Website van Cees Hagenbeek
Gerrit Roelofsz Cranendonck
Gerrit Roelofsz Cranendonck, geb. te Ridderkerk (Reijerwaard) in 1438, landbouwer, heemraad van Oud- en Nieuw-Reijerwaard (1497), ovl. (ongeveer 76 jaar oud) te Reijerwaard in 1514, begr. te Ridderkerk in de kerk begraven de kerk van Ridderkerk.

Gerrit Roelofsz Cranendonck.
Gerrit Roelofsz, geboren ca 1435, overleden ca 1514 in Reijerwaard, begraven in Ridderkerk (in de kerk), van beroep landbouwer. Heemraad van Oud- en Nieuw-Reijerwaard 1497. Hij trouwde met Beatrijs NN, getrouwd ca 1460.
Heemraad in 1497, landeigenaar in Oud-Reijerwaard, vermeld 1484/1515. "Gherit Roelofsz ende Beatris syn wyf" vestigen een memorie in de kerk van Ridderkerk, vermeld 1545 en 1550/68. Gerrit was in 1460 een van de "ghemeenen bueren" van Ridderkerk, die 1/3 deel van de benodigde gelden voor de aanbesteding van een nieuwe kerk inlegden. Hij was dus al zeer jong een kapitaalkrachtig man, hoewel zijn vader nog in leven was. De verklaring ligt waarschijnlijk in een erfenis van moederszijde. Dit kan door verschillende afkomst van zijn landerijen aannemelijk worden gemaakt.
Ridderkerk, in de kerk.
Gerrit Roelofsz, geboren naar schatting rond 1435, overleden ca.1514 in de Reijerwaard, begraven in de kerk van Ridderkerk. In 1453 werd door de waarsman van de polder Oud-Reijerwaard een vergoeding betaald aan Roel Cranendonck en Gerrit Roelofsz,die respectievelijk 7 en 2 dagen in de molen gewerkt hadden.
Het is aantrekkelijk om in deze twee personen vader en zoon Cranendonck te zien, vooral omdat zij in de rekening direct na elkaar genoemd werden.In 1464 ontving Gerrit Roelen geld van de polder Oud-Reijerwaard, omdat "hij die kae bij die wacht hoel stopte" en in 1469 kregen hij en enkele anderen (onder wie Jacop Roelofsz. en Neel Roelen) elk 2 stuiver omdat zij het hout van de as door de sluis bij de molen hadden gebracht en 3 stuivers vanwege verteringen.
Op een vermelding van Gerrit Roelofsz. als heemraad uit het jaar 1497 na, is niet bekend of hij functies in polder-of dorpsbestuur uitoefende, maar in het register van dijkkavelingen in Reijerwaard werd bij zijn naam nadrukkelijk het predicaat "domis" geschreven. Ca. 1460 was Gerrit Roelofsz. een van de "ghemeenen bueren" van Ridderkerk, die 1/3 deel van het benodigde geld voor de aanbesteding van nieuwe kerk inlegden. Hieruit blijkt wel, dat Gerrit Roelofsz. op dat moment reeds tot de kapitaalkrachtige inwoners van Ridderkerk behoorde.
terwijl zijn vader Roel Cranendonck, die ook op de lijst voorkomt, nog in leven was. De verklaring voor dit "eigen vermogen" van Gerrit Roelofsz. zou gezocht kunnen worden in een erfenis van moederszijde.
Opmerkelijk is in dat verband, dat het land dat Gerrit Roelofsz. in (Nieuw-?) Reijerwaard via zijn vader Roel Cranendonck in eigendom kreeg, geheel afkomstig was van Claes Loijnck (van der Ghiessen). Van 1484 tot 1511 werd Gerrit Roelofsz genoemd als landeigenaar in de polder Oud-Reijerwaard, vermoedelijk als opvolger in landerijen van zijn vader Roelof Jansz. Cranendonck. In 1497 bezat hij daar samen met zijn broer Jacob Roelofsz. ruim 8 morgen land in het weer naast "het Gat vanden Dijck 9 mergen min 65 roe". Dit belendende weer werd in de cohieren van de 10e penning uit 1557 en 1561 nog steeds met die naam aangeduid, waarbij zeer opmerkelijk is, dat in het aangrenzende weer de erfgenamen van Cornelis Gerritsz. (Cranendonck) uit Hendrik Ido Ambacht de eigenaren waren!.
Hoewel hiermee nog niet bewezen is, dat Cornelis Gerritsz. een zoon van Gerrit Roelofsz. was, wordt deze mogelijkheid wel zeer aannemelijk, vooral omdat hij vermoedelijk een dochter Beatrijs had (gehuwd met Pauwels Adriaensz.), die in dat geval vernoemd zou zijn naar haar grootmoeder Beatrijs, de vrouw van Gerrit Roelofsz.! Jaarlijks kwam in de polderrekeningen van Oud-Reijerwaard een post.
voor, waarbij Gerrit Roelofsz. een vergoeding kreeg vanwege een op zijn land gelegen kade, waartegen men bemaalde. Uit latere rekeningen blijkt dat deze kade gelegen was tegen de "opvliet" bij de watermolen achter Gerrit Roelofsz. Behalve Gerrit Roelofsz. ontving overigens ook steeds een andere persoon een gelijke vergoeding voor de andere helft van de kade, blijkbaar omdat het belendende stuk land van twee verschillende eigenaren was. In de polderrekening over het jaar 1514 werd de vergoedingvoor de gehele kade (dus niet meer gesplitst in.
twee helften) uitgekeerd aan Gerrit Roelen weduwe met enkele anderen: Gerrit Gerritsz, Jan Soet en Jan Gerritsz. Deze laatste personen ontvingen de vergoeding in de periode 1515-1529, zonder dat daarbij de weduwe van Gerrit Roelofsz. nog werd vermeld. Opmerkelijk is, dat Ariaen Cleysdochter, die in 1545 eenmaal als de weduwe van Gerrit Roelofsz. werd aangeduid, vanaf 1530 tot in 1556 dezejaarlijkse vergoeding van het gemeneland ontving wegens "die kae tegen den opvlyet" in Oud-Reijerwaard! Toch lijkt aannemelijk dat Gerrit Roelofsz. slechts eenmaal getrouwd is geweest: in 1545 en 1550-1568 is sprake van de memorie van "Gherit Roeloffsz. ende Beatris sijn wijff". Uit de rekeningen van de kerkmeesters van Ridderkerk blijkt, dat voor de memorie van Gerrit Roelofsz. op dinsdag een mis gezongen moest worden door de pastoor en dat deze of de koster een mis moest zingen bij het koor en het graf. De eenmalige vermelding in 1545 van Adriana Cleijsdochter als zijn weduwe moet vermoedelijk verklaard worden uit het gebruik van een versteend patroniem, zodat zij niet de weduwe was van Gerrit Roelofsz. maar van diens zoon Gerrit Gerritsz.! Het gebruik van het versteende patroniem Roelofsz. kwam overigens nog enkele malen voor: zo werd Gerrit Gerritsz. in 1540/'43 aangeduid als Gerrit Roelen, en werd de weduwe van diens zoon Gerrit Gerritsz. nog in 1561 vermeld als Gerrit Roelen weduwe! Adriana Cleijsdochter is overleden rond 1557, toen als de eigenaren van de landerijen onder Ridderkerk werden genoemd de erfgenamen van Gerrit Roelen, wonendein Sint-Anthoniepolder. Daarbij was sprake van meerdere stukken land onder Ridderkerk, ondermeer een perceel van 1 morgen 70 roeden in Oud-Reijerwaard, dat in 1550 door Gerrit Gerritsz.(Cranendonck) verkocht werd, en een buitendijks.
"uitergors" van 2 morgen (vermeld vanaf 1551), dat ca.1575 in bezit was van Zeger Gerritsz.(Cranendonck) te Westmaas. Uit de vererving van deze landerijen, met name de verkoop in 1580 van het buitendijkse land door de voogden van de weeskinderen van Gerrit Gerritsz. en Zeger Gerritsz.(Cranendonck), blijkt dat deze weeskinderen en de daaruit spruitende familie Cranendonck te Westmaas van Gerrit Roelofsz. afstamden. Zeer verwarrend is, dat in dezelfde omgeving (IJsselmonde en Barendrecht) vanaf ca.1550 de Leidenaar Gerrit Roelofsz.(Vermij) veelvuldig in de bronnen opduikt als hoogheemraad en eigenaar van land in West-.
IJsselmonde. Gerrit Roelofsz. huwde: Beatrijs N.N. overleden na 1514 te Ridderkerk.

tr. (resp. ongeveer 22 en ongeveer 25 jaar oud) circa 1460
met

Beatrijs , geb. circa 1435, ovl. (minstens 79 jaar oud) te Ridderkerk na 1514.

Beatrijs .
Gerrit Roelofs Cranendonck, geboren circa 1435, overleden circa 1514 te Reijerwaard, begraven te Ridderkerk. In 1464 ontving Gerrit Roelen geld van de polder Oud-Reijerwaard, omdat "hij die kae bij die wacht hoel stopte" en in 1469 kregen hijen enkele anderen elk twee stuiver omdat zij het hout van de as door de sluis bij de molen hadden gebracht en 3 stuivers vanwege verteringen. Op een vermelding van Gerrit Roelofsz. als heemraad uit het jaar 1497 na, is niet bekend of hij functies in de polder- of dorpsbestuur uitoefende, maar in het register van dijkkavelingen in Reijerwaard werd bij zijn naam uitdrukkelijk "domis" geschreven. In circa 1460 was Gerrit Roelofsz. een van de gemene buren van Ridderkerk, die 1/3 deel van het benodigde geld voor de aanbesteding van de nieuwe kerk inlegden. Hieruit blijkt wel dat Gerrit Roelofsz. op dat moment reeds tot de kapitaalkrachtige inwoneres van Ridderkerk behoorde, terwijl zijn vader, die ook op de lijst voorkomt nog in leven was. De verklaring voor dit vermogen van Gerrit zou gezocht kunnen worden in een erfenis van moederszijde. Opmerkelijk is in dit verband dat het land dit Gerrit Roelofs in Reijerwaard via zijn vader Roel Cranendonck in eigendom kreeg, geheel afkomstig wasvan Claas Loijnck (van der Giessen). Van 1484 tot 1511 werd Gerrit Roelofsz. genoemd als landeigenaar in de polder Oud-Reijerwaard, vermoedelijk als opvolger in landerijen van zijn vader Roelof Jansz. Cranendonck. In 1497 bezat hij daar samen met zijn broer Jacob Roelofsz. ruim 8 morgen land in het weer naast "het Gat vanden dijck 9 mergen min roe". Dit belendende weer werd in de cohieren van de 10e penning uit 1557 en 1561 nog steeds met die naam aangeduid, waarbij opmerkelijk is dat in het aangrenzende weer de erfgenamen van Cornelis Gerritsz. (Cranendonck) uit Hendrik-Ido-Ambacht de eigenaren waren.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem*1470 Oost IJsselmonde †1543 Nieuw-Beijerland 72
Cornelis*1480 Ridderkerk †1556 Sandelingen-Ambacht 76
Gerrit*1460 Ridderkerk †1530 Ridderkerk 70


Beatrijs
Beatrijs , geb. circa 1435, ovl. (minstens 79 jaar oud) te Ridderkerk na 1514.

Beatrijs .
Gerrit Roelofs Cranendonck, geboren circa 1435, overleden circa 1514 te Reijerwaard, begraven te Ridderkerk. In 1464 ontving Gerrit Roelen geld van de polder Oud-Reijerwaard, omdat "hij die kae bij die wacht hoel stopte" en in 1469 kregen hijen enkele anderen elk twee stuiver omdat zij het hout van de as door de sluis bij de molen hadden gebracht en 3 stuivers vanwege verteringen. Op een vermelding van Gerrit Roelofsz. als heemraad uit het jaar 1497 na, is niet bekend of hij functies in de polder- of dorpsbestuur uitoefende, maar in het register van dijkkavelingen in Reijerwaard werd bij zijn naam uitdrukkelijk "domis" geschreven. In circa 1460 was Gerrit Roelofsz. een van de gemene buren van Ridderkerk, die 1/3 deel van het benodigde geld voor de aanbesteding van de nieuwe kerk inlegden. Hieruit blijkt wel dat Gerrit Roelofsz. op dat moment reeds tot de kapitaalkrachtige inwoneres van Ridderkerk behoorde, terwijl zijn vader, die ook op de lijst voorkomt nog in leven was. De verklaring voor dit vermogen van Gerrit zou gezocht kunnen worden in een erfenis van moederszijde. Opmerkelijk is in dit verband dat het land dit Gerrit Roelofs in Reijerwaard via zijn vader Roel Cranendonck in eigendom kreeg, geheel afkomstig wasvan Claas Loijnck (van der Giessen). Van 1484 tot 1511 werd Gerrit Roelofsz. genoemd als landeigenaar in de polder Oud-Reijerwaard, vermoedelijk als opvolger in landerijen van zijn vader Roelof Jansz. Cranendonck. In 1497 bezat hij daar samen met zijn broer Jacob Roelofsz. ruim 8 morgen land in het weer naast "het Gat vanden dijck 9 mergen min roe". Dit belendende weer werd in de cohieren van de 10e penning uit 1557 en 1561 nog steeds met die naam aangeduid, waarbij opmerkelijk is dat in het aangrenzende weer de erfgenamen van Cornelis Gerritsz. (Cranendonck) uit Hendrik-Ido-Ambacht de eigenaren waren.

tr. (resp. ongeveer 25 en ongeveer 22 jaar oud) circa 1460
met

Gerrit Roelofsz Cranendonck, zn. van Roelof Jansz Cranendonck (heemraad (1454) en schout (1459-60) van Ridderkerk, waarsman (1460, 1467-70) van Oud-Reijerwaard) en Ronilda Loijnck Claesdr van der Giessen, geb. te Ridderkerk (Reijerwaard) in 1438, landbouwer, heemraad van Oud- en Nieuw-Reijerwaard (1497), ovl. (ongeveer 76 jaar oud) te Reijerwaard in 1514, begr. te Ridderkerk in de kerk begraven de kerk van Ridderkerk.

Gerrit Roelofsz Cranendonck.
Gerrit Roelofsz, geboren ca 1435, overleden ca 1514 in Reijerwaard, begraven in Ridderkerk (in de kerk), van beroep landbouwer. Heemraad van Oud- en Nieuw-Reijerwaard 1497. Hij trouwde met Beatrijs NN, getrouwd ca 1460.
Heemraad in 1497, landeigenaar in Oud-Reijerwaard, vermeld 1484/1515. "Gherit Roelofsz ende Beatris syn wyf" vestigen een memorie in de kerk van Ridderkerk, vermeld 1545 en 1550/68. Gerrit was in 1460 een van de "ghemeenen bueren" van Ridderkerk, die 1/3 deel van de benodigde gelden voor de aanbesteding van een nieuwe kerk inlegden. Hij was dus al zeer jong een kapitaalkrachtig man, hoewel zijn vader nog in leven was. De verklaring ligt waarschijnlijk in een erfenis van moederszijde. Dit kan door verschillende afkomst van zijn landerijen aannemelijk worden gemaakt.
Ridderkerk, in de kerk.
Gerrit Roelofsz, geboren naar schatting rond 1435, overleden ca.1514 in de Reijerwaard, begraven in de kerk van Ridderkerk. In 1453 werd door de waarsman van de polder Oud-Reijerwaard een vergoeding betaald aan Roel Cranendonck en Gerrit Roelofsz,die respectievelijk 7 en 2 dagen in de molen gewerkt hadden.
Het is aantrekkelijk om in deze twee personen vader en zoon Cranendonck te zien, vooral omdat zij in de rekening direct na elkaar genoemd werden.In 1464 ontving Gerrit Roelen geld van de polder Oud-Reijerwaard, omdat "hij die kae bij die wacht hoel stopte" en in 1469 kregen hij en enkele anderen (onder wie Jacop Roelofsz. en Neel Roelen) elk 2 stuiver omdat zij het hout van de as door de sluis bij de molen hadden gebracht en 3 stuivers vanwege verteringen.
Op een vermelding van Gerrit Roelofsz. als heemraad uit het jaar 1497 na, is niet bekend of hij functies in polder-of dorpsbestuur uitoefende, maar in het register van dijkkavelingen in Reijerwaard werd bij zijn naam nadrukkelijk het predicaat "domis" geschreven. Ca. 1460 was Gerrit Roelofsz. een van de "ghemeenen bueren" van Ridderkerk, die 1/3 deel van het benodigde geld voor de aanbesteding van nieuwe kerk inlegden. Hieruit blijkt wel, dat Gerrit Roelofsz. op dat moment reeds tot de kapitaalkrachtige inwoners van Ridderkerk behoorde.
terwijl zijn vader Roel Cranendonck, die ook op de lijst voorkomt, nog in leven was. De verklaring voor dit "eigen vermogen" van Gerrit Roelofsz. zou gezocht kunnen worden in een erfenis van moederszijde.
Opmerkelijk is in dat verband, dat het land dat Gerrit Roelofsz. in (Nieuw-?) Reijerwaard via zijn vader Roel Cranendonck in eigendom kreeg, geheel afkomstig was van Claes Loijnck (van der Ghiessen). Van 1484 tot 1511 werd Gerrit Roelofsz genoemd als landeigenaar in de polder Oud-Reijerwaard, vermoedelijk als opvolger in landerijen van zijn vader Roelof Jansz. Cranendonck. In 1497 bezat hij daar samen met zijn broer Jacob Roelofsz. ruim 8 morgen land in het weer naast "het Gat vanden Dijck 9 mergen min 65 roe". Dit belendende weer werd in de cohieren van de 10e penning uit 1557 en 1561 nog steeds met die naam aangeduid, waarbij zeer opmerkelijk is, dat in het aangrenzende weer de erfgenamen van Cornelis Gerritsz. (Cranendonck) uit Hendrik Ido Ambacht de eigenaren waren!.
Hoewel hiermee nog niet bewezen is, dat Cornelis Gerritsz. een zoon van Gerrit Roelofsz. was, wordt deze mogelijkheid wel zeer aannemelijk, vooral omdat hij vermoedelijk een dochter Beatrijs had (gehuwd met Pauwels Adriaensz.), die in dat geval vernoemd zou zijn naar haar grootmoeder Beatrijs, de vrouw van Gerrit Roelofsz.! Jaarlijks kwam in de polderrekeningen van Oud-Reijerwaard een post.
voor, waarbij Gerrit Roelofsz. een vergoeding kreeg vanwege een op zijn land gelegen kade, waartegen men bemaalde. Uit latere rekeningen blijkt dat deze kade gelegen was tegen de "opvliet" bij de watermolen achter Gerrit Roelofsz. Behalve Gerrit Roelofsz. ontving overigens ook steeds een andere persoon een gelijke vergoeding voor de andere helft van de kade, blijkbaar omdat het belendende stuk land van twee verschillende eigenaren was. In de polderrekening over het jaar 1514 werd de vergoedingvoor de gehele kade (dus niet meer gesplitst in.
twee helften) uitgekeerd aan Gerrit Roelen weduwe met enkele anderen: Gerrit Gerritsz, Jan Soet en Jan Gerritsz. Deze laatste personen ontvingen de vergoeding in de periode 1515-1529, zonder dat daarbij de weduwe van Gerrit Roelofsz. nog werd vermeld. Opmerkelijk is, dat Ariaen Cleysdochter, die in 1545 eenmaal als de weduwe van Gerrit Roelofsz. werd aangeduid, vanaf 1530 tot in 1556 dezejaarlijkse vergoeding van het gemeneland ontving wegens "die kae tegen den opvlyet" in Oud-Reijerwaard! Toch lijkt aannemelijk dat Gerrit Roelofsz. slechts eenmaal getrouwd is geweest: in 1545 en 1550-1568 is sprake van de memorie van "Gherit Roeloffsz. ende Beatris sijn wijff". Uit de rekeningen van de kerkmeesters van Ridderkerk blijkt, dat voor de memorie van Gerrit Roelofsz. op dinsdag een mis gezongen moest worden door de pastoor en dat deze of de koster een mis moest zingen bij het koor en het graf. De eenmalige vermelding in 1545 van Adriana Cleijsdochter als zijn weduwe moet vermoedelijk verklaard worden uit het gebruik van een versteend patroniem, zodat zij niet de weduwe was van Gerrit Roelofsz. maar van diens zoon Gerrit Gerritsz.! Het gebruik van het versteende patroniem Roelofsz. kwam overigens nog enkele malen voor: zo werd Gerrit Gerritsz. in 1540/'43 aangeduid als Gerrit Roelen, en werd de weduwe van diens zoon Gerrit Gerritsz. nog in 1561 vermeld als Gerrit Roelen weduwe! Adriana Cleijsdochter is overleden rond 1557, toen als de eigenaren van de landerijen onder Ridderkerk werden genoemd de erfgenamen van Gerrit Roelen, wonendein Sint-Anthoniepolder. Daarbij was sprake van meerdere stukken land onder Ridderkerk, ondermeer een perceel van 1 morgen 70 roeden in Oud-Reijerwaard, dat in 1550 door Gerrit Gerritsz.(Cranendonck) verkocht werd, en een buitendijks.
"uitergors" van 2 morgen (vermeld vanaf 1551), dat ca.1575 in bezit was van Zeger Gerritsz.(Cranendonck) te Westmaas. Uit de vererving van deze landerijen, met name de verkoop in 1580 van het buitendijkse land door de voogden van de weeskinderen van Gerrit Gerritsz. en Zeger Gerritsz.(Cranendonck), blijkt dat deze weeskinderen en de daaruit spruitende familie Cranendonck te Westmaas van Gerrit Roelofsz. afstamden. Zeer verwarrend is, dat in dezelfde omgeving (IJsselmonde en Barendrecht) vanaf ca.1550 de Leidenaar Gerrit Roelofsz.(Vermij) veelvuldig in de bronnen opduikt als hoogheemraad en eigenaar van land in West-.
IJsselmonde. Gerrit Roelofsz. huwde: Beatrijs N.N. overleden na 1514 te Ridderkerk.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem*1470 Oost IJsselmonde †1543 Nieuw-Beijerland 72
Cornelis*1480 Ridderkerk †1556 Sandelingen-Ambacht 76
Gerrit*1460 Ridderkerk †1530 Ridderkerk 70


Roelof Jansz Cranendonck
Roelof Jansz Cranendonck, geb. circa 1410, heemraad (1454) en schout (1459-60) van Ridderkerk, waarsman (1460, 1467-70) van Oud-Reijerwaard, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) te Ridderkerk op 10 sep 1482.

Roelof Jansz Cranendonck.
Roelof Jansz Cranendonc, geboren ca 1410, overleden 1482 - 1484 in Ridderkerk. Was evenals zijn vader en zijn beide broers landpoorter van Dordrecht (1445-1450). Hij was heemraad van de polderReijerwaard 1454, schout van Ridderkerk 1459-1460, alsmede waarsman (penningmeester) van Oud-Reijerwaard in 1460 en van 1467 tot 1470. Vermoedelijk was hij in functie van schout of heemraad toen hij tesamen met Mr. Dames in 1467 namens de gemeneland ging presenteren voor het Hof te Den Haag bij Karel de Stoute, de nieuwe hertog van Bourgondiλ. Hij bezat land in de polder Reijerwaard, dat valt te verdelen in vier partijen. Het oudste bezit was het land in Jan Roelofssoen, die men heet Jan Cranendonck 5½ mergen, en Jan Cranendonck VI margen achter Slikkerveer. Het tweede samenhangende complex landerijen lag in dire belendende weren, genaamd.
Roeland Cranendonck IIII mergen, Floerissoen IIII mergen en was eigendom van Claes Loijnck (van der Giessen). Nadat Roel Cranendonck in het eerste weer 3/16 deel had verworven en het gehele tweede weer, kwamen beide weren in hun geheel aan zijn zoon Gerrit Roelofsz, vermoedelijk het erfgoed van zijn onbekende echtgenoot. Het vierde deel land lag in Jan Eggert VI mergen. Voorts ter nagedachtenis aan Roelof Jans Cranendonck een mis gelezen uit de opbrengst van een stuk land groot 2 morgen 60 roeden (vermeld vanaf 1497-1561). Hij was ook bedijker van het nieuwe land van Ridderkerk. Hij trouwde met NN, getrouwd ca 1435.
Het was in zijn functie van schout of heemraad, dat Roelof zich samen met de waarsman Mr. Dames in 1467 namens het gemene land ging presenteren aan het hof te Den Haag bij Karel de Stoute, de nieuwe hertog van Bourgondiλ. Roelof was dus een van de vooraanstaande inwoners van de Reijerwaard. Hij bezat er vele landerijen. Een ervan, Roel Cranendoncx , bezat in het Nieuweland van Ridderkerk behield zijn naam tot en met de 16e eeuw. Het lijkt erop dat in de Nieuw-Reijerwaard de namen van de oorspronkelijke eigenaren (bedijkers) meer dan anderhalve eeuw in gebruik bleven.

tr.
met

Ronilda Loijnck Claesdr van der Giessen, dr. van Lodewijck Aertsz van Ghiessen (leenman van Arkel in 1403) en Yda Loukin Florisdr van Dalem, geb. te Riederwaard circa 1410, ged. op 12 mei 1410 waarschijnlijk, ovl. (ongeveer 65 jaar oud) circa 1475.

Uit dit huwelijk 6 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerrit*1438 Ridderkerk †1514 Reijerwaard 76



Bronnen:
1.K.O. register AA Leiden (T 130), Type: trouwboek, Archiefnaam: RA Leiden, Archief: DTB Leiden, Inventarisnr.: AA 25, Gezindte: NH, trouwplaats: Leiden, periode: 1692 (19 jan 1693 blz. 193)

Weijntje Aarts
Weijntje Aarts, geb. circa 1583, ovl. (ongeveer 82 jaar oud) circa 1665.

tr. (resp. ongeveer 32 en ongeveer 35 jaar oud) te Ridderkerk op 3 jan 1616
met

Jan Cornelisz Baes, zn. van Cornelis Adriaensz Baes (bouwman, boer en collecteur van kerkelijken goederen) en Cleysje , geb. te Ridderkerk circa 1580, ovl. (ongeveer 70 jaar oud) te Ridderkerk circa 1650.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cleijsie~1616 Rietveld †1661 Ridderkerk 44


Jannetje Dubbelaar
Jannetje Dubbelaar.

tr.
met

Jan Provo.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Marijtje     


Aert Dircksz Obijn
Aert Dircksz Obijn.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dirck*1502  †1560  57


Cornelis Adriaensz Houwelingen
Cornelis Adriaensz Houwelingen, geb. te Hardinxveld circa 1575, ovl. (ongeveer 45 jaar oud) circa 1620.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Herbert*1620 Ridderkerk †1661  41


Ariaen Herbersz Houwelingen
Ariaen Herbersz Houwelingen, geb. voor 1540, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) voor 20 dec 1594.


Hij krijgt een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelis*1575 Hardinxveld †1620  45


Adriaen Pleunen van der Wilt
Adriaen Pleunen (Arien Pleunsz) van der Wilt, geb. te Barendregt circa 1590, landbpuwer te Carnisse, ovl. (ongeveer 83 jaar oud) te Barendregt in 1673.

Adriaen Pleunen van der Wilt.
Adriaen Pleunen van der Wilt, geboren ca 1590 in Barendrecht, overleden 1673 in Barendrecht, begraven 1673 in Barendrecht, van beroep landbouwer te Carnisse. Hij trouwde met.
(1) Heyltgen Aertsdr Spruyt, getrouwd 22 Apr 1618 in Barendrecht, geboren ca 1585 in West-Barendrecht, overleden voor 18 Jan 1625 in Barendrecht, begraven in Barendrecht. Hij.
trouwde met (2) Lijsbeth Bastiaanse, getrouwd 26 Jul 1626 in Barendrecht, geboren ca 1594 in Barendrecht, overleden voor 23 Mei 1633.

  • Vader:
    Pleune Leendertsz, geb. te Barendregt circa 1544, bouwman te West-Barendrecht, ovl. (ongeveer 71 jaar oud) circa 1615, tr. (resp. ongeveer 28 en ongeveer 24 jaar oud) circa 1572 met

tr. (resp. ongeveer 36 en ongeveer 32 jaar oud) (1) op 26 jul 1626
met

Lijsbetge Bastiaens Bastiaanse, geb. te Barendregt circa 1594, ovl. (hoogstens 38 jaar oud) voor 23 mei 1633.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heijltie~1629 Barendregt †1676  46

tr. (ongeveer 27 jaar oud) (2) te Barendrecht op 22 apr 1618
met

Heijltje Aartsdr Spruijt.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ariaantje     


Lijsbetge Bastiaens Bastiaanse
Lijsbetge Bastiaens Bastiaanse, geb. te Barendregt circa 1594, ovl. (hoogstens 38 jaar oud) voor 23 mei 1633.

tr. (resp. ongeveer 32 en ongeveer 36 jaar oud) op 26 jul 1626
met

Adriaen Pleunen (Arien Pleunsz) van der Wilt, zn. van Pleune Leendertsz (bouwman te West-Barendrecht) en Ingen Bastiaans, geb. te Barendregt circa 1590, landbpuwer te Carnisse, ovl. (ongeveer 83 jaar oud) te Barendregt in 1673, tr. (2) met Heijltje Aartsdr Spruijt. Uit dit huwelijk een dochter.

Adriaen Pleunen van der Wilt.
Adriaen Pleunen van der Wilt, geboren ca 1590 in Barendrecht, overleden 1673 in Barendrecht, begraven 1673 in Barendrecht, van beroep landbouwer te Carnisse. Hij trouwde met.
(1) Heyltgen Aertsdr Spruyt, getrouwd 22 Apr 1618 in Barendrecht, geboren ca 1585 in West-Barendrecht, overleden voor 18 Jan 1625 in Barendrecht, begraven in Barendrecht. Hij.
trouwde met (2) Lijsbeth Bastiaanse, getrouwd 26 Jul 1626 in Barendrecht, geboren ca 1594 in Barendrecht, overleden voor 23 Mei 1633.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heijltie~1629 Barendregt †1676  46


Ingen Bastiaans
Ingen Bastiaans, geb. te Barendregt circa 1548.

tr. (resp. ongeveer 24 en ongeveer 28 jaar oud) circa 1572
met

Pleune Leendertsz, geb. te Barendregt circa 1544, bouwman te West-Barendrecht, ovl. (ongeveer 71 jaar oud) circa 1615.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adriaen*1590 Barendregt †1673 Barendregt 83


Pleune Leendertsz
Pleune Leendertsz, geb. te Barendregt circa 1544, bouwman te West-Barendrecht, ovl. (ongeveer 71 jaar oud) circa 1615.

tr. (resp. ongeveer 28 en ongeveer 24 jaar oud) circa 1572
met

Ingen Bastiaans, geb. te Barendregt circa 1548.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adriaen*1590 Barendregt †1673 Barendregt 83


Cornelis Kraayvelt
Ds Cornelis Kraayvelt (Kraaijveld, Craeyveld), ged. te 's-Hertogenbosch op 8 jan 1719, predikant, verbi divini minister, ovl. (74 jaar oud uitgaande van doop) te Heusden op 6 jan 1794.

Ds Cornelis Kraayvelt.
ds. C. Kraayveld (Cornelis) predikant te Hoornaar vanaf 06-04-1755 afkomstig van Biggekerke van 1744-1755, met emeritaat op 09-08-1772.
Als kandidaat bevestigd op 23 februari 1744. Hoornaar 6 april 1755. Emeritus 9 augustus 1772.
Belastingplichtige te Biggekerke 1752.

  • Vader:
    Johannes Cornelisz Kraaijevelt, ged. te Gorinchem op 8 feb 1689, ovl. (63 jaar oud uitgaande van doop) te 's-Hertogenbosch op 5 mrt 1752, tr. met

tr. (resp. 27 uitgaande van doop en ongeveer 25 jaar oud) te Kortgene op 17 jun 1746
met

Sara Elisabeth Liens, dr. van dr Joachim Ruthgers Liens (advocaat te Almelo, gemeentesecretaris) en Hendrica Schuitmaker, geb. circa 1720.

Sara Elisabeth Liens.
zuster van ds. Joachim te Koudekerke en ds. Hendricus te Veere.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelia*1750 Beekerken †1826 Amsterdam 75
Helena~1755 Biggekerke †1828 Smilde 73
Jan*1747 Biggekerke    


Hendrik Leendertsz Legerstee
Hendrik Leendertsz Legerstee, ged. te Barendregt op 24 jun 1629, boer; diaken/ouderling, ovl. (67 jaar oud uitgaande van doop) te Barendregt op 11 sep 1696.

tr. (resp. 29 uitgaande van doop en 24 jaar oud uitgaande van doop) te Barendregt op 29 sep 1658
met

Maaike Ariensdr Adriaans, dr. van Adriaan Bastiaan en Pleuntgen Ariens, ged. op 26 mrt 1634, ovl. (74 jaar oud uitgaande van doop) te Carnisse op 24 jan 1709.

Uit dit huwelijk 4 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Leendert~1664 Barendregt †1738 Barendregt 74


Maaike Ariensdr Adriaans
Maaike Ariensdr Adriaans, ged. op 26 mrt 1634, ovl. (74 jaar oud uitgaande van doop) te Carnisse op 24 jan 1709.

tr. (resp. 24 uitgaande van doop en 29 jaar oud uitgaande van doop) te Barendregt op 29 sep 1658
met

Hendrik Leendertsz Legerstee, zn. van Leendert Teunisz Legerstee (boer in het oude land van West Barendrecht.) en Bastiaantje Leendertsdr de Licht, ged. te Barendregt op 24 jun 1629, boer; diaken/ouderling, ovl. (67 jaar oud uitgaande van doop) te Barendregt op 11 sep 1696.

Uit dit huwelijk 4 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Leendert~1664 Barendregt †1738 Barendregt 74


Leendert Teunisz Legerstee
Leendert Teunisz Legerstee, geb. te Barendregt in 1596, boer in het oude land van West Barendrecht, begr. te Barendregt op 29 apr 1679.

tr. (resp. ongeveer 24 en ongeveer 20 jaar oud) te West-Barendrecht op 21 mei 1621
met

Bastiaantje Leendertsdr de Licht, dr. van Leendert Leendertsz Droogendijk (boer In De Oosthoek) en Adriaentje Aerts de Licht, geb. te Charlois circa 1600, begr. te Barendregt op 29 apr 1679.

Uit dit huwelijk 5 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik~1629 Barendregt †1696 Barendregt 67


Bastiaantje Leendertsdr de Licht
Bastiaantje Leendertsdr de Licht, geb. te Charlois circa 1600, begr. te Barendregt op 29 apr 1679.

  • Vader:
    Leendert Leendertsz Droogendijk, geb. te Rijsoord in 1574, boer In De Oosthoek, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Rijsoord op 11 jun 1654, tr. (resp. ongeveer 25 en ongeveer 20 jaar oud) op 25 sep 1599 met
  • Moeder:
    Adriaentje Aerts de Licht, geb. te Charlois circa 1579, ovl. (ongeveer 78 jaar oud) te Charlois op 9 mrt 1658.

tr. (resp. ongeveer 20 en ongeveer 24 jaar oud) te West-Barendrecht op 21 mei 1621
met

Leendert Teunisz Legerstee, zn. van Antonis Cornelis Jacobsz Legerstee en Trijntje Hendriks Janknechts, geb. te Barendregt in 1596, boer in het oude land van West Barendrecht, begr. te Barendregt op 29 apr 1679.

Uit dit huwelijk 5 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik~1629 Barendregt †1696 Barendregt 67


Leendert Leendertsz Droogendijk
Leendert Leendertsz Droogendijk, geb. te Rijsoord in 1574, boer In De Oosthoek, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Rijsoord op 11 jun 1654.

tr. (resp. ongeveer 25 en ongeveer 20 jaar oud) op 25 sep 1599
met

Adriaentje Aerts de Licht, geb. te Charlois circa 1579, ovl. (ongeveer 78 jaar oud) te Charlois op 9 mrt 1658.

Uit dit huwelijk 7 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bastiaantje*1600 Charlois 1679 Barendregt 78
Matthijs*1612     


Adriaentje Aerts de Licht
Adriaentje Aerts de Licht, geb. te Charlois circa 1579, ovl. (ongeveer 78 jaar oud) te Charlois op 9 mrt 1658.

tr. (resp. ongeveer 20 en ongeveer 25 jaar oud) op 25 sep 1599
met

Leendert Leendertsz Droogendijk, geb. te Rijsoord in 1574, boer In De Oosthoek, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Rijsoord op 11 jun 1654.

Uit dit huwelijk 7 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bastiaantje*1600 Charlois 1679 Barendregt 78
Matthijs*1612     


Antonis Cornelis Jacobsz Legerstee
Antonis Cornelis Jacobsz Legerstee, geb. te Barendregt circa 1560, begr. te Barendregt op 23 jan 1634.

  • Vader:
    Cornelis Jacobsz Legerstee, geb. te Barendregt circa 1530, ovl. (ongeveer 70 jaar oud) te Barendregt op 13 jun 1601, tr. met

tr. (resp. ongeveer 20 en ongeveer 25 jaar oud) circa 1580
met

Trijntje Hendriks Janknechts, geb. te Barendregt circa 1555, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) op 10 aug 1634.

Uit dit huwelijk 6 kinderen, waaronder:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Leendert*1596 Barendregt 1679 Barendregt 82