Cees Hagenbeek
Ingen Loairn de Dal Riada
Ingen Loairn de Dal Riada, geb. circa 460.

tr.
met

Fergus Cerbaill Mac Conall Cremthainne Mac Niall Noigiallach des Ui Neill d'Irlande, zn. van Connal Gulben Mac Neil d'Irlande (Roi de Meath), geb. circa 440, Roi UI Neill, véritable fondateur des UI Neill du sud.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Seadhna*485     


Connal Gulben Mac Neil d'Irlande
Connal Gulben Mac Neil d'Irlande, Roi de Meath.

Connal Gulben Mac Neil d'Irlande.
Foghan Owen Mac Niall Mor van Ierland, Koning van Schotse Dal Riada 382-439, getrouwd in 396 met Erca ingen Loarn Mor III van Ierland, Prinses van Schotse Dal Riada 380 Niall Fiacha Mac Mor van Ierland 383 Niall hoofd Mac Mor II van Ierland 384 Niall Enna Mac Mor II van Ierland 385 Niall Aonghus Mac Mor van Ierland 386 Eoghan Find Mac Niall Mor van Ierland, Koning van Tyrone 387-465, getrouwd in 414 met Indorba van Groot-Brittannië 398 Niall Ualdhearge Mac Mor van Ierland 388 Fergus Mac Altleathan Niall Mor II van Ierland 389 Niall Laeghaire Mac Mor van Ierland, Koning van Tara van 426 tot 463, Koning van Ierland 128 390-463, getrouwd met N.N. van Ierland Conall Gulban Niall Mac Mor van Ierland 400-464, getrouwd met N.N. van Ierland Conall Crimthan Niall Mac Mor van Ierland, Koning van Meath 401-481, getrouwd met N.N. van Ierland Mac Cairbre Niall Mor van Ierland 402-485, getrouwd met N.N. van Ierland.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Fergus*440     


Niall Mor Noigiallach"of the Nine Hostages" d'Irlande
Niall Mor Noigiallach"of the Nine Hostages" d'Irlande, geb. Antrim [Ierland] circa 365, Roi d'Irlande, ovl. in 436.

Niall Mor Noigiallach"of the Nine Hostages" d'Irlande.
Niall, bekend als Niall of the Nine Hostages (Niall met de Negen Gijzelaars), was een Ierse koning en de voorvader van de Uí Néill-dynastieën. Deze dynastieën beheersten het noorden van Ierland van de 6e tot de 10e eeuw. Volgens Ierse kronieken regeerde hij in de late 4e en vroege 5e eeuw, al plaatsen moderne wetenschappers zijn tijdperk een halve eeuw later.
Veel informatie over Niall wordt als legendarisch beschouwd. Een theorie uit 2006 suggereerde dat miljoenen mannen vandaag de dag van Niall afstammen via een unieke Y-chromosoomlijn. Echter, later genetisch onderzoek wees uit dat deze genetische signatuur waarschijnlijk afkomstig is van een man die duizenden jaren vóór Niall leefde. Hoewel het mogelijk is dat Niall tot deze mannelijke lijn behoorde, is dit niet zeker.
Ook opmerkelijk is dat veel O'Neills en McShanes, die afstammen van de Uí Néill-dynastieën, uit een totaal andere afstammingslijn komen.

Niall van de Negen Gijzelaars wordt, op basis van de invloed van zijn zonen en kleinzonen, vermoed een historische figuur te zijn geweest, hoewel vroege Ierse annalen weinig over hem vermelden. Verschillende bronnen geven uiteenlopende data voor zijn overlijden, zoals vóór 382 (Annals of Inisfallen), 411 (Chronicon Scotorum), 379-405 (Annals of the Four Masters), en 368-395 (Geoffrey Keating). Activiteiten van zijn zonen worden echter tussen 429 en 516 vermeld, wat een onrealistische tijdspanne oplevert voor één generatie. Geleerden zoals Kathleen Hughes en Francis J. Byrne vermoeden dat latere gebeurtenissen uit de 5e eeuw naar voren zijn geschoven om aan te sluiten bij de vroege komst van Sint-Patrick, wat Niall's tijdlijn met ongeveer een halve eeuw verschuift. Hughes stelt dat Niall niet vóór het midden van de 5e eeuw moet zijn overleden, en Byrne specificeert zijn dood rond 452. T.F. O'Rahilly beweert dat Niall en zijn zonen verantwoordelijk waren voor het uiteenvallen van het oude koninkrijk Ulster en het ontstaan van nieuwe koninkrijken zoals Tír Chonaill en Tír Eógan. Sommige literatuur suggereert dat Niall betrokken was bij invallen in Groot-Brittannië en mogelijk bij een van deze invallen stierf. Hoewel Niall voorkomt op de traditionele lijst van Hoge Koningen van Ierland, wordt deze lijst nu als kunstmatig erkend. De Hoge Koningschap kreeg pas in de 9e eeuw betekenis. Veel legendarische bronnen over Niall, zoals de Lebor Gabála Érenn en De Avonturen van de Zonen van Eochaid Mugmedon, dateren lang na zijn tijd en hebben weinig historische waarde.

Volgens het mogelijk 11e-eeuwse verhaal Echtra mac nEchach Muimedóin had Eochaid Mugmedón, Hoge Koning van Ierland, vijf zonen: vier bij zijn eerste vrouw Mongfind (Brión, Ailill, Fiachrae en Fergus) en een, Niall, bij zijn tweede vrouw Cairenn Chasdub, een dochter van Sachell Balb, koning van de Saksen. Mongfind dwong de zwangere Cairenn zware arbeid te verrichten, hopend op een miskraam. Cairenn beviel echter van Niall terwijl ze water haalde, en uit angst voor Mongfind liet ze het kind achter. Hij werd gered en opgevoed door de dichter Torna. Als volwassene bevrijdde Niall zijn moeder. Hoewel het anachronistisch is dat Cairenn een Saxon zou zijn, stelt O'Rahilly dat haar naam afkomstig kan zijn van het Latijnse "Carina" en dat ze mogelijk een Romano-Brit was. Keating noemt haar de "dochter van de koning van Brittannië". Mongfind wordt gezien als een bovennatuurlijk figuur: volgens het verhaal "The Death of Crimthann mac Fidaig" werd het festival van Samhain "het Festival van Mongfind" genoemd. Voor de opvolging beval Mongfind dat Eochaid een opvolger zou aanwijzen. Een druïde, Sithchenn, organiseerde een wedstrijd waarbij de broers werden opgesloten in een brandende smidse. Niall, die een aambeeld redde, werd als de beste beoordeeld. Mongfind accepteerde de uitslag niet, en de broers werden op een andere proef gestuurd. Bij een bron, bewaakt door een afzichtelijke heks, moesten ze kussen in ruil voor water. Alleen Niall gaf haar een oprechte kus, waarna ze veranderde in een mooie jonge vrouw die Niall het koningschap schonk.

Fergus en Ailill weigeren de heks te kussen en keren met lege handen terug. Fiachrae geeft haar een vluchtige kus, wat haar niet tevredenstelt. Alleen Niall kust haar oprecht en zoals gevraagd. Door zijn daad verandert de heks in een prachtige jonge vrouw, de personificatie van de Soevereiniteit van Ierland. Als beloning geeft ze Niall niet alleen water maar ook het koningschap voor vele generaties. Maar liefst 26 van zijn nakomelingen zullen Hoge Koningen van Ierland worden. Fiachrae krijgt een kleinere koninklijke lijn toegewezen, waarvan twee van zijn nakomelingen, Nath Í en Ailill Molt, Hoge Koningen zullen worden. .

Dit "lelijke dame"-motief, waarin een onaantrekkelijke vrouw transformeert nadat ze oprechte waardering heeft gekregen, komt in veel mythologieën en folklore over de hele wereld voor. Vergelijkbare verhalen worden verteld over eerdere Ierse hoge koning Lugaid Loígde, in de Arthur-legenden (bijvoorbeeld in Geoffrey Chaucer's The Wife of Bath's Tale en het verwante Gawain-verhaal The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnell), en in de Middelengelse poëzie van John Gower's Confessio Amantis. In een ander verhaal wordt de opvolging niet bepaald op het moment van Eochaid's dood, en Mongfind's broer Crimthann neemt het Hoge Koningschap over. Echter, terwijl hij op reis is door Schotland, nemen de zonen van Mongfind Ierland over. Wanneer Crimthann terugkeert om de strijd aan te gaan, doet Mongfind alsof ze vrede wil sluiten. Ze organiseert een feest en biedt Crimthann een vergiftigde drank aan. Crimthann weigert te drinken tenzij Mongfind dat ook doet. Beide drinken uiteindelijk en sterven. Niall volgt Crimthann op als Hoge Koning, terwijl Brión zijn rechterhand wordt. .

Een andere versie van het verhaal beschrijft hoe Mongfind Niall probeert te vergiftigen, maar zelf per ongeluk het gif inneemt en sterft. Terwijl Niall Hoge Koning is, vestigen zijn broers zich als lokale koningen. Brión wordt koning van Connacht, maar Fiachrae voert oorlog tegen hem. Brión verslaat Fiachrae en levert hem als gevangene uit aan Niall. Maar Fiachrae's zoon Nath Í zet de oorlog voort en doodt uiteindelijk Brión. Niall laat Fiachrae vrij, die koning wordt van Connacht en Niall's rechterhand. Later voeren Fiachrae en Ailill oorlog tegen Eochaid, de zoon van Crimthann en koning van Munster. Ze winnen de strijd en behalen aanzienlijke buit, maar Fiachrae raakt gewond en sterft kort daarna aan zijn verwondingen. De inwoners van Munster hervatten de strijd, nemen Ailill gevangen en vermoorden hem. De oorlog tussen Munster en Connacht gaat nog vele jaren door.

Volgens de Lebor Gabála Érenn was er oorlog tussen Niall en Énnae Cennsalach, koning van Leinster, over de bórama (koe-tributen) die oorspronkelijk door Tuathal Techtmar aan Leinster waren opgelegd. In alle bronnen wordt Énna’s zoon Eochaid genoemd als degene die Niall doodde, hoewel de omstandigheden variëren. Alle bronnen zijn het erover eens dat hij buiten Ierland stierf. De vroegste versie van de Lebor Gabála zegt dat Eochaid Niall doodde in het Kanaal. Latere versies voegen toe dat dit gebeurde toen Niall Bretagne binnenviel. .
Volgens Keating, die een Latijns Leven van Sint Patrick citeert, leidde Niall Ierse invallen in Romeins Groot-Brittannië. Tijdens een van die invallen werden Patrick en zijn zussen ontvoerd. Keating koppelt deze invallen aan de invasies genoemd door Gildas en Bede, en concludeert dat, aangezien sommige Ierse bronnen zeggen dat Patrick uit Bretagne werd ontvoerd, de invallen van Niall zich tot continentaal Europa moeten hebben uitgebreid.

In de saga The Death of Niall of the Nine Hostages begint de vijandschap tussen Eochaid en Niall wanneer Eochaid gastvrijheid wordt geweigerd door Niall's dichter, Laidcenn mac Bairchid. Eochaid maakt oorlog en vernietigt de vesting van de dichter, waarbij hij diens zoon Leat doodt (Keating vermeldt dat Laidcenn een druïde was en dat Eochaid zijn zoon doodde vanwege beledigende taal jegens hem). Laidcenn neemt wraak door Leinster te bespotten met satire, waardoor er een jaar lang geen graan, gras of bladeren groeien. Niall verklaart vervolgens oorlog aan Leinster en vrede wordt bereikt op voorwaarde dat Eochaid wordt uitgeleverd. Niall ketent Eochaid aan een rechtopstaande steen en stuurt negen krijgers om hem te executeren, maar Eochaid verbreekt zijn ketting, doodt de negen krijgers ermee en gooit vervolgens een steen die Laidcenn dodelijk in het voorhoofd raakt. Hierna wordt Eochaid verbannen naar Schotland.

Het verhaal wordt vervolgens verwarrend. Niall voert oorlog in Europa tot aan de Alpen, en de Romeinen sturen een ambassadeur om met hem te onderhandelen. Plotseling verschijnt Niall voor een bijeenkomst van Picten-barden in Schotland, waar hij wordt gedood door een pijl die door Eochaid vanaf de andere kant van de vallei wordt afgeschoten. Keating beweert dat Eochaid Niall doodde vanaf de overkant van de rivier de Loire tijdens zijn campagne in Europa. Zijn mannen brengen zijn lichaam terug naar huis en vechten onderweg zeven veldslagen. Zijn pleegvader Torna sterft van verdriet. Naar verluidt werd zijn lichaam begraven in Ochann, nu bekend als Faughan Hill in Jordanstown, een paar mijl ten westen van Navan in County Meath. Niall wordt opgevolgd door zijn neef Nath Í. Byrne suggereert dat Niall stierf tijdens een inval in Romeins Groot-Brittannië. De Ierse traditie was vergeten dat de Romeinen ooit over Groot-Brittannië regeerden en situeerde zijn herinnerde confrontaties met het Rijk in continentaal Europa. Alba, de oude naam voor Groot-Brittannië, werd verward met Elpa, de Alpen, of opgevat als Schotland, de latere betekenis.

Een gedicht van de 11e-eeuwse dichter Cináed Ua hArtacáin in het Book of Leinster schrijft Niall zeven invallen in Groot-Brittannië toe, tijdens de laatste waarvan hij werd gedood door Eochaid “boven de golven van de Ictische Zee”. Een ander gedicht in de Lebor na hUidre.
schrijft hem zeven reizen naar de Alpen toe.

Keating schrijft Niall twee vrouwen toe: Inne, de dochter van Lugaid, die hem één zoon schonk, Fiachu; en Rignach, die zeven zonen baarde: Lóegaire, Éndae, Maine, Eógan, Conall Gulban, Conall Cremthainne en Coirpre. Deze zonen zijn de naamgevers van de verschillende Uí Néill-dynastieën: Eógan is de voorvader van de Cenél nEógain en Conall Gulban van de Cenél Conaill, die samen de noordelijke Uí Néill vormen. Fiachu is de voorvader van de Cenél Fiachach-dynastie, Lóegaire (de koning die volgens de overlevering door Sint-Patrick werd bekeerd) is de voorvader van de Cenél Lóegaire, Maine van de Uí Maine, Conall Cremthainne van de Clann Cholmáin en de Síl nÁedo Sláine, en Coirpre van de Cenél Coirpri, die samen de zuidelijke Uí Néill vormen. .

De O'Higgins-familie beweert af te stammen van de zuidelijke tak van de Uí Néill. Bekende afstammelingen zijn onder andere Niall's achter-achterkleinzoon Sint-Columba, Sint-Máel Ruba, de koningen van Ailech, de koningen van Tir Eogain en de koningen van Tír Conaill. Verschillende Schotse clans, zoals de Clan Ewen van Otter, Gilchrist, Clan Lamont, de MacSorleys van Monydrain (van Clan MacDonald of Dunnyveg, een tak van Clan Donald), Clan Maclachlan, Clan MacNeil van Barra en de MacSweens, claimen af te stammen van een Ierse prins van de O'Neill-dynastie, Ánrothán Ua Néill (Anrothan O'Neill), zoon van Áed, zoon van Flaithbertach Ua Néill, koning van Ailech en de Cenél nEógain. Ánrothán verliet Ierland in de 11e eeuw voor Kintyre en stierf in 1036. .

De O'Rourke Clan beweert af te stammen van Hoge Koning van Ierland Eochaid Mugmedon via zijn zoon Brión (van waaruit de Uí Briúin), de halfbroer van Hoge Koning Niall van de Negen Gijzelaars, de erkende voorvader van de Uí Néill. .

Begin 2006 suggereerden genetici van Trinity College Dublin dat Niall mogelijk de meest vruchtbare man in de Ierse geschiedenis was. Uit hun Ierse steekproef bleek dat 21 procent van de mannen uit het noordwesten van Ierland, 8 procent van heel Ierland, een aanzienlijk percentage mannen uit West- en Centraal-Schotland en ongeveer 2 procent van de mannen uit New York hetzelfde Y-chromosoom-haplotype hadden. De genetici schatten dat ongeveer 2-3 miljoen mannen dit haplotype dragen. Moore et al. concludeerden dat deze mannen afstammen van "een enkele vroege middeleeuwse voorvader" en stelden voor dat dit Niall zou kunnen zijn. .

Volgens de PBS-documentaireserie Finding Your Roots tonen Bill O'Reilly, Stephen Colbert, Colin Quinn, Bill Maher en de presentator van de show, Henry Louis Gates Jr, STR-markers die consistent zijn met het Irish Modal Haplotype. Tegenwoordig geloven genetici echter niet dat het haplotype uit het onderzoek van Moore afstamming van Niall van de Negen Gijzelaars vertegenwoordigt, aangezien Niall mogelijk mythisch is en geen verifieerbare resten heeft die getest kunnen worden. Bovendien onderzocht het artikel slechts 17 STR-loci, wat geen betrouwbare manier is om afstamming te verifiëren, omdat SNP's, die haplogroepen en subclades definiëren, meer geschikt zouden zijn. Recente schattingen geven aan dat de R1b-M222-subclade, aangeduid door het haplotype van Moore et al, waarschijnlijk in het 2e millennium voor Christus is ontstaan, lang voordat Niall zou hebben geleefd. Zijn afstammelingen zouden daarom slechts een minderheid van de mannen in deze groep vertegenwoordigen, zelfs als Niall een historische figuur was.

De oorsprong van Niall's bijnaam Noígíallach ("van de Negen Gijzelaars") kent verschillende versies. Volgens de saga The Death of Niall of the Nine Hostages kreeg hij vijf gijzelaars van de vijf provincies van Ierland (Ulster, Connacht, Leinster, Munster en Meath), en nog eens één van Schotland, de Saksen, de Britten en de Franken. Keating stelt daarentegen dat hij vijf gijzelaars ontving van de vijf provincies van Ierland, en vier uit Schotland. O'Rahilly suggereert dat de negen gijzelaars afkomstig waren van het koninkrijk Airgialla (letterlijk "gijzelaar-gevers"), een satellietstaat die was opgericht door de veroveringen van de Uí Néill in Ulster. Hij merkt op dat de vroege Ierse juridische tekst Lebor na gCeart ("Het Boek der Rechten") vermeldt dat de enige plicht van de Airgialla jegens de Koning van Ierland het leveren van negen gijzelaars was.

tr.
met

Roigneach Ingen Meadaib Dal Fiatach, dr. van Meadaib Mac Ros Dal Fiatach.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Connal     


Roigneach Ingen Meadaib Dal Fiatach
Roigneach Ingen Meadaib Dal Fiatach.

tr.
met

Niall Mor Noigiallach"of the Nine Hostages" d'Irlande, zn. van Eochaid Mugmedón d'Irlande en Cairenn Chasdubh of Britons, geb. Antrim [Ierland] circa 365, Roi d'Irlande, ovl. in 436.

Niall Mor Noigiallach"of the Nine Hostages" d'Irlande.
Niall, bekend als Niall of the Nine Hostages (Niall met de Negen Gijzelaars), was een Ierse koning en de voorvader van de Uí Néill-dynastieën. Deze dynastieën beheersten het noorden van Ierland van de 6e tot de 10e eeuw. Volgens Ierse kronieken regeerde hij in de late 4e en vroege 5e eeuw, al plaatsen moderne wetenschappers zijn tijdperk een halve eeuw later.
Veel informatie over Niall wordt als legendarisch beschouwd. Een theorie uit 2006 suggereerde dat miljoenen mannen vandaag de dag van Niall afstammen via een unieke Y-chromosoomlijn. Echter, later genetisch onderzoek wees uit dat deze genetische signatuur waarschijnlijk afkomstig is van een man die duizenden jaren vóór Niall leefde. Hoewel het mogelijk is dat Niall tot deze mannelijke lijn behoorde, is dit niet zeker.
Ook opmerkelijk is dat veel O'Neills en McShanes, die afstammen van de Uí Néill-dynastieën, uit een totaal andere afstammingslijn komen.

Niall van de Negen Gijzelaars wordt, op basis van de invloed van zijn zonen en kleinzonen, vermoed een historische figuur te zijn geweest, hoewel vroege Ierse annalen weinig over hem vermelden. Verschillende bronnen geven uiteenlopende data voor zijn overlijden, zoals vóór 382 (Annals of Inisfallen), 411 (Chronicon Scotorum), 379-405 (Annals of the Four Masters), en 368-395 (Geoffrey Keating). Activiteiten van zijn zonen worden echter tussen 429 en 516 vermeld, wat een onrealistische tijdspanne oplevert voor één generatie. Geleerden zoals Kathleen Hughes en Francis J. Byrne vermoeden dat latere gebeurtenissen uit de 5e eeuw naar voren zijn geschoven om aan te sluiten bij de vroege komst van Sint-Patrick, wat Niall's tijdlijn met ongeveer een halve eeuw verschuift. Hughes stelt dat Niall niet vóór het midden van de 5e eeuw moet zijn overleden, en Byrne specificeert zijn dood rond 452. T.F. O'Rahilly beweert dat Niall en zijn zonen verantwoordelijk waren voor het uiteenvallen van het oude koninkrijk Ulster en het ontstaan van nieuwe koninkrijken zoals Tír Chonaill en Tír Eógan. Sommige literatuur suggereert dat Niall betrokken was bij invallen in Groot-Brittannië en mogelijk bij een van deze invallen stierf. Hoewel Niall voorkomt op de traditionele lijst van Hoge Koningen van Ierland, wordt deze lijst nu als kunstmatig erkend. De Hoge Koningschap kreeg pas in de 9e eeuw betekenis. Veel legendarische bronnen over Niall, zoals de Lebor Gabála Érenn en De Avonturen van de Zonen van Eochaid Mugmedon, dateren lang na zijn tijd en hebben weinig historische waarde.

Volgens het mogelijk 11e-eeuwse verhaal Echtra mac nEchach Muimedóin had Eochaid Mugmedón, Hoge Koning van Ierland, vijf zonen: vier bij zijn eerste vrouw Mongfind (Brión, Ailill, Fiachrae en Fergus) en een, Niall, bij zijn tweede vrouw Cairenn Chasdub, een dochter van Sachell Balb, koning van de Saksen. Mongfind dwong de zwangere Cairenn zware arbeid te verrichten, hopend op een miskraam. Cairenn beviel echter van Niall terwijl ze water haalde, en uit angst voor Mongfind liet ze het kind achter. Hij werd gered en opgevoed door de dichter Torna. Als volwassene bevrijdde Niall zijn moeder. Hoewel het anachronistisch is dat Cairenn een Saxon zou zijn, stelt O'Rahilly dat haar naam afkomstig kan zijn van het Latijnse "Carina" en dat ze mogelijk een Romano-Brit was. Keating noemt haar de "dochter van de koning van Brittannië". Mongfind wordt gezien als een bovennatuurlijk figuur: volgens het verhaal "The Death of Crimthann mac Fidaig" werd het festival van Samhain "het Festival van Mongfind" genoemd. Voor de opvolging beval Mongfind dat Eochaid een opvolger zou aanwijzen. Een druïde, Sithchenn, organiseerde een wedstrijd waarbij de broers werden opgesloten in een brandende smidse. Niall, die een aambeeld redde, werd als de beste beoordeeld. Mongfind accepteerde de uitslag niet, en de broers werden op een andere proef gestuurd. Bij een bron, bewaakt door een afzichtelijke heks, moesten ze kussen in ruil voor water. Alleen Niall gaf haar een oprechte kus, waarna ze veranderde in een mooie jonge vrouw die Niall het koningschap schonk.

Fergus en Ailill weigeren de heks te kussen en keren met lege handen terug. Fiachrae geeft haar een vluchtige kus, wat haar niet tevredenstelt. Alleen Niall kust haar oprecht en zoals gevraagd. Door zijn daad verandert de heks in een prachtige jonge vrouw, de personificatie van de Soevereiniteit van Ierland. Als beloning geeft ze Niall niet alleen water maar ook het koningschap voor vele generaties. Maar liefst 26 van zijn nakomelingen zullen Hoge Koningen van Ierland worden. Fiachrae krijgt een kleinere koninklijke lijn toegewezen, waarvan twee van zijn nakomelingen, Nath Í en Ailill Molt, Hoge Koningen zullen worden. .

Dit "lelijke dame"-motief, waarin een onaantrekkelijke vrouw transformeert nadat ze oprechte waardering heeft gekregen, komt in veel mythologieën en folklore over de hele wereld voor. Vergelijkbare verhalen worden verteld over eerdere Ierse hoge koning Lugaid Loígde, in de Arthur-legenden (bijvoorbeeld in Geoffrey Chaucer's The Wife of Bath's Tale en het verwante Gawain-verhaal The Wedding of Sir Gawain and Dame Ragnell), en in de Middelengelse poëzie van John Gower's Confessio Amantis. In een ander verhaal wordt de opvolging niet bepaald op het moment van Eochaid's dood, en Mongfind's broer Crimthann neemt het Hoge Koningschap over. Echter, terwijl hij op reis is door Schotland, nemen de zonen van Mongfind Ierland over. Wanneer Crimthann terugkeert om de strijd aan te gaan, doet Mongfind alsof ze vrede wil sluiten. Ze organiseert een feest en biedt Crimthann een vergiftigde drank aan. Crimthann weigert te drinken tenzij Mongfind dat ook doet. Beide drinken uiteindelijk en sterven. Niall volgt Crimthann op als Hoge Koning, terwijl Brión zijn rechterhand wordt. .

Een andere versie van het verhaal beschrijft hoe Mongfind Niall probeert te vergiftigen, maar zelf per ongeluk het gif inneemt en sterft. Terwijl Niall Hoge Koning is, vestigen zijn broers zich als lokale koningen. Brión wordt koning van Connacht, maar Fiachrae voert oorlog tegen hem. Brión verslaat Fiachrae en levert hem als gevangene uit aan Niall. Maar Fiachrae's zoon Nath Í zet de oorlog voort en doodt uiteindelijk Brión. Niall laat Fiachrae vrij, die koning wordt van Connacht en Niall's rechterhand. Later voeren Fiachrae en Ailill oorlog tegen Eochaid, de zoon van Crimthann en koning van Munster. Ze winnen de strijd en behalen aanzienlijke buit, maar Fiachrae raakt gewond en sterft kort daarna aan zijn verwondingen. De inwoners van Munster hervatten de strijd, nemen Ailill gevangen en vermoorden hem. De oorlog tussen Munster en Connacht gaat nog vele jaren door.

Volgens de Lebor Gabála Érenn was er oorlog tussen Niall en Énnae Cennsalach, koning van Leinster, over de bórama (koe-tributen) die oorspronkelijk door Tuathal Techtmar aan Leinster waren opgelegd. In alle bronnen wordt Énna’s zoon Eochaid genoemd als degene die Niall doodde, hoewel de omstandigheden variëren. Alle bronnen zijn het erover eens dat hij buiten Ierland stierf. De vroegste versie van de Lebor Gabála zegt dat Eochaid Niall doodde in het Kanaal. Latere versies voegen toe dat dit gebeurde toen Niall Bretagne binnenviel. .
Volgens Keating, die een Latijns Leven van Sint Patrick citeert, leidde Niall Ierse invallen in Romeins Groot-Brittannië. Tijdens een van die invallen werden Patrick en zijn zussen ontvoerd. Keating koppelt deze invallen aan de invasies genoemd door Gildas en Bede, en concludeert dat, aangezien sommige Ierse bronnen zeggen dat Patrick uit Bretagne werd ontvoerd, de invallen van Niall zich tot continentaal Europa moeten hebben uitgebreid.

In de saga The Death of Niall of the Nine Hostages begint de vijandschap tussen Eochaid en Niall wanneer Eochaid gastvrijheid wordt geweigerd door Niall's dichter, Laidcenn mac Bairchid. Eochaid maakt oorlog en vernietigt de vesting van de dichter, waarbij hij diens zoon Leat doodt (Keating vermeldt dat Laidcenn een druïde was en dat Eochaid zijn zoon doodde vanwege beledigende taal jegens hem). Laidcenn neemt wraak door Leinster te bespotten met satire, waardoor er een jaar lang geen graan, gras of bladeren groeien. Niall verklaart vervolgens oorlog aan Leinster en vrede wordt bereikt op voorwaarde dat Eochaid wordt uitgeleverd. Niall ketent Eochaid aan een rechtopstaande steen en stuurt negen krijgers om hem te executeren, maar Eochaid verbreekt zijn ketting, doodt de negen krijgers ermee en gooit vervolgens een steen die Laidcenn dodelijk in het voorhoofd raakt. Hierna wordt Eochaid verbannen naar Schotland.

Het verhaal wordt vervolgens verwarrend. Niall voert oorlog in Europa tot aan de Alpen, en de Romeinen sturen een ambassadeur om met hem te onderhandelen. Plotseling verschijnt Niall voor een bijeenkomst van Picten-barden in Schotland, waar hij wordt gedood door een pijl die door Eochaid vanaf de andere kant van de vallei wordt afgeschoten. Keating beweert dat Eochaid Niall doodde vanaf de overkant van de rivier de Loire tijdens zijn campagne in Europa. Zijn mannen brengen zijn lichaam terug naar huis en vechten onderweg zeven veldslagen. Zijn pleegvader Torna sterft van verdriet. Naar verluidt werd zijn lichaam begraven in Ochann, nu bekend als Faughan Hill in Jordanstown, een paar mijl ten westen van Navan in County Meath. Niall wordt opgevolgd door zijn neef Nath Í. Byrne suggereert dat Niall stierf tijdens een inval in Romeins Groot-Brittannië. De Ierse traditie was vergeten dat de Romeinen ooit over Groot-Brittannië regeerden en situeerde zijn herinnerde confrontaties met het Rijk in continentaal Europa. Alba, de oude naam voor Groot-Brittannië, werd verward met Elpa, de Alpen, of opgevat als Schotland, de latere betekenis.

Een gedicht van de 11e-eeuwse dichter Cináed Ua hArtacáin in het Book of Leinster schrijft Niall zeven invallen in Groot-Brittannië toe, tijdens de laatste waarvan hij werd gedood door Eochaid “boven de golven van de Ictische Zee”. Een ander gedicht in de Lebor na hUidre.
schrijft hem zeven reizen naar de Alpen toe.

Keating schrijft Niall twee vrouwen toe: Inne, de dochter van Lugaid, die hem één zoon schonk, Fiachu; en Rignach, die zeven zonen baarde: Lóegaire, Éndae, Maine, Eógan, Conall Gulban, Conall Cremthainne en Coirpre. Deze zonen zijn de naamgevers van de verschillende Uí Néill-dynastieën: Eógan is de voorvader van de Cenél nEógain en Conall Gulban van de Cenél Conaill, die samen de noordelijke Uí Néill vormen. Fiachu is de voorvader van de Cenél Fiachach-dynastie, Lóegaire (de koning die volgens de overlevering door Sint-Patrick werd bekeerd) is de voorvader van de Cenél Lóegaire, Maine van de Uí Maine, Conall Cremthainne van de Clann Cholmáin en de Síl nÁedo Sláine, en Coirpre van de Cenél Coirpri, die samen de zuidelijke Uí Néill vormen. .

De O'Higgins-familie beweert af te stammen van de zuidelijke tak van de Uí Néill. Bekende afstammelingen zijn onder andere Niall's achter-achterkleinzoon Sint-Columba, Sint-Máel Ruba, de koningen van Ailech, de koningen van Tir Eogain en de koningen van Tír Conaill. Verschillende Schotse clans, zoals de Clan Ewen van Otter, Gilchrist, Clan Lamont, de MacSorleys van Monydrain (van Clan MacDonald of Dunnyveg, een tak van Clan Donald), Clan Maclachlan, Clan MacNeil van Barra en de MacSweens, claimen af te stammen van een Ierse prins van de O'Neill-dynastie, Ánrothán Ua Néill (Anrothan O'Neill), zoon van Áed, zoon van Flaithbertach Ua Néill, koning van Ailech en de Cenél nEógain. Ánrothán verliet Ierland in de 11e eeuw voor Kintyre en stierf in 1036. .

De O'Rourke Clan beweert af te stammen van Hoge Koning van Ierland Eochaid Mugmedon via zijn zoon Brión (van waaruit de Uí Briúin), de halfbroer van Hoge Koning Niall van de Negen Gijzelaars, de erkende voorvader van de Uí Néill. .

Begin 2006 suggereerden genetici van Trinity College Dublin dat Niall mogelijk de meest vruchtbare man in de Ierse geschiedenis was. Uit hun Ierse steekproef bleek dat 21 procent van de mannen uit het noordwesten van Ierland, 8 procent van heel Ierland, een aanzienlijk percentage mannen uit West- en Centraal-Schotland en ongeveer 2 procent van de mannen uit New York hetzelfde Y-chromosoom-haplotype hadden. De genetici schatten dat ongeveer 2-3 miljoen mannen dit haplotype dragen. Moore et al. concludeerden dat deze mannen afstammen van "een enkele vroege middeleeuwse voorvader" en stelden voor dat dit Niall zou kunnen zijn. .

Volgens de PBS-documentaireserie Finding Your Roots tonen Bill O'Reilly, Stephen Colbert, Colin Quinn, Bill Maher en de presentator van de show, Henry Louis Gates Jr, STR-markers die consistent zijn met het Irish Modal Haplotype. Tegenwoordig geloven genetici echter niet dat het haplotype uit het onderzoek van Moore afstamming van Niall van de Negen Gijzelaars vertegenwoordigt, aangezien Niall mogelijk mythisch is en geen verifieerbare resten heeft die getest kunnen worden. Bovendien onderzocht het artikel slechts 17 STR-loci, wat geen betrouwbare manier is om afstamming te verifiëren, omdat SNP's, die haplogroepen en subclades definiëren, meer geschikt zouden zijn. Recente schattingen geven aan dat de R1b-M222-subclade, aangeduid door het haplotype van Moore et al, waarschijnlijk in het 2e millennium voor Christus is ontstaan, lang voordat Niall zou hebben geleefd. Zijn afstammelingen zouden daarom slechts een minderheid van de mannen in deze groep vertegenwoordigen, zelfs als Niall een historische figuur was.

De oorsprong van Niall's bijnaam Noígíallach ("van de Negen Gijzelaars") kent verschillende versies. Volgens de saga The Death of Niall of the Nine Hostages kreeg hij vijf gijzelaars van de vijf provincies van Ierland (Ulster, Connacht, Leinster, Munster en Meath), en nog eens één van Schotland, de Saksen, de Britten en de Franken. Keating stelt daarentegen dat hij vijf gijzelaars ontving van de vijf provincies van Ierland, en vier uit Schotland. O'Rahilly suggereert dat de negen gijzelaars afkomstig waren van het koninkrijk Airgialla (letterlijk "gijzelaar-gevers"), een satellietstaat die was opgericht door de veroveringen van de Uí Néill in Ulster. Hij merkt op dat de vroege Ierse juridische tekst Lebor na gCeart ("Het Boek der Rechten") vermeldt dat de enige plicht van de Airgialla jegens de Koning van Ierland het leveren van negen gijzelaars was.

Uit dit huwelijk 2 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Connal     


Meadaib Mac Ros Dal Fiatach
Meadaib Mac Ros Dal Fiatach, geb. Ierland [Ierland] in 340.


Hij krijgt een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Roigneach     


Ros Ruanaid Mac Trichem Dal Fiatach
Ros Ruanaid Mac Trichem Dal Fiatach, geb. Ierland [Ierland] circa 320.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Meadaib*340 Ierland [Ierland]    


Trichem Mac Fecc Macfeg Dal Fiatach
Trichem Mac Fecc Macfeg Dal Fiatach, geb. Ierland circa 280.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ros*320 Ierland [Ierland]    


Fecc Mac Imchada Dal Fiatach
Fecc Mac Imchada Dal Fiatach, geb. circa 240.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Trichem*280     


Chad Mac Fiatach Finn Dal Fiatach
Chad Mac Fiatach Finn Dal Fiatach, geb. Ierland in 117.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Fecc*240     


Fiatach Finn Mac Daire O'Hailill
Fiatach Finn Mac Daire O'Hailill, geb. in 100.

tr.
met

Fedelm Derg Ingen Tuathail Teachtmhair O'Hailill.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Chad*117     


Fedelm Derg Ingen Tuathail Teachtmhair O'Hailill
Fedelm Derg Ingen Tuathail Teachtmhair O'Hailill.

tr.
met

Fiatach Finn Mac Daire O'Hailill, zn. van Daire mac Dluthach O'Hailill, geb. in 100.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Chad*117     


Daire mac Dluthach O'Hailill
Daire mac Dluthach O'Hailill, geb. Ierland circa 80.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Fiatach*100     


Dluthaich mac Deithsina O'Hailill
Dluthaich mac Deithsina O'Hailill, geb. Ierland in 65.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Daire*80     


Deithsin mac Echdach O'Hailill
Deithsin mac Echdach O'Hailill, geb. in 50 Ieland.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dluthaich*65     


Eochaid mac Suin O'Hailill
Eochaid mac Suin O'Hailill.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Deithsin*50     


Eochaid Mugmedón d'Irlande
Eochaid Mugmedón d'Irlande, geb. in 325.

Eochaid Mugmedón d'Irlande.
Eochaid Mugmedón, een legendarische Hoge Koning van Ierland, die volgens de traditionele data van de Annalen van de Vier Meesters regeerde tussen 357 en 365. Eochaid Mugmedón (Muighmheadhoin), wiens naam niet wordt vermeld in de Baile Chuinn Chétchathaig, was de zoon van Muiredach Tirech. Hij besteeg de troon van Tara na het doden van zijn voorganger Caelbhadh mac Crunn Badhrai. Hij regeerde 8 jaar over Ierland en stierf in Teamhair. Volgens de genealogieën speelde de afstamming van Eochaid Mugmedon een essentiële rol in de latere geschiedenis van Ierland. Eochaid zou twee echtgenotes hebben gehad: Mongfhinn, een dochter van Fidach, koning van de Éoganachta van Munster, waaruit: Aillil, voorvader van de Uí Ailello, koningen van Tir nAilello Brion, voorvader van de Uí Briúin, koningen van Connacht, van wie de Ua Conchobair afstammen Fiachrae, voorvader van de Uí Fhiachrach, koningen van Connacht en vader van de Hoge Koning van Ierland Dathí en Amalgaid mac Fiachrae. Fergus Cáechán Cairenn Chasdub, dochter van Scal Balb, beschouwd als een Pict of een geromaniseerde Brit, ontvoerd tijdens een raid van Schotse piraten, waaruit: Niall Noigiallach, voorvader van de Uí Neill.

tr. (1) in 365
met

Cairenn Chasdubh of Britons, dr. van Scal Moen the dumb of Britons (Koning) en Eyvindr de Mumhan, geb. circa 345.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Niall*365 Antrim [Ierland] †436  71

tr. (2)
met

Mong Finn Ingen Fiodhaig, dr. van Fidhach Mac Daire.


Cairenn Chasdubh of Britons
Cairenn Chasdubh of Britons, geb. circa 345.

tr. in 365
met

Eochaid Mugmedón d'Irlande, zn. van Muiredach Mac Fiachach d'Irlande (Roi légendaire d'irlande) en Muiron Eoguin d'Ulster, geb. in 325, tr. (2) met Mong Finn Ingen Fiodhaig. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Eochaid Mugmedón d'Irlande.
Eochaid Mugmedón, een legendarische Hoge Koning van Ierland, die volgens de traditionele data van de Annalen van de Vier Meesters regeerde tussen 357 en 365. Eochaid Mugmedón (Muighmheadhoin), wiens naam niet wordt vermeld in de Baile Chuinn Chétchathaig, was de zoon van Muiredach Tirech. Hij besteeg de troon van Tara na het doden van zijn voorganger Caelbhadh mac Crunn Badhrai. Hij regeerde 8 jaar over Ierland en stierf in Teamhair. Volgens de genealogieën speelde de afstamming van Eochaid Mugmedon een essentiële rol in de latere geschiedenis van Ierland. Eochaid zou twee echtgenotes hebben gehad: Mongfhinn, een dochter van Fidach, koning van de Éoganachta van Munster, waaruit: Aillil, voorvader van de Uí Ailello, koningen van Tir nAilello Brion, voorvader van de Uí Briúin, koningen van Connacht, van wie de Ua Conchobair afstammen Fiachrae, voorvader van de Uí Fhiachrach, koningen van Connacht en vader van de Hoge Koning van Ierland Dathí en Amalgaid mac Fiachrae. Fergus Cáechán Cairenn Chasdub, dochter van Scal Balb, beschouwd als een Pict of een geromaniseerde Brit, ontvoerd tijdens een raid van Schotse piraten, waaruit: Niall Noigiallach, voorvader van de Uí Neill.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Niall*365 Antrim [Ierland] †436  71


Scal Moen the dumb of Britons
Scal Moen the dumb of Britons, geb. circa 306, Koning.

tr.
met

Eyvindr de Mumhan.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cairenn*345     


Eyvindr de Mumhan
Eyvindr de Mumhan.

tr.
met

Scal Moen the dumb of Britons, zn. van Lago Ap Genedg de l'Île-de-Bretagne, geb. circa 306, Koning.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cairenn*345     


Lago Ap Genedg de l'Île-de-Bretagne
Lago Ap Genedg de l'Île-de-Bretagne.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Scal*306