Cees Hagenbeek
Gerard de Rover
Gerard de Rover, geb. waarschijnlijk 's-Hertogenbosch circa 1315, ovl. Tiel na 1390.

Gerard de Rover.
Gerard de Rover van Drumpt, in Tiel vermeld in 1352, 1366, 1369, 1378 en 1390..
In 1352 in een koopakte, in 1366 bij een eigendomsoverdracht, in 1369 als schattingsplichtige van Gelre en in 1378 als 'zegelaar' voor zijn nicht Udelt van Ochten (Udelt de Rover gehuwd met Arnt van Ochten). Van deze akte is het zegel niet overgebleven..
Ook in 1390 wordt een Gerard de Rover van Drumpt vermeld, dan als verkoper van de tijnsen die hij in 1352 gekocht heeft. De vraag is of hij dezelfde is als de al in 1352 vermelde Gerard de Rover van Drumpt, dan wel dat het om een zoon van hem gaat. Ook is het mogelijk dat de in 1390 vermelde verkoop eerder heeft plaatsgevonden..
In deze stamboom wordt er van uitgegaan dat hij een en dezelfde is..

Volgens de “Genealogie van het geslacht de Roever, naar oorspronkelijke stukken bewerkt door A. de Roever Nzn” (en beschreven in ‘Vorsterman van Oijen’) is Gerard de Rover van Drumpt een van de kinderen van Dirck de Rover en Jutta de Cock van Weerdenburg (Waardenburg). Hij zou dan vernoemd zijn naar de vader van Jutta i.c. Gerard de Cock van Weerdenburg (Van Batenburg)..
In die genealogie wordt ook verwezen naar het wapen van Gerard de Cock van Weerdenburg nl een klimmende leeuw dat later in het wapen van de Amsterdamse familie De Roever in een vrijkwartier terugkomt..
Uit de hier gepresenteerde stamboom kan worden opgemakt dat het veel waarschijnlijker is dat deze klimmende leeuw uit het wapen van het geslacht Van Zandwijk afkomstig is. Zie bij Jan Tengnagel (van Zandwijk) die gehuwd is met een zuster van Gerard de Rover van Drumpt en waarbij hun vier kinderen allen de familienaam De Rover hebben aangenomen. Genoemde Jan Tengnagel kan gezien worden als de stamvader van de Tielse (en later Amtserdase ne Utrechtse) De Rover’s..
De naam Gerard kom in de stamlijn van Bossche De Rover's voor zover bekend niet voor..
Verder blijkt dat de veronderstelde vier zonen van Dirk de Rover en Jutta de Cock van W. namelijk Jan, Arnold, Gerlach en Emond, als broers in een akte betreffende erfgoed van Jutta van Weerdenburg in 1343 samen worden vermeld. In die akte komt geen Gerard de Rover voor..
Dit roept de vraag op of de veronderstelde afstamming wel juist is. Of is er sprake van een natuurlijke zoon?.
De voornaam Dirk in combinatie met De Rover komt overigens in Tiel en Zandwijk in de tweede helft van de 14 eeuw en begin 15e eeuw wel een aantal keren voor. O.a. bij Dirk de Rover van Zandwijk (en diens zoon Dirk) en bij Dirk de Rover Jan d'Abtszoon. Dit wijst wel in de richting van een Bossche Dirk de Rover..
In 1369 wordt een 'Willam van Buchaven' (van Bochoven is een geslacht uit Den Bosch) als zwager van een De Rover in Tiel vermeld. OOk hier de Bossche connectie..

Dat de vanaf het midden van de 14e eeuw in Tiel vermelde De Rovers uit het Bossche geslacht De Rover stammen, lijkt wel waarschijnlijk. Maar op welke wijze blijft gissen en daarom is de afstamming van Gerard de Rover van Drumpt van Dirk de Rover, hoogschout van Den Bosch, en Jutta de Cock van Weerdenburg, niet in deze stamboom opgenomen..
Zie ook:.
- Genealogie van het geslacht De Roever, naar oorspronkelijke stukken bewerkt, A. de Roever Nzn. 1888, blz. 3 en 8..
- Bouwsteen en Toetssteen. Een overweging van de bronnen en methoden van de genealogie gecentreerd rond het Gelderse geslacht De Cock door Henri J.J. Vermeulen, proefschrift d.d. 15 juni 2020 RU Groningen, Appendix X.1. De Cock van Waardenburg, blz. 24 e.v..

1352, 22 september.
Twee schepenen in Tyla oorkonden, dat Conrardus, de zoon van Conrardus Gheyse, aan Gherardus, genaamd Rover van Dromt, enige jaartijnsen verkocht heeft uit erven, gelegen in Tyla. Datum anno Domini millesimo triscentesimo quinquagesimo secundo in crastino beati Mathei apostoli et ewangeliste. Oorspronkelijk in inventarisnummer 1815. Met het geschonden zegel in groene was van de schepen Lubbertus, genaamd Roesman, Rodolphus zoon; dat van de schepen Rutgerus de Vivario is verdwenen. Datering: 22 september 1352.

1366.
Akte door Wilhelmus dictus de Avesaet en Gherardus de Via (van den Wege), schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Gherardus dictus Rover de Droempt aan frater Wilhelmus dicto Vander Hontsborch ten behoeve van de Orde te Tiel van een voortins, groot 19 en 5 schellingen gaande uit het huis van Johannes filius Wantelini de Zenwijnden en de erfgenamen van Gregorius dictus Peyne gelegen tussen goed van Marcelus de Os en dat van Lubbertus dictius Bestken en Egidius filius Jacobi en uit het huis van Ghiselbertus de Grippa en Ghodefridus filius Conrardus, gelegen in de Hooghestraat te Tiel naast de muur van het H. Geestgasthuis, 1366 jan. 21.

1369.
In Tiel vermeld als "Rover van Roempt"..
Bron: Schatting van den Lande van Gelre voor het Overkwartier en de Betuwe van 1369, door P.J. van Doornick..
(in de schattingslijst van 1382 wordt hij niet meer vermeld)..

1378.
Akte van kwijtschelding door Henric die Rover, Willem die Rover, Jacob die Rover en Udelt van Ochten, kinderen van Jan Tenghenaghel, (schaffenaer van Tiel), van een vordering op het Duitse huis van Tiel van een paard, dat hun vader in dienst van het Duitse huis had verdorven, 1378 juni 2..
NB De tussen haakjes geplaatste toevoeging is onjuist: zie de toelichting bij Jan Tengnagel, de vader van Udelt. OOk de beschrijving "ïn dienst van" is onjuist. Het HUA zal de beschrijving aanpassen..
Transcriptie HUA RDO OA 2767 (met dank aan HUA / afdeling RDO):.
"Allen den ghenen die desen brief zellen zien of horen lesen, make wi cond ende kenlic Henric die Rover, Willem die Rover Jacop die Rover ende Udelt van Ochten Jan Tenghenaghels kinder, dat wi voer ons ende voer onse nacomelinghe quiitghesconden hebben ende quiit scelden mit desen.
tieghenwoerdighen brieve die heren van den Duytschenhuse van enen perde dat onsen vader of yement van onser weghen tot desen daghe toe ghehadt mochten hebben op die voergenoemde heren. In kennisse der waerheyt so heb wi Henric, Willen ende Jacop voerseyt, desen brief bezeghelt mit onsen zeghelen, ende want ic Udelt voerghenoemt zelve ghenen zeghel en hebbe.
hier om ic ghebeden hebbe Gheride den Rover van Drompt miinen oem dat hi desen brief over mi wilde bezeghelen, ende ic Gherit die Rover van Drompt voerscreven om bede Udelen mijnre nichten hebbe minen zeghel ghehangen an desen brief. Ghescreven in den jare ons heren .MCCC. acht ende tseventich op zente Jans dach Baptisten te midde zomer"..
Bron: HUA / RDO.

1390, 23 oktober.
Twee schepenen in Tyla oorkonden, dat Gherardus, genaamd Rover van Drompt, de in de aangehechte oorkonde van 22 september 1352, nummer 6, genoemde tijnsen met uitzondering van één heeft verkocht aan Heer Rutgherus de Stiga, gasthuismeester en meester van de tafel van de Heiligen Geest in Tyla, ten behoeve der door deze beheerde stichtingen. Datum anno Domini millesimo tricentesimo nonagesimo in die beati Severini episcopi. Oorspronkelijk in inventarisnummer 1815. Met het geschonden zegel van de schepen Gherardus de Puflic in groene was, dat van de schepen Pelgherimus Walters zoon is verloren. Datering: 23 oktober 1390.
Bron: Archief van de stad Tiel, 1352 - 1812.


Dirk de Rover van Zandwijk
Dirk de Rover van Zandwijk, geb. Tiel circa 1315, ovl. voor 1383.

Dirk de Rover van Zandwijk.
Dirk de Rover van Zandwijk, gehuwd met Elizabeth. Vermeld vanaf 1365 tot 1379 o.a. als schepen van Tiel. In 1395 overleden (dan worden namelijk zijn erfgenamen vermeld). Waarschijnlijk is hij al vóór 1383 overleden.
Motivering daarvoor:.
- in 1395 wordt er gesproken over erfgenamen van Dirc de Rover van Zandwijk.
- er ook in 1396 een Dirk de Rover van Zandwijk als schepen wordt vermeld, en.
- zijn echtgenote Elizabeth in 1383 zelfstandig handelend optreedt.

Dirk de Rover zegelt met een klimmende eeuw, ook zijn kinderen en verdere nazaten zegelen met de leeuw. Zijn zwager (?) Jan Tengnagel (van Zandwijk), vader van Hendrik, Willem, Jacob en Udelt de Rover, zegelt met hetzelfde wapen: de klimmende leeuw. Ook de kinderen en verdere nazaten van Jan Tengnagel zegelen met de leeuw.
De vraag is of dat wapen met de volle leeuw afkomstig is van de voorvaderen van Dirk de Rover, dan wel van het geslacht Tengnagel - van Zandwijk.
Voor zover (de opsteller van deze stamboom) bekend is er geen wapen van het geslacht Van Zandwijk bekend van generaties van vóór Elizabeth van Zandwijk (de echtgenote van Dirk de Rover).
Voor de hand liggend is dat Dirk de Rover een wapen hanteert dat uit zijn familie stamt.

Uit de twee zegels van 1365 en 1379 (zie hierna) blijkt dat zijn geslachtsnaam De Rover is (zonder toevoeging 'van Zandwijk'). .
De Dirk de Rover Zandwijk die in 1394 zegelt, heeft als randschift in zijn zegel 'Zandwijk' toegevoegd: Dirc Roever(s) van Santwic. Het gaat waarschijnlijk om een zoon van Dirk de Rover en Elizabeth van Zandwijk. Dit kan als een bevestiging worden gezien dat diens moeder (Elizabeth) uit het geslacht Van Zandwijk stamt, en zijn vader een 'De Rover' is.
Waarschijnlijk gaat het bij om Elizabeth om Elizabeth van Zandwijk, dochter van Aleid van Zandwijk (geboren van den Wyer). Zie daarvoor een bij Elizabeth genoemde akte van 1338.
Een zoon van Dirk en Elizabeth heet Rutger Rover van Zandwijk. Hij zal vernoemd zijn naar de eveneens in 1338 vermelde Rutger Willemsz van Zandwijk. Een andere (zeer waarschijnlijke) zoon is Godfried de Rover, die vernoemd kan zijn naar een broer van Elizabeth van Zandwijk. De voornaam Godfried (Godevaert) komt in familie van Elizabeth's moeder vaker voor.

Dat in de akten gesproken wordt van Dirk de Rover van Zandwijk kan er op duiden dat er tegelijkertijd in Tiel nog een Dirk de Rover voorkwam.
Zo wordt in 1355 een Dirk de Rover vermeld als commandeur van de Duitse Orde te Tiel (waarschijnlijk dezelfde die tussen 1360 en 1363 als commandeur van Dieren is vermeld).

Uit het zegel van Dirk de Rover (van Zandwijk) blijkt dat zijn wapen een klimmende leeuw is. Zijn nazaten hebbben hetzelfde wapen.
Ook de familietak die zich later in Nijmegen zetelt (Tengnagel van Zandwijk) zegelt met de leeuw. Mogeljk gaat het bij deze familietak om nazaten van Dirk de Rover en Elizabeth van Zandwijk (zie hierna). Het gaat om:.
- Herman van Zandwijk, schepen Nijmegen in 1425 (ook al in 1393 in Nijmegen vermeld); in 1404 als 'neve' van Rutger Tegnagel van Zandwijk vermeld.
- Willem Tengnagel van Zandwijk, schepen Nijemegen 1434, 1450, 1451, gehuwd met Margriet, nog vermeld als koper in 1462, overleden vóór 1478.
- Dirk Tengnagel van Zandwijk, schepen van Nijmegen in 1467, 1468, 1471.

1365.
Akte door Ghisebert van Welderen en Didderic die Rover van Zantwijc, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Willem Wouterssoen en Jan Jan Wijnkenssoenssoen aan broeder Willem vander Hontsborch, commandeur van Tiel, van een hofstede binnen Tiel aan de Waterstraat gelegen tussen goed van de erfgenamen van Gregorius Peynre en Gelijs Jacopssoen enerzijds en heer Rutgher van Tricht anderzijds, 1365 mrt. 22.
Zegel van Didderic de Rover van Zantwijc, schepen Tiel.
Datering: 1365-03-22.
Beschrijving: Wapen: Een klimmende leeuw en een binnenzoom.
Opschrift: S [DI]DERICS ROVERS.
Bron: HUA / RDO.

1368.
Akte door Gherardus de Via en Heinric dictus Rover, schepenen van Tiel, houdende overdracht door Gherardus dictus Volberch aan Theodericus dictus Rover de Zantwijc, 1368 aug. 22 (getransfigeerd).

1383.
Alardus dictus Pusenzoen en Alexander de Boemeghen, schepenen van Zandwijk, houdende overdracht door Elizabeth, echtgenote van Theodericus dictus Rover de Zandwijc aan Lutgherus de Stiga (?), 1383 aug. 22 (getransfigeerd).
(586-586 Akte van eigendomsoverdracht door Arnoldus de Avezaet aan de vicarie op het altaar van St. Nicolaas in de St. Walburgkerk te Tiel van 40 schellingen natins per jaar, gaande uit een huis en hofstede aan de straat Oppendam binnen Zandwijk, 1443. Met vroegere eigendomsoverdrachten, 1368, 1383).

1369.
In de Schattingslijst van Gelre in Tiel vermeld: "Rover van Zandwyc".
Bron: Schatting van het Land van Gelre voor het Overkwartier en de Betuwe van 1369, uitgegeven door R.N.V. Doorninck, Staatsarchief Düsseldorf.

1379.
Akte door Theodericus dictus Rover de Zandwyc en Enghelbertus de Eynspic, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Hermannus dictus Herscken aan Gherardus dictus Vlieger, commandeur van Tiel, van een voortins, groot 16 schellingen per jaar, gaande uit een huis en hofstede binnen Tiel gelegen tussen goed van Ghoeswijn de Loeric en van Henricus dictus Heuft, 1379 juni 20.
Zegel van Theodericus dictus Rover de Zantwyc.
Datering: 1379-06-20.
Beschrijving: Wapen: Een leeuw.
Opschrift: [S DI]RRIC:DIE:ROEVE[R.

In aktes van 1394 en 1396 wordt ook een Dirk de Rover van Zandwijk als schepen van Tiel vermeld. Zoals hiervoor betoogd: het gaat hier waarschijnlijk om zijn zoon, met dezelfde voornaam. Zie bij hem voor die aktes.
1394.
Akte door Theodericus dictus Rover de Zantwijc en Wilhelmus de Vinario, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Wilhelmus de Puflic aan de vicarie op het altaar van St. Johan Baptist en St. Jan Evangelist in de St. Maartenskerk te Tiel van een voortins, groot 59 schellingen per jaar, gaande uit een stal en hofstede in de Vleisstraat binnen Tiel, 1394 juli 6.
Zegel van Theodericus dictus Rover de Zantwijc, schepen Tiel.
Datering: 1394-07-11.
Beschrijving: In een zespas een wapen: Een leeuw.
Opschrift: [S] DI[.]C./.ROE./.VE[R]S./.VAN./.SANT./.WIC.

1395.
Akte door Jan van Heteren, richter in de Neder-Betuwe, houdende schenking door Gerid van Aefzaet en zijn echtgenote Bessel aan de vicarie op het altaar van St. Maria Magdalena in de St. Maartenskerk te Tiel van 4½ in Avezaat Tarenbruyc gelegen tussen goed van de erven van Hac van Overrijn en dat van heer Ot van Zulen, ridder, behoudens 4½ Mechelse schild die Aernt van Aefzaet aan het altaar van "onser vrouwe van hemelrijc" geschonken heeft, 1395 juni 20, met akte door Gherardus de Puflic en Wilhelmus dictus Rover filius Henrici, schepenen van Tiel, houdende vergelijkbare schenking door Gertrudis, echtgenote van Wilhelmus dictus Doys de Avesaet, gaande uit haar goed Wlgariter aan de Hogestraat gelegen tussen goed van dictus Doys de Avesaet en de erfgenamen van Theodoricus dictus Rover de Zantwijc, 1395 juli 6. Notariële akte houdende vidimus door de officiaal van Utrecht, 1395 juli 14.
Bron: HUA / RDO.

In 1444 en 1448 wordt een Claes de Roever van Zandwijk als schepen van Tiel vermeld. Waarschijnlijk is hij een kleinzoon van Dirk de Rover van Zandwijk.
1444 Gerrit de Roever, burgemeester van Tiel, en Claes die Roever, van Zandwijk schepen van Tiel, staan beiden vermeld in een buurtspraak van 1444.
(zie Rink in zijn Beschrijving van Tiel, bl. 26). Hij is mogelijk dezelfde die in 1448 als Nicolaus de Rover de Tiele in een schepenacte van 's Hertogenbosch van 19 oct. 1448 - als overleden - voorkomt. Hij heeft een dochter Elisabeth die Rover, vrouw van Wilhelmus Goyaertsoen, met een zoon Mattheus.

tr.
met

Elizabeth van Zandwijk, dr. van Rutger van Zandwijk en Aleydis van den Wyer, geb. Tiel circa 1315, ovl. na 1383.

Elizabeth van Zandwijk.
Elizabeth van Zandwijk, dochter van Aleydis van Zandwijk en zuster van Willem en Godfried.
Naar kan worden aangenomen is zij gehuwd met Dirk de Rover van Zandwijk.
Zie ook de aktes d.d. 1368 en 1383.

02-03-1338. Schepenen: Gherardus Holle en Hermannus de Domo Lapidae Universis presentia visuris nos Gherardus Holle et Hermannus de Domo Lapidea scabini in Tuel notum facimus protestantes quod venientes coram nobis Aleydis de Zandwijc Elizabeth eius filia cum earum tutore electo Godefridus et Wilhelmus eiusdem Aleydis filii vendiderunt et optulerunt pro quadraginta libris denariaorum legalium eisdem ut fatebatur persolutis septem hont terre siti in jurisdictione de Seentwinen in Die Maet inter Godefridum de Lent et Toppardum Scorren.
…. Inde sunt Godefridus de Vivaria Gherardus eius filius et Rutgherus Tegnaghel filius Wilhelmi de Zandwijc fidemissores indivisi que? facto? Symen predictus reddidit terram predictam Aleyd Elizabeth Godefrido Wilhelmo predictis in hereditario censu possidenda pro quinquaginta solidis hereditarii census denariorum legalium grosso regis turonensi pro sedecim denariis computato et alio bono pagamento in valore equali singulis annis in die beati Petri ad Cathedrarn Symoni predicta perpetue persolvendis qui census si omni anno solutus non fuerit suo termino ex tunc ad unum mensem proxime sequentem deinde quolibet die pena triginta denariorum dicte monete censui supercrescet memorato mense transacto censu et pena non solutis potest Symon predictus censum et penam predictas ex dicta terre si voluerit recuperare. Nostrarum testimonio litterarum. Datum anno Domini M° CCCº trecentesimo octavo feria secunda post beati Mathye apostoli.
Bron: Klooster Mariënschoot te Zennewijnen, inv. 58 (Pag. 68) (via Hoge Bank Tuil).

1368.
Akte door Gherardus de Via en Heinric dictus Rover, schepenen van Tiel, houdende overdracht door Gherardus dictus Volberch aan Theodericus dictus Rover de Zantwijc, 1368 aug. 22 (getransfigeerd).

1383.
Alardus dictus Pusenzoen en Alexander de Boemeghen, schepenen van Zandwijk, houdende overdracht door Elizabeth, echtgenote van Theodericus dictus Rover de Zandwijc aan Lutgherus de Stiga (?), 1383 aug. 22 (getransfigeerd).
(586-586 Akte van eigendomsoverdracht door Arnoldus de Avezaet aan de vicarie op het altaar van St. Nicolaas in de St. Walburgkerk te Tiel van 40 schellingen natins per jaar, gaande uit een huis en hofstede aan de straat Oppendam binnen Zandwijk, 1443. Met vroegere eigendomsoverdrachten, 1368, 1383).
Bron: HUA / RDO.


Elizabeth van Zandwijk
Elizabeth van Zandwijk, geb. Tiel circa 1315, ovl. na 1383.

Elizabeth van Zandwijk.
Elizabeth van Zandwijk, dochter van Aleydis van Zandwijk en zuster van Willem en Godfried.
Naar kan worden aangenomen is zij gehuwd met Dirk de Rover van Zandwijk.
Zie ook de aktes d.d. 1368 en 1383.

02-03-1338. Schepenen: Gherardus Holle en Hermannus de Domo Lapidae Universis presentia visuris nos Gherardus Holle et Hermannus de Domo Lapidea scabini in Tuel notum facimus protestantes quod venientes coram nobis Aleydis de Zandwijc Elizabeth eius filia cum earum tutore electo Godefridus et Wilhelmus eiusdem Aleydis filii vendiderunt et optulerunt pro quadraginta libris denariaorum legalium eisdem ut fatebatur persolutis septem hont terre siti in jurisdictione de Seentwinen in Die Maet inter Godefridum de Lent et Toppardum Scorren.
…. Inde sunt Godefridus de Vivaria Gherardus eius filius et Rutgherus Tegnaghel filius Wilhelmi de Zandwijc fidemissores indivisi que? facto? Symen predictus reddidit terram predictam Aleyd Elizabeth Godefrido Wilhelmo predictis in hereditario censu possidenda pro quinquaginta solidis hereditarii census denariorum legalium grosso regis turonensi pro sedecim denariis computato et alio bono pagamento in valore equali singulis annis in die beati Petri ad Cathedrarn Symoni predicta perpetue persolvendis qui census si omni anno solutus non fuerit suo termino ex tunc ad unum mensem proxime sequentem deinde quolibet die pena triginta denariorum dicte monete censui supercrescet memorato mense transacto censu et pena non solutis potest Symon predictus censum et penam predictas ex dicta terre si voluerit recuperare. Nostrarum testimonio litterarum. Datum anno Domini M° CCCº trecentesimo octavo feria secunda post beati Mathye apostoli.
Bron: Klooster Mariënschoot te Zennewijnen, inv. 58 (Pag. 68) (via Hoge Bank Tuil).

1368.
Akte door Gherardus de Via en Heinric dictus Rover, schepenen van Tiel, houdende overdracht door Gherardus dictus Volberch aan Theodericus dictus Rover de Zantwijc, 1368 aug. 22 (getransfigeerd).

1383.
Alardus dictus Pusenzoen en Alexander de Boemeghen, schepenen van Zandwijk, houdende overdracht door Elizabeth, echtgenote van Theodericus dictus Rover de Zandwijc aan Lutgherus de Stiga (?), 1383 aug. 22 (getransfigeerd).
(586-586 Akte van eigendomsoverdracht door Arnoldus de Avezaet aan de vicarie op het altaar van St. Nicolaas in de St. Walburgkerk te Tiel van 40 schellingen natins per jaar, gaande uit een huis en hofstede aan de straat Oppendam binnen Zandwijk, 1443. Met vroegere eigendomsoverdrachten, 1368, 1383).
Bron: HUA / RDO.

tr.
met

Dirk de Rover van Zandwijk, zn. van NN de Rover, geb. Tiel circa 1315, ovl. voor 1383.

Dirk de Rover van Zandwijk.
Dirk de Rover van Zandwijk, gehuwd met Elizabeth. Vermeld vanaf 1365 tot 1379 o.a. als schepen van Tiel. In 1395 overleden (dan worden namelijk zijn erfgenamen vermeld). Waarschijnlijk is hij al vóór 1383 overleden.
Motivering daarvoor:.
- in 1395 wordt er gesproken over erfgenamen van Dirc de Rover van Zandwijk.
- er ook in 1396 een Dirk de Rover van Zandwijk als schepen wordt vermeld, en.
- zijn echtgenote Elizabeth in 1383 zelfstandig handelend optreedt.

Dirk de Rover zegelt met een klimmende eeuw, ook zijn kinderen en verdere nazaten zegelen met de leeuw. Zijn zwager (?) Jan Tengnagel (van Zandwijk), vader van Hendrik, Willem, Jacob en Udelt de Rover, zegelt met hetzelfde wapen: de klimmende leeuw. Ook de kinderen en verdere nazaten van Jan Tengnagel zegelen met de leeuw.
De vraag is of dat wapen met de volle leeuw afkomstig is van de voorvaderen van Dirk de Rover, dan wel van het geslacht Tengnagel - van Zandwijk.
Voor zover (de opsteller van deze stamboom) bekend is er geen wapen van het geslacht Van Zandwijk bekend van generaties van vóór Elizabeth van Zandwijk (de echtgenote van Dirk de Rover).
Voor de hand liggend is dat Dirk de Rover een wapen hanteert dat uit zijn familie stamt.

Uit de twee zegels van 1365 en 1379 (zie hierna) blijkt dat zijn geslachtsnaam De Rover is (zonder toevoeging 'van Zandwijk'). .
De Dirk de Rover Zandwijk die in 1394 zegelt, heeft als randschift in zijn zegel 'Zandwijk' toegevoegd: Dirc Roever(s) van Santwic. Het gaat waarschijnlijk om een zoon van Dirk de Rover en Elizabeth van Zandwijk. Dit kan als een bevestiging worden gezien dat diens moeder (Elizabeth) uit het geslacht Van Zandwijk stamt, en zijn vader een 'De Rover' is.
Waarschijnlijk gaat het bij om Elizabeth om Elizabeth van Zandwijk, dochter van Aleid van Zandwijk (geboren van den Wyer). Zie daarvoor een bij Elizabeth genoemde akte van 1338.
Een zoon van Dirk en Elizabeth heet Rutger Rover van Zandwijk. Hij zal vernoemd zijn naar de eveneens in 1338 vermelde Rutger Willemsz van Zandwijk. Een andere (zeer waarschijnlijke) zoon is Godfried de Rover, die vernoemd kan zijn naar een broer van Elizabeth van Zandwijk. De voornaam Godfried (Godevaert) komt in familie van Elizabeth's moeder vaker voor.

Dat in de akten gesproken wordt van Dirk de Rover van Zandwijk kan er op duiden dat er tegelijkertijd in Tiel nog een Dirk de Rover voorkwam.
Zo wordt in 1355 een Dirk de Rover vermeld als commandeur van de Duitse Orde te Tiel (waarschijnlijk dezelfde die tussen 1360 en 1363 als commandeur van Dieren is vermeld).

Uit het zegel van Dirk de Rover (van Zandwijk) blijkt dat zijn wapen een klimmende leeuw is. Zijn nazaten hebbben hetzelfde wapen.
Ook de familietak die zich later in Nijmegen zetelt (Tengnagel van Zandwijk) zegelt met de leeuw. Mogeljk gaat het bij deze familietak om nazaten van Dirk de Rover en Elizabeth van Zandwijk (zie hierna). Het gaat om:.
- Herman van Zandwijk, schepen Nijmegen in 1425 (ook al in 1393 in Nijmegen vermeld); in 1404 als 'neve' van Rutger Tegnagel van Zandwijk vermeld.
- Willem Tengnagel van Zandwijk, schepen Nijemegen 1434, 1450, 1451, gehuwd met Margriet, nog vermeld als koper in 1462, overleden vóór 1478.
- Dirk Tengnagel van Zandwijk, schepen van Nijmegen in 1467, 1468, 1471.

1365.
Akte door Ghisebert van Welderen en Didderic die Rover van Zantwijc, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Willem Wouterssoen en Jan Jan Wijnkenssoenssoen aan broeder Willem vander Hontsborch, commandeur van Tiel, van een hofstede binnen Tiel aan de Waterstraat gelegen tussen goed van de erfgenamen van Gregorius Peynre en Gelijs Jacopssoen enerzijds en heer Rutgher van Tricht anderzijds, 1365 mrt. 22.
Zegel van Didderic de Rover van Zantwijc, schepen Tiel.
Datering: 1365-03-22.
Beschrijving: Wapen: Een klimmende leeuw en een binnenzoom.
Opschrift: S [DI]DERICS ROVERS.
Bron: HUA / RDO.

1368.
Akte door Gherardus de Via en Heinric dictus Rover, schepenen van Tiel, houdende overdracht door Gherardus dictus Volberch aan Theodericus dictus Rover de Zantwijc, 1368 aug. 22 (getransfigeerd).

1383.
Alardus dictus Pusenzoen en Alexander de Boemeghen, schepenen van Zandwijk, houdende overdracht door Elizabeth, echtgenote van Theodericus dictus Rover de Zandwijc aan Lutgherus de Stiga (?), 1383 aug. 22 (getransfigeerd).
(586-586 Akte van eigendomsoverdracht door Arnoldus de Avezaet aan de vicarie op het altaar van St. Nicolaas in de St. Walburgkerk te Tiel van 40 schellingen natins per jaar, gaande uit een huis en hofstede aan de straat Oppendam binnen Zandwijk, 1443. Met vroegere eigendomsoverdrachten, 1368, 1383).

1369.
In de Schattingslijst van Gelre in Tiel vermeld: "Rover van Zandwyc".
Bron: Schatting van het Land van Gelre voor het Overkwartier en de Betuwe van 1369, uitgegeven door R.N.V. Doorninck, Staatsarchief Düsseldorf.

1379.
Akte door Theodericus dictus Rover de Zandwyc en Enghelbertus de Eynspic, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Hermannus dictus Herscken aan Gherardus dictus Vlieger, commandeur van Tiel, van een voortins, groot 16 schellingen per jaar, gaande uit een huis en hofstede binnen Tiel gelegen tussen goed van Ghoeswijn de Loeric en van Henricus dictus Heuft, 1379 juni 20.
Zegel van Theodericus dictus Rover de Zantwyc.
Datering: 1379-06-20.
Beschrijving: Wapen: Een leeuw.
Opschrift: [S DI]RRIC:DIE:ROEVE[R.

In aktes van 1394 en 1396 wordt ook een Dirk de Rover van Zandwijk als schepen van Tiel vermeld. Zoals hiervoor betoogd: het gaat hier waarschijnlijk om zijn zoon, met dezelfde voornaam. Zie bij hem voor die aktes.
1394.
Akte door Theodericus dictus Rover de Zantwijc en Wilhelmus de Vinario, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Wilhelmus de Puflic aan de vicarie op het altaar van St. Johan Baptist en St. Jan Evangelist in de St. Maartenskerk te Tiel van een voortins, groot 59 schellingen per jaar, gaande uit een stal en hofstede in de Vleisstraat binnen Tiel, 1394 juli 6.
Zegel van Theodericus dictus Rover de Zantwijc, schepen Tiel.
Datering: 1394-07-11.
Beschrijving: In een zespas een wapen: Een leeuw.
Opschrift: [S] DI[.]C./.ROE./.VE[R]S./.VAN./.SANT./.WIC.

1395.
Akte door Jan van Heteren, richter in de Neder-Betuwe, houdende schenking door Gerid van Aefzaet en zijn echtgenote Bessel aan de vicarie op het altaar van St. Maria Magdalena in de St. Maartenskerk te Tiel van 4½ in Avezaat Tarenbruyc gelegen tussen goed van de erven van Hac van Overrijn en dat van heer Ot van Zulen, ridder, behoudens 4½ Mechelse schild die Aernt van Aefzaet aan het altaar van "onser vrouwe van hemelrijc" geschonken heeft, 1395 juni 20, met akte door Gherardus de Puflic en Wilhelmus dictus Rover filius Henrici, schepenen van Tiel, houdende vergelijkbare schenking door Gertrudis, echtgenote van Wilhelmus dictus Doys de Avesaet, gaande uit haar goed Wlgariter aan de Hogestraat gelegen tussen goed van dictus Doys de Avesaet en de erfgenamen van Theodoricus dictus Rover de Zantwijc, 1395 juli 6. Notariële akte houdende vidimus door de officiaal van Utrecht, 1395 juli 14.
Bron: HUA / RDO.

In 1444 en 1448 wordt een Claes de Roever van Zandwijk als schepen van Tiel vermeld. Waarschijnlijk is hij een kleinzoon van Dirk de Rover van Zandwijk.
1444 Gerrit de Roever, burgemeester van Tiel, en Claes die Roever, van Zandwijk schepen van Tiel, staan beiden vermeld in een buurtspraak van 1444.
(zie Rink in zijn Beschrijving van Tiel, bl. 26). Hij is mogelijk dezelfde die in 1448 als Nicolaus de Rover de Tiele in een schepenacte van 's Hertogenbosch van 19 oct. 1448 - als overleden - voorkomt. Hij heeft een dochter Elisabeth die Rover, vrouw van Wilhelmus Goyaertsoen, met een zoon Mattheus.


Rutger van Zandwijk
Rutger van Zandwijk, geb. Tiel circa 1290, ovl. circa 1338.

Rutger van Zandwijk.
Rutger (?) van Zandwijk , echtgenoot van Aleidis van Zandwijk.
Een kleinzoon van Aleydis heet ook Rutger nl. Rutger Rover van Zandwijk: hij kan vernoemd zijn naar zijn grootvader moederszijde.

Waarschijnlijk gaat het bij Aleidis van Zandwijk om Aleid van den Wyer (de Vivario). Zie voor de argumentatie van deze stelling bij haar.
De voornamen Willem en Rutger komen geregeld voor in het geslacht van Zandwijk. Maar of de echtgenoot van Aleid van Zandwijk-van den Wyer ook deze voornaam heeft is onzeker.

De verwevenheid van de namen Tengnagel en Van Zandwijk komt in de 14e eeuw telkens terug, en wel in opeenvolgende generaties, zowel bij Van Zandwijk als bij De Rover. Echter niet consequent.

1338.
02-03-1338. Schepenen: Gherardus Holle en Hermannus de Domo Lapidae Universis presentia visuris nos Gherardus Holle et Hermannus de Domo Lapidea scabini in Tuel notum facimus protestantes quod venientes coram nobis Aleydis de Zandwijc Elizabeth eius filia cum earum tutore electo Godefridus et Wilhelmus eiusdem Aleydis filii vendiderunt et optulerunt pro quadraginta libris denariaorum legalium eisdem ut fatebatur persolutis septem hont terre siti in jurisdictione de Seentwinen in Die Maet inter Godefridum de Lent et Toppardum Scorren.
…. Inde sunt Godefridus de Vivaria Gherardus eius filius et Rutgherus Tegnaghel filius Wilhelmi de Zandwijc.
fidemissores indivisi que? facto? Symen predictus reddidit terram predictam Aleyd Elizabeth Godefrido Wilhelmo predictis in hereditario censu possidenda pro quinquaginta solidis hereditarii census denariorum legalium grosso regis turonensi pro sedecim denariis computato et alio bono pagamento in valore equali singulis annis in die beati Petri ad Cathedrarn Symoni predicta perpetue persolvendis qui census si omni anno solutus non fuerit suo termino ex tunc ad unum mensem proxime sequentem deinde quolibet die pena triginta denariorum dicte monete censui supercrescet memorato mense transacto censu et pena non solutis potest Symon predictus censum et penam predictas ex dicta terre si voluerit recuperare. Nostrarum testimonio litterarum. Datum anno Domini M° CCCº trecentesimo octavo feria secunda post beati Mathye apostoli.
Bron: Klooster Mariënschoot te Zennewijnen, inv. 58 (Pag. 68) (via Hoge Bank Tuil).

tr.
met

Aleydis van den Wyer, geb. Tiel circa 1290.

Aleydis van den Wyer.
Aleid van Zandwijk met haar kinderen Elizabeth, Godfried en Willem.
Waarschijnlijk is de familienaam van Aleid niet 'van Zandwijk' maar is dit de haar huwelijk verkregen familienaam van haar (voor 1338 overleden) echtgenoot.
Kleinzonen van Aleydis hebben naast hun vadersnaam de toevoeging "van Zandwijk", hetgeen er ook op wijst dat haar echtgenoot Van Zandwijk heette, en zij die geslachtsnaam via haar huwelijk verkregen heeft.
De voornaam van haar echtgenoot, stammend uit het geslacht (Tengnagel) van Zandwijk is niet bekend, maar Willem of Rutger is het meest waarschijnlijk.
Zij zelf stamt uit de familie van den Wyer ('de Vivario' of soms 'van den Wier').
Dit kan worden afgeleid uit:.
- de akte van 1338 waarin Godefridus de Vivario als getuige een prominente plaats inneemt; waarschijnlijk is hij dezelfde als Godevaer Godevaertsz van den Wyer die tussen 1336 en 1344 wordt vermeld.
- een van haar zonen, in 1338 de oudste, heeft als voornaam Godefridus (een naam die in het geslacht Van Zandwijk niet voorkomt, maar in het geslacht Van den Wyer als generaties lang).
- ook een in 1382 vermelde kleinzoon van haar heet Godfried ('Godfried genaamd Rover').

Het familiewapen van het geslacht Van de Wyer is: drie palen van paalvair (dominante familiewapen van het geslacht De Cock), de inhoud van het schildhoofd wisselt met o.a. leeuwtjes of gespen (bron: HUA / RDO).

Uit dit huwelijk 3 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elizabeth*1315 Tiel †1383  68


Aleydis van den Wyer
Aleydis van den Wyer, geb. Tiel circa 1290.

Aleydis van den Wyer.
Aleid van Zandwijk met haar kinderen Elizabeth, Godfried en Willem.
Waarschijnlijk is de familienaam van Aleid niet 'van Zandwijk' maar is dit de haar huwelijk verkregen familienaam van haar (voor 1338 overleden) echtgenoot.
Kleinzonen van Aleydis hebben naast hun vadersnaam de toevoeging "van Zandwijk", hetgeen er ook op wijst dat haar echtgenoot Van Zandwijk heette, en zij die geslachtsnaam via haar huwelijk verkregen heeft.
De voornaam van haar echtgenoot, stammend uit het geslacht (Tengnagel) van Zandwijk is niet bekend, maar Willem of Rutger is het meest waarschijnlijk.
Zij zelf stamt uit de familie van den Wyer ('de Vivario' of soms 'van den Wier').
Dit kan worden afgeleid uit:.
- de akte van 1338 waarin Godefridus de Vivario als getuige een prominente plaats inneemt; waarschijnlijk is hij dezelfde als Godevaer Godevaertsz van den Wyer die tussen 1336 en 1344 wordt vermeld.
- een van haar zonen, in 1338 de oudste, heeft als voornaam Godefridus (een naam die in het geslacht Van Zandwijk niet voorkomt, maar in het geslacht Van den Wyer als generaties lang).
- ook een in 1382 vermelde kleinzoon van haar heet Godfried ('Godfried genaamd Rover').

Het familiewapen van het geslacht Van de Wyer is: drie palen van paalvair (dominante familiewapen van het geslacht De Cock), de inhoud van het schildhoofd wisselt met o.a. leeuwtjes of gespen (bron: HUA / RDO).

tr.
met

Rutger van Zandwijk, geb. Tiel circa 1290, ovl. circa 1338.

Rutger van Zandwijk.
Rutger (?) van Zandwijk , echtgenoot van Aleidis van Zandwijk.
Een kleinzoon van Aleydis heet ook Rutger nl. Rutger Rover van Zandwijk: hij kan vernoemd zijn naar zijn grootvader moederszijde.

Waarschijnlijk gaat het bij Aleidis van Zandwijk om Aleid van den Wyer (de Vivario). Zie voor de argumentatie van deze stelling bij haar.
De voornamen Willem en Rutger komen geregeld voor in het geslacht van Zandwijk. Maar of de echtgenoot van Aleid van Zandwijk-van den Wyer ook deze voornaam heeft is onzeker.

De verwevenheid van de namen Tengnagel en Van Zandwijk komt in de 14e eeuw telkens terug, en wel in opeenvolgende generaties, zowel bij Van Zandwijk als bij De Rover. Echter niet consequent.

1338.
02-03-1338. Schepenen: Gherardus Holle en Hermannus de Domo Lapidae Universis presentia visuris nos Gherardus Holle et Hermannus de Domo Lapidea scabini in Tuel notum facimus protestantes quod venientes coram nobis Aleydis de Zandwijc Elizabeth eius filia cum earum tutore electo Godefridus et Wilhelmus eiusdem Aleydis filii vendiderunt et optulerunt pro quadraginta libris denariaorum legalium eisdem ut fatebatur persolutis septem hont terre siti in jurisdictione de Seentwinen in Die Maet inter Godefridum de Lent et Toppardum Scorren.
…. Inde sunt Godefridus de Vivaria Gherardus eius filius et Rutgherus Tegnaghel filius Wilhelmi de Zandwijc.
fidemissores indivisi que? facto? Symen predictus reddidit terram predictam Aleyd Elizabeth Godefrido Wilhelmo predictis in hereditario censu possidenda pro quinquaginta solidis hereditarii census denariorum legalium grosso regis turonensi pro sedecim denariis computato et alio bono pagamento in valore equali singulis annis in die beati Petri ad Cathedrarn Symoni predicta perpetue persolvendis qui census si omni anno solutus non fuerit suo termino ex tunc ad unum mensem proxime sequentem deinde quolibet die pena triginta denariorum dicte monete censui supercrescet memorato mense transacto censu et pena non solutis potest Symon predictus censum et penam predictas ex dicta terre si voluerit recuperare. Nostrarum testimonio litterarum. Datum anno Domini M° CCCº trecentesimo octavo feria secunda post beati Mathye apostoli.
Bron: Klooster Mariënschoot te Zennewijnen, inv. 58 (Pag. 68) (via Hoge Bank Tuil).

Uit dit huwelijk 3 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elizabeth*1315 Tiel †1383  68


Willem van Zandwijk
Willem van Zandwijk h, geb. Zandwijk in 1280.

Willem van Zandwijk.
Willem van Zandwijk, vader van de in 1338 genoemde 'Rutgherus Tegnaghel filius Wilhelmi de Zandwijc'.
Mogelijk is hij ook de vader van de tussen 1334 en 1360 vermelde Jan Tengnagel. Een van de zonen (Hendrik) van Jan Tengnagel wordt in 1376 vermeld als 'Roever Tegnagelzoen van Zandwijck': dit wijst op een nauw familieverband. Een zoon van Jan Tengnagel heet Willem. Overigens hanteren alle hierna genoemde afstammingstakken hetzelfde wapen: de klimmende leeuw.
In Nijmegen wordt tussen 1392 en 1419 Rutger Tengnagel van Zandwijk vermeld (met een zoon Willem Tengnagel van Zandwijk): naar alle waarschijnlijkheid is dit een achterkleinkind van de hier vermelde Willem van Zandwijk zijn.

1338.
02-03-1338. Schepenen: Gherardus Holle en Hermannus de Domo Lapidae Universis presentia visuris nos Gherardus Holle et Hermannus de Domo Lapidea scabini in Tuel notum facimus protestantes quod venientes coram nobis Aleydis de Zandwijc Elizabeth eius filia cum earum tutore electo Godefridus et Wilhelmus eiusdem Aleydis filii vendiderunt et optulerunt pro quadraginta libris denariaorum legalium eisdem ut fatebatur persolutis septem hont terre siti in jurisdictione de Seentwinen in Die Maet inter Godefridum de Lent et Toppardum Scorren.
…. Inde sunt Godefridus de Vivaria Gherardus eius filius et Rutgherus Tegnaghel filius Wilhelmi de Zandwijc.
fidemissores indivisi que? facto? Symen predictus reddidit terram predictam Aleyd Elizabeth Godefrido Wilhelmo predictis in hereditario censu possidenda pro quinquaginta solidis hereditarii census denariorum legalium grosso regis turonensi pro sedecim denariis computato et alio bono pagamento in valore equali singulis annis in die beati Petri ad Cathedrarn Symoni predicta perpetue persolvendis qui census si omni anno solutus non fuerit suo termino ex tunc ad unum mensem proxime sequentem deinde quolibet die pena triginta denariorum dicte monete censui supercrescet memorato mense transacto censu et pena non solutis potest Symon predictus censum et penam predictas ex dicta terre si voluerit recuperare. Nostrarum testimonio litterarum. Datum anno Domini M° CCCº trecentesimo octavo feria secunda post beati Mathye apostoli.
Bron: Klooster Mariënschoot te Zennewijnen, inv. 58 (Pag. 68) (via Hoge Bank Tuil).

Zandwijk was oorspronkelijk een dubbelnederzetting met Tiel, gelegen tegenover Tiel op de oever van de Linge. Het is onafhankelijk van Tiel ontstaan en wellicht zelfs iets ouder. De Sint-Vincentiuskerk van Zandwijk is al gesticht in het jaar 695,[3] de oudste vermelding van Zandwijk dateert van 850.[1] In de tiende en elfde eeuw maakte Zandwijk een bloei door die parallel liep aan die van Tiel. Het maakte deel uit van het Tielse havengebied. Uit archeologische opgravingen blijkt dat Zandwijk zich in de middeleeuwen concentreerde rond de Sint-Vincentiuskerk.[4] Hoewel de kerk rond 1580 werd afgebroken, werden op het kerkhof nog tot 1881 mensen begraven.[3].

Tot 1798 vormde Zandwijk een zelfstandig gerecht. In dat jaar werd het gebied bij het grondgebied van Tiel gevoegd en heeft sindsdien de naam Santwijck.[5] Tot in de negentiende eeuw had Zandwijk een veerverbinding met Wamel. Daarvoor is het fiets-en-voetveer Tiel - Wamel in de plaats gekomen.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1310 Tiel    


Rutger van Zandwijk
Rutger van Zandwijk.

Rutger van Zandwijk.
In de onderstaande akte van 1334 wordt een 'Ghysebrecht Rutgerssoen van Zantwijc' vermeld. De voornaam Rutger komt in twee latere generaties terug.
De in 1338 vermelde Aleydis van Zandwijc (met haar kinderen Elizabeth, Willem en Godfried) is mogelijk een dochter van de hier vermelde Rutger van Zandwijk.
De in 1334 Gijsbrecht Rutgersz van Zandwijk en de in 1338 vermelde Willem van Zandwijk, vader van de eveneens in 1338 vermelde Rutger van Zandwijk, zijn waarschijnlijk haar broers.

1334.
Akte door Goswijn van Wijc en Jan Tenghenaghel, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Gherart geheten Goetkint en Ghysebrecht Rutgerssoen van Zantwijc als echtgenoot van Oden Gherartssuster zijnde erfgenamen van Hubrecht gheheiten Goetkint, houdende overdracht aan Jan van Hoenhorst, landcommandeur, ten behoeve van de commanderij van Tiel van een tinsbrief, groot 3 pond penningen per jaar gaande uit goederen van het Duitse huis te Hemert, 1334 apr. 27.


Hij krijgt 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem*1280 Zandwijk    
Ghijsbrecht*1280 Zandwijk    


Ghijsbrecht Rutgersz van Zandwijk
Ghijsbrecht Rutgersz van Zandwijk, geb. Zandwijk in 1280.

Ghijsbrecht Rutgersz van Zandwijk.
Gijsbrecht Rutgersz van Zandwijk, in 1334 vermeld.

1334.
Akte door Goswijn van Wijc en Jan Tenghenaghel, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Gherart geheten Goetkint en Ghysebrecht Rutgerssoen van Zantwijc als echtgenoot van Oden Gherartssuster zijnde erfgenamen van Hubrecht gheheiten Goetkint, houdende overdracht aan Jan van Hoenhorst, landcommandeur, ten behoeve van de commanderij van Tiel van een tinsbrief, groot 3 pond penningen per jaar gaande uit goederen van het Duitse huis te Hemert, 1334 apr. 27.
Bron: HUA / RDO.

tr.
met

Oden Goetkint, geb. waarschijnlijk 's-Hertogenbosch circa 1280.

Oden Goetkint.
Oden Goetkint, in 1334 vermeld.
Zuster van Gerard Goetkint en waarschijnlijk dochter van Hubrecht Goetkint, gehuwd met Gijsbrecht Rutgersz van Zandwijk.
De familienaam Goetkint komt in 's Hertogenbosch voor.

1334.
Akte door Goswijn van Wijc en Jan Tenghenaghel, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Gherart geheten Goetkint en Ghysebrecht Rutgerssoen van Zantwijc als echtgenoot van Oden Gherartssuster zijnde erfgenamen van Hubrecht gheheiten Goetkint, houdende overdracht aan Jan van Hoenhorst, landcommandeur, ten behoeve van de commanderij van Tiel van een tinsbrief, groot 3 pond penningen per jaar gaande uit goederen van het Duitse huis te Hemert, 1334 apr. 27.
Bron: HUA / RDO.


Oden Goetkint
Oden Goetkint, geb. waarschijnlijk 's-Hertogenbosch circa 1280.

Oden Goetkint.
Oden Goetkint, in 1334 vermeld.
Zuster van Gerard Goetkint en waarschijnlijk dochter van Hubrecht Goetkint, gehuwd met Gijsbrecht Rutgersz van Zandwijk.
De familienaam Goetkint komt in 's Hertogenbosch voor.

1334.
Akte door Goswijn van Wijc en Jan Tenghenaghel, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Gherart geheten Goetkint en Ghysebrecht Rutgerssoen van Zantwijc als echtgenoot van Oden Gherartssuster zijnde erfgenamen van Hubrecht gheheiten Goetkint, houdende overdracht aan Jan van Hoenhorst, landcommandeur, ten behoeve van de commanderij van Tiel van een tinsbrief, groot 3 pond penningen per jaar gaande uit goederen van het Duitse huis te Hemert, 1334 apr. 27.
Bron: HUA / RDO.

tr.
met

Ghijsbrecht Rutgersz van Zandwijk, zn. van Rutger van Zandwijk, geb. Zandwijk in 1280.

Ghijsbrecht Rutgersz van Zandwijk.
Gijsbrecht Rutgersz van Zandwijk, in 1334 vermeld.

1334.
Akte door Goswijn van Wijc en Jan Tenghenaghel, schepenen van Tiel, houdende eigendomsoverdracht door Gherart geheten Goetkint en Ghysebrecht Rutgerssoen van Zantwijc als echtgenoot van Oden Gherartssuster zijnde erfgenamen van Hubrecht gheheiten Goetkint, houdende overdracht aan Jan van Hoenhorst, landcommandeur, ten behoeve van de commanderij van Tiel van een tinsbrief, groot 3 pond penningen per jaar gaande uit goederen van het Duitse huis te Hemert, 1334 apr. 27.
Bron: HUA / RDO.


Quirijn Gerritsz van Niel
Quirijn Gerritsz van Niel1, geb. Tiel circa 1490, ovl. aldaar in 1556.

Quirijn Gerritsz van Niel.
Quirijn Gerritsz van Niel, gehuwd met Aleyt.
Genoemd 1528, deken van het Heilige Kruisgilde, overleed in 1556 in zijn huis in de Weerstraat te Tiel. Zijn weduwe Aleyt besprak den 28 April 1566 aan de Vrijdagsche armentafel in de St. Maartenskerk een jaarlijksche rente van drie gulden uit een huis in de Waterstraat te Tiel, dat ten gebruike zou blijven van hare dochter Gericke.
Zij hebben kinderen: Gerrit, Rutger, Jan, Geertken, Cornelia, Balthasar, Ida en Gericke.

tr.
met

Aleid , geb. circa 1490, ovl. Tiel na 1556.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerrit*1530 Tiel †1575  45



Bronnen:
1.Algemeen Nederlandsch Familieblad (ANF 001), van 1883 tot 1905

Aleid
Aleid , geb. circa 1490, ovl. Tiel na 1556.

tr.
met

Quirijn Gerritsz van Niel1, zn. van Gerrit van Niel en Geertruid Quirijns Steck, geb. Tiel circa 1490, ovl. aldaar in 1556.

Quirijn Gerritsz van Niel.
Quirijn Gerritsz van Niel, gehuwd met Aleyt.
Genoemd 1528, deken van het Heilige Kruisgilde, overleed in 1556 in zijn huis in de Weerstraat te Tiel. Zijn weduwe Aleyt besprak den 28 April 1566 aan de Vrijdagsche armentafel in de St. Maartenskerk een jaarlijksche rente van drie gulden uit een huis in de Waterstraat te Tiel, dat ten gebruike zou blijven van hare dochter Gericke.
Zij hebben kinderen: Gerrit, Rutger, Jan, Geertken, Cornelia, Balthasar, Ida en Gericke.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerrit*1530 Tiel †1575  45



Bronnen:
1.Algemeen Nederlandsch Familieblad (ANF 001), van 1883 tot 1905

Gerrit van Niel
Gerrit van Niel1, geb. Tiel circa 1450, ovl. na 1527.

tr.
met

Geertruid Quirijns Steck1 (Sterck), dr. van Quirijn Laurensz Steck, geb. circa 1460.

Geertruid Quirijns Steck.
De familienaam van Geertruid Quirijnsdr is Steck of Sterck.

In andere bronnen wordt Geertruid Quirijnsdr Steck gezien als de dochter van Quirijn Laurensz Steck, zoon van Laurens Steck en Bela Willemsdr van Doormalen. Willem van Doormalen (Dormalen) is een zoon van Willem Dirksz van Dormalen en Elizabeth van Liempde etc. Het gata dam een geslacht uit Oirschot.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Quirijn*1490 Tiel †1556 Tiel 66



Bronnen:
1.Algemeen Nederlandsch Familieblad (ANF 001), van 1883 tot 1905

Geertruid Quirijns Steck
Geertruid Quirijns Steck1 (Sterck), geb. circa 1460.

Geertruid Quirijns Steck.
De familienaam van Geertruid Quirijnsdr is Steck of Sterck.

In andere bronnen wordt Geertruid Quirijnsdr Steck gezien als de dochter van Quirijn Laurensz Steck, zoon van Laurens Steck en Bela Willemsdr van Doormalen. Willem van Doormalen (Dormalen) is een zoon van Willem Dirksz van Dormalen en Elizabeth van Liempde etc. Het gata dam een geslacht uit Oirschot.

tr.
met

Gerrit van Niel1, zn. van Rutger Jansz van Niel en Luitgard , geb. Tiel circa 1450, ovl. na 1527.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Quirijn*1490 Tiel †1556 Tiel 66



Bronnen:
1.Algemeen Nederlandsch Familieblad (ANF 001), van 1883 tot 1905

Quirijn Laurensz Steck
Quirijn Laurensz Steck.


Hij krijgt een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geertruid*1460     


Laurens Steck
Laurens Steck.

tr.
met

Bela Willemsdr van Doormalen, dr. van Willem van Doormalen.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Quirijn     


Bela Willemsdr van Doormalen
Bela Willemsdr van Doormalen.

tr.
met

Laurens Steck.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Quirijn     


Willem van Doormalen
Willem van Doormalen.

Willem van Doormalen.
filiatie niet bewezen.

  • Vader:
    Willem Dirksz van Dormalen, geb. Oirschot circa 1350, schepen van Oirschot, ovl. Oirschot in 1415, tr. Oirschot circa 1375 met


Hij krijgt een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bela     


Willem Dirksz van Dormalen
Willem Dirksz van Dormalen, geb. Oirschot circa 1350, schepen van Oirschot, ovl. Oirschot in 1415.

tr. Oirschot circa 1375
met

Elizabeth Jan Roetart van Liempde.

Uit dit huwelijk 9 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem     


Elizabeth Jan Roetart van Liempde
Elizabeth Jan Roetart van Liempde.

tr. Oirschot circa 1375
met

Willem Dirksz van Dormalen, geb. Oirschot circa 1350, schepen van Oirschot, ovl. Oirschot in 1415.

Uit dit huwelijk 9 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem     


Rutger Jansz van Niel
Rutger Jansz van Niel1, geb. Tiel circa 1410.

Rutger Jansz van Niel.
Rutger Jansz van Niel,in 1431 samen met zijn moeder Mechteld (weduwe) vermeld.
Ook in 1418 samen met zijn vader Jan Rutgersz vermeld.

NB Mogelijk is er tussen Jan Rutgersz van Niel (*1400) en zijn zoon Gerrit Rutgers van Niel (*1450) nog een generatie. In deze stamboom is het verschil in jaren tussen drie opeenvolgende generatries eigenlijk te groot.

[29 mei 1431].
Merten, Ochten / Mechteldis relicta Johannis Rutghers de Nyel et Rutgher filius Johannis eius filius debitores fidem Theodorus Doys de Beesde,.
(Mechteld, weduwe van Johannes Rutghersz van Nyelen haar zoon Rutgher Johansz beloven onder borgstelling door Theodorus Doys van Beesd, Ghoswinus Helmync, Alard vanden Poele, Gherit Wonder, Philip Philipsz, Peter Lambersz, Gerit Witte en Herman Herscken uiterlijk op Sint-Walburgis (1 mei 1432) 130 Arnhemse gulden te betalen aan Theodorus van Aesperden).
Bron: Rechterlijk archief van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811, RAR.

Op 17 februari 1455 is een morgengave genoteerd van "Wilhelmus Hase filius Johannes Smyt en Gertrude dochter van Henric Rutgersz (van Nyell)".

tr.
met

Luitgard .

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerrit*1450 Tiel †1527  77



Bronnen:
1.Algemeen Nederlandsch Familieblad (ANF 001), van 1883 tot 1905