horen bruer z.w. Claeus Stert voors. vanden selven w. Claeus en wt Yden d.w. Henric Scellekens tsamen wittelijc ghewonnen waar Elisabeth voors. en met haar Embrecht Stert als momb. en Henric Henric Scellekens z als toesiender.
- een huis en hof met toebehoren 26 L tot de voors. Elysabeth en Dirck hoer brueder behorende in par. Otw tot Uedenhout bij die Creytenmolen < erf Herman Loers > gemeint ^ erf Steven Meeus v Jan Jacop Brocken z.
- een stuck lands 13 ½ L sitis ibidem < erf herman Loers voors c.s. > comm. plateam ^erf Willem Sterts v erf Jan Jacop Brocken voors.
welk huis etc. totten voors. w. Claeus Stert met eenre erfdeling toecomen is in sch.br. Otw - vendt Jan z.w. jan Vanny man van predicti?.
daarJan voors. uit gelden zal de commer in den voors. deylbrive begrepen scab. Heyman en Claes die Beir datum xi january.
Jan voors. promisit te ghelden Elysabethen en Dircken voors. 2 mud rogh jeep op Lichtmis voor het eerst over 10 jaar uit de huise etc.
oft Yde d.w. henric Scellekens voors. binnen de voors. termijn aflivich worde dat alsdan den eersten termijne der betalinge wesen sal een jaar nae doet Yden voors. en niet eer behoudelijc Elysabethen en Dircken voors. nae doet hoer moeder en Jans voors. hoer aenghedeelt vanalsulcken 2 mud rogh en 2 L als hen van Claeus den scheper aencomen sijn scab. predicti datum super.
de littera Em. Stert Willem z.w. Jan Stert redemit? reportavit dicto Jan Vanny scab. predic to datum super.

1482 april 14; 847.Sch.Otw,R.188,14v-5.
Cont sij want Claeus z.w. Embrecht Stert tegen Claeusen z.w. Claeus Stert tegen Elysabethen Aert Nouwen d. tegen Elysabethen en Margrieten hoer dochetren met vertienissen ghecregen had 1 mud rogge erfpacht in festo Andree uit enen goede geh. tGoet van Heyst sitis in par.Otw in loco dicto Uedenhout ad locum dicte cd Winckel; en welk mud rogge erfpacht Claeus Stert die oude in huweljk voorw. bewijst hadde w. Claeusen Stert sinen soen voors. in sch.br. Otw.; Jan z.w. Peter Vanny heeft gekent ende geleden dat hij dit mud rogge erfpacht jaarlijks schuldig is te gelden uit voorn. goed mette lande 1 ½ mudzaad en wt den huse daerop staende sitis < erf Peter van Vucht > erf Heylwich wede Dirc Roetaerts en haar krn ^gem. gent dWinckel v erf Jan Vendijcs erfgen. - scab. Gruyter et Em datum supra.

Uit dit huwelijk 7 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adriaen*1425  †1521  96


Hendrick Schellekens
Hendrick Schellekens, geb. circa 1365.

Hendrick Schellekens.
Schepenbank Oisterwijk:.
69. 1492 januari 9; 847.Sch.Otw,R.197,12r-2.
Jan Vannis man van Yken sijns wijffs d.w. Henric Scellekens die Henric voors. gecregen had bij Katarine d.w. Dirck? van Erven? 9 sesteren rogge jeep mate vanden Bosch en ten Bosch te leveren op Lichtmis welke 9 sester Henric die Bont verkocht had Dirck van Drueten ? uit een huys hoff erff daeraen liggende en toebehorende 12 L rogge in par. Enschot < erff der erfgen. w. Johannes Bruystens en erf Willem Wythen > ^ erf Aerts die Bont v gemeynt 9 sester; gecocht en ghecregen van Jacob z.w. Jan Stijnen man van Margriet sijns wijffs d.w. Dircx van Druyten? en dat andere dordeel van de 9 sester rogge erfs voors. Peter Wechelincx? man van Ghertruyt sijns wijffs d.w. Dircs van Drueten erffelike .... hadde Katherinen d. Dircs van Drueten [doorgehaald: en welk dordeel voers. die voergen. Katharine in een testament gelaten hadde Yken wittige hvr Jan Vannis voors. ende dat dorde dordeel] daeraff dat derde derdeel daer selver Katherijne toebehoerende was ende twe ghedeelten die voors. Kathelijn in een testament gelaten had Yken hoerder matuurlijke dochter wittige hvr Jan Vannis voors. heeft hij wittelijk vercoft opgedragen [12v] Thomaess z.w. Jan vander Elst datum ix januari sch. Em. Eyghen.
Thomaes voors. heeft geloeft dat hij Janne sijn bruer als van de voors 9 zester rogge erfpacht voers. wederom ontfangen? sal bij alsoe dat Jan Vanis voors. hem ierstr ... sal van 6 mud rogge en 4 L die welke Jan betalen sal ghelick mijn heer van Sint Gertruyde sijne ... vercopen sal tussen dit en Sint Jans misse naestcomende - datum et scabini ut supra.

tr.
met

Kathelinen Dierc de Brouwer, dr. van Dierck van Drueten, geb. circa 1370.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elisabeth*1395     


Kathelinen Dierc de Brouwer
Kathelinen Dierc de Brouwer, geb. circa 1370.

tr.
met

Hendrick Schellekens, geb. circa 1365.

Hendrick Schellekens.
Schepenbank Oisterwijk:.
69. 1492 januari 9; 847.Sch.Otw,R.197,12r-2.
Jan Vannis man van Yken sijns wijffs d.w. Henric Scellekens die Henric voors. gecregen had bij Katarine d.w. Dirck? van Erven? 9 sesteren rogge jeep mate vanden Bosch en ten Bosch te leveren op Lichtmis welke 9 sester Henric die Bont verkocht had Dirck van Drueten ? uit een huys hoff erff daeraen liggende en toebehorende 12 L rogge in par. Enschot < erff der erfgen. w. Johannes Bruystens en erf Willem Wythen > ^ erf Aerts die Bont v gemeynt 9 sester; gecocht en ghecregen van Jacob z.w. Jan Stijnen man van Margriet sijns wijffs d.w. Dircx van Druyten? en dat andere dordeel van de 9 sester rogge erfs voors. Peter Wechelincx? man van Ghertruyt sijns wijffs d.w. Dircs van Drueten erffelike .... hadde Katherinen d. Dircs van Drueten [doorgehaald: en welk dordeel voers. die voergen. Katharine in een testament gelaten hadde Yken wittige hvr Jan Vannis voors. ende dat dorde dordeel] daeraff dat derde derdeel daer selver Katherijne toebehoerende was ende twe ghedeelten die voors. Kathelijn in een testament gelaten had Yken hoerder matuurlijke dochter wittige hvr Jan Vannis voors. heeft hij wittelijk vercoft opgedragen [12v] Thomaess z.w. Jan vander Elst datum ix januari sch. Em. Eyghen.
Thomaes voors. heeft geloeft dat hij Janne sijn bruer als van de voors 9 zester rogge erfpacht voers. wederom ontfangen? sal bij alsoe dat Jan Vanis voors. hem ierstr ... sal van 6 mud rogge en 4 L die welke Jan betalen sal ghelick mijn heer van Sint Gertruyde sijne ... vercopen sal tussen dit en Sint Jans misse naestcomende - datum et scabini ut supra.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elisabeth*1395     


Dierck van Drueten
Dierck van Drueten, geb. circa 1340.


Hij krijgt een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Kathelinen*1370     


Swanhilde van Haestrecht
Swanhilde van Haestrecht.

tr.
met

Dirk Alras van Haestrecht (Alras van Arkel) ridder1, zn. van Jan III van Arkel (heer van Arkel, vermeld 1297-1324) en Mabelia van Voorne (vermeld 1293-1305), geb. te Gorinchem in 1315, ovl. (ongeveer 29 jaar oud) te Gorinchem in 1344.

Uit dit huwelijk 6 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Paulus*1340 Haastrecht †1403  63



Bronnen:
1.Middeleeuwse Genealogie (A 010), veld 1: Bertha van Ochten, een omstreden voorouder, veld 2: Auteur Frans Roelvink, datum: 12 aug 2022

Johannes Sterts
Jan (Johannes) Sterts, geb. in 1315, hoefsmid.

Jan (Johannes) Sterts.
Staat vermeld in het cijnsboek Abdij van Tongerlo 1362-1374 voor Udenhout.
Ferdinand Smulders meldt in 1951 (Tilburg) : Op de Ronde Hasselt lag ook de Stertshoeve (genoemd naar de familie Start of Stert). In Stertshoeve lagen die Vekensche acker en ’t land genoemd ’t Geloect.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Niclaes*1350 Udenhausen [Duitsland] †1420  70


Peter Jan Willemsz Vannijs
Peter Jan Willemsz Vannijs (Peter Vanii Glavimans), geb. circa 1370, ovl. (hoogstens 80 jaar oud) voor 26 nov 1450.

Peter Jan Willemsz Vannijs.
RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-C9, f.14v-3, aktenr. 090, 16-05-1429.
Op 16-05-1429 verkocht Henric van Goerle man van Gertrudis Rutghers van Audenhoven aan zijn zwager Willem Rutgheers van Audenhoven alle erfenissen, die zij hebben in Udenhout en in Heukelom, hen verstorven van zijn zweder voornoemde wijlen Rutgheer van Audenhoven te weten.
1. zijn deel in 3 van de 7 delen van Ennekens Beemd in Udenhout, welke beemd ligt naast Laureijns Scoenmeker en naast Laureijns Hadewijghen, strekkend aan Peter Vannijs en aan kvw Claus Sterts,.
etc....

schepenbank Oisterwijk:.
78. 1506 maart 11; 847.Sch.Otw.210,24r-1.
Peter Stheven en Berttholomeeus gebr.voor henzelf en voor Wouter hoeren broeder krn w. Bertholomeeus Stevens die Bertholomeeus vercregen heeft bij Elyszabet Peter Vannis dochter voor 1/8 Peter (Jan) Aert en Bertholomeeus gebr. Jan Dielis ut tutor Yde sijns wijfs Ghijsbrecht van Vucht Lijsbet zijns wijffs Goyaert Verschuren ut tutor Yde zijns wijfs en Willem Scheenkens ut tutor Marien sijns wijfs krn w. Jan Aert Dielis zoen die Jan vercregen heeft bij Aleyten Peter Vannis voor henzelf en voor Wouter honnen brueder voor dat andere achtste deel Peter Willem en Cornelis gebr. krn w. Wouter Peter Vannis zoen voer dat dorde achte deel Cornelis Peter en Jan gebr. Jan die Molder ut tuytor Jneneken sijns wijffsa Jacop Jans Smolders zoen ut tutor Katherijne sijns wijfs krn w. Peter Vannis als voor dat vierde achte deel Ghijsbrecht (Peter) Adriaen Gherit ende Jan gebr. Aert van Engelant ut tutor Heylwige sijns wijfs Willem Heymans de jonge ut tutor Aleyte sijns wijffs en Henrick Loyen ut tutor Peteren sijns wijffs krn w. Jan Vannys voor henzelf en voor Henrick honnen brueder voer Janne z.w. Jan Vannis en Peter hon brueder daar Gerit voor geloeft heeft voor dat vijfte achte deel en Goeyart Jans? Molders z. Vannis z. ? nyet tegenwoordig daar Goyaert Jan Smolders zoen sijn zwager voer gheloeft heeft als voer dat seste achte gedeelte in.
- een stuk beempts die helft daaraf hon toebehorende waaraf dander helft toebehoort Aerden den Becker den helen beemd groot wesende 1 B in par. Otw in stede Udenhout geheyten dat Block etc.
- 1/3 van een heyvelt in de par. van Tilborch dat heel velt groot 2 B < aan die Goerstraet > erf Aleyt van Vucht en krn ^godshuys van Tongerloe v Hoetsestrate; hen aangekomen en verstorven van Mathijs Peter Vannis soen [24v] en Mathijs verstorven van w. Peter zijn vader en erfdeling tussen broers en zusters in sch.br. Otw supt Adriaen z.w. Claus Stert, belast met de helft van vierdalffne st. erfcijns die Henric Melis daarop heffende is en uit het 1/3 van het heiveld een oude grote een altaar in de kerk vanTilborch.
dat. xi-a marcy sch. Henric W. Emmen en Adriaen Buckinc.
marge: Ariaen Sterts gelooft een oude grote erfcijns uit dit heiveld te betalen zonder dat de andere erfgenamen daarvan nog last hebben en Goyart Jans Smolders sz ad opus .... Dat. xviij-a decembris scab. Dirck Sapeels ende Henrick Willem Emmen; de voorn.erfgen. bekennen ontvangen te hebben van Adriaen voors. 24 gld van 20 st.

tr.
met

IJde (Aleydis) Berthout van Berckel, dr. van Bac (Berthout Grootwouterszn) Berthout van Berckel en Juet Hermansdr die Vrieze, geb. circa 1385, ovl. (hoogstens 65 jaar oud) voor 1450.

Uit dit huwelijk 9 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Margriet*1430     


Aleydis Berthout van Berckel
IJde (Aleydis) Berthout van Berckel, geb. circa 1385, ovl. (hoogstens 65 jaar oud) voor 1450.

tr.
met

Peter Jan Willemsz Vannijs (Peter Vanii Glavimans), geb. circa 1370, ovl. (hoogstens 80 jaar oud) voor 26 nov 1450.

Peter Jan Willemsz Vannijs.
RA Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-C9, f.14v-3, aktenr. 090, 16-05-1429.
Op 16-05-1429 verkocht Henric van Goerle man van Gertrudis Rutghers van Audenhoven aan zijn zwager Willem Rutgheers van Audenhoven alle erfenissen, die zij hebben in Udenhout en in Heukelom, hen verstorven van zijn zweder voornoemde wijlen Rutgheer van Audenhoven te weten.
1. zijn deel in 3 van de 7 delen van Ennekens Beemd in Udenhout, welke beemd ligt naast Laureijns Scoenmeker en naast Laureijns Hadewijghen, strekkend aan Peter Vannijs en aan kvw Claus Sterts,.
etc....

schepenbank Oisterwijk:.
78. 1506 maart 11; 847.Sch.Otw.210,24r-1.
Peter Stheven en Berttholomeeus gebr.voor henzelf en voor Wouter hoeren broeder krn w. Bertholomeeus Stevens die Bertholomeeus vercregen heeft bij Elyszabet Peter Vannis dochter voor 1/8 Peter (Jan) Aert en Bertholomeeus gebr. Jan Dielis ut tutor Yde sijns wijfs Ghijsbrecht van Vucht Lijsbet zijns wijffs Goyaert Verschuren ut tutor Yde zijns wijfs en Willem Scheenkens ut tutor Marien sijns wijfs krn w. Jan Aert Dielis zoen die Jan vercregen heeft bij Aleyten Peter Vannis voor henzelf en voor Wouter honnen brueder voor dat andere achtste deel Peter Willem en Cornelis gebr. krn w. Wouter Peter Vannis zoen voer dat dorde achte deel Cornelis Peter en Jan gebr. Jan die Molder ut tuytor Jneneken sijns wijffsa Jacop Jans Smolders zoen ut tutor Katherijne sijns wijfs krn w. Peter Vannis als voor dat vierde achte deel Ghijsbrecht (Peter) Adriaen Gherit ende Jan gebr. Aert van Engelant ut tutor Heylwige sijns wijfs Willem Heymans de jonge ut tutor Aleyte sijns wijffs en Henrick Loyen ut tutor Peteren sijns wijffs krn w. Jan Vannys voor henzelf en voor Henrick honnen brueder voer Janne z.w. Jan Vannis en Peter hon brueder daar Gerit voor geloeft heeft voor dat vijfte achte deel en Goeyart Jans? Molders z. Vannis z. ? nyet tegenwoordig daar Goyaert Jan Smolders zoen sijn zwager voer gheloeft heeft als voer dat seste achte gedeelte in.
- een stuk beempts die helft daaraf hon toebehorende waaraf dander helft toebehoort Aerden den Becker den helen beemd groot wesende 1 B in par. Otw in stede Udenhout geheyten dat Block etc.
- 1/3 van een heyvelt in de par. van Tilborch dat heel velt groot 2 B < aan die Goerstraet > erf Aleyt van Vucht en krn ^godshuys van Tongerloe v Hoetsestrate; hen aangekomen en verstorven van Mathijs Peter Vannis soen [24v] en Mathijs verstorven van w. Peter zijn vader en erfdeling tussen broers en zusters in sch.br. Otw supt Adriaen z.w. Claus Stert, belast met de helft van vierdalffne st. erfcijns die Henric Melis daarop heffende is en uit het 1/3 van het heiveld een oude grote een altaar in de kerk vanTilborch.
dat. xi-a marcy sch. Henric W. Emmen en Adriaen Buckinc.
marge: Ariaen Sterts gelooft een oude grote erfcijns uit dit heiveld te betalen zonder dat de andere erfgenamen daarvan nog last hebben en Goyart Jans Smolders sz ad opus .... Dat. xviij-a decembris scab. Dirck Sapeels ende Henrick Willem Emmen; de voorn.erfgen. bekennen ontvangen te hebben van Adriaen voors. 24 gld van 20 st.

Uit dit huwelijk 9 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Margriet*1430     


Berthout Grootwouterszn Berthout van Berckel
Bac (Berthout Grootwouterszn) Berthout van Berckel.

Bac (Berthout Grootwouterszn) Berthout van Berckel.
1393 maart 16 Tongerlo, afschriften: Juet weduwe van Berthout zoon van wijlen Wouter van Berckel, haar dochters Alyt, Juet, Elizabeth en Godelt met hun momboren, Wouter, Herman en Hubrecht, zonen van voornoemde Juette; Willem Stevens zoon man van Engelberte en Geerwyn Thielmans zoen van Baerdwijck man van Clarisse, haer zwaeghere, ook voor de nog onmondige Berthout zoon van genoemde Juette hebben ontvangen van de abt en convent des godshuis van Onze Lieve Vrouw van Tongerlo (1) een goed met zijn timmeringhe en toebehoren van genoemd godshuis, gelegen in de parochie Oisterwijk te Udenhout tussen het goed van Gielis van Goerle en tussen een erf van de vrouwe van Batenborch, strekkend van de straat tot aan de beemd die van wijlen Jan Bruistens zoon was; (2) een stuk land te Berkel in voornoemde parochie bij de kerk tussen een erf van heer Willem Costers, priester en tussen Diederic van Braeckel, strekkend van erfgenamen van wijlen Steven van der Amervoirt en een erf van genoemde Diederic tot een erf van Geerit van Vlaederaecken, welke goederen Juete en haar kinderen in gebruik hebben, voor een jaarlijkse erfcijns van 24 oude groten en een erfpacht van 7 mud 8 lopen rogge op Lichtmis aan den abt en convent van Tongerlo. De rogge moet geleverd worden in Westilborch opten Spijcker van het genoemde godshuis. Tot grotere zekerheid beloven Juet en haar kinderen nog een jaarlijkse erfpacht van 2 mud rogge op Lichtmis uit hun goed te Enschot (Enschyt). De abt heeft van voornoemde cijns het gewin. Ook mag men deze goederen niet scheiden en delen en zal noch die macht en zelen hebben te deylen maer dat altoos bruycken ende orbaren sal met eenre laetscappe ende tot eenre vuerstat en de timmeringen mogen niet afgebroken worden. Int jaer ons heeren duysent driehondert tnegenaamdich ende twee optie dominycke alsmen singht Letare; scepenen in Osterwijck Gijsbrecht Jacops zoen en Aeryt Walraven (Bron: Abdij Tongerlo Reg. A.VII, 6 fol. 139: in marge Gultuara Toeyts, volgens het ficher van Tongerlo 24 maart 1392 Luikse stijl).

tr.
met

Juet Hermansdr die Vrieze, geb. circa 1350.

Uit dit huwelijk 5 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
IJde*1385  †1450  65


Juet Hermansdr die Vrieze
Juet Hermansdr die Vrieze, geb. circa 1350.

tr.
met

Bac (Berthout Grootwouterszn) Berthout van Berckel, zn. van Wolterus 'Groot Wouter' van Berckel en Enghelberge Wouters Bac.

Bac (Berthout Grootwouterszn) Berthout van Berckel.
1393 maart 16 Tongerlo, afschriften: Juet weduwe van Berthout zoon van wijlen Wouter van Berckel, haar dochters Alyt, Juet, Elizabeth en Godelt met hun momboren, Wouter, Herman en Hubrecht, zonen van voornoemde Juette; Willem Stevens zoon man van Engelberte en Geerwyn Thielmans zoen van Baerdwijck man van Clarisse, haer zwaeghere, ook voor de nog onmondige Berthout zoon van genoemde Juette hebben ontvangen van de abt en convent des godshuis van Onze Lieve Vrouw van Tongerlo (1) een goed met zijn timmeringhe en toebehoren van genoemd godshuis, gelegen in de parochie Oisterwijk te Udenhout tussen het goed van Gielis van Goerle en tussen een erf van de vrouwe van Batenborch, strekkend van de straat tot aan de beemd die van wijlen Jan Bruistens zoon was; (2) een stuk land te Berkel in voornoemde parochie bij de kerk tussen een erf van heer Willem Costers, priester en tussen Diederic van Braeckel, strekkend van erfgenamen van wijlen Steven van der Amervoirt en een erf van genoemde Diederic tot een erf van Geerit van Vlaederaecken, welke goederen Juete en haar kinderen in gebruik hebben, voor een jaarlijkse erfcijns van 24 oude groten en een erfpacht van 7 mud 8 lopen rogge op Lichtmis aan den abt en convent van Tongerlo. De rogge moet geleverd worden in Westilborch opten Spijcker van het genoemde godshuis. Tot grotere zekerheid beloven Juet en haar kinderen nog een jaarlijkse erfpacht van 2 mud rogge op Lichtmis uit hun goed te Enschot (Enschyt). De abt heeft van voornoemde cijns het gewin. Ook mag men deze goederen niet scheiden en delen en zal noch die macht en zelen hebben te deylen maer dat altoos bruycken ende orbaren sal met eenre laetscappe ende tot eenre vuerstat en de timmeringen mogen niet afgebroken worden. Int jaer ons heeren duysent driehondert tnegenaamdich ende twee optie dominycke alsmen singht Letare; scepenen in Osterwijck Gijsbrecht Jacops zoen en Aeryt Walraven (Bron: Abdij Tongerlo Reg. A.VII, 6 fol. 139: in marge Gultuara Toeyts, volgens het ficher van Tongerlo 24 maart 1392 Luikse stijl).

Uit dit huwelijk 5 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
IJde*1385  †1450  65


Wolterus 'Groot Wouter' van Berckel
Wolterus 'Groot Wouter' van Berckel, geb. te Berkel circa 1310, ovl. (hoogstens 71 jaar oud) voor 17 nov 1381.

Wolterus 'Groot Wouter' van Berckel.
Regionaal Archief Tilburg:.
1349 mei 20 - Tongerlo, charters 641.
juffrouw Gudelt zuster van Bertout Bac schuldig is aan haar zwager Wouter genaamd Groet Wouter 4 pond uit een jaarlijkse erfpacht van 1 mud rogge die haar betaald wordt door Godevaert die Becker van Beke en uit 35 schellingen oud geld die haar jaarlijks te Waalwijk betaald worden. inden jaer ons Heren dusent dryehondert veertech ende neghen, op des heylichs cruus dach, datmen heyt ons Heren opvaert; Jacob Jacobs soen en Thomaes Eghenhout, schepenen van Oisterwijk. Erens-Koyen, regest 936.

12 september1368 Tongerlo, charters 792/a.
Walterus de Berkel genaamd groot Wouter geeft een erfcijns van 35 schellingen op sint Remigius betaald door erfgenamen van Odekini de Waelwijc, verkregen door Walterus en zijn vrouw Enghelberg na dood van vrouwe (domicelle) Godeldis, begijn in het convent van Diest aan heer Walterus de Ghestel presbytero ten behoeve van heer Johannes de Ghestel, investiet van de kerk van Westilborgh en kanunnik van het convent van de H. Maria van Tongerlo in het bisdom Kamerijk. Getuigen zijn heer Waterus Bac, bedienaar (curato) van de kerk van Haren en kanunnik van het genoemde convent van Tongerlo, Brustinus de Anle en Arnoldus, leken van het bisdom Luik.

1393 maart 16 - Tongerlo, afschriften.
Juet weduwe van Berthout zoon van wijlen Wouter van Berckel, haar dochters Alyt, Juet, Elizabeth en Godelt met hun momboren, Wouter, Herman en Hubrecht, zonen van voornoemde Juette; Willem Stevens zoon man van Engelberte en Geerwyn Thielmans zoen van Baerdwijck man van Clarisse, haer zwaeghere, ook voor de nog onmondige Berthout zoon van genoemde Juette hebben ontvangen van de abt en convent des godshuis van Onze Lieve Vrouw van Tongerlo (1) een goed met zijn timmeringhe en toebehoren van genoemd godshuis, gelegen in de parochie Oisterwijk te Udenhout tussen het goed van Gielis van Goerle en tussen een erf van de vrouwe van Batenborch, strekkend van de straat tot aan de beemd die van wijlen Jan Bruistens zoon was; (2) een stuk land te Berkel in voornoemde parochie bij de kerk tussen een erf van heer Willem Costers, priester en tussen Diederic van Braeckel, strekkend van erfgenamen van wijlen Steven van der Amervoirt en een erf van genoemde Diederic tot een erf van Geerit van Vlaederaecken, welke goederen Juete en haar kinderen in gebruik hebben, voor een jaarlijkse erfcijns van 24 oude groten en een erfpacht van 7 mud 8 lopen rogge op Lichtmis aan den abt en convent van Tongerlo. De rogge moet geleverd worden in Westilborch opten Spijcker van het genoemde godshuis. Tot grotere zekerheid beloven Juet en haar kinderen nog een jaarlijkse erfpacht van 2 mud rogge op Lichtmis uit hun goed te Enschot (Enschyt).
De abt heeft van voornoemde cijns het gewin. Ook mag men deze goederen niet scheiden en delen en zal noch die macht en zelen hebben te deylen maer dat altoos bruycken ende orbaren sal met eenre laetscappe ende tot eenre vuerstat en de timmeringen mogen niet afgebroken worden.

Int jaer ons heeren duysent driehondert tnegenaamdich ende twee optie dominycke alsmen singht Letare; scepenen in Osterwijck Gijsbrecht Jacops zoen en Aeryt Walraven.
Abdij Tongerlo Reg. A.VII, 6 fol. 139: in marge Gultuara Toeyts, volgens het ficher van Tongerlo 24 maart 1392 Luikse stijl.

tr.
met

Enghelberge Wouters Bac, dr. van Walterus Bac en Gertrudis , geb. circa 1310, ovl. (minstens 58 jaar oud) na 1368.

Enghelberge Wouters Bac.
Engelberg de echtgenote van Groet Wouter is een zuster van Arnt dictus Berthout Bac en van Hubrecht abt van Tongelo.

Tilburg Archief:.
1321 januari 7.
Schepenen van Tongerloo oorkonden de overdracht van een huis met landen etc. aan Walterus dictus Bac de Westerle, ten behoeve van Heilewig en Inghelberg van Tilborch, zusters van de abt van Tongerloo. De Nederlandsche Leeuw 1937, kolom 313 met verwijzing naar ARA 's-Gravenhage, verzameling charters van het Klooster van de H. Maria te Tongerloo, charter 41.

1349 mei 20 Tongerlo, charters 640.
juffrouw Gudelt Bertout Bacs suster van Westtilburg is schuldig aan haar zwager Willem van Gestel 6 pond op een erf gelegen te Udenhout. inden jaer ons Heren dusent dryehondert veertich ende neghen, op des heylichs cruus dach, datmen heyt ons Heren opvaert; Jacob Jacobs soen en Thomaes Eghenhout, schepenen van Oisterwijk.

1354 november 6 - Tongerlo, charters ?.
Aert genaamd Bac vander Ryt, Wouter Bac, Jan die Bye, Berthout, Hubrecht, Heynrick ende Gysbrecht zijn [hun?] broer, Kathelyne en Hille hun zusters, alsmede Jan van Aerle man van Elsbenen hebben verkocht aan hun zwager Engbrecht zoon van Didericx Smets hun deel in anderhalve mud rogge van hun oude moeder wijlen Alyten genaamd vanden Woude uit de hoeve in Udenhout daar Willem van Gestel op woont.
int jaer ons Heeren duysent dryehondert vijftich ende vier, op sinte Lenaerts dach confessoris; Claes Nycoel en Wouter van Ele, schepenen.

Uit dit huwelijk 6 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bac     


Enghelberge Wouters Bac
Enghelberge Wouters Bac, geb. circa 1310, ovl. (minstens 58 jaar oud) na 1368.

Enghelberge Wouters Bac.
Engelberg de echtgenote van Groet Wouter is een zuster van Arnt dictus Berthout Bac en van Hubrecht abt van Tongelo.

Tilburg Archief:.
1321 januari 7.
Schepenen van Tongerloo oorkonden de overdracht van een huis met landen etc. aan Walterus dictus Bac de Westerle, ten behoeve van Heilewig en Inghelberg van Tilborch, zusters van de abt van Tongerloo. De Nederlandsche Leeuw 1937, kolom 313 met verwijzing naar ARA 's-Gravenhage, verzameling charters van het Klooster van de H. Maria te Tongerloo, charter 41.

1349 mei 20 Tongerlo, charters 640.
juffrouw Gudelt Bertout Bacs suster van Westtilburg is schuldig aan haar zwager Willem van Gestel 6 pond op een erf gelegen te Udenhout. inden jaer ons Heren dusent dryehondert veertich ende neghen, op des heylichs cruus dach, datmen heyt ons Heren opvaert; Jacob Jacobs soen en Thomaes Eghenhout, schepenen van Oisterwijk.

1354 november 6 - Tongerlo, charters ?.
Aert genaamd Bac vander Ryt, Wouter Bac, Jan die Bye, Berthout, Hubrecht, Heynrick ende Gysbrecht zijn [hun?] broer, Kathelyne en Hille hun zusters, alsmede Jan van Aerle man van Elsbenen hebben verkocht aan hun zwager Engbrecht zoon van Didericx Smets hun deel in anderhalve mud rogge van hun oude moeder wijlen Alyten genaamd vanden Woude uit de hoeve in Udenhout daar Willem van Gestel op woont.
int jaer ons Heeren duysent dryehondert vijftich ende vier, op sinte Lenaerts dach confessoris; Claes Nycoel en Wouter van Ele, schepenen.

tr.
met

Wolterus 'Groot Wouter' van Berckel, geb. te Berkel circa 1310, ovl. (hoogstens 71 jaar oud) voor 17 nov 1381.

Wolterus 'Groot Wouter' van Berckel.
Regionaal Archief Tilburg:.
1349 mei 20 - Tongerlo, charters 641.
juffrouw Gudelt zuster van Bertout Bac schuldig is aan haar zwager Wouter genaamd Groet Wouter 4 pond uit een jaarlijkse erfpacht van 1 mud rogge die haar betaald wordt door Godevaert die Becker van Beke en uit 35 schellingen oud geld die haar jaarlijks te Waalwijk betaald worden. inden jaer ons Heren dusent dryehondert veertech ende neghen, op des heylichs cruus dach, datmen heyt ons Heren opvaert; Jacob Jacobs soen en Thomaes Eghenhout, schepenen van Oisterwijk. Erens-Koyen, regest 936.

12 september1368 Tongerlo, charters 792/a.
Walterus de Berkel genaamd groot Wouter geeft een erfcijns van 35 schellingen op sint Remigius betaald door erfgenamen van Odekini de Waelwijc, verkregen door Walterus en zijn vrouw Enghelberg na dood van vrouwe (domicelle) Godeldis, begijn in het convent van Diest aan heer Walterus de Ghestel presbytero ten behoeve van heer Johannes de Ghestel, investiet van de kerk van Westilborgh en kanunnik van het convent van de H. Maria van Tongerlo in het bisdom Kamerijk. Getuigen zijn heer Waterus Bac, bedienaar (curato) van de kerk van Haren en kanunnik van het genoemde convent van Tongerlo, Brustinus de Anle en Arnoldus, leken van het bisdom Luik.

1393 maart 16 - Tongerlo, afschriften.
Juet weduwe van Berthout zoon van wijlen Wouter van Berckel, haar dochters Alyt, Juet, Elizabeth en Godelt met hun momboren, Wouter, Herman en Hubrecht, zonen van voornoemde Juette; Willem Stevens zoon man van Engelberte en Geerwyn Thielmans zoen van Baerdwijck man van Clarisse, haer zwaeghere, ook voor de nog onmondige Berthout zoon van genoemde Juette hebben ontvangen van de abt en convent des godshuis van Onze Lieve Vrouw van Tongerlo (1) een goed met zijn timmeringhe en toebehoren van genoemd godshuis, gelegen in de parochie Oisterwijk te Udenhout tussen het goed van Gielis van Goerle en tussen een erf van de vrouwe van Batenborch, strekkend van de straat tot aan de beemd die van wijlen Jan Bruistens zoon was; (2) een stuk land te Berkel in voornoemde parochie bij de kerk tussen een erf van heer Willem Costers, priester en tussen Diederic van Braeckel, strekkend van erfgenamen van wijlen Steven van der Amervoirt en een erf van genoemde Diederic tot een erf van Geerit van Vlaederaecken, welke goederen Juete en haar kinderen in gebruik hebben, voor een jaarlijkse erfcijns van 24 oude groten en een erfpacht van 7 mud 8 lopen rogge op Lichtmis aan den abt en convent van Tongerlo. De rogge moet geleverd worden in Westilborch opten Spijcker van het genoemde godshuis. Tot grotere zekerheid beloven Juet en haar kinderen nog een jaarlijkse erfpacht van 2 mud rogge op Lichtmis uit hun goed te Enschot (Enschyt).
De abt heeft van voornoemde cijns het gewin. Ook mag men deze goederen niet scheiden en delen en zal noch die macht en zelen hebben te deylen maer dat altoos bruycken ende orbaren sal met eenre laetscappe ende tot eenre vuerstat en de timmeringen mogen niet afgebroken worden.

Int jaer ons heeren duysent driehondert tnegenaamdich ende twee optie dominycke alsmen singht Letare; scepenen in Osterwijck Gijsbrecht Jacops zoen en Aeryt Walraven.
Abdij Tongerlo Reg. A.VII, 6 fol. 139: in marge Gultuara Toeyts, volgens het ficher van Tongerlo 24 maart 1392 Luikse stijl.

Uit dit huwelijk 6 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bac     


Walterus Bac
Walterus Bac, geb. circa 1245, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Berkel in 1309.

Walterus Bac.
Vermeld in Het Casselboek en het Latijnsboek ±1312, folio 34 verso.
32. Walterus Becxkin, maheriam de Rode et domum apud Ghesele (f.113r, p.271) Zie 41.
33. Wijtmannus de Ensciet, molendinum apud Hucleem. Johannes filius suus . [in Latijnsboek bovendien:] Langhe Wytmannus tenet vel Johannis filius sd_suus, in papiro de Buscho (f.113r, p.271-272, nr 325).
34.* Walterus Bac, 1 hovam terre apud Bercle (f.113v, p.272). zie Camps blz. 466.

tr.
met

Gertrudis , geb. circa 1255.

Uit dit huwelijk 7 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Enghelberge*1310  †1368  58


Gertrudis
Gertrudis , geb. circa 1255.

tr.
met

Walterus Bac, zn. van Arnt (Arnoldus Walteri) Bac (vermeld 1243-1248) en NN Waltersdr Berthouts, geb. circa 1245, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Berkel in 1309.

Walterus Bac.
Vermeld in Het Casselboek en het Latijnsboek ±1312, folio 34 verso.
32. Walterus Becxkin, maheriam de Rode et domum apud Ghesele (f.113r, p.271) Zie 41.
33. Wijtmannus de Ensciet, molendinum apud Hucleem. Johannes filius suus . [in Latijnsboek bovendien:] Langhe Wytmannus tenet vel Johannis filius sd_suus, in papiro de Buscho (f.113r, p.271-272, nr 325).
34.* Walterus Bac, 1 hovam terre apud Bercle (f.113v, p.272). zie Camps blz. 466.

Uit dit huwelijk 7 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Enghelberge*1310  †1368  58


Arnold van Tilborgh
Arnold van Tilborgh, geb. circa 1135.

Arnold van Tilborgh.
Als Walterus een zoon was van Giselbertus II van Tilburg, die ca 1167 geboren moet zijn, blijkens de akte uit 1192 waarin hij samen met zijn moeder Alaysa de lieden op hun allodium Helvoirt onder de kerk van Oosttilburg brengt, dan zou Walterus op zijn vroegst rond 1187 geboren kunnen zijn. Dit tijdslot strookt niet met een vermelding van Walter Bac als getuige in 1197 en wellicht al in 1195. Dan zou hij immers pas 10 jaar geweest moeten zijn. En toch kloppen alle overige gegevens in de relatie tot het geslacht Van Heusden. Zouden Walterus en Giselbertus dan wellicht zonen kunnen zijn van Arnold, de broer van Giselbertus II, ook vermeld in de akte uit 1192? Nee, dat zou ook geen soelaas bieden want dat is nog steeds te laat voor een zoon Walter die dan in 1197 als getuige optreedt. Of was Arnoldus helemaal niet de broer van Giselbertus II, zoals doorgaans verondersteld, maar zijn oom en daarmee dus broer van Giselbertus I...? Ik sluit het in zijn geheel niet uit en het zou qua tijdslot wel beter kloppen met een ander gegeven, namelijk dat een dochter van Arnold getrouwd zou zijn met Arnold van Gageldonck, de zoon van Arnold I Brabander. Ook de akte uit 1192 laat ruimte voor deze interpretatie. Nergens lees ik namelijk een verwijzing naar Arnold als zijnde de broer van Giselbert II. De hypothese dat WOUTER BAC DE NOLE een zoon is van ARNOLD VAN TILBURG, de broer van Giselbert I van Tilburg lijkt daarmee aan kracht te winnen.
De Giselberten Van Tilburg treden vaak op als getuige in akten in de invloedssfeer van de heren Van Heusden, die Van Altena en die Van Cuijck. Ik vermoed omdat ze verwant waren aan deze geslachten. Tevens acteerden zij blijkbaar in de nationale politieke arena van die tijd. Zo is er een interessante akte uit 1205 waarin Markgravin Ada van Brandenburg (c1161-c1205) een stuk land in Holland verkoopt aan de kerk met als getuigen Willlem en Dirk van Teylingen, Arnold van Rijswijk en zijn broer Henrick, Giselbert van Tilburg, Philip van Wassenaar en zijn zoon Dirk, Hugo van Nortge, Floris van Sotrewold, Dirk van Delft en zijn broer Arnold, Hubert van Kerecwerf. De dochter van Jan I van Heusden, Alveradis, huwde rond 1215 met Dirck van Teylingen, heer van Brederode. Na zijn dood in 1236 huwde zij met Herbaren II van der Lede, de stamvader van het geslacht Van Arkel.
Een natuurlijke dochter van Jan I van Heusden trouwde overigens met (1) Simon van Wijffliet (ook een bekende naam in relatie tot Bac) en daarna met (2) Claes Persijn.

Hij bezit het goed Te Rijt (Tilburg.
Hij werd in 1192 vermeld en was eigenaar van de hoeve Rijt in West-Tilburg.).

  • Vader:
    Hendrik van Landen, zn. van Gerardus van Landen (eer Van Landen En West Tilborch), geb. te Landenne [België] circa 1095, ovl. (minstens 40 jaar oud) te Leuven [België] na 1135, tr. met

tr. (1)
met

NN dochter van Heusden, dr. van NN van Heusden, geb. circa 1150.

Uit dit huwelijk 3 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wouter*1180  †1244  64
N.N.     



NN dochter van Heusden
NN dochter van Heusden, geb. circa 1150.

tr.
met

Arnold van Tilborgh, zn. van Hendrik van Landen en NN van Dongelberg, geb. circa 1135, Hij krijgt geen kinderen.

Arnold van Tilborgh.
Als Walterus een zoon was van Giselbertus II van Tilburg, die ca 1167 geboren moet zijn, blijkens de akte uit 1192 waarin hij samen met zijn moeder Alaysa de lieden op hun allodium Helvoirt onder de kerk van Oosttilburg brengt, dan zou Walterus op zijn vroegst rond 1187 geboren kunnen zijn. Dit tijdslot strookt niet met een vermelding van Walter Bac als getuige in 1197 en wellicht al in 1195. Dan zou hij immers pas 10 jaar geweest moeten zijn. En toch kloppen alle overige gegevens in de relatie tot het geslacht Van Heusden. Zouden Walterus en Giselbertus dan wellicht zonen kunnen zijn van Arnold, de broer van Giselbertus II, ook vermeld in de akte uit 1192? Nee, dat zou ook geen soelaas bieden want dat is nog steeds te laat voor een zoon Walter die dan in 1197 als getuige optreedt. Of was Arnoldus helemaal niet de broer van Giselbertus II, zoals doorgaans verondersteld, maar zijn oom en daarmee dus broer van Giselbertus I...? Ik sluit het in zijn geheel niet uit en het zou qua tijdslot wel beter kloppen met een ander gegeven, namelijk dat een dochter van Arnold getrouwd zou zijn met Arnold van Gageldonck, de zoon van Arnold I Brabander. Ook de akte uit 1192 laat ruimte voor deze interpretatie. Nergens lees ik namelijk een verwijzing naar Arnold als zijnde de broer van Giselbert II. De hypothese dat WOUTER BAC DE NOLE een zoon is van ARNOLD VAN TILBURG, de broer van Giselbert I van Tilburg lijkt daarmee aan kracht te winnen.
De Giselberten Van Tilburg treden vaak op als getuige in akten in de invloedssfeer van de heren Van Heusden, die Van Altena en die Van Cuijck. Ik vermoed omdat ze verwant waren aan deze geslachten. Tevens acteerden zij blijkbaar in de nationale politieke arena van die tijd. Zo is er een interessante akte uit 1205 waarin Markgravin Ada van Brandenburg (c1161-c1205) een stuk land in Holland verkoopt aan de kerk met als getuigen Willlem en Dirk van Teylingen, Arnold van Rijswijk en zijn broer Henrick, Giselbert van Tilburg, Philip van Wassenaar en zijn zoon Dirk, Hugo van Nortge, Floris van Sotrewold, Dirk van Delft en zijn broer Arnold, Hubert van Kerecwerf. De dochter van Jan I van Heusden, Alveradis, huwde rond 1215 met Dirck van Teylingen, heer van Brederode. Na zijn dood in 1236 huwde zij met Herbaren II van der Lede, de stamvader van het geslacht Van Arkel.
Een natuurlijke dochter van Jan I van Heusden trouwde overigens met (1) Simon van Wijffliet (ook een bekende naam in relatie tot Bac) en daarna met (2) Claes Persijn.

Hij bezit het goed Te Rijt (Tilburg.
Hij werd in 1192 vermeld en was eigenaar van de hoeve Rijt in West-Tilburg.).

Uit dit huwelijk 3 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wouter*1180  †1244  64
N.N.     


NN van Heusden
NN van Heusden, geb. circa 1125.


Hij krijgt een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
NN*1150